Κονιόρδου εναντίον Φίλη και Ξυδάκη: Δεν έχουν βασικές γνώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά

Κονιόρδου εναντίον Φίλη και Ξυδάκη: Δεν έχουν βασικές γνώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παρεξήγηση» σχετικά με το άρθρο 67 του νομοσχεδίου

Στην αντεπίθεση πέρασε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το άρθρο 67 του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί τελικά η ρύθμιση πριν την ψήφισή του.

Αν και το υπουργείο στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παρεξήγηση» σχετικά με το άρθρο 67 του νομοσχεδίου, σημειώνει ότι «οι αιτιάσεις περί προσπάθειας κατάλυσης της συνταγματικά προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς καταδεικνύουν ότι αυτοί που τις εκφέρουν δεν έχουν βασικές γνώσεις στο συγκεκριμένο τομέα».

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση που θα έδινε τη δυνατότητα έγκρισης έργων σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς υπουργική απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Φίλη και του Νίκου Ξυδάκη, με αποτέλεσμα τελικά να αναγκαστεί να την αποσύρει η Λυδία Κονιόρδου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει:

Το άρθρο 67 αποσύρθηκε από  την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου κατά τη συζήτηση του σ.ν. στην Ολομέλεια της Βουλής στις 13/7/2017 προκειμένου να αποσοβηθεί η ένταση που δημιουργήθηκε, ωστόσο το ΥΠΠΟΑ θεωρεί σημαντικό να διευκρινίσει τα εξής:

Το ΥΠΠΟΑ, με το άρθρο 67 ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα των υπηρεσιών του, και εισηγήθηκε την κατάργηση μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας η οποία επιβαρύνει τη λειτουργία των συλλογικών του οργάνων  και καθυστερεί την υλοποίηση προγραμματικών συμβάσεων, χωρίς να προσθέτει κάτι σε επίπεδο ουσιαστικού ελέγχου των επεμβάσεων στα μνημεία, δεδομένου ότι όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι του αρχαιολογικού νόμου έχουν προηγηθεί της σύναψης των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.​

Η τόσο παρεξηγημένη διάταξη του άρθρου 67 προσέθετε στον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002 το εξής εδάφιο: «Δεν απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία, ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, στις οποίες συμμετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.» Η διάταξη αυτή  είχε ως στόχο να καταργήσει την επιπλέον έγκριση αποκλειστικά και μόνο σε προγραμματικές συμβάσεις στις οποίες συμμετέχει και παρακολουθεί διά των υπηρεσιών του το ΥΠΠΟΑ. Τις προγραμματικές συμβάσεις τις υπογράφει είτε ο ίδιος ο Υπουργός, είτε, με εντολή του, αρμόδιο εξουσιοδοτημένο όργανο του ΥΠΠΟΑ.  Στις περιπτώσεις αυτές, η έγκριση υλοποίησης του έργου από τρίτο προκύπτει από την προσυπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η οποία σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει την έκδοση όλων των απαραίτητων  αποφάσεων των οργάνων του ΥΠΠΟΑ (όπως πχ του α εδαφίου του άρθρου 10 του Ν. 3028/2002).

Κατά συνέπεια, οι αιτιάσεις περί προσπάθειας κατάλυσης της συνταγματικά προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς καταδεικνύουν ότι αυτοί που τις εκφέρουν δεν έχουν βασικές γνώσεις  στο συγκεκριμένο τομέα, αφού α) στις προγραμματικές συμβάσεις βάσει νόμου(άρθρο 100 του ν. 3852/2010) συμμετέχουν φορείς του δημόσιου τομέα όπως δημοι, περιφέρειες, εκκλησία και πανεπιστήμια (όχι οποιοσδήποτε ιδιώτης) και β) υπάρχει ένα πλέγμα διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου που διασφαλίζουν την παρακολούθηση των επεμβάσεων σε μνημεία από το ΥΠΠΟΑ (π.χ. σήμα διακοπής εργασιών) και άρα η οποιαδήποτε  προσπάθεια κατάργησης της βασικής απαίτησης του άρθρου 10 του αρχαιολογικού νόμου θα ήταν εκ των πραγμάτων ατελέσφορη.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Φευγάτος

Έτσι δώστε ο ένας τον άλλον. Μια ζωή απο τον πόλεμο ακόμα καταδότες ήτανε πι αριστεροί.

Θάνος

Αυτοί τα ξεραν όλα.Ο ένας μάλιστα ήταν υπουργός πολιτισμού.Κάτι έπαθαν.Λυδία,ξεμάτιασέ τους.

Λυδια ριξτους μια αυρα να χαλαρωσουν

δεν καταλαβαινουν αυτοι Λυδια μου...θεραπευτικη αυρα χρειαζονται για να στανιαρουν κουνα το χερακι σου πανω από τον σβερκο τους και θα γιανουν..ξερεις εσυ

Αλήθειες

Αγράμματοι άχρηστοι ανίκανοι για οτιδήποτε σκοτώνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ποιο άχρηστος. Έλεος ρεεεε

Απλά

Δηλαδή αυτή έχει γνώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά; Αριστεροί είναι όλοι τους και εξ ορισμού μισούν τον πολιτισμό

ΜΙΚ

Το τι θα μάθουμε από τα συντροφικά αλληλοκσρφώματα μετά τη "μεταπολίτευση" είναι άλλο πράγμα. Μπορεί να μας στοίχισαν κάποια δισεκατομμύρια, αλλά θα πέσει πολύ γέλιο. Ήδη άρχισαν τα όργανα...

Αηδιασμένος

κ. Κονιόρδου πάρτε την αρνητική ενέργεια από τους συντρόφους σας και δώστε τους λίγη θετική. Ξέρετε εσείς.

Γιωργος 36 ετων ομορφανδρας 1.93

Γνωσεις πολιτιστικης κληρονομιας να εχουν λεει !!!! Ωραιο ανέκδοτο βραδιάτικα κυρία Κονιορδου μου

####... αυτό είναι βαίβεο...

...τι γνώσεις πολητιστικής κληρονομιάς να έχουν κυρία κονόρδου μου... οι αθρωποι είναι αγράματοι και δεν ξερουν καθόλου την πεδία μας... ότι και να τους πήτε ..αυτοί αγράματη θα είναι γιατί δεν πρόσεξαν όλους διόλου τα καλιτεχνικά και τα εκπολητισικά γεγονότα στη πατρίδα μας εδώ και αρκετό καιρό... αλλα αυτά να τους τα πήτε εντός του κυνοβουλίου που συχνάζεται και έχετε λόγο στα έδρανα για να τους τσούκσουν και λιγάκι.... επίσης κυρία κονόδρου ..θα πρέπει να ενημερώσεται και τον κυριο τσίπρα γιατί όπως δήχνει δεν έχει πλήρη κατανόηση για τα καλιτεχνικά δρόμενα στη χώρα και του ξεφέβγουνε αρκετοι ανυστόρητοι υπουργοί και γυναίκες υπουργές που λένε ότι τους κατεβάσει εντός του κυνοβουλίου μας.... Αυτό !

Λήλας

Σκοτώνονται μεταξύ τους , μόνο τα μνημόνια ψηφίζουν ομόφωνα κ " συντροφικά".

lakis

Ρε παιδιά δε μπορώ να τη (τους) βλέπω. Είναι τόσο μα τόσο αντιπαθείς ή έχω θέμα;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

upeks_mak1

Σε περίοδο κρίσης με την Τουρκία και με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό στο ζενίθ, το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ κατέρρευσε - Ο Κοτζιάς επιβεβαίωσε την αποκάλυψη που έκανε το ΘΕΜΑ - ΝΔ: Κακοδιοίκηση και παρακμή - Κουμουτσάκος: Έκαναν το ΥΠΕΞ υπουργείο... Yahoo!