Βαρουφάκης: Στο σπίτι του Τσίπρα τον Νοέμβριο του 2014 παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών

Παρόντες ήταν  Δραγασάκης και Παππάς - Μόλις το άκουσαν μου πρότειναν να γίνω υπουργός - Δεν ετοίμαζα Grexit - Με λασπολογεί η τρόικα εσωτερικού και τα μέσα εθνικής αποβλάκωσης

«Από τον Ιούνιο του 2015 όταν είχε ξεκινήσει εκείνη η ''λασπολογία'' ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη τους έλεγα, φωνάξτε με, όπου θέλετε. Πάμε σε Ειδικό Δικαστήριο, παντού... Κάθε φορά που έχουμε την ''επέτειο'' του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα ''μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης'' με στοχεύουν», τόνισε ο
Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι. 

«Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα να μη φοβηθούμε τόσο το Grexit
έτσι ώστε να δεχτούμε παράλογα πράγματα», θέλησε να συμπληρώσει. 

Με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μια την άλλη για την «σκοτεινή» περίοδο του 2015 ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανοίγει τα χαρτιά του, εξηγεί και αποκαλύπτει. 

Ποιοι γνώριζαν για το σχέδιο


Σε επίμαχη ερώτηση για το ποιοι γνώριζαν για το περιβόητο σχέδιο «νάρκη», υπογράμμισε: «Είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος. Όταν παρουσίασα την ιδέα μου, οι αντιδράσεις ήταν θετικές γιατί ήταν ένα καλό σχέδιο που θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει πολλές χώρες.Παρουσίασα την κεντρική ιδέα στο γραφείο του Τσίπρα (στην Κουμουνδούρου), και ήταν παρόντες ο Τσακαλώτος, ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης τον Ιούνιο του 2013… Η αντίδραση ήταν πολύ θετική, όπως είναι πάντα θετική, γιατί είναι πολύ καλή ιδέα.Ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2014 παρουσίασα επίσημα στο σπίτι του Αλέξη Τσιπρα, παρουσία Γιάννη Δραγασάκη, και Νίκου Παππά το σχέδιο. Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών. Εντυπωσιάστηκαν σε τέτοιο βαθμό που να μού το ζητήσουν και εγγράφως… τους έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος». 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, θέλησε, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι ο βασικός λόγος που ανέλαβε την «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργείου ήταν οι προτάσεις για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.  

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή του σχεδίου παράλληλων πληρωμών προϋπέθετε την απομόνωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΤτΕ και κούρεμα ομολόγων ύψους 27 δισεκ. ευρώ. «Όχι, δεν θα ενημέρωνα τον Στουρνάρα, σε καμία των περιπτώσεων, δεν τον αφορά».


«Υπήρξε καθολική αποδοχή»

Σε συνέχεια της συνέντευξης ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Αφού παρουσίασα το παράλληλο σύστημα πληρωμών στο υπουργικό δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Υπήρξε μια κοινή αποδοχή. Μου δήλωσαν, μάλιστα, συγκινημένοι κάποιοι από αυτό που άκουσαν». 

Και συνέχισε, λέγοντας: «Όταν η τρόικα μας ''έστησε'' στον τοίχο, όμως, τους είπα ότι πρέπει να «τρέξουμε» το παράλληλο σύστημα. Υπήρξε μόνο ένας που με στήριξε!». «Προφανώς δεν μειοψήφησε ο πρωθυπουργός» παρατήρησε χαριτολογώντας. 

Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι έθεσε βέτο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με όλους σχεδόν τους υπουργούς να τάσσονται κατά του σχεδίου του. «Ο Δραγασάκης έθεσε βέτο, δύο μειοψηφήσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά δεν αποκάλυψε ποιος συνάδελφός του στήριξε το σχέδιο. 

«Ένα μήνα πριν από τις εκλογές (του Ιανουαρίου του 2015) 14 Δεκεμβρίου του 2014, είχα πει ότι αν δεν είμαστε διατεθειμένοι σε περίπτωση ρήξης, να κλείσουμε το τηλέφωνο στον Ντράγκι όταν απειλήσει με κλείσιμο των τραπεζών τότε δεν υπάρχει λόγος να εκλεγούμε, και τότε πρέπει να βρούμε δικό μας σύστημα να παράξουμε τη δική μας ρευστότητα. Δεν θέλουμε τη ρήξη, αλλά και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε» σχολίασε. 

Όπως πρόσθεσε, όταν παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση εξήγησε στο υπουργικό συμβούλιο πώς θα διασυνδεθεί αυτό το πρόγραμμα με το παράλληλο σύστημα πληρωμών, με τους συναδέλφους του να υποδέχονται το σχέδιο πολύ θετικά. Ερωτηθείς αν ήταν θετικοί στο επίμαχο σχέδιο οι κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε με νόημα «γιατί δεν τους ρωτάτε;»

Ο κ. Βαρουφάκης φάνηκε να αφήνει αιχμές για τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «σε μια διαπραγμάτευση οποιουδήποτε τύπου πρέπει να διανοηθείς και το «όχι»’, τη ρήξη, ειδάλλως είσαι επαίτης και ικέτης. 

«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τρεις αλλαγές» 


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα τρεις αλλαγές. «Η Ελλάδα χρειάζεται τρία πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν ''χθες''», υπογράμμισε:  

-Δραστικές μειώσεις σε όλους φορολογικούς  συντελεστές της τάξης του 18%. Φορος επιχειρήσεων 18% 

-Χρειαζόμαστε άμεσα το δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών

- Παράλληλα, μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων  και την μετατροπή του υπερταμείου και  του ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα και τέλος στη μισθωτή εργασία με μπλοκάκι και ένα «ταβάνι» το πολύ 45% στο σύνολο των φόρων και των εισφορών των επιχειρήσεων.

«Αυτά πρέπει να νομοθετηθούν αύριο το πρωί χωρίς καμία διαπραγμάτευση», είπε χαρακτηριστικά. «Καρφιά» στον Σόιμπλε


Κατά τη διάρκεια της αποκαλυπτικής συνέντευξης ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε ευθείες βολές και προς το πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας: «Ο Σόιμπλε ενδιαφέρεται μόνο στο πώς να ''μαστιγώνει'' την Ελλάδα».

Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι υπερασπίζεται μέχρι τελευταίας ρανίδος το παράλληλο σύστημα πληρωμών μέχρι και σήμερα, με τον Γιώργο Αυτιά να σχολιάζει: «Ευτυχώς, που δεν εφαρμόστηκε γιατί θα είχαμε πέσει στον γκρεμό». 


Άφησε δε, ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο μετασχηματισμού του κινήματός του DiEM 24 σε κόμμα, αφήνοντας την απόφαση στα μέλη του κινήματος. 
ΝΔ: Εξεταστική για να έρθουν όλα στο φως


Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία μετά τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον Σκάι στην οποία ο πρώην υπουργός είπε ότι του προτάθηκε η υπουργική θέση αφού παρουσίασε το σχέδιο για τις παράλληλες πληρωμές το Νοέμβριο του 2014 στο σπίτι του μετέπειτα πρωθυπουργού.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μάλιστα είπε ότι Τσίπρας, Παππάς και Δραγασάκης ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από το σχέδιο, που του το ζήτησαν και γραπτώς και αυτός τους έστειλε ένα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος. 

Η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της τονίζει: 

«Οι νέες σημερινές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει εξεταστική επιτροπή που θα φέρει στο φως όλη την αλήθεια.

Για όσα προετοίμαζε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του.

Μόνο έτσι θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν, που το πληρώνουμε τόσο ακριβά για πολλά χρόνια.

Είναι πλέον σαφές ότι η προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα και οι πολιτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη ήταν επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της.

Και πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ευθύνες τους, στη συνείδηση των πολιτών, δεν παραγράφονται ποτέ».


ΣΧΟΛΙΑ (237)

ΟΥΔΕΙΣ

Ουδείς δειλός ή βλάξ μπορεί να κατανοήσει και να αποδεχτεί κάποιον έξυπνο ή θαρραλέο. Ενημερώνεστε αλλά δεν καταλαβαίνετε . Ο Βαρουφάκης σας πείραξε που είναι ο ΜΟΝΟΣ που είπε την αλήθεια και ο μόνος που έχει επιβεβαιωθεί, όλους τους άλλους τους ξεπλύνατε και τους έχετε στη βουλή, κάνετε δήθεν πως αντιπαρατείθεστε ενώ στηρίζετε όλοι το ίδιο κόμμα , αυτό των μνημονίων . Οι εκπρόσωποι των δειλών και υποτελών συνεχίζουν και κάνουν τη δουλειά των ξένων. Απλά τα πράγματα καλά μου γατάκια ,είστε πολλά , είστε χαζά και σίγουρα είστε απείρως δειλά., ουστ παλιόγατα...

Stelios

Ας οψονται αυτοι που τον εβγαλαν απο την αφανεια και επι 2 χρονια τον παρουσιαζαν στα καναλια σαν τον εξ αποκαλυψεως ριζοσπαστη οικονομολογο για τον οποιον ουδεν προβλημα αλυτον.Ο κοσμακης υπεστη κανονικη πλυση εγκεφαλου και επεισθη οτι αυτος ο μεγαλομανης ντενεκες θα τον εσωζε με τις επινοησεις του. Ειμαστε ολοι αξιοι της μοιρας μας και περισσοτεροι αυτοι που τους ψηφισαν ο συγκεκριμενος ομως "οικονομολογος"πρεπει να δικασθει και αν κριθει ενοχος να σαπισει στην φυλακη. Η απιστια στην διαχειρηση των δη.οσιων πραγματων ειναι βαρυ εγκλημα. Πρεπει ομως καπως να τιμωρηθουν και οι promoters του δημοσιογραφοι κλπ που του εστρωναν το χαλι..

Είναι απλό, είναι θέμα χαρακτήρα

Ο Γιάνης είναι νάρκισσος. Αφού δεν κατάφερε ως αυτή την ηλικία να μείνει στην ιστορία από την επιστήμη του, προκάλεσε και συνεχίζει και θα συνεχίζει να προκαλεί τον τόπο, μέχρι να είναι σίγουρος ότι το όνομά του (εντέχνως με ένα ν) θα μείνει για πάντα στην ιστορία της χώρας, είτε για καλό είτε για κακό. Στη θεωρία του δεν υπάρχει καλό ή κακό άλλωστε, αλλά η ανάγκη για αναγνωρισιμότητα. Θα του άρεσε πολύ ο τίτλος "αμφιλεγόμενος" ή "εκκεντρικός" ... για να υπάρχει και ένα αίνιγμα γύρω από την ύπαρξη του. Τόσο απλά και δεν χρειάζεται κάποιος να μπει σε άλλες διαδικασίες να εξηγήσει γιατί έκανε ότι έκανε, αν είχε δίκιο ή όχι. Δεν βλέπει τη ζωή με τα ίδια μάτια ο Γιάνης.

Vagelis

Ο λαμογιανης υπάλληλος του Σορος, γαμπρός του Στρατου της πειραικης πατραικης, γιος διευθυντή κολλητου των Αγγελοπουλεων της χαλυβουργικης με τα εκατομμύρια σε ξένες τράπεζες ήρθε να μας βάλει σε ένα παράλληλο σύστημα πληρωμων σε ένα παράλληλο σύμπαν με παράλληλη τροφή που δέν συμπίπτει με το στομάχι μας, με ατακτη χρεωκοπία μπορεί και εμφύλιο, χρεωσε την οικονομία με εκατό δισεκατομμύρια και είναι ακόμα ζωντανός. Πολύ παρακμή.

Real economist

Γιανη αφού είσαι τόσο καταπληκτικός φαντάζομαι όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου τρέχουν να σε προσλάβουν για σύμβουλο; Και οι προτάσεις για θέση καθηγητή (tenured όχι visiting για να γελάνε μαζί σου) πέφτουν βροχή. Τι; κανένας; κανένας δεν σε θέλει; είσαι τόσο genius που ούτε το Χαρβαρντ ούτε η Οξφόρδη κατάλαβαινουν την διανεια σου; Λοιπόν για να σοβαρευτούμε, είσαι η ντροπή της επιστήμης μου. Σταματά να μιλάς. Αυτά που λες δεν στέκουν. Δεν ήταν παράλληλο σύστημα πληρωμών αλλά παράλληλο νόμισμα. ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ! Τα κουπόνια θα τα εξέδιδες εσυ! Όχι η ΕΚΤ! Τα κουπόνια, όπως παραδέχτηκε και ο Κιμ στην ομιλία του, θα χρησιμοποιούνταν "in lieu of euros". Είσαι εγκληματίας.

@

Σε άλλη δυτική χώρα όλοι αναρχοκουμμούνες θα ήταν ήδη στη φυλακή για απάτη και προδοσία.

ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΣΙΠΡΑ

ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΣΙΠΡΑ

Ερώτηση

Πόσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ελπίζοντας να γίνουν πλούσιοι με τη δραχμή, γιατί είχαν στείλει λεφτά στο εξωτερικό (μέχρι δάνεια με υποθήκες σπίτια) ;

τττ

για πες ξερεις τετοιες περιπρωσεις?

τρρρ

πρωτος και καλυτερος ο λαζοπουλος!!

ΓΙΩΡΓΟΣ

Βρίζετε το Βαρουφάκη που είχε ετοιμάζει σχεδιο Β σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, βρίζετε και το Τσίπρα γαιτί συμβιβάστηκε με το μνημόνιο, ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ. Έχετε γίνει όλοι οικονομολόγοι της πλάκας. Μόνο Ρουβά και Ντάνο εκτιμάτε..Εκατό μνημόνια θέλετε για να στρώσετε και να γίνετε ανθρώποι...

οικονομολογος της δραχμης

Αγαπητέ ψεκασμένε, πιθανώς Ρουβας - Ντάνος να έχουν μεγαλύτερη δεινότητα από Τσίπρα και λοιπούς...

chris

Έχεις δίκιο, κανονικά τον Τσίπρα έπρεπε εσείς να τον κατηγορείτε που σας κορόιδεψε ψιλό γαζί.

Γιωργος

Η συνομοσια , η δολιοτητα, και η απατη , ειναι ο δρομος της κουμουνιστοαριστερας. Ελληνες διωξτε κλωτσηδον τα σκουπιδια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης