Συμφώνησαν στην προσέγγιση, διαφώνησαν στα καυτά θέματα

Συμφώνησαν στην προσέγγιση, διαφώνησαν στα καυτά θέματα

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέστησε σαφέ ςότι τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να λυθούν σε διμερή βάση, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε την προσωπική του συμβολή για την επίλυση του Κυπριακού

Συμφώνησαν στην προσέγγιση, διαφώνησαν στα καυτά θέματα
Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν στην ανάγκη ρποσέγγισης, ωστόσο η κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρωθυπουργοί κατέδειξε το αυτονόητο: οι διαφωνίες στα μείζονα ελληνοτουρκικά ζητήματα είναι υπαρκτές και έντονες.

Γιατί λ.χ. στην προτροπή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Τούρκο ομόλογό του να συμβάλει προσωπικά στη δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν «απάντησε» ότι το Αιγαίο και αυτά τα θένατα που μας απασχολούν πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας...
Κλείσιμο

Ή και γιατί σε ερώτηση δημοσιογράφων για ποιο λόγο τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούν συνεχώς πτήσεις στο Αγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε να πει ότι αυτό συμβαίνει επειδή και τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν οπλισμένα πτήσεις στον ίδιο χώρο...

Η συνέντευξη - Παπανδρέου

«Ο ρυθμός και το βάθος των συνομιλιών που υπογράψαμε είναι ένδειξη της σημαντικότητας αυτής της συνάντησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν πρόκειται για μια συνήθη επίσκεψη και δεν ήταν αυτή η πρόθεση. Ονομάστηκε ιστορική και αυτό θα το κρίνει η ιστορία, αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι από τη συνάντηση που είχαμε, υπάρχει η βούληση αυτή η συνάντηση να μείνει ιστορική» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «επιτακτική αναγκαιότητα για Ελλάδα και Τουρκία παρά τις διακυμάνσεις στις σχέσεις, είναι το καθήκον να αναζητήσουμε δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης».

Όπως μάλιστα δήλωσε ο πρωθυπουργός η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας,  επισφραγίστηκε με 21 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις. 

«Θεωρώ τον Ερντογάν άνθρωπο που δε φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ απαρίθμησε τη σειρά των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δυο χωρών τα τελευταία χρόνια.
Πρώτον την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με την πραγματοποίηση του 43ου γύρου συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

Δεύτερον, τη συμφωνία των πέντε νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τρίτον τη διεύρυνση της δυνατότητας από κοινού ανάληψης πρωτοβουλιών, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, για σειρά ζητημάτων.

Με τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μπαίνουν τα θεμέλια για μια διαδικασία εντοπισμού σχεδίων και προγραμμάτων για νέα πεδία συνεργασίας και ανάληψης πρωτοβουλιών και σύντομα από αυτή τη διαδικασία θα έχουμε και τα πρώτα απτά αποτελέσματα.

«Ο αριθμός και το βάθος των συμφωνιών που υπογράψαμε, είναι ένδειξη της ιστορικότητας της συνάντησης» είπε ο κ.Παπανδρέου.

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, τονίζοντας ότι από εδώ και στο εξής "οι πράξεις θα είναι αυτές που αποτυπώνουν τη κοινή βούληση.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να αποδώσει γιατί υπάρχει βούληση με στόχο την πρόοδο της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και το κοινό όραμα των δυο λαών να ζήσουν ειρηνικά προάγοντας την ανάπτυξη και την καινοτομία», τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο, οι θρησκευτικές και πολιτικές ελευθερίες.

Η συνέντευξη - Ερντογάν

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας σηματοδοτεί τη νέα φάση στην ιστορία των σχέσεών μας, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως όλα τα μνημόνια και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν «θα αλλάξουν την οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε το μέλλον».
 
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και θα ήθελα να σας αναγγείλω ότι τα πράγματα αλλάζουν. Είμαστε δυο παλιοί λαοί που ζούμε μαζί εδώ και πολλούς αιώνες. Υπήρξαν πολλοί λόγοι που μας οδήγησαν σε άσχημες καταστάσεις», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

«Η επιστολή που του απέστειλα και η απάντηση που έλαβα σήμαινε την απαρχή μιας νέας πορείας», υπογράμμισε.

Παρακαλώ τους ιστορικούς του μέλλοντος να σημειώσουν αυτή τη φράση. Νομίζω ότι είμαστε κάτοικοι των ακτών και δραστηριοποιούμαστε στις θαλάσσιες δραστηριότητες, είτε είμαστε κάτοικοι της ενδοχώρας πρέπει να μας διέπει ένα αίσθημα καλής γειτνίασης. 

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα καθήκοντα μας. Η ελληνική πλευρά, η τουρκική πλευρά θα αποφασίσει κάθε μια στον τομέα της για τα μέλει γενέσθαι. Η δουλεία δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Απαιτούμε από τους υπουργούς να προβούν σε πράξεις. 

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση -«η οποία είχε αφετηρία τις ΗΠΑ»- εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι η Αντιπολίτευση θα έπρεπε να στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Σχετικά με το Κυπριακό ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανοίξει τη διαδικασία των συνομιλιών προς κάθε πλευρά με τη συμμετοχή της ΕΕ, του ΟΗΕ, αλλά και των ΗΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή έχει εκλεγεί ένας νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμείς θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις από εκεί που σταμάτησαν. Από τον αξιότιμο φίλο μου θα ζητήσω να συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κυπριακό. Είμαστε εγγυήτριες δυνάμεις. Μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζω ότι θα πετύχουμε το στόχο μας», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στο θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «η  Ελλάδα και εμείς αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα και πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των μέτρων που θα ληφθούν από κοινού».

Για το θέμα του Αιγαίου είπε ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα που ενώνει τις δύο πλευρές και όχι πεδίο αντιπαράθεσης.

Όσον αφορά στις εμπορικές συναλλαγές, πρέπει να θέσουμε στόχο τα 5 δισ. ευρώ. Ναι μπορούμε και νομίζω ότι το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης