Ρήξη Σαμαρά με τον ΣΕΒ

Ρήξη Σαμαρά με τον ΣΕΒ

Σκληρή κριτική για την καταψήφιση του σχεδίου διάσωσης δέχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος μίλησε στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου

Ρήξη Σαμαρά με τον ΣΕΒ
Ρήγμα στις σχέσεις της ΝΔ με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών έχει προκαλέσει η καταψήφιση του σχεδίου διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας.

Ενώ ο κ. Αντώνης  Σαμαράς από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου επιτέθηκε ξανά στην κυβέρνηση και υποστήριξε την στάση του στην Βουλή δέχθηκε την αποδοκιμασία του προέδρου κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου ο οποίος ζήτησε «συνευθύνη». 

Προλογίζοντας τον κ. Σαμαρά ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε: «Χρέος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μέχρι χθες ήταν κυβέρνηση, είναι να γίνει μέρος της εθνικής προσπάθειας να μην πτωχεύσει ο τόπος. Η αντιπαράταξη ενός μετώπου ευθύνης και ρεαλισμού εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων, αν γίνει με όρους ουσιαστικού πολιτικού λόγου και αντίλογου, με ειλικρινή αγωνία για την τύχη του τόπου, πιστεύω ότι και στην ωρίμανση της κοινής γνώμης θα συμβάλει και την αξιοπιστία του συστήματος θα αποκαταστήσει σε ικανό βαθμό».  Ο κ. Δασκαλόπουλος συνέχισε την επίθεσή του υποστηρίζοντας ότι «χρέος των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων είναι να κάνουν το λαό μας να συνειδητοποιήσει πως η υλοποίηση του μνημονίου συνιστά μια αναγκαία θεραπεία, όχι μια άδικη τιμωρία». Κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα τα διαρθρωτικά μέτρα του μνημονίου και όχι μόνο τα δημοσιονομικά γιατί αν, όπως είπε, παραμελήσουμε την ανάπτυξη θα καταβάλουμε το βαρύ κόστος χωρίς να αποφύγουμε την πτώχευση. «Αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι εξελίξεις θα σαρώσουν αδιακρίτως όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το πολιτικό σύστημα» κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Κλείσιμο

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς δικαιολόγησε την στάση του στην Βουλή λέγοντας ότι «καταψηφίσαμε το μείγμα οικονομικής πολιτικής που εντείνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης». Χαρακτήρισε  «υποκρισία» ότι έθεσε σε κίνδυνο το μηχανισμό στήριξης, γιατί όπως ανέφερε «τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε κανένας, αφού η κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία να περάσει τα μέτρα, όπως και τα πέρασε». Πρόβαλλε δε το επιχείρημα ότι « τα επόμενα τρία χρόνια θα περάσουμε δύσκολα και πως η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση και δεν μπορεί να ακούγεται ως μοναδική αντιπολίτευση η φωνή των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο». Προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να μείνει έξω από την κρίση σαν εναλλακτική λύση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά ζήτησαν από τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην συνέλευση και δεν συμφωνούσαν με την τοποθέτησή του να μην του υποβάλλουν ερωτήσεις για να μην τον φέρουν σε δύσκολη θέση. 

Η αποδοκιμασία του ΣΕΒ επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις στελεχών του κόμματος ότι «η ΝΔ είναι το συντηρητικό κεντροδεξιό κόμμα και με την στάση της η ηγεσία χάνει παραδοσιακές συμμαχίες και έρχεται σε σύγκρουση με ένα τμήμα της οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ όπως και ένα τμήμα της μεσαίας τάξης που ζητά συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων». 

Από την Ρηγίλλης απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο, συνεργάτες του προέδρου όμως σημείωναν ότι η αντίθεση του ΣΕΒ επιβεβαιώνει την φιλολαική στάση του κ. Σαμαρά. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης