74% SOS σταματήστε τις απεργίες

74% SOS σταματήστε τις απεργίες

Η κοινωνία μετά τον πρώτο θυμό μοιάζει παγωμένη από τις εξελίξεις, αλλά κινείται ένα βήμα μπροστά από τους...

74% SOS σταματήστε τις απεργίες
Η κοινωνία μετά τον πρώτο θυμό μοιάζει παγωμένη από τις εξελίξεις, αλλά κινείται ένα βήμα μπροστά από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστές, που επιμένουν να αντιμετωπίζουν την κρίση με όρους και πρακτικές άλλων εποχών. Η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει υπεύθυνη και ρεαλιστική στάση, αποφεύγοντας τις ακρότητες που δημιούργησαν το εκρηκτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν οι κουκουλοφόροι, με συνέπεια να σκοτωθούν τρεις συνάνθρωποί μας.

Κλείσιμο

Δημοσκόπηση της «Alco», η οποία άρχισε αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, καταγράφει τις αγωνιστικές προθέσεις των πολιτών στη δύσκολη πορεία που ξεκινά και η οποία σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα φτάσει έως το 2014.

Παρά τη μείωση των αποδοχών τους κατά 25%-30%, την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας και την πτώση του βιοτικού επιπέδου φέρονται αποφασισμένοι να στηρίξουν την «τελευταία ευκαιρία» για έξοδο από την κρίση. Δηλώνουνέτοιμοι για θυσίες, λένε όχι στη γενίκευση των απεργιών, επιβραβεύουν τη στάση του κ. Γιώργου Παπανδρέου και ανησυχούν για το κλίμα έντασης που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα.

Στην ερώτηση αν είστε υπέρ ή κατά του προγράμματος της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με στόχο τη διά σωση της χώρας ή αν έπρεπε να απορριφθεί η πρόταση, το 54,2% στηρίζει το πρόγραμμα και το 33,2% απαντά ότι θα προτιμούσε μια αυτόνομη πορεία. Υπέρ του προγράμματος διάσωσης τάχθηκε και το 42% όσων ψήφισαν Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές και το 28% όσων ψήφισαν ΚΚΕ, που εμφανίζεται να έχει την πιο άκαμπτη στάση. Στην ερώτηση αν οι απεργίες πρέπει να περιοριστούν σε λογικά επίπεδα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που πιθανόν να οδηγήσει στη χρεοκοπία της χώρας, το 74% απαντά «ναι» στον αυτοπεριορισμό των απεργιών και το 21% «όχι». Με το «ναι» συντάσσονται το 75% από όσους ψήφισαν Ν.Δ., αλλά και το 30% όσων στηρίζουν το ΚΚΕ. Στην ερώτηση αν πιστεύετε πως η οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερες θυσίες ή με απεργίες και διαδηλώσεις η πλειοψηφία (51,4%) απαντά «θυσίες» και μόνο το 28% «απεργίες», ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (20,6%) κρατά αποστάσεις και από τις δύο απόψεις. Ανάμεσα σε εκείνους που συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν θυσίες είναι το 52% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά και το 22% του ΚΚΕ. Τα κόμματα ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους για το θέμα των κοινωνικών κινητοποιήσεων στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης. Εκεί φάνηκε ξεκάθαρα ότι τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) θα επιμείνουν σε μια σκληρή γραμμή. Η Ν.Δ. εμφανίστηκε με διάθεση να υπερασπιστεί την κοινωνική γαλήνη, ενώ ο ΛΑΟΣ ήταν το μόνο κόμμα που στήριξε την κυβέρνηση.


Το θέμα των κοινωνικών αντιδράσεων πρόκειται να είναι και το κύριο αντικείμενο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι. Με αφορμή όμως την τροποποίηση που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΔΝΤ αναφορικά με την κύρωση των μνημονίων, μόλις μία ημέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα δήλωσαν ότι δεν θα παραστούν στη σύσκεψη.

Ετσι σε αυτή θα συμμετάσχουν μόνο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, εκτός αν μέχρι την τελευταία στιγμή υπάρξει κάποια νέα ανατροπή. Στη δημοσκόπηση της «Alco» ετέθη και το ερώτημα αν θεωρείτε υπεύθυνη ή ανεύθυνη τη στάση του κάθε πολιτικού αρχηγού ξεχωριστά. Οι ερωτηθέντες επιβράβευσαν τον κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τη στάση του υπεύθυνη (49,4%), ακολούθησαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καρατζαφέρης (28,4% και 27,3% αντίστοιχα), ενώ τελευταίοι ήταν ο κ. Τσίπρας και η κυρία Παπαρήγα (16% και 15,5%). Είναι προφανές πως τα δύο κόμματα της Αριστεράς θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα τους βασικούς πόλους των κοινωνικών αντιδράσεων, αφού γνωρίζουν και τη μέθοδο και έχουν και ισχυρή παρουσία στα συνδικάτα. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και το 56,5% των ερωτηθέντων που
δηλώνει ότι τα δύο κόμματα και η πολιτική τους τακτική έχουν συντελέσει στην έκρηξη των κοινωνικών ταραχών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης