Οριστικό διαζύγιο Σαμαρά-Ντόρας

Οριστικό διαζύγιο Σαμαρά-Ντόρας

Διεγράφη η κ. Μπακογιάννη γιατί υπερψήφισε τα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στην επίσημη γραμμή του κόμματος

Οριστικό διαζύγιο Σαμαρά-Ντόρας
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με την διαγραφή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη από την κοινοβουλευτική ομάδα και από το κόμμα της ΝΔ. 

Η κ. Μπακογιάννη το προηγούμενο διάστημα οικοδόμησε προσεκτικά την τακτική της με αφορμή το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ώστε να δώσει πολιτικό και ιδεολογικό περίβλημα στην προσωπική της αντιπαλότητα με τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Τάχθηκε εγκαίρως υπέρ της προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ζήτησε την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για να συζητήσει το ζήτημα και στο τέλος συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά για να τον ενημερώσει για την στάση της ότι θα ψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο που έφερε η κυβέρνηση. 
Κλείσιμο

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς έχτισε μεθοδικά την αντιπολιτευτική του στρατηγική επάνω στην αντίθεσή του και στην κριτική στους χειρισμούς του πρωθυπουργού που είχε κατάληξη την προσφυγή στο ΔΝΤ. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στην Βουλή «σήμερα συζητάμε την εξάρτησή μας από ξένους μηχανισμούς». Ο πρόεδρος της ΝΔ φιλοδοξεί να εκφράσει την λαική αντίδραση στα μέτρα της κυβέρνησης και να εισπράξει την ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Φυσικά δεν θα μπορούσε να ανεχθεί την αντίθεση της κ. Μπακογιάννη σε ένα τέτοιο μείζον θέμα. Έτσι αφού διευκρίνισε από την Δευτέρα ότι υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας περίμενε την ψήφο της κ. Μπακογιάννη στην Βουλή. 

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε την συζήτηση του σχεδίου της κυβέρνησης η κ. Μπακογιάννη παραβίασε την κομματική γραμμή και ψήφισε υπέρ του σχεδίου. Αμέσως ο κ. Σαμαράς έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία ανακοίνωσε ότι η κ. Μπακογιάννη τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. 

Ακολούθησε μία ιδιαίτερα σκληρή γραπτή δήλωση από την πρώην υπουργό Εξωτερικών που προκάλεσε κατόπιν αιτήματος του κ. Σαμαρά την οριστική διαγραφή της από το κόμμα με απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας. Στην μακροσκελή της δήλωση της η κ. Μπακογιάννη μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω. Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητα.  Λυπούμαι για την απόφαση του κου Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα».

Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας η κ. Μπακογιάννη είχε επικοινωνήσει και με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον ενημέρωσε για την στάση της. Μάλιστα του έθεσε το ερώτημα πώς εκείνος που είχε μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη λήψης μέτρων τώρα καταψηφίζει επί της αρχής τα μέτρα της κυβέρνησης. 


Εσωκομματικές εξελίξεις 

Η διαγραφή της κ. Μπακογιάννη αποτελεί την απαρχή σημαντικών εσωκομματικών εξελίξεων για το κόμμα της ΝΔ. Και οι δύο πλευρές  εμφανίζονται ικανοποιημένες. Για τον κ. Σαμαρά η διαγραφή εδραιώνει το ηγετικό του κύρος. Παράλληλα απομακρύνει έναν εσωκομματικό αντίπαλο που θα του δημιουργούσε προβλήματα στην πορεία της οικοδόμησης της «καινούργιας ΝΔ» αφού η κ. Μπακογιάννη θεωρούσε ότι έχει δικαιώματα περισσότερα από ενός βουλευτή. Για την πολιτική τακτική που θέλει να ακολουθήσει ο κ. Σαμαράς η κ. Μπακογιάννη ήταν τροχοπέδη. Στην Ρηγίλλης εκτιμούν ότι η κ. Μπακογιάννη είναι μόνη και όσο θα περνά ο καιρός αυτό θα γίνεται αισθητό. Επιπλέον λένε ότι το ποσοστό που μπορεί να στερήσει από το κόμμα είναι περιορισμένο. 

Για την κ. Μπακογιάννη ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει στο κόμμα όπου συνεχώς υποβαθμιζόταν η θέση της και αντιμετωπιζόταν σαν ένα απλό στέλεχος. Στην πραγματικότητα δεν ξεπέρασε ποτέ την ήττα της την 29 Νοεμβρίου. Το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας της πρόσφερε την ευκαιρία που επιθυμούσε για να αποχωρήσει επικαλούμενη την πολιτική και ιδεολογική της διαφοροποίηση από τον κ. Σαμαρά και όχι τα προσωπικά της απωθημένα. Την Πέμπτη το πρωί στην Βουλή η κ. Μπακογιάννη έδειχνε ψύχραιμη και ανακουφισμένη αφού είχε πάρει την απόφασή της. Μέχρι και αργά το βράδυ της προηγουμένης γίνονταν διαβουλεύσεις με τους βουλευτές του περιβάλλοντός της. Υπήρξε η σκέψη ένιοι εξ αυτών να παραβιάσουν την κομματική γραμμή και να φύγουν μαζί της. Προκρίθηκε όμως να εμφανισθεί ότι είναι μόνη της και όχι σαν επικεφαλής ομάδας και να προβληθεί η ψήφος της «σαν μία γενναία πράξη συνείδησης». Οι βουλευτές που διατηρούν στενή σχέση μαζί της παραμένουν στο κόμμα μέχρι νεωτέρας. Η πορεία της κ. Μπακογιάννη θα εξελιχθεί από τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και από το αν θα οδηγήσουν στην ανασύσταση του πολιτικού σκηνικού όπως ελπίζει. Σε κάθε περίπτωση η κ. Μπακογιάννη θα εμφανίζεται σαν η φιλελεύθερη φωνή που θα μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά με την κυβέρνηση στην προσπάθεια διάσωσης και εξορθολογισμού του κράτους και της οικονομίας. Οι βουλευτές του περιβάλλοντός της που παραμένουν στη ΝΔ στην πορεία θα προσπαθήσουν «να κάνουν δύσκολη την ζωή του κ. Σαμαρά» όπως λένε στις μεταξύ τους συνομιλίες. Η κ. Μπακογιάννη όμως επηρεάζει και σημαντικό αριθμό κομματικών στελεχών και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Ρηγίλλης μάλιστα θεωρεί ότι στις προσεχείς εκλογές η κ. Μπακογιάννη θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό της στην Αυτοδιοίκηση είτε έχει προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος μέχρι τότε είτε όχι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης