Αντωνοπούλου: Ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσα από συνεταιριστικά σχήματα

Αντωνοπούλου: Ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσα από συνεταιριστικά σχήματα

«Εκτός από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, υπάρχει και τρίτος τομέας της οικονομίας, ο οποίος είναι λιγότερο γνωστός στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά

Ενημέρωση για την κοινωνική οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης της «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας», όπως διαμορφώνονται μετά την ψήφιση του Ν.4430/2016, πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης στη Λάρισα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία συμμετείχε σε εκδήλωση-ημερίδα της 2ης Οικογιορτής.
 
Η κ. Αντωνοπούλου σημείωσε πως υπάρχουν εργαλεία για ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς αποτελεί «χώρο ελπίδας για τους νέους ανθρώπους που εργάζονται μέσα από συνεταιριστικά σχήματα, αλλά και για τους συμπολίτες που, ή εργάζονταν και δεν πληρωνόταν, ή ήταν άνεργοι».
 
«Εκτός από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, υπάρχει και τρίτος τομέας της οικονομίας, ο οποίος είναι λιγότερο γνωστός στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
 
Η κ. Αντωνοπούλου σημείωσε, πως ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας αναπτύσσει δραστηριότητες που στοχεύουν στον βιοπορισμό των μελών του, το συλλογικό όφελος της επιχείρησης, ενώ έχει και μια κοινωνική ωφέλεια ώστε να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που εκλείπουν στην αγορά.
 
Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας τόνισε, πως ένα ακόμα στοιχείο που διαφοροποιεί τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας από τον καθιερωμένο χώρο της ιδιωτικής και δημόσιας οικονομίας, είναι οι συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων.
 
«Ένα μέλος, ένας εργαζόμενος, μια ψήφος. Άρα συναποφασίζουμε και για το τι θα παράγουμε, πώς θα διαθέσουμε αυτό που παράγουμε και όταν προκύπτει πλεόνασμα, συναποφασίζουμε πως αυτό το κέρδος κατανέμεται ανάμεσα μας, αλλά και το πώς το χρησιμοποιούμε ώστε να υπάρχει κοινωνικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία» σημείωσε η υπουργός.
 
Μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως χαρακτηριστικό ζήτημα της κοινωνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας είναι πως «υπάρχει περιορισμός στην διανομή των κερδών», καθώς το 35% των κερδών διανέμεται υποχρεωτικά στους εργαζόμενους. Επίσης, το 5% θα πρέπει να είναι το αποθεματικό, ενώ το υπόλοιπο κέρδος θα πηγαίνει η σε δραστηριότητες που αναπτύσσουν την παραγωγική διαδικασία της εταιρείας, προσλαμβάνοντας ανθρώπους, ή προσφέροντας αυτό το πλεόνασμα σε «δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία».
 
Στην προσπάθεια του νόμου ώστε αυτός ο χώρος της οικονομίας να μην είναι «κρατικοδίαιτος» αναφέρθηκε επίσης η κ. Αντωνοπούλου, λέγοντας πως ο νόμος προβλέπει ότι στα τρία χρόνια μετά την ίδρυση μιας κοινωνικής αλληλέγγυας επιχείρησης, θα πρέπει τουλάχιστον το 40% της δραστηριότητας της να μην εξαρτάται από το δημόσιο χρήμα.
 
Για τη δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης, χρειάζεται η υποβολή αίτησης μαζί με ένα καταστατικό, και η έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ, ενώ τα υποστηρικτικά μέτρα είναι η δημιουργία Κέντρων Υποστήριξης σε κάθε νομό, όπου θα υπάρχει ενημέρωση, πληροφόρηση των επαγγελματικών σχεδίων, δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις κ.ά..
 
Σχετικά με τα κίνητρα που υπάρχουν για τις κοινωνικές και αλληλέγγυες επιχειρήσεις, η κ. Αντωνοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν δυνατότητες ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν ακόμα και σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων κατ’ αποκλειστικότητα.
 
Επίσης αναφέρθηκε και στους τέσσερις τομείς πρόσβασης στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο.
«Μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση η οποία είναι στα πρώτα της βήματα, μπορεί να πάρει επιδότηση την οποία δεν θα επιστρέψει. Κατά το δεύτερο βήμα η επιχείρηση μπορεί να επιδοτηθεί, αλλά το ποσό αυτό θα πρέπει να επιστραφεί, ώστε το Ταμείο να μπορεί να χρηματοδοτήσει μια άλλη επιχείρηση. Το τρίτο βήμα αφορά μια επιχείρηση η οποία μπορεί να δανειστεί με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό των τραπεζών. Το τέταρτο βήμα σχετίζεται την δυνατότητα του Ταμείου, να δώσει εγγυητικές επιστολές σε μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες εργαζόμενοι αναλαμβάνουν την επαναλειτουργία τους ως αυτοδιαχειριζόμενων, για να μπορέσουν αυτές οι επιχειρήσεις να αντλήσουν τα κεφάλαια τους από κάποια τράπεζα» τόνισε η υπουργός.
Τέλος η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε και στις νομικές μορφές αυτών των επιχειρήσεων, λέγοντας πως όσες επιχειρήσεις τηρούν τις βασικές αρχές που πρωτοαναφέρθηκαν, αυτόματα εγγράφονται ως φορείς της κοινωνικής οικονομίας, ενώ σημείωσε πως για πρώτη φορά δημιουργείται μια νέα νομική μορφή επιχειρήσεων, αυτή του συνεταιρισμού εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Δεξιος

Οταν οι πασοκοσυνεταιρισμοι του 80, ξεκοκκαλιζανε τα πακετα ντελορ και δε συμμαζευεται και μετα, μολις οι επιδοτησεις ζορισανε, διαλυθηκανε, ΠΟΎ ΖΟΥΣΕ Η ΚΥΡΙΑ? ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ? ΑΥΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ "ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΤΩΝ "ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΚΩΝ" ΣΧΗΜΑΤΩΝ! Αντε, με το καλο να οργανωθουνε (εθελοντικα βεβαια) οι οπαδοι τους αγροτες και σε "κομμουνες"! Θα γινει το ελα να δεις!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kouroublis

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι προωθείται η ένταξη των Λιμενικών Ταμείων «στα ανταποδοτικά» ώστε να γίνει δυνατή η στελέχωσή τους για να προωθούνται οι εισπράξεις τελών και άλλων οφειλών, ώστε να προχωρήσουν αναπτυξιακά έργα

kouvelis

«Οι δηλώσεις μου δεν απείχαν από την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι στατική. Υπήρχε η εκδοχή να έρθουν το καλοκαίρι οι φρεγάτες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

2514477

«Κυρίαρχο και πρωτεύον είναι το δικαίωμα του παιδιού και της σωστής ψυχικής και σωματικής ανάπτυξής του» είπε η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου - Υποστήριξε ότι από πουθενά δεν προκύπτει πως δεν είναι καλές οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας 

6
mitsos26

Στη 40λεπτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ίδιος και το κόμμα του έχουν επεξεργαστεί πλήρως της δική τους αναπτυξιακή πρόταση

1