Μητσοτάκης-Θεοδωράκης: Συμφωνούν στο επείγον της αξιολόγησης, διαφωνούν για τις εκλογές

Μητσοτάκης-Θεοδωράκης: Συμφωνούν στο επείγον της αξιολόγησης, διαφωνούν για τις εκλογές

Για το λόγο αυτό δεν θα υπάρξει μετά την συνάντηση κοινό ανακοινωθέν - Ακολουθούν οι συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ με τον Βασίλη Λεβέντη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Μητσοτάκης-Θεοδωράκης: Συμφωνούν στο επείγον της αξιολόγησης, διαφωνούν για τις εκλογές
Αποστάσεις από την προοπτική συγκρότησης αντιπολιτευτικού μετώπου με στόχο την απομάκρυνση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, να τηρήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης
κατά την συνάντηση που θα έχει, στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
Κλείσιμο
Κυριάκο Μητσοτάκη
.

«Στην παρούσα φάση για 'μας δεν τίθεται άλλο ζήτημα πέραν από το κλείσιμο της αξιολόγησης», φέρεται ειπών ο επικεφαλής του Ποταμιού στις υψηλού επιπέδου τηλεφωνικές επαφές που προηγήθηκαν ανάμεσα στην Πειραιώς και στη Σεβαστουπόλεως για να εξεταστεί η δυνατότητα έκδοσης ενός κοινού ανακοινωθέντος μετά το τετ α τετ των δύο αρχηγών, κατά το προηγούμενο της ανακοίνωσης η οποία εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών μετά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΝΔ και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμαιναν «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η οικονομία», τις «αρνητικές συνέπειες από την μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με ευθύνη της κυβέρνησης» καθώς και «το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην πραγματική οικονομία που επιτείνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών». 

Και σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο αρχηγοί κατέληγαν στην «κοινή διαπίστωση» ότι «προϋπόθεση για να υπάρξει προοπτική βιώσιμης λύσης και έξοδος της χώρας από την κρίση είναι να φύγει το ταχύτερο δυνατό η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση». Τασσόταν δηλαδή, εμμέσως, υπέρ των εκλογών, αφού, όπως εξηγούσαν προφορικά, «η ΝΔ αποκλείει κατηγορηματικά κάθε προοπτική για άλλη λύση από την παρούσα Βουλή». Ενώ στο ανακοινωθέν υποστήριζαν επιπλέον ότι με τη θέση για απομάκρυνση της κυβέρνησης «συμφωνεί και η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων».


«Να είμαστε όλοι χρήσιμοι για την πατρίδα»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζεται να διαφωνεί με την πρόταξη του αιτήματος για εκλογές. Αντιθέτως, φέρεται να υποστηρίζει ότι «αν σε κάτι πρέπει να κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις είναι στην άσκηση έντονης πίεσης προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα τερματίζουν την αέναη παράταση της εκκρεμότητας με την αξιολόγηση που βλάπτει την οικονομία και τους πολίτες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμένει ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να πάει πέρα από τον Απρίλιο και μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εκλογές. Ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του ενόψει της συνάντησης με τον αρχηγό της ΝΔ, επανέλαβε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Focus, την άποψή του ότι «πρέπει να υπάρχει συνεννόηση των κομμάτων που έχουν παρεμφερή οπτική». Πρόσθεσε, ωστόσο, με νόημα ότι «αυτή τη στιγμή σημασία έχει να είμαστε όλοι χρήσιμοι για την πατρίδα».


Ενόχληση για τις «μετεγγραφές» βουλευτών 
Πολιτικοί παρατηρητές που γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί στο Ποτάμι αποδίδουν τη διαφοροποίηση του Σταύρου Θεοδωράκη σε δύο λόγους: 
*Ο πρώτος λόγος είναι η εκτίμηση που κάνουν στη Σεβαστουπόλεως ότι «η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών», που γι΄ αυτό, υποστηρίζουν, «διχάζονται στις δημοσκοπήσεις όταν ερωτώνται για τις εκλογές». Ενώ «από όλες τις μετρήσεις προκύπτει ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης προκρίνει ως επείγουσα προτεραιότητα το κλείσιμο της αξιολόγησης».

*Ο δεύτερος λόγος είναι η έντονη ενόχληση που επικρατεί στον περίγυρο του κ. Θεοδωράκη για τις κινήσεις της κυρίας Γεννηματά και του κ. Μητσοτάκη να εντάξουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες βουλευτές που αποχώρησαν από το Ποτάμι: η ΝΔ τον Ιάσονα Φωτήλα και η Δημοκρατική Συμπαράταξη τους Ιλχάν Αχμέτ και Κώστα Μπαργιώτα. «Μετέρχονται και οι δυο παλαιοκομματικές μεθόδους και με τη στέγη που παρέχουν στους αποστάτες δείχνουν ότι τους ενδιαφέρει μόνον το στενό και πρόσκαιρο κομματικό τους συμφέρον και αδιαφορούν για τη συνέπεια και την αξιοπιστία που πρέπει να χαρακτηρίζει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», σχολιάζουν στελέχη του Ποταμιού.

Στο επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχουν γνώση των αποστάσεων που προτίθεται να τηρήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Γι΄ αυτό και υποστηρίζουν ότι η συνάντηση, η οποία, όπως και με την κυρία Γεννηματά, θα γίνει στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, «στοχεύει στην ανταλλαγή απόψεων για να ακούσει ο ένας αρχηγός τον άλλο και να ξέρει τις θέσεις του».

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία των συναντήσεων που ανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί. Μετά την κυρία Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει την Τετάρτη τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και την Πέμπτη τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης