«Γαλάζια» σχέδια για πολιτική απομόνωση ΣΥΡΙΖΑ

Πώς μεταφράζεται η πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων με στόχο τον συντονισμό των κινήσεων εναντίον της κυβέρνησης

«Γαλάζια» σχέδια για πολιτική απομόνωση ΣΥΡΙΖΑ
Η ενίσχυση της εικόνας της κοινωνικής απομόνωσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, θέτοντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον πρωθυπουργό υπό καθεστώς απόλυτης πολιτικής καραντίνας, είναι ο επόμενος στόχος για τα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρωτοβουλία για συνεννόηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που ανέλαβε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης
Κλείσιμο
, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Φώφη Γεννηματά και εντός της προσεχούς εβδομάδας θα έχει ανάλογα τετ α τετ και με τους άλλους αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου, δημιουργεί, σύμφωνα με τους επιτελείς της Πειραιώς, νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται υπό το φως και των συνεπειών από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση με την κυρία Γεννηματά και η σύμπτωση απόψεων που διαπιστώθηκε και επισφραγίστηκε με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο υπογραμμίστηκε η κοινή βούληση των δύο κομμάτων σύμφωνα με την οποία «προϋπόθεση για να υπάρξει προοπτική βιώσιμης λύσης και έξοδος της χώρας από την κρίση είναι να φύγει το ταχύτερο δυνατό η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση», θεωρείται ενισχυτική του αιτήματος για πολιτική αλλαγή που μετ’ επιτάσεως θέτει ο κ. Μητσοτάκης.



Στη Μάλτα με τη Μέρκελ


Αν και σε εγχώριους πολιτικούς κύκλους δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η πρωτοβουλία των συναντήσεων του προέδρου της Ν.Δ. -οι οποίες θα συνεχιστούν την Τρίτη με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και την Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα- ανελήφθη την επομένη της επιστροφής του από τη Μάλτα και τις επαφές που είχε στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ με την Ανγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, «γαλάζιοι» επιτελείς αποσυνδέουν τις δύο υποθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, επιμένουν ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει δεχθεί πιέσεις από το εξωτερικό είτε για να μετριάσει την απόλυτα αρνητική στάση της έναντι των επικείμενων μέτρων που έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα καταψηφίσει, είτε για να αποσύρει το αίτημα να στηθούν πρόωρες κάλπες. 

Οπως και να έχει, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε την παρουσία του στη σύναξη των ηγετών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για να αναλύσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και να παρουσιάσει τη θέση του για την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε «διαρθρωτικές αλλαγές με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής». Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., είναι να αποκτήσει η Ελλάδα αξιόπιστη κυβέρνηση, η οποία «θα πιστεύει στο ευρωπαϊκό όραμα και στην ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας». Μια κυβέρνηση που, όπως είπε, «θα δίνει τη δυνατότητα στην πραγματική οικονομία να ορθοποδήσει, φέρνοντας νέες επενδύσεις».

«ΣΥΡΙΖΑ ίσον κοινωνική κατάθλιψη»



«Γαλάζιοι» επιτελείς επιμένουν ότι το ισχυρό αίτημα για πολιτική αλλαγή, το οποίο, όπως λένε, ενστερνίζεται όλο και μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, αποσυνδέεται από το κλείσιμο ή μη της αξιολόγησης, καθώς «εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών, μόνο δεινά για την ελληνική οικονομία μπορεί να επιφυλάσσει η παραμονή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. στη διακυβέρνηση».

Κατά την εκτίμησή τους, άλλωστε, «ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε πλήρη πολιτική και εκλογική αποσύνθεση», καθώς «έχει ταυτιστεί με την αποτυχία, τη μιζέρια και την κοινωνική κατάθλιψη». Υποστηρίζουν ότι «δεν μπορεί να στήσει κανένα θετικό αφήγημα», επειδή «ό,τι και αν λέει, ό,τι και αν πράττει, προσκρούει πάνω σε ένα τείχος δυσπιστίας, απόρροια των ψεμάτων και της διαχειριστικής αποτυχίας του». Αποτυχία, «την οποία ομολογούν πλέον τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», όπως λένε, επισημαίνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη φοροδιαφυγή αλλά και την παραδοχή του Νίκου Φίλη ότι «έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις τους».

Στην Πειραιώς διαπιστώνουν εξάλλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αποξενώνεται από τα κοινωνικά στρώματα που τον ψήφισαν», καθώς τα μέτρα που ήδη πήρε αλλά και αυτά που θα πάρει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης «πλήττουν κυρίως τις κοινωνικές ομάδες που τον στήριξαν». Και αυτοί είναι, αφενός, οι χαμηλόμισθοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σημαντικά από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, και, αφετέρου, οι αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από τις νέες εισφορές και το χάος με τον ΕΦΚΑ. Ενώ, όπως προσθέτουν, την ίδια ώρα, πολύ μεγάλο είναι το πλήγμα που θα δεχθούν οι συντάξεις. Γι’ αυτό και εκτιμούν ότι «η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να συνεχιστεί ακόμα πιο ραγδαία το αμέσως προσεχές διάστημα». 
Χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» την τακτική του «κλαίω αλλά ψηφίζω» που ακολούθησαν ως τώρα τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι αυτή έπαψε πια να είναι αποδοτική. «Μοναδικός συνεκτικός δεσμός του πολιτικού συνονθυλεύματος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. είναι η λατρεία για εξουσία και ο στόχος να ελέγξουν κάθε τομέα της δημόσιας ζωής», αναφέρουν. Και γι’ αυτό, όπως υπογραμμίζουν, «κανένας πολίτης, πλην της κομματικής νομενκλατούρας, δεν μπορεί να ταυτιστεί με τα ψέματα, την αποτυχία, τον κυνισμό και την αλαζονεία μιας μικρής παρέας που ενδιαφέρεται απλώς και μόνο να στήσει το δικό της καθεστώς».

Επικαλούμενοι δηλώσεις στελεχών που αποτελούν τη στενή παρέα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης, που υποστήριξε πρόσφατα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία», «γαλάζιοι» αξιωματούχοι καταλογίζουν στην κυβερνητική ηγεσία προσπάθεια «να στήσει δικούς της εξουσιαστικούς μηχανισμούς και να κάνει κάθε ανεξάρτητη φωνή να σωπάσει». 


Σοβαρές παθολογίες στη διοίκηση



Υποστηρίζουν επιπλέον ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκροτήσει ένα πλέγμα φιλικών ΜΜΕ με στόχο τη συκοφάντηση των αντιπάλων της και τον εκβιασμό όσων την ενοχλούν με τις απόψεις ή την παρουσία τους». Ενώ καταλογίζουν ακόμη «σοβαρές παθολογίες» στη λειτουργία της διοίκησης, στηλιτεύοντας προσπάθειες για εγκαθίδρυσης ενός νέου κομματικού κράτους με παράνομους διορισμούς. Εμφαση δίνουν ακόμη στις παρεμβάσεις που, όπως υποστηρίζουν, γίνονται στη Δικαιοσύνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις επίσημες ανακοινώσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε μία από τις οποίες καταγγέλθηκαν «αθέμιτες πιέσεις προς δικαστές μέσω μιας δημοσιογραφίας που υπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα».

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική της “καμένης γης” που εκτείνεται στον δημόσιο διάλογο και στην ενημέρωση, στη Δικαιοσύνη και τα θεσμικά θέματα, αλλά και στην οικονομία», υποστηρίζουν πηγές από τα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρούν ότι «όλα αυτά εντάσσονται σε ένα οργανωμένο σχέδιο ακρότητας και διχασμού για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία και να ναρκοθετήσουν την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Επιμένουν, ωστόσο, ότι «το σχέδιο του Μαξίμου θα αποτύχει» και στο ίδιο πλαίσιο θεωρούν ότι «οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως κάθαρση». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης