Αναστασιάδης: Αδιανόητο για κράτος της ΕΕ να έχει εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα

Αναστασιάδης: Αδιανόητο για κράτος της ΕΕ να έχει εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα

Εν τω μεταξύ στη Κύπρο βρίσκεται ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Είντε σε μια προσπάθεια να επαναρχίσουν οι συνομιλίες

Αναστασιάδης: Αδιανόητο για κράτος της ΕΕ να έχει εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα
Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
επανέλαβε σήμερα πως «είναι αδιανόητο ένα κράτος μέλος της ΕΕ να έχει στρατιωτική παρουσία και εγγυήσεις από τρίτη χώρα, ιδιαίτερα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον και σε μια εξαιρετικά ταραχώδη περιοχή».

Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη τύπου με τον πρωθυπουργό της Μάλτας  Τζόζεφ Μάσκατ, στη Λευκωσία σημείωσε πως παρά τη βαθιά του απογοήτευση, για τη διακοπή των συνομιλιών με υπαιτιότητα του Μουσταφά Ακιντζί η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει απόλυτα δεσμευμένη και είναι έτοιμη να επαναρχίσει αμέσως τον διάλογο και να συνεχίσουν οι συνομιλίες, από το σημείο που διακόπηκαν και για τα έξι κεφάλαια.

Κλείσιμο
«Αναμένουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και από την Τουρκία» είπε ο κ. Αναστασιάδης «να συμβάλουν εποικοδομητικά και απτά στις διαπραγματεύσεις, μια υποχρέωση που έχει αναλάβει (η Τουρκία) στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως έχει επιδείξει «εμπράκτως και επανειλημμένως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τη γνήσια και ειλικρινή θέληση της ελληνοκυπριακής κοινότητας για εξεύρεση λύσης που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, και με απώτερο στόχο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Κυπρίων».

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός της Μάλτας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους και χωρίς να υπάρχουν ξένες στρατιωτικές παρουσίες στο νησί.

Πρόσθεσε ότι «θα πράξουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο του ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε για να στηρίξουμε» τις προσπάθειες για λύση, και «για να κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέρα να έρθουν στο τραπέζι και να αναθερμάνουν την αισιοδοξία που υπήρχε στην αρχή αυτού του έτους. Και ελπίζω ότι ο χρόνος θα είναι καλός σύμβουλος και θα αποδείξει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».
 
Επαφές Έιντε


Εν τω μεταξύ στη Κύπρο βρίσκεται ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Είντε σε μια προσπάθεια να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αύριο ο κ. Έιντε θα συναντηθεί με τον κ. Αναστασιάδη και το Σάββατο με τον Μ. Ακιντζί. ¨Όπως πληροφορείται το Protothema.gr καταβάλλονται παρασκηνιακές προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί μια κοινωνικής φύσεως συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για να σπάσει ο πάγος και να βρουν τρόπους επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης