Επιστολή Αχτσιόγλου σε Λαγκάρντ μέσω Financial Times: Δεν δεχόμαστε περικοπές στις συντάξεις

Επιστολή Αχτσιόγλου σε Λαγκάρντ μέσω Financial Times: Δεν δεχόμαστε περικοπές στις συντάξεις

Απαντάει στην έκθεση του ΔΝΤ «ελπίζοντας ότι η κ. Λαγκάρντ θα ακούσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει

Ανοιχτή επιστολή στους Financial Times έγραψε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία όμως έχει αναμφισβήτητα έναν αποδέκτη: την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ

Το κείμενο με τίτλο «Οι Ελληνες συνταξιούχοι μετά βίας μπορούν να ζήσουν» ξεκινάει αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί περικοπές στις συντάξεις. Αναφερόμενη στην έκθεση του ΔΝΤ γράφει: «Ως υπουργός αρμόδια για τις συντάξεις θα πρέπει να απαντήσω, ελπίζοντας ότι η κ. Λαγκάρντ θα ακούσει».

Στη συνέχεια η υπουργός παραθέτει στοιχεία για να καταρρίψει το επιχείρημα ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι υψηλές υπογραμμίζοντας κυρίως ότι γίνονται παραπλανητικές συντάξεις γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη ότι «οι συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργούν ως υποκατάστατο για άλλα σημεία του δικτύου κοινωνικής προστασίας, συμπληρώνοντας τα κενά τους».

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι αλλού στην Ευρώπη, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες παροχές. Και καταλήγει απευθυνόμενη στην κ. Λαγκάρντ: «Στο Νταβός η κ. Λαγκάρντ ζήτησε σε εγρήγορση για την αυξανόμενη ανισότητα και τη φτώχεια, καλώντας τους πολιτικούς "να σκεφτούν πώς να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια". Το να επιμένεις σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων, την ώρα που οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν μόλις και μετά βίας αρκετά για να ζήσουν, δεν είναι σίγουρα ο τρόπος για την αντιμετώπιση της δημόσιας δυσαρέσκειας».

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Αχτσιόγλου:

Κύριοι, καθώς προετοιμαζόμαστε για τις διαπραγματεύσεις της επόμενης Δευτέρας για να κερδίσει η Ελλάδα την ελάφρυνση του χρέους που χρειάζεται απεγνωσμένα, ελπίζουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναγνωρίσει τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την επιμονή του ΔΝΤ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. Ως υπουργός αρμόδια για τις συντάξεις θα πρέπει να απαντήσω, ελπίζοντας ότι η κ. Λαγκάρντ θα ακούσει.

Μεταξύ όσων καταλογίζουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, είναι ότι η ηλικία συνταξιοδότησης είναι πολύ χαμηλή και οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές, κάτι που λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εργασία και την επιχειρηματικότητα. Το αφήγημα για τις ελληνικές συντάξεις σχετίζεται με τις απαιτήσεις των πιστωτών. Υποστηρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι γενναιόδωρο και προκαλεί διαρροές στην οικονομία. Βασίζεται στο στατιστικό στοιχείο ότι οι συντάξεις απαιτούν ετήσιες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην Ελλάδα σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 2,25%. Η σύγκριση αυτή είναι παραπλανητική.

Μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για τις συντάξεις το περασμένο έτος, η συνολική κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από 9% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο μέσος όρος της ευρωζώνης αφορά αποκλειστικά το κόστος της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος και όχι το σύνολο των δαπανών. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι περίπου 5% του ΑΕΠ.

Η διαφορά δεν σχετίζεται με ένα γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι κυρίως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, παράλληλα με τη σημαντική αύξηση της ανεργίας, που οδηγεί σε σοβαρή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Παρ 'όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε μια συνολική μεταρρύθμιση που εγγυάται την εξοικονόμηση της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.

Το ΔΝΤ πρέπει να εξετάσει άλλες περιοχές των κοινωνικών δαπανών, όπου η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου - την υγειονομική περίθαλψη, την αναπηρία, τα οφέλη για οικογένεια/παιδιά/στέγαση. Οι συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργούν ως υποκατάστατο για άλλα σημεία του δικτύου κοινωνικής προστασίας, συμπληρώνοντας τα κενά τους.

Η ουσία είναι ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι αλλού στην Ευρώπη, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες παροχές. Το κατά κεφαλήν εισόδημα για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών είναι περίπου 9.000 ευρώ, σε σύγκριση με τα 20.000 ευρώ στην ευρωζώνη. Πώς θα μπορούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να είναι οι μεγάλες συντάξεις, όταν το 43%των συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερο από 660 ευρώ το μήνα;

Στο Νταβός η κ. Λαγκάρντ ζήτησε σε εγρήγορση για την αυξανόμενη ανισότητα και τη φτώχεια, καλώντας τους πολιτικούς "να σκεφτούν πώς να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια". Το να επιμένεις σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων, την ώρα που οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν μόλις και μετά βίας αρκετά για να ζήσουν, δεν είναι σίγουρα ο τρόπος για την αντιμετώπιση της δημόσιας δυσαρέσκειας.

Εφη Αχτσιόγλου


ΣΧΟΛΙΑ (122)

Νέμεσις

Θυμίζει το γράμμα της 7χρονης στη Google." Όταν μεγαλώσεις και διαβάσεις αρκετά Στειλε ένα βιογραφικό "....Να δούμε η Κριστιν θα της απαντήσει αναλόγως ;

ΔΙΑΠΟΡΩΝ

Τεράστια πράξη αντίστασης, που πραγματικά αντιστοιχεί στην αριστερή ιδεολογική προέλευση της κας Υπουργού..Τέτοια κάνει η κα Υπουργός και μακαρίζουμε τον Κατρούγκαλο που μας την κληρονόμησε

wtf

Ωραιο και αυτο, διαπραγματευση μεσω Financial Times. Ρε, αυτοι ειναι ετη φωτος μπροστα!! Δεν χρειαζεται καν να μας βαλουν σε εξοδα να παιρνουν αεροπλανα, τραινα κλπ, το εχουν αναθεσει σε εφημεριδες! Γερα, γερα, Εφη και να μην σε ακουσει η στριμενη εσυ θα εχεις παντα μια θεση στη καρδια μας, Αγαπη μονο Εφη μου!!

ο ερωτων

Η εν λόγω κυρία δεν μιλάει και διαπραγματεύεται με την τροικα , συγνώμη θεσμούς , δεν βρίσκει ανταπόκριση? μήπως τώρα σκούζει στα διεθνή μέσα για να πείσει τους ψηφόφορους του ΣΥΡΙΖΑ για τους ακαμπτους και σκληρούς θεσμούς και ότι αυτή έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα άλλα αυτοί είναι τελείως ανυποχωρητοί και σκληροι μαζι μας . Τόσο παραμύθι σε 2 χρονια οι άλλοι 40 χρόνια και δεν το έχουν καταφέρει . Η εν λόγω κύρια εκτός από κομματικό στελέχος και συμβούλος του δημοσίου που έχει εργαστεί ?

Κοροϊδίας συνέχεια

Συγνώμη τι δαίμονα διαπραγματεύονται τόσους μήνες στο Χίλτον. Τώρα στο παρά ένα ενημερώνει η Αχτσιόγλου την Λαγκάρντ. Η ανοιχτή επιστολή δεν είναι για την Λαγκάρντ είναι για εμάς γιατί πιστεύει ότι είμαστε ηλίθιοι και μπορεί να μας πείσει ότι φταίνε οι 'κακοί' ενώ αυτοί έκαναν ότι μπορούσαν. Ψάχνουν απεγνωσμένα περιτύλιγμα για το πακέτο που θα ψηφίσουν και τίποτα άλλο. Τέρμα οι κοροϊδίες και τα ψέματα. ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ και πρέπει να φύγετε γρήγορα, μήπως μείνει τίποτα στη χώρα που να σώζετε.

ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΥΚΛΑΡΑ ΕΦΗ

ΑΜΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Η ΓΡΙΑ, ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΜΕ E-MAIL

JJ

Καλά σας κάνουνε λαμόγια, θέλατε να γίνετε ευρωπαίοι. Με το μνημόνιο 4 θα σας τριξει τα κόκκαλα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αγαμη θυγατηρ

Πεστα ρε συντροφισα. Αν θελουν λεφτα να τα παρουν απο τους νεους εργαζομενους. Νισαφι πια....

Paokara

Για τον ΠΑΟΚ λεει τίποτα; Πιο κάτω δεν έχει ελπίζω.

Θύρα 4

Είχε καιρό να τα ακούσει η Λαγκαρντ. Της λύγισαν τα γόνατα .Τα λέει έξω από τα δόντια. Οχι, παίζουμε !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kon25

Περιοδεία στα Χανιά πραγματοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης - Αναφορά στις νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις πουν έγιναν, καθώς και στην ενίσχυση με προσωπικό και δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων

tsipras-boutaris

Βολές του πρωθυπουργού στην αντιπολίτευση για το χρόνο των εκλογών - Θα πάρει την απάντηση στις εκλογές για το αχρείαστο μνημόνιο και το νέο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων λέει η ΝΔ

9