Politico: Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά

Politico: Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά

Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα είναι χώρα που αποφασίζουν άλλοι γι' αυτή - «Αμφιβολίες για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και τη δέσμευσή της να κάνει μεταρρυθμίσεις», σημειώνει το Politico - Καταστροφική για τις Βρυξέλλες μια αναζωπύρωση της κρίσης, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων

Politico: Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά
Με τον τίτλο «Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά
» το περιοδικό Politico αναφέρεται στα δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θυμίζει ότι πριν δύο χρόνια ο
Αλέξης Τσίπρας πανηγυρικά μιλούσε για το τέλος της λιτότητας και των εξευτελισμών στην Ελλάδα αλλά και για το πόσο κενά μοιάζουν σήμερα τα λόγια του «που είναι πια βετεράνος στην πρωθυπουργία».
Κλείσιμο

Οπως αναφέρεται, επί του παρόντος γεννιούνται ξανά αμφιβολίες όχι μόνο για τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για τη δέσμευσή της να κάνει μεταρρυθμίσεις. «Δεδομένου ότι η Ελλάδα παραπαίει με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup αναμένεται να κάνει σήμερα μια απογραφή του ελληνικού προγράμματος
» γράφει ο αρθρογράφος του περιοδικού.

Οπως αναφέρει από τις συνεντεύξεις που δίνουν σε ξένα ΜΜΕ καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, φοιτητές και άνεργοι στην Αθήνα, είναι σαφές ότι η απογοήτευση από τον Τσίπρα και τις κούφιες υποσχέσεις του είναι «συντριπτική».

Αναφορά γίνεται και στην συμπεριφορά πολλών μελών της κυβέρνησης που δείχνουν να μη θέλουν να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις, με το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη να αναφέρεται ειδικά, αν και σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ουσιαστικά η πολύ κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ως μόνος κλάδος που δίνει ανάσα αναφέρεται ο τουρισμός, αν και γράφει το Politico ότι «και αυτός έχει περιορισμένο χώρο για επιπλέον ανάπτυξη, είτε λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος σε δημοφιλή νησιά όπως η Σαντορίνη είτε λόγω των φτωχών υποδομών στα επαρχιακά αεροδρόμια».

Επίσης το άρθρο μιλάει και για τη σχέση Αθήνας και ΔΝΤ: «Η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσίπρας, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν αν τους συμφέρει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα... Αν το ΔΝΤ φύγει, τότε χάνετε τον πιο σημαντικό σύμμαχό σας για την ελάφρυνση του χρέους» δηλώνει ο Jens Bastien, ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής με έδρα την Αθήνα και πρώην μέλος της Task Forse.


Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα είναι χώρα που αποφασίζουν άλλοι γι' αυτή
Οπως χαρακτηριστικά δηλώνουν πηγές της ΕΕ, η έξοδος του ΔΝΤ θα ήταν μια επώδυνη εναλλακτική λύση, καθώς το τρέχον πακέτο διάσωσης θα έπρεπε να διακοπεί, να ξαναγραφεί και να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο - μια επικίνδυνη στρατηγική ιδίως όσο πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές.   Αναλυτικό άρθρο σχετικά με συνεδρίαση της Πέμπτης του Eurogroup για την Ελλάδα φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung στις οικονομικές της σελίδες. Ο σχολιαστής αναφέρεται στο επίμαχο σημείο της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου του 2015, όπου αναφέρεται ευθαρσώς ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως η απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν είναι πότε θα εφαρμόσουν τη συμφωνία ή πότε θα την παραβιάσουν.

EΜΣ στη θέση του ΔΝΤ;
Εύκολη λύση στο δίλημμα δεν υπάρχει αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν δύο δυνατότητες, υποστηρίζει ο σχολιαστής. « Η μια είναι επιθυμητή, η άλλη ρεαλιστική. Εάν ήταν στο χέρι των συμμετεχόντων στο ελληνικό παζλ, τότε θα αντικαθιστούσαν το ΔΝΤ με ένα ευρωπαϊκό θεσμό ελέγχου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας EMΣ. Από καθαρά οικονομικής άποψης οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζονται τα δις του Ταμείου, από τεχνικής ο EΜΣ στο μεταξύ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. Αλλά αυτό το σενάριο δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστικό, τουλάχιστον όχι ακόμη».

Ο σχολιαστής ανατρέχει στο παρελθόν και υπενθυμίζει ότι ο απαράβατος όρος συμμετοχής του ΔΝΤ δεν υπάρχει μόνο στο κείμενο της απόφασης του Αυγούστου 2015, αλλά τόσο το γερμανικό όσο και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα με τη σταθερή πεποίθηση στη συμμετοχή του Ταμείου. Τυχόν αντικατάστασή του από το EΜΣ θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική βουλή, κάτι που θέλει να αποτρέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και η αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα, που θα έδινε στο λαϊκιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" μεγάλη χαρά. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι εκλογές στην Ολλανδία με το κόμμα του λαϊκιστή Βίλντερς να έρχεται πρώτο.

Παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές
«Άρα», συμπεραίνει ο σχολιαστής, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραμονή του ΔΝΤ. Και όποιος το επιθυμεί, πρέπει παράλληλα να δεχθεί και τους όρους του». Η εφημερίδα περιγράφει την όλη προβληματική, τις διαφορές απόψεων για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές απαιτήσεις για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και για άλλα δέκα χρόνια στο 3,5%. Και σημειώνει:

«'Οποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Στο τέλος θα μείνει μια πικρή αλήθεια, ότι η Ελλάδα είναι χώρα που οι άλλοι αποφασίζουν γι αυτήν (…) Για γεωστρατηγικούς λόγους η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Την χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης, που παρά τα προβλήματα κινήθηκε η χώρα πάντα στο πνεύμα ευρωπαϊκής ανάληψης ευθύνης (…) τυχόν Grexit θα προσέθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στη ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους την σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καλύτερα πριν τις εκλογές στην Ολλανδία»


Γερμανικό πρακτορείο: Καταστροφικό σενάριο για τις Βρυξέλλες η αναζωπύρωση της κρίσης
Οι υπουργοί Οικονομικων της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα. Στην συνάντηση, στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ο νόμος για την ενέργεια. Ανοικτό παραμένει το θέμα της οικονομικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πρόγραμμα για την Αθήνα.

Προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα και η οικονομία δείχνει ελαφρά σημάδια ανάκαμψης. Λόγω του Brexit, του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του μεταναστευτικού, καθώς, επίσης, και των φετινών εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, η εκ νέου αναζωπύρωση της κρίσης θεωρείται, στις Βρυξέλλες, καταστροφικό σενάριο. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει τη θέση στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε περίπτωση εκλογικής ήττας στη χώρα του.

Μετά τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι το χριστουγεννιάτικο δώρο ήταν μια εφάπαξ καταβολή, η διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και και των δανειστών έπαυσε. Γι αυτό και στις αρχές τις εβδομάδας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) έδωσε οριστικά το πράσινο φως για τις βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθεί το βάρος των επιτοκίων, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από τις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης