Τσίπρας: «Μέχρι κεραίας» η συμφωνία, αλλά θα κάνουμε τα πλεονάσματα ό,τι θέλουμε

Τσίπρας: «Μέχρι κεραίας» η συμφωνία, αλλά θα κάνουμε τα πλεονάσματα ό,τι θέλουμε

Κατηγόρησε τους «ανόητους τεχνοκράτες» φωτογραφίζοντας τον Πολ Τόμσεν, που «βαφτίζουν το "λάθος", "σωστό"»

Τσίπρας: «Μέχρι κεραίας» η συμφωνία, αλλά θα κάνουμε τα πλεονάσματα ό,τι θέλουμε
Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τις υπερβάσεις σε όσους έχουν ανάγκη, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Νίσυρο, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο το άρθρο του Πολ Τόμσεν. Παράλληλα επιτέθηκε στους «ανόητους τεχνοκράτες», όπως είπε, που «βαφτίζουν το "λάθος", "σωστό"».

Τα νησιά της πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο εξαιρούνται από την αύξηση ΦΠΑ λόγω προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν πρόκειται να υποστείλουμε την σημαία της στήριξης των κοινωνικά αδύναμων, είπε, αν και επανέλαβε την δέσμευσή του πως η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα και την συμφωνία με τους εταίρους.

Ο κ. Τσίπρας ακολούθως προχώρησε σε εξαγγελίες μέτρων στήριξης των νησιών, σε όλους τους τομείς.
Κλείσιμο

Σήμερα έκανα το βήμα να έρθω στο νησί σας με μία δέσμη μέτρων, το απαύγασμα μελέτης και προσπάθειας μεγάλου διαστήματος, γιατί θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του νησιώτη, πολλές φορές από το "υστέρημά" μας, γιατί γνωρίζετε τις δημοσιονομικές συνθήκες, είπε, κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας και χαριτολογώντας δήλωσε πως θα επιστρέψει στη Νίσυρο σε 2,5 χρόνια, ώστε ως επίτιμος δημότης να ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές, αλλά και το φθινόπωρο του 2019, στις βουλευτικές εκλογές, όπως τόνισε, αποκλείοντας εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.



Όπως είπε, ενεργοποιείται άμεσα το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής, ενώ έχει ήδη υπογραφεί το ΠΔ που προβλέπει την ίδρυση του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής. «Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εργάζεται με τους ομολόγους του για την διεκδίκηση αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο επιδιώκουμε να ενταχθεί στην ατζέντα της Μάλτας, στην επόμενη προεδρία», είπε ο πρωθυπουργός. 

Σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών για τα νησιά με τις αρχές εφαρμογής του ισοδυνάμου των μεταφορών, δηλαδή όσο κοστίζει στην στεριά η απόσταση, το ίδιο να κοστίζει και για τον νησιώτη.

Πετύχαμε φέτος όλα τα σχολεία, σε όλα τα νησιά μας να έχουν δασκάλους και βιβλία, εξαιτίας της εξαιρετικής προεργασίας που είχε γίνει, επισήμανε ο πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.

Να μην υπάρχει κανένα κατοικημένο νησί στον τόπο μας χωρίς γιατρό, ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού, που εξήγγειλε ακόμα 27 μονάδες υγείας στα νησια. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανασφάλεια των νησιωτών για ζητήματα υγείας, που έχουν να κάνουν με την μεταφορά ασθενών που χρήζουν τέτοιας ανάγκης και δήλωσε πως σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, πλωτά μέσα θα βοηθούν τέτοια περιστατικά στον επόμενο χρόνο. Εξήγγειλε ακόμα βάση αεροδιακομιδών στην Μυτιλήνη, όπως αυτή που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Κρήτη. Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως σύντομα θα λειτουργούν συστήματα αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα νησιά του Αιγαίου, τα πρώτα 50 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν ανάγκες του περιβάλλοντος, λιμενικών έργων και δράσεις της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2017, αναπτυξιακή δράση για την κατοχύρωση προϊόντων ονομασίας προέλευσης, δήλωσε και συμπλήρωσε: Στόχος μας είναι να αναπροσανατολίσουμε τον τουρισμό, να πάμε σε έναν τουρισμό που θα αφήνει οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συνδυάζεται με την τοπική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Προωθούμε δράσεις επέκτασης, που θα δώσουν αειφόρο χαρακτήρα στο τουριστικό μας προϊόν και ξεκινάμε ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. 

Να σημειωθεί πάντως, πως παρά τις σημερινές εξαγγελίες Τσίπρα, η ρήτρα νησιωτικότητας έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα κατά την αναθεώρηση του 2001.

Πολιτικά μηνύματα και επίθεση στο ΔΝΤ

Παράλληλα με τα μέτρα στήριξης, ο πρωθυπουργός έστειλε και πολιτικά μηνύματα εν μέσω της διαπραγμάτευσης, μιλώντας για «ανόητους τεχνοκράτες», που «λένε τώρα ξανά ότι το λάθος είναι το σωστό» και "φωτογραφίζοντας" έτσι τις θέσεις του ΔΝΤ.

«Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες, ανόητους θα έλεγα -τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς, ούτε αυτούς δεν μας λένε σωστά. Έχουν παραδεχτεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς, αλλά μας λένε τώρα ξανά ότι το λάθος είναι το σωστό» είπε.

Και συνέχισε: «Και μας λέγανε από το 2010 ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση. Απέτυχε αυτό και το επόμενο του 2012, έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα σκληρής λιτότητας, και τώρα που έχουμε ένα πρόγραμμα με ήπια προσαρμογή κάνουν προβλέψεις ύφεσης, ενώ έχουμε γυρίσει στην ανάπτυξη, και προβλέψεις ελλείμματος για το 2015 και 2016, ενώ έχουμε ξεπεράσει τις προβλέψεις και έχουμε υπεραπόδοση στόχων».

Σχολίασε ότι αυτοί επέβαλαν κάποια στιγμή την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ και στα νησιά μας, δίχως να έχουν υπόψη τους τι σημαίνει νησί, χωρίς να έχουν βρεθεί σε ένα μικρό και απομονωμένο νησί τον χειμώνα.

«Θέλω λοιπόν να απαντήσω σε όλους αυτούς ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι μια χώρα της ΕΕ, βεβαίως και θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, αλλά δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής. Και τα νησιά μας, οι νησιώτες μας αποτελούν βασικό συστατικό αυτής της συνοχής, πόσο δε μάλλον σε μια εποχή νέων προκλήσεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την απόφαση να δοθεί 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από 850 ευρώ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που, αντί να χαιρετίσουν την πολιτική αυτή, αντί να ασκούν κριτική και να πουν "δεν αρκεί, χρειάζονται κι άλλα", ύψωσαν φωνή κατηγορίας και είπαν: "Κινδυνεύουμε να εκνευρίσετε τους εταίρους και τους δανειστές μας που παίρνετε τέτοιες αποφάσεις". «Θέλω να τους θέσω όλους αυτούς στη δική σας κρίση» σημείωσε.

Και κατέληξε, όπως προαναφέρθηκε: «Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση σε στόχους και έσοδα υπάρχει μέσα από την τήρηση του προγράμματος, δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης