Βουλή: Κατάθεση-«κόλαφος» στην Εξεταστική για τις προηγούμενες διοικήσεις της Τράπεζας Αττικής

Βουλή: Κατάθεση-«κόλαφος» στην Εξεταστική για τις προηγούμενες διοικήσεις της Τράπεζας Αττικής

Παράλληλα, η διευθύντρια εποπτείας της ΤτΕ, Σίσσυ Παπαγιαννίδου, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την τράπεζα

Βουλή: Κατάθεση-«κόλαφος» στην Εξεταστική για τις προηγούμενες διοικήσεις της Τράπεζας Αττικής
Για συστηματική παραβίαση των ορθών τραπεζικών πρακτικών και αδιαφορία των αυστηρών συστάσεων των εποπτικών μηχανισμών κατηγόρησε τις προηγούμενες διοικήσεις της Τράπεζας Αττικής
η κυρία Σίσσυ Παπαγιαννίδου, διευθύντρια εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, καταθέτοντας στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων.

«Υπάρχει ιστορικό πολλών εποπτικών ενεργειών και διορθωτικών ενεργειών που έχουμε ζητήσει από το 2012 έως σήμερα. Υπάρχει πληθώρα ενεργειών και πορισμάτων και, ως ένα βαθμό, αλλάξαμε κάποια πράγματα» είπε το στέλεχος της ΤτΕ, για να προσθέσει: «Η τράπεζα έχει μετόχους. Όταν οι μέτοχοι δεν είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν κάποια πράγματα, τότε έχουμε πρόβλημα. Ο μέτοχος ελέγχει τη διοίκηση της τράπεζας και είναι υπεύθυνος για τα άτομα που τοποθετούνται».

«Κάναμε πόρισμα το 2015. Η τράπεζα ήταν διστακτική και εμφάνιζε αντιστάσεις να υλοποιήσει τις αλλαγές. Υπεύθυνος ήταν ο βασικός της μέτοχός -το ΤΣΜΕΔΕ- που όριζε τα μέλη της διοίκησης και ήλεγχε όλη την Γενική Συνέλευση» υπογράμμισε σε άλλο σημείο, για να αναφέρει συγκεκριμένα ότι η διοίκηση της τράπεζας «δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες της ΤτΕ. Διαπιστωνόταν ότι το ΔΣ απουσίαζε από τις συνεδριάσεις ή δεν διέθετε χρόνο για τις αποφάσεις. Επίσης, τα μέλη του ΔΣ δεν είχαν τραπεζική εμπειρία και κατάρτιση».

«Δεν καταλάβαιναν τι ερχόταν και τι υπέγραφαν» συνέχισε. «Είχε πιστοληπτική πολιτική καταγεγραμμένη όπως την ζητάγαμε, όμως τα στελέχη της τράπεζας εφάρμοζαν κατά περίπτωση δική τους πολιτική. Δεν λειτουργούσε σωστά το διοικητικό σύστημα της τράπεζας. Υπήρχε το εγχειρίδιο, αλλά ο υπάλληλος είχε την ευχέρεια να δίνει δάνεια με άλλα κριτήρια σε συγκεκριμένους πελάτες».
Κλείσιμο

«Έπασχε σε όλες τις διοικητικές διαδικασίες» συνέχισε η κυρία Παπαγιαννίδου, «καρφώνοντας» τον τρόπο που λειτουργούσε η Τράπεζα Αττικής: «Δεν είναι θέμα ενός ατόμου, αλλά μηχανισμού... Το ΔΣ δεν ήθελε να ενημερωθεί».

Πάντως, η διευθύντρια της ΤτΕ έσπευσε να επισημάνει ότι η Τράπεζα Αττικής, παρά τον τρόπο που λειτουργούσε, «έχει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας».

Επιπροσθέτως, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κ. Γιώργου Μαυρωτά (Ποτάμι), εξήγησε: «Μπορώ να σας διαβάσω μακρύ κατάλογο ενεργειών μας για την Τράπεζα Αττικής. Ο κατάλογος περιλαμβάνει πορίσματα και έγγραφα προς την τράπεζα και πιέσεις να αλλάξουν οι προβληματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, είχαν το ίδιο άτομο επί χρόνια στη θέση προέδρου και σε αυτή διευθύνοντα συμβούλου. Συντάξαμε πορίσματα για διορθωτικές ενέργειες συναφείς με όσα ζητάμε και τώρα. Η τράπεζα το 2014 δέχθηκε επισήμως και υπέγραψε τα ευρήματα και δέχθηκε να κάνει τις ενέργειες. Όμως, στην υλοποίηση κωλυσιεργούσε, γιατί η διοίκησή της έπασχε. Τα μέλη του ΔΣ δεν γνώριζαν τις τραπεζικές ενέργειες».

Τέλος, η κυρία Παπαγιαννίδου εξήγησε ότι δεν υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει τον τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων. Υπό αυτή την έννοια, είπε ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται τα δάνεια προς πολιτικά κόμματα όπως αυτά των επιχειρήσεων, ακόμα και αν καταστούν «κόκκινα».

«Το αν θα πωληθούν σε funds είναι απόφαση της τράπεζας. Το θέμα πώλησης ή διαχείρισης είναι ξεχωριστή περιοχή» υποστήριξε.

ΤτΕ: Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την Τράπεζα Αττικής

Παράλληλα, επενδυτές που ενδιαφέρονται να μετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής αποκάλυψε η διευθύντρια εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, κυρία Παπαγιαννίδου, κατά την ακρόασή της από τα μέλη της Εξεταστικής επιτροπής που έρευνα τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Το τραπεζικό στέλεχος είπε πως «οι εμπράγματες ασφάλειες που έχει η Τράπεζα Αττικής είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο και αυτό είναι και η εξήγηση, γιατί έχουμε και ενδιαφερόμενους επενδυτές και είναι κρίμα σε αυτήν τη φάση να υπάρχει αυτή η δημοσιότητα, τη στιγμή που υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές με ένα συγκεκριμένο σχήμα αξιοποίησης...».

Όταν μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος, την κάλεσε να εξηγήσει τι είδους επενδυτές είναι αυτοί και αν πρόκειται να πουληθεί η τράπεζα, η κυρία Παπαγιαννίδου απάντησε ως εξής:

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ (Μάρτυς): Βεβαίως. Και η δημοσιότητα αυτή έχει βλάψει...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουμε μία τράπεζα ενός ασφαλιστικού ταμείου μη συστημική και θέλουμε να τη δώσουμε σε επενδυτή; Να ρωτήσω λιγάκι.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, θα τοποθετηθούν για την αύξηση κεφαλαίου με τρόπο που δεν θα συμμετέχουν...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η Τράπεζα της Ελλάδος δηλαδή θέλει να την πουλήσει την Τράπεζα Αττικής;

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ (Μάρτυς): Δεν πωλείται. Η ίδια η Αττικής για να συμπληρώσει την αύξηση κεφαλαίου θα προβεί σε μία...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τα 70 εκατομμύρια;

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ (Μάρτυς): Ακριβώς. Αυτό είναι που ζητάμε. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, επενδυτές τους ονομάζω, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν ένα κομμάτι του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, το οποίο εκτιμάται ότι έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι οι σημαντικές εμπράγματες ασφάλειες που έχει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Και θα καταβάλλουν ένα ποσό στην τράπεζα, η μεταχείρισή του θα καταλήξει στο να αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια και κατά συνέπεια να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα αυτό το οποίο αναφέρατε.

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την τράπεζα, όπως σας εξήγησα, για το ομόλογο και στη συνέχεια για τους επενδυτές. Μάς ενημέρωνε και δείξαμε εξαιρετική ευελιξία όλο αυτό το διάστημα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να ζητήσω μια διευκρίνιση;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Από ποιον;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Από την κυρία Παπαγιαννίδου, με την άδειά σας.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε δέκα δευτερόλεπτα!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κυρία Παπαγιαννίδου, είδατε ότι όλοι οι συνάδελφοι της Επιτροπής επιμένουν για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων. Είπατε πριν ότι δεν αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος για την Τράπεζα της Ελλάδος το γεγονός ότι δεν πήγε μια υπόθεση στον εισαγγελέα ή στο ποινικό ακροατήριο.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ (Μάρτυς): Δεν είπα ότι δεν αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος, αλλά ότι δεν μου κοινοποιείται εμένα. Είναι σε εμπιστευτική...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης