Ποτάμι: Γιατί ο Θεοδωράκης προβλέπει ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ποτάμι: Γιατί ο Θεοδωράκης προβλέπει ότι δεν θα γίνουν εκλογές

«Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ που ίδρυσα το Ποτάμι να βρω θέση στις λίστες οποιουδήποτε άλλου κόμματος», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού αποκλείοντας συνεργασία με τη ΝΔ. Παραδέχτηκε τις κακές δημοσκοπήσεις και κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες για νέο Κίνημα στο Κέντρο. 

Ποτάμι: Γιατί ο Θεοδωράκης προβλέπει ότι δεν θα γίνουν εκλογές
Πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα προκηρύξει εκλογές εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

«Δεν προβλέπω εκλογές γιατί ο κ. Τσίπρας έχει ως προτεραιότητα να εδραιώσει το καθεστώς του: στη δικαιοσύνη, στο δημόσιο, ακόμα και στην… εκκλησία θα θέλει να βγάλει μερικούς μητροπολίτες», ανέφερε δηκτικά ο κ. Θεοδωράκης. «Θα προσπαθήσει να μεταφέρει την εκλογική μάχη όσο το δυνατόν αργότερα εξαντλώντας τα περιθώρια», είπε και πρόσθεσε: «Πολλά εξαρτώνται όμως από την οικονομία», καθώς «υπάρχει ένα όριο πόνου μετά από το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει». 

Κλείσιμο
Όπως είπε, «έχουμε πλησιάσει πολύ αυτό το όριο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει κατακλυσμικά και να προκαλέσει εξελίξεις». Επέμεινε, ωστόσο, ότι «πρώτα πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, να περάσουμε την αξιολόγηση, που πάλι έχουμε μείνει πολύ πίσω, και μετά να πάμε εκλογές». Διότι, κατά την άποψή του, «δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη, πρέπει να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι είμαστε παρόντες στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα  που του τέθηκαν και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για λαϊκισμό και αναποτελεσματικότητα, ενώ περιέγραψε θέμα προς θέμα τις διαφωνίες του και παράλληλα ανέπτυξε τις προτάσεις και τις λύσεις του Ποταμιού για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.
«Δεν φτάνει να αγανακτούμε με τον κ. Τσίπρα. Δεν αρκεί να λέμε ότι σερνόμαστε από συντηρητικούς σε λαϊκιστές, πρέπει να κάνουμε κάτι, να αντιδράσουμε», είπε. «Και αυτό αφορά έναν ευρύτερο χώρο. Πρέπει να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Υπάρχουν και είναι πολλές. Στα πανεπιστήμια, στην εργασία, στη νεολαία. Είναι ένα κάλεσμα που κάνουμε για να ενωθούμε όλοι, να βρούμε τον τρόπο όλοι μαζί παραχωρώντας την μικρή εξουσία που έχουμε, να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα αφήσουμε την πολιτική έρμαιο των λαϊκιστών, των συντηρητικών και των επαγγελματικών της πολιτικής». 

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τις θέσεις του για τον νέο φορέα στον χώρο του Κέντρου, καλώντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε κοινή συνέντευξη Τύπου την προσεχή εβδομάδα για την εκκίνηση των διαδικασιών.  Το Ποτάμι, είπε, δεν έχει ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος. Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να “θυσιάσουμε” το κίνημα μας εάν είναι να γεννηθεί στο χώρο του κέντρου, της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού ένα νέο κίνημα. Δεν γεννηθήκαμε για να ενισχύσουμε τα παλιά κόμματα αλλά για να φέρουμε το νέο, ένα κίνημα για όλους τους πολίτες που αυτή τη στιγμή είναι εκτός πολιτικής και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένας τρίτος πόλος. Φοβάμαι ότι οι σύμβουλοι της κυρίας Γεννηματά τη σπρώχνουν στην απομόνωση. Η πρόταση μας πάντως για εκκίνηση των διαδικασιών με κοινή συνέντευξη τύπου ισχύει».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:  «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό το σχήμα του εθνολαϊκισμού δεν μας ενδιαφέρει. Το Ποτάμι δεν θα συνεργασθεί προεκλογικά με κανένα κόμμα. Θα πορευτεί αυτόνομα εκτός αν υπάρξει το νέο Κίνημα στο όποιο έχουμε αναφερθεί».
Ακόμη πιο κατηγορηματικός υπήρξε όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στις φημολογίες για συνεργασία του με τη ΝΔ. «Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ που ίδρυσα το Ποτάμι να βρω θέση στις λίστες οποιουδήποτε άλλου κόμματος και αυτό αφορά το σήμερα, το αύριο, το πάντα», απάντησε, συμπληρώνοντας: «Η σχέση με τον κ. Μητσοτάκη είναι μια σχέση όπως θα έπρεπε να είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Πριν γίνει αρχηγός της ΝΔ είχε πολλές, κοινές με το Ποτάμι, απόψεις αλλά τώρα πλέον πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να εκσυγχρονίσει το κόμμα του, κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται για την ώρα. Η ΝΔ δεν θα γίνει μεταρρυθμιστικό κόμμα εκ μεταγραφής».


Ο κ. Θεοδωράκης παραδέχτηκε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές για το κόμμα του. «Οι κακές δημοσκοπήσεις δεν είναι λόγος για να εγκαταλείψουμε το Ποτάμι αλλά για να δυναμώσουμε τη φωνή μας», είπε. «Η χώρα έχει ανάγκη από γνήσιες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και το Ποτάμι μπορεί θέτει τα μεγάλα ερωτήματα και να δίνει τις ευρωπαϊκές απαντήσεις. Είναι η υπολογίσιμη μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική δύναμη που θα σπρώχνει τα πράγματα σε προοδευτική κατεύθυνση χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Δεν έχουμε ηττηθεί. Έχουμε μια "τεχνική λεπτομέρεια" με τις ψήφους αλλά θα τη λύσουμε και αυτή», κατέληξε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης