LIVE

Κορωνοϊός

Πηγές Συμβουλίου της Επικρατείας: Ουδείς μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση

Πηγές Συμβουλίου της Επικρατείας: Ουδείς μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση

Σαν απάντηση στη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι δεν δίνει «ούτε μία πιθανότητα» το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ερμηνεύεται η διαρροή που αποδίδεται σε Σύμβουλο Επικρατείας

Μήνυμα με πολλούς και υψηλά ιστάμενους αποδέκτες για όσους προσπαθούν να προδικάσουν και να προεξοφλήσουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με τη νομιμότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, στέλνουν δικαστές πηγές καλώντας τα «δημόσια πρόσωπα» να είναι πιο «επιφυλακτικά στην διατύπωση των προσωπικών τους εκτιμήσεων».

Στην ουσία πρόκειται για απάντηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και στη βεβαιότητα που εξέφρασε ότι δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν πρόκειται να ακυρώσει τον διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια δικαστικών κύκλων. Χαρακτηριστικές του κλίματος δυσαρέσκειας που έχει δημιουργηθεί στη Δικαιοσύνη με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα είναι οι εξής επισημάνσεις που έκαναν  κύκλοι του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου: «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση και τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι πιο επιφυλακτικά στη διατύπωση των προσωπικών τους εκτιμήσεων».

Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν: «Η έκδοση από το ΣτΕ συγκεκριμένων αποφάσεων στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, δεν προδικάζει και την απόφαση στις κύριες προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών. Τότε κρίθηκε η αναγκαιότητα για παροχή προσωρινής προστασίας και δεν εξετάστηκε το θέμα της συνταγματικότητας αλλά και πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα που έχουν τεθεί στις κύριες προσφυγές».

Τέλος, άλλες δικαστικές πηγές σημείωναν πως υπάρχει ήδη νομολογία και μάλιστα πρόσφατη για τη συνταγματική αρμοδιότητα του Εθνικού  Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. «Οι δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ ελήφθησαν το 2014 και το 2015, αφορούσαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Τώρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν δεσμεύεται να αποφανθεί τα ίδια, ωστόσο οι δύο προηγούμενες αποφάσεις θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κρίση της» ανέφεραν επιπλέον οι ίδιοι κύκλοι.


Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν δίνει ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να βγάλει απόφαση που να ακυρώνει τον διαγωνισμό πυροδότησε αντιδράσεις από πολιτικούς αλλά και δικαστικούς κύκλους, αφού θεωρήθηκε ως ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και σαν απροκάλυπτη προσπάθεια να προκαταλάβει αποφάσεις.


Για ωμή και και προκλητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στην οποία ο πρωθυπουργός επιχείρησε να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή κατά του νόμου Παππά βάσει του οποίου διεξήχθη η πρόσφατη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά, επίσης, για μια παρέμβαση «χωρίς προηγούμενο» στη Δικαιοσύνη καθώς όπως τονίζει ο κ. Τσίπρας «προδίκασε το αποτέλεσμα των προσφυγών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του νόμου Παπά για την ακύρωση του διαγωνισμού  για τις τηλεοπτικές άδειες».
 
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι Σύμβουλοι της Επικρατείας θα επιτελέσουν με ευθύνη το καθήκον τους και θα λειτουργήσουν κατά συνείδηση και όχι κατ' εντολή του κ. Τσίπρα» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Μαξίμου: Τώρα θυμήθηκαν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Μετά τη σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωσή με την οποία παραθέτοντας ένα τμήμα μόνο των όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή στη ΔΕΘ απαντώντας στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσιγουρή για το θέμα, υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «τώρα θυμήθηκε την ανεξαρτησία στη Δικαιοσύνη». Παράλληλα επανέρχεται στη ρητορική του ότι η ΝΔ είναι «γραφείο τύπου των καναλαρχών».Διαβάστε την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού που εξεδόθη το μεσημέρι της Δευτέρας:

Η ΝΔ θυμήθηκε τώρα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Στην συνέντευξή του στην ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός δήλωσε επί λέξει  ότι «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η Κυβέρνηση θα την σεβαστεί απολύτως». Ας μην ανησυχεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία, που θυμήθηκε προσφάτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και κυρίως ας βρει κάτι άλλο να κάνει, από το να λειτουργεί σαν γραφείο τύπου των καναλαρχών.  
Η πλήρης απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

Η εικόνα, όμως, για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στην απάντησή του σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι τελείως διαφορετική αν κάποιος διαβάσει την απομαγνητοφώνηση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.Ο κ. Τσίπρας απαντά λοιπόν σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση στην ερώτηση της Ελένης Καλογεροπούλου:

«Κάποιοι θεωρούσαν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα ρίξουν τον νόμο. Κάποιοι τώρα θεωρούν ότι το ΣτΕ, το οποίο στην προσωρινή του απόφαση  έχει μιλήσει για δημόσιο συμφέρον.  Και τώρα που το δημόσιο συμφέρον έχει αποτυπωθεί και σε νούμερα, θα βγει και θα πει ότι είναι άκυρος ο διαγωνισμός γιατί είναι πολλά τα χρήματα που θα πάρει το ελληνικό δημόσιο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, η τυπική και ουσιαστική απάντηση στο ερώτημά σας είναι ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις και η κυβέρνηση θα την σεβαστεί απολύτως. Αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε ακόμα στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας. Δηλαδή έχουν κηρυχθεί οι προσωρινοί υπερθεματιστές. Ελέγχονται τα στοιχεία τους, το πόθεν έσχες τους.

Θα υπάρξουν βεβαίως οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, θα έρθουν τα πρώτα χρήματα και θα ξεκινήσει η διαδικασία. Πιστεύω, ότι το μεγάλο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ. Αυτό όμως, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της αντιπολίτευσης. Όπως έχουμε αποδείξει, δεν πρόκειται να μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για τους περιφερειακούς σταθμούς, αλλά και στην προσπάθεια να μπουν κάποιοι ποιοτικοί όροι -που ήδη υπάρχουν στον νόμο-  σε σχέση με τη λειτουργία των νέων σχημάτων και των νέων σταθμών. Επαναλαμβάνω, οι νέοι υπερθεματιστές, οι νέοι ιδιοκτήτες νόμιμης άδειας ΜΜΕ διαχειρίζονται δημόσια συχνότητα. Δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Πρέπει να βρίσκονται μέσα σε κάποιους κανόνες πλουραλισμού και αντικειμενικής ενημέρωσης. Μέσα σε κάποιους κανόνες διότι το παραγόμενο τηλεοπτικό προϊόν είναι και πολιτιστικό προϊόν, διαπαιδαγωγεί την ελληνική κοινωνία, τους Έλληνες πολίτες και τηλεθεατές. Άρα, πρέπει να μπουν  κάποιοι κανόνες και εμείς είμαστε αποφασισμένοι αυτούς να τους βάλουμε».  Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης