Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το φλερτ Τσίπρα - Λεβέντη

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το φλερτ Τσίπρα - Λεβέντη

Μούδιασμα επικρατεί στην κομματική και εκλογική βάση της Ενωσης Κεντρώων αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του προέδρου της

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το φλερτ Τσίπρα - Λεβέντη
Σε μπούμερανγκ κινδυνεύει να εξελιχθεί για τον κ. Βασίλη Λεβέντη το επίμονο φλερτ που έδειξε να έχει μέχρι πριν από έναν μήνα με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, εξ αφορμής της σύμπλευσής τους για την υπερψήφιση της απλής αναλογικής.

Η πολιτική αλλά και η διαχυτικότητα με την οποία αντιμετώπισε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων τον πρωθυπουργό, τον οποίο μάλιστα όχι απλώς επικρότησε για διάφορες επιλογές του, αλλά τον προσκάλεσε -έστω και χωρίς ανταπόκριση- σε οικογενειακό δείπνο, απειλεί τώρα να προκαλέσει τεράστια φθορά στο κόμμα του, ενώ φαίνεται να τον κυνηγά το... στίγμα του «πρόθυμου» να στηρίξει την κυβέρνηση σε τυχόν δύσκολη στιγμή.

Ηδη η Ενωση Κεντρώων μετρά τις πληγές της από την αποχώρηση του εκπροσώπου της Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος κατήγγειλε ουσιαστικά την ηγεσία του κόμματος ότι σχεδιάζει συνεργασία με τον
Κλείσιμο
ΣΥΡΙΖΑ. Ενα κάποιο μούδιασμα φαίνεται να επικρατεί γενικά στην κομματική και εκλογική βάση της Ενωσης Κεντρώων, η οποία βρέθηκε ξαφνικά σε πλήρη αμηχανία και σε ένα θολό τοπίο αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του κ. Βασίλη Λεβέντη
, παρόλο που ο ίδιος επιχειρεί εδώ και εβδομάδες να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμαχίας με το κυβερνών κόμμα πριν από τις εκλογές και η όποια συζήτηση για συνεργασία θα γίνει μετά τις κάλπες με οποιονδήποτε έρθει πρώτος.

Ομως ο κ. Λεβέντης φαίνεται να την έπαθε, όπως λέει η παροιμία «καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα». Γι’ αυτό και έτρεχε προ ημερών να διευκρινίσει ότι το επικείμενο ταξίδι του, εντός του μήνα, στη Νέα Υόρκη δεν γίνεται σε συνεννόηση, ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με την παρουσία την ίδια περίοδο του κ. Αλέξη Τσίπρα στην αμερικανική μεγαλούπολη. Τέτοια φημολογία το επιτελείο του τη θεωρεί σκόπιμη και με στόχο να λεηλατηθεί από όμορους χώρους η εκλογική βάση της Ενωσης Κεντρώων.

Οι φήμες αποδεικνύονται αρκετά ισχυρές καθώς τροφοδοτήθηκαν από δηλώσεις που θεωρήθηκαν αμφιλεγόμενες. Ακόμη και σε μια συνέντευξη προ ημερών, με την οποία ο κ. Λεβέντης διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και καλούσε τους ψηφοφόρους του να μην ξαναψηφίσουν την Ενωση Κεντρώων εάν αποδειχτεί ότι είπε ψέματα, φρόντιζε να πλέξει με έναν ασυνήθιστα για πολιτικό αρχηγό «γλυκό» τρόπο το εγκώμιο του πρωθυπουργού: «Κατά βάθος δεν είναι άδικος άνθρωπος ο Τσίπρας», υποστήριζε ο κ. Λεβέντης καταφέρνοντας να μπερδέψει για μία ακόμη φορά τους περισσότερους από εκείνους που τον παρακολουθούν.

Τα διλήμματα


Ακριβώς έναν χρόνο μετά την είσοδό της στη Βουλή η Ενωση Κεντρώων φαίνεται να έχει πρόβλημα στρατηγικής κατεύθυνσης. Ο κ. Λεβέντης κινείται σε έναν πολιτικό χώρο, τον κεντρώο, που όσο εύκολο είναι να μαζέψει κανείς ψηφοφόρους, άλλο τόσο δύσκολο αποδεικνύεται και το εγχείρημα να τους κρατήσει. Το πρώτο δίλημμά του είναι εάν θα διατηρήσει αυτόνομη πορεία, διακινδυνεύοντας όμως να καταγραφεί απλά ως κίνημα διαμαρτυρίας ή αν θα αδράξει την ευκαιρία να κάνει κυβερνητικές συνεργασίες, με ό,τι θετικό ή αρνητικό σημαίνει αυτό. Με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τον θεωρεί εν δυνάμει σύμμαχο και να του απευθύνει ουσιαστικά ιδιότυπη ανοιχτή πρόσκληση για συνεργασία, ο κ. Λεβέντης φαίνεται να μπερδεύτηκε.

Διότι την ίδια ώρα εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι σε πορεία φθοράς που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω οποιονδήποτε της δώσει χείρα βοηθείας. Παρότι έμπειρος πολιτικός, ο κ. Λεβέντης δείχνει να μετεωρίζεται ανάμεσα σε μια αυριανή συνεργασία με τον κ. Τσίπρα ή ένα μεθαυριανό σενάριο συμμαχίας με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο όμως έχει δύο προϋποθέσεις: πρώτον, ότι η Ν.Δ. πρέπει να κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό που θα την αναγκάσει να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους και, δεύτερον, ότι θα δεχθεί πρόταση συνεργασίας και ο ίδιος, καθώς προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη μπορεί να έχουν άλλα μικρά κόμματα πέριξ του Κέντρου.

Προς το παρόν, πάντως, ο κ. Λεβέντης φαίνεται να προκρίνει την αυτόνομη πορεία της Eνωσης Κεντρώων και ό,τι βγει. Με κατά το δυνατόν ίσες αποστάσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα και πάντως σκληρή κριτική προς τις σκληρές κυβερνητικές πολιτικές.
Γι’ αυτό και συνεργάτες του προσπαθούν να περιχαρακώσουν από τις υποβολιμαίες, όπως τις θεωρούν, φήμες περί δεδομένης μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική βάση του κόμματος. Φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποδίδουν στον κ. Λεβέντη τη φράση: «Μα τι θέλουν, να κάνω χαρακίρι στο Σύνταγμα για να με πιστέψουν ότι δεν πάω με τον ΣΥΡΙΖΑ και με κανέναν άλλο πριν από τις εκλογές;».



Καλλιάνος: Ταυτιστήκαμε με το Μαξίμου

Το οριστικό διαζύγιο με την Ενωση Κεντρώων πυροδότησε έντονη φημολογία για το πολιτικό μέλλον του νεαρού και δραστήριου στελέχους



Χρήστος Μπόκας


Απομάκρυνση της Ενωσης Κεντρώων από τον φυσικό πολιτικό της χώρο και προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και άλλοτε ευνοούμενος του κ. Βασίλη Λεβέντη, μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Σταματήσαμε να έχουμε κεντρώες θέσεις. Ταυτιστήκαμε με το Μέγαρο Μαξίμου και ο κόσμος άρχισε να μας βρίζει. Ηθελα να φέρνουμε στη Βουλή τη φωνή όλων των Ελλήνων και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και αποφάσισα να αποχωρήσω τώρα με αξιοπρέπεια», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά μιλώντας στο «ΘΕΜΑ». Από την άλλη, ο κ. Βασίλης Λεβέντης υπαινίσσεται «αποστασία» υποστηρίζοντας ότι ο μέχρι πρότινος στενός του συνεργάτης είχε συμφωνήσει να μεταγραφεί στη Ν.Δ.

Πάντως, η αρχή του τέλους στις σχέσεις του προέδρου με τον στενό του συνεργάτη καταγράφηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Λεβέντης με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν τον εκλογικό νόμο: «Βγαίνοντας τον ρώτησα πώς πήγε η συνάντηση προκειμένου με τη σειρά μου να ενημερώσω τους δημοσιογράφους. Μου είπε: “Γιάννη, ο Αλέξης είναι ώριμο παιδί. Θα κάνει ό,τι του ζήτησα, δηλαδή την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17. Δεν θα φέρει κατάτμηση περιφερειών και ψήφο ομογενών. Ο Αλέξης έχει καταλάβει τα λάθη του και είναι πολύ καλό παιδί”». Η συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιάννη Καλλιάνο, ήταν... καταστροφική.

«Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησαν συνεντεύξεις όπου ο κ. Λεβέντης επισήμαινε το πόσο καλό παιδί είναι ο κ. Τσίπρας. Την ίδια ώρα, το τηλεφωνικό κέντρο στο κόμμα είχε σπάσει. Επί δύο μήνες μας καλούσαν ψηφοφόροι και μας έβριζαν», συνεχίζει ο ίδιος. Οσο για την αντίδραση του κ. Λεβέντη όταν ο συνεργάτης του τού επισήμαινε τη δυσφορία του κόσμου από το έντονο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ; «Μου έλεγε να μη δίνω σημασία, πως όσοι μας βρίζουν είναι δεξιοί και ότι μας κάνει προπαγάνδα η Ν.Δ.»!

Αφορμή για το οριστικό ράγισμα στις σχέσεις των δύο ανδρών έδωσε η σκληρή ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κατά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις.

Ο κ. Καλλιάνος περιγράφει με λεπτομέρειες την οργισμένη αντίδραση του αρχηγού του: «Με πήρε τηλέφωνο ο Μάριος Γεωργιάδης και με έβαλε σε ανοιχτή ακρόαση. Από μέσα άκουγα τον πρόεδρο που φώναζε “αν ξαναεπιτεθείς στον Αλεξιάδη, θα σε διώξω”. Από εκείνη τη στιγμή δεν είχα τίποτε άλλο να πω. Ευχαρίστησα τον Μάριο και έκλεισα το τηλέφωνο». Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε στην ουσία το φινάλε και για τις δύο πλευρές, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Καλλιάνος. «Λίγες ημέρες μετά συναντήθηκα με τον πρόεδρο και τον Μάριο στα γραφεία μας στη Βουλή. Ο κ. Λεβέντης μου είπε: “Θα στενοχωρηθείς αν σε απαλλάξω από τα καθήκοντά σου και σε μεταφέρω σε άλλη θέση μεγαλύτερης ευθύνης;” Ηταν προφανές ότι δεν με ήθελαν. Για λόγους προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας όφειλα να αποχωρήσω. Μπήκα στην Ενωση Κεντρώων γιατί πίστευα ότι θα εκφράζαμε τη φωνή όλων των ταλαιπωρημένων Ελλήνων. Δυστυχώς, σταματήσαμε να το κάνουμε».

Το οριστικό διαζύγιο μεταξύ Καλλιάνου και Ενωσης Κεντρώων πυροδότησε έντονη φημολογία για το πολιτικό μέλλον του νεαρού και δραστήριου στελέχους. Ο κ. Λεβέντης προεξοφλεί ότι ο πρώην συνεργάτης του θα προσχωρήσει στη Ν.Δ. Ο ίδιος, όμως, επιμένει ότι δεν έχει μιλήσει με κανένα κόμμα, ωστόσο η απάντησή του στο αν τον εκφράζουν οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποκαλυπτική: «Θέλω να παραμείνω στην ενεργό δράση και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα επανέλθω. Είμαι μετριοπαθής με φιλελεύθερες - τεχνοκρατικές απόψεις και προτάσεις. Για παράδειγμα, είμαι υπέρ της αξιολόγησης στο Δημόσιο, της περιστολής των περιττών κρατικών δαπανών και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης