Ενημέρωση στον ΟΗΕ για το Κυπριακό
Ενθαρρυμένος από την "πρόοδο που επιτεύχθηκε" στις συνομιλίες στην Κύπρο εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.), τονίζοντας συνάμα ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές δυσκολίες και ότι χρειάζεται ευελιξία και πολιτικό θάρρος από τους δυο ηγέτες, καθώς και επιτάχυνση της διαδικασίας.
Ενθαρρυμένος από την "πρόοδο που επιτεύχθηκε" στις συνομιλίες στην Κύπρο εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.), τονίζοντας συνάμα ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές δυσκολίες και ότι χρειάζεται ευελιξία και πολιτικό θάρρος από τους δυο ηγέτες, καθώς και επιτάχυνση της διαδικασίας.
Ο Μπαν Κι-μουν ενημέρωσε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας) το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της τελευταίας περιοδείας του, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η Κύπρος. Η συνεδρίαση του Σώματος ήταν κλειστή. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ιδιαίτερα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το χρονικό διάστημα μέχρι τις λεγόμενες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.
Μετά την ενημέρωση του Σ.Α., ο κ. Μπαν Κι-μουν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ενθαρρυμένος απ' όσα είδε και άκουσε. "Οι ηγέτες έκαναν καλή πρόοδο, αλλά οι συνομιλίες πρέπει να πάνε παραπέρα και να επιταχυνθούν", τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ειδικός σύμβουλός του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα εργαστεί για να διατηρηθεί η δυναμική αυτής της κυπριακής διαδικασίας.
Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν ευτυχείς για την επίσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε:
"Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από την τόσο ισχυρή δέσμευση και από τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους, αλλά και την υποστήριξη του κόσμου για λύση. Είμαι πολύ ενθαρρυμένος και με άγγιξε η ισχυρή υποστήριξη του λαού και από τις δύο πλευρές, που τραγουδούσαν ενωμένοι, φωνάζοντας "λύση τώρα". Ήταν δυνατές και καθαρές φωνές από τον απλό πληθυσμό, ανεξάρτητα από πού ήταν, τόσο Ελληνοκύπριοι όσο και Τουρκοκύπριοι. Αυτό ήταν αρκετά συγκινητικό για μένα. Αισθάνθηκα ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης για το τι τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να κάνουν περισσότερα για να διευκολυνθεί αυτή η υπό κυπριακή ηγεσία και κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγμάτευση. Παρατήρησή μου είναι πως η λύση είναι δυνατή και εφικτή, και στην πραγματικότητα, σημείωσαν σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον καταμερισμό της εξουσίας και τη διακυβέρνηση. Είμαι αρκετά ενθαρρυμένος από αυτό. Φυσικά, υπάρχουν και πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα: ιδιοκτησίας, συνόρων και τα θέματα ασφάλειας. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν. Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας μου είπε ότι θα εκδώσει ένα είδος σχεδίου για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, παρά τις προγραμματισμένες εκλογές, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Θα έχω τον ειδικό σύμβουλό μου, Αλεξάντερ Ντάουνερ, να ασχολείται συνεχώς, έτσι ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να διευκολυνθεί".
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα μέλη του Σώματος εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Γενικό Γραμματέα. Ο Τούρκος αντιπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν ήθελαν να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Μπαν Κι-μουν στην Κύπρο. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Βρετανίας επανέλαβαν ότι στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του Γ.Γ. και τόνισαν την "ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με ταχύτερους ρυθμούς, παρά τις εκλογές των Τουρκοκυπρίων". Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας εξέφρασε την υποστήριξη του στο Γ.Γ. για συνέχιση της διαδικασίας, επισημαίνοντας όμως ότι η επιτάχυνσή της δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος της ουσίας των διαπραγματεύσεων.
Το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην αποψινή συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr