Εκλογικός νόμος: Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης ο Θεοχαρόπουλος

Εκλογικός νόμος: Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης ο Θεοχαρόπουλος

Ωστόσο ο «λογαριασμός» των 200 που απαιτούνται δεν βγαίνει καθώς η κυβέρνηση έχει σίγουρους μόνο τους ΑΝΕΛ και τον Λεβέντη - Απαιτούνται και το ΚΚΕ, και η Χρυσή Αυγή και τρεις «πρόθυμοι»

Εκλογικός νόμος: Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης ο Θεοχαρόπουλος
Με τα δύο «στρατόπεδα» να έχουν σχεδόν ξεκαθαρίσει, είναι σαφές ότι η έκβαση της ψηφοφορίας για την απλή αναλογική
θα κριθεί στις «λεπτομέρειες», δηλαδή στις ψήφους βουλευτών που μπορεί να επιλέξουν άλλη θέση από εκείνη των κομμάτων τους.

Κλείσιμο
Στο «Ναι» αθροίζονται μέχρι στιγμής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, οι δύο ανεξάρτητοι από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Στο «Όχι» βρίσκονται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα κερδίσουν (σ.σ. στο θέμα της κατάργησης του μπόνους) τις ψήφους του ΚΚΕ και της ΧΑ, με αποτέλεσμα να χρειάζονται άλλες τρεις για να φθάσουν τον στόχο των 200.

Όπως δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, οι επιτελείς του πρωθυπουργού προσβλέπουν στις ψήφους του Θανάση Θεοχαρόπουλου (προέδρου της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη) και των βουλευτών του Ποταμιού που προέρχονται από την Αριστερά.

Και αν ο πρόεδρος του ΔΗΜΑΡ έχει δώσει «δικαίωμα», καθώς έκανε δηλώσεις υπέρ της απλής αναλογικής, οι βουλευτές του Ποταμιού που προέρχονται από την ανανεωτική Αριστερά δεν έχουν διαφοροποιηθεί από τις θέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη.

Το σίγουρο, βέβαια, είναι ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες με τους πρωταγωνιστές να κοιτούν και την επόμενη μέρα.

Το απόγευμα θα συνεδριάσει στη Χαριλάου Τρικούπη το ενιαίο πολιτικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ (βουλευτές, ευρωβουλευτές και μέλη του πολιτικού συμβουλίου) προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Για την ώρα, πάντως, οι επιτελείς του κόμματος κρατούν χαμηλούς τόνους έναντι του Θανάση Θεοχαρόπουλου, προκειμένου να μην διαταράξουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

ΔΗΜΑΡ: «Απαραίτητο βήμα η απλή αναλογική και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών»


Τις θέσεις της για τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς και για την συμμετοχή της στην Δημοκρατική Συμπαράταξη διατύπωσε η ΔΗΜΑΡ την Δευτέρα, με απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική της Επιτροπή. 

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη ανακοίνωση της Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ:

«Η Δημοκρατική Αριστερά υποστήριζε πάντα ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, είναι απαραίτητη με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. 

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είναι φανερό ότι κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο στη βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων. Η ΝΔ από την άλλη επιδιώκει την διατήρηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών για να πετύχει για άλλη μία φορά μία απολύτως τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση.  

Η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αν και αποσπασματική, καθώς δεν εμπεριέχει και άλλα θέματα για τον εκλογικό νόμο όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα. Για αυτό εξάλλου έχει κατατεθεί στην Βουλή τόσο από την ΔΗΜΑΡ όσο και από το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενη χρονικό διάστημα ως πρόταση νόμου χωρίς να συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές. Όσον αφορά το κόμμα μας, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προτάθηκε το 2013 στην Βουλή με κατάθεση πρότασης νόμου και στην συνέχεια τον Οκτώβριο του 2015 στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  από τον πρόεδρο του κόμματος και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι δε απόφαση και της πρόσφατης Συνδιάσκεψης του κόμματος.  

Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Για αυτό στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας.
Η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχει αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Με το σκεπτικό όσων δεν επιθυμούν την απλή αναλογική, θα έπρεπε να αυξάνεται συνεχώς το μπόνους αλλοιώνοντας την βούληση των πολιτών.  Η απλή αναλογική όμως είναι το σύστημα που ευνοεί τη συνεννόηση και την συνεργασία. Δεν μπορούμε άλλο να αλλοιώνουμε την βούληση των πολιτών. Οι θεσμικές αλλαγές-τομές θα οδηγήσουν και σε αλλαγή νοοτροπίας και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου που επιδιώκουν επαναφορά ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού-διπολισμού. 

Η δική μας θέση είναι σταθερή υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού αυτόνομου προοδευτικού πόλου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και στις αδιέξοδες πολιτικές και τον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανταγωνίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Για αυτό εμείς δεν μπαίνουμε στην λογική τους. Και ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να μην υιοθετήσεις την λογική τους, είναι να μείνεις σταθερός στην δική σου θέση. Ο τρόπος αντιμετώπισης του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού, είναι να διατηρήσεις την δική σου πολιτική αξιοπιστία. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη που ανασυγκροτείται δεν πρέπει να γίνει είτε τώρα είτε μετά τις επόμενες εκλογές συμπλήρωμα και δεκανίκι κανενός, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η δική μας θέση. 

Στόχος μας είναι, τόσο η συνεννόηση-συνεργασία, όσο και η πολιτική σταθερότητα. Για αυτό η ΔΗΜΑΡ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ έχουμε προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας πλειοψηφίας όλων  των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα οδηγήσει στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με συνεννόηση, μακριά από την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό που οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Η πρόταση αυτή υπηρετείται από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Η ταυτόχρονη εκπλήρωση των στόχων της συνεργασίας και της πολιτικής σταθερότητας επιτυγχάνεται με την πρόταση μας: απλή αναλογική και κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. 
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες. Είναι εκείνη η θεσμική αλλαγή που θα βοηθήσει και την ενίσχυση του δικού μας αυτόνομου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού πόλου. 

Τέλος, επισημαίνεται ότι συμμετέχουμε στην Βουλή στον συνασπισμό των κομμάτων «Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ» όπως αυτός δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και στον οποίο τα κόμματα έχουμε διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία με τον αποφασιστικό ρόλο των οργάνων του κάθε κόμματος.»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης