Χαμηλό βαρομετρικό στη ΝΔ
Χαμηλό βαρομετρικό στη ΝΔ
Κρίσιμη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο. Η πρόθεση της κυρίας Μπακογιάννη να πάρει τον λόγο προοιωνίζεται απαρχή ρήξης με την Ρηγίλλης. Η κ. Μπακογιάννη έδωσε δείγμα των προθέσεών της με τις παρεμβάσεις που έκανε όλη την περασμένη εβδομάδα. Κατ αρχήν απάντησε υποτιμητικά -«δεν σχολιάζω δηλώσεις άλλων» - όταν κλήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του κ. Σαμαρά ο οποίος είχε πει ότι θέλει δίπλα του και
UPD:
Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στη ΝΔ λίγες ημέρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος υπό την ηγεσία του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η πρόθεση της κυρίας Μπακογιάννη να πάρει τον λόγο προοιωνίζεται απαρχή ρήξης με την Ρηγίλλης. Η κ. Μπακογιάννη έδωσε δείγμα των προθέσεών της με τις παρεμβάσεις που έκανε όλη την περασμένη εβδομάδα. Κατ αρχήν απάντησε υποτιμητικά -«δεν σχολιάζω δηλώσεις άλλων» - όταν κλήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του κ. Σαμαρά ο οποίος είχε πει ότι θέλει δίπλα του και στην πρώτη γραμμή την κ. Μπακογιάννη. Η τοποθέτησή της αν και υποβαθμίστηκε από τους συνεργάτες της δεν πέρασε απαρατήρητη από το περιβάλλον της Ρηγίλλης που την θεωρεί τουλάχιστον «προκλητική». Στην συνέχεια η κ. Μπακογιάννη μίλησε εφ όλης της ύλης στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ όπου πήρε διακριτικές αποστάσεις από τις θέσεις του κόμματος για τα θέματα της επικαιρότητας και εμμέσως για την αντιπολιτευτική γραμμή. Ακολούθως την Πέμπτη όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα δάση που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη εβδομάδα η κ. Μπακογιάννη απάντησε «θα μπω μέσα και θα δω, θα ψηφίσω, θα καταψηφίσω και μετά θα πάω για φαγητό, είναι γελοιότητα να αλλάζεις στάση». Εμμέσως η κ. Μπακογιάννη αναφερόταν στο θέμα που προέκυψε με την κόντρα του τομεάρχη Περιβάλλοντος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κ. Κώστα Μαρκόπουλου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο κ. Μαρκόπουλος είπε το αντίθετο. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στράφηκε εναντίον του συναδέλφου λέγοντας ότι ο κ. Μαρκόπουλος θα πρέπει να αφήσει το ύφος καρδιναλίου και να συνεννοείται καλύτερα. Η συνέχεια δόθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος ο οποίος επικοινώνησε με τα στελέχη του και πήρε ενδιάμεση θέση αποφασίζοντας ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά θα καταψηφίσει ορισμένα άρθρα κάτι που θεωρήθηκε αντιφατικό προκειμένου να μην αδειάσει κάποιον από τους δύο.
Ένας ακόμη πονοκέφαλος προστέθηκε από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την γραμμή του κόμματος στο αγροτικό λέγοντας σαφώς ότι είναι υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών όταν η Ρηγίλλης έχει ταχθεί αναφανδόν και με καθαρότητα εναντίον των μπλόκων. Είναι η δεύτερη διαφοροποίηση του κ. Χατζηγάκη ο οποίος είχε ακολουθήσει δική του γραμμή και στο μεταναστευτικό. Διαφοροποιήσεις είχε εκφράσει και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου σε θέματα όπως το μεταναστευτικό αλλά και ο εκλογικός νόμος όπως και στην αναφορά του κ. Σαμαρά περί «ακυβερνησίας» μετά τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης.
Η πολυφωνία που επικράτησε ανέδειξε το πρόβλημα συντονισμού στη ΝΔ και την έλλειψη ενιαίου πολιτικού λόγου αλλά και τις υπόγειες διαφορές που υπάρχουν μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά. Μέσα σε αυτή την εσωκομματική ατμόσφαιρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποκτά ιδιαίτερη σημασία και φορτίζεται περισσότερο από την επικείμενη τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη. Εφόσον τελικώς μιλήσει θα επαναλάβει τις γνωστές της θέσεις για τα θέματα της επικαιρότητας που όμως είναι σε απόσταση από τις θέσεις που έχει πάρει δημοσίως ο πρόεδρος του κόμματος. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η κ. Μπακογιάννη στάθμισε την κατάσταση και ότι εφόσον επιμείνει αυτό θα σημαίνει ότι η ΝΔ θα μπει σε ψυχροπολεμική περίοδο. Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του θα επιχειρήσει θα θέσει τις κατευθυντήριες αρχές και να προσδιορίσει τους όρους και τα όρια για τα στελέχη του. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά σημασία το πώς θα τοποθετηθούν βουλευτές και στελέχη.
Το θέμα αγγίζει το κομβικό πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ για να νομιμοποιεί τις θέσεις του θα πρέπει να τις περνά από τα όργανα του κόμματος διαφορετικά θα δέχεται επικρίσεις ότι αποφεύγει την διαβούλευση και ότι λειτουργεί αρχηγικά. Όμως τα όργανα –κοινοβουλευτική ομάδα, Κεντρική Επιτροπή- έχουν σύνθεση που αντανακλά την προηγούμενη κατάσταση. Κάθε φορά που θα φέρνει κρίσιμο θέμα θα διακινδυνεύει εσωκομματική μάχη και ενδεχομένως οριακή πλειοψηφία. Για να αλλάξει την σύνθεση των οργάνων και να αναδείξει πρόσωπα που θα εκφράζουν το νέο πνεύμα θα πρέπει να κάνει συνέδριο το οποίο όμως έχει μεταθέσει για τον Ιούνιο και αφού προηγηθούν εσωκομματικές διεργασίες.
Στο πλαίσιο αυτό άνθρωποι που είναι κοντά του λένε ότι θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσει ότι έχει απομείνει από την δυναμική και τις προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογή του. Και βεβαίως να επιδείξει πυγμή προκειμένου να επιβάλλει εσωκομματική πειθαρχία και ομοιογένεια στο κόμμα ιδίως αν οι διαφοροποιήσεις υπερβούν τα εσκαμμένα.
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα