Η αληθινή ιστορία για Παλαμά - Βάρναλη που έγινε αιτία καβγά στη Βουλή

Η αληθινή ιστορία για Παλαμά - Βάρναλη που έγινε αιτία καβγά στη Βουλή

Και η αντιπαράθεση για την σύγχρονη ιστορία του «εμφυλίου» στο κομμουνιστικό κίνημα

Ο Παλαμάς, ο Βάρναλης αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος παρέλασαν νοερά στην αίθουσα της Ολομέλειας την Κυριακή.

Κάπου ανάμεσα στις σκληρές αντιπαραθέσεις για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έγιναν δύο αξιοσημείωτες παρακάμψεις: Η μία προς την ποίηση του Παλαμά και του Βάρναλη, η άλλη σχετικά με την διάσπαση του ΚΚΕ. Οι αντιπαρατιθέμενες πλευρές που διαγωνίστηκαν άτυπα σε φιλολογική και ιστορική καλλιέργεια ήταν, αφ' ενός ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και αφ' ετέρου ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καθώς και οι υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Παππάς.

Αφορμή για αμφότερες τις παρεκβάσεις ήταν η παρέμβαση του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος θύμισε τους εξής στίχους του Κωστή Παλαμά: «Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας οι λύκοι! Οι λύκοι! / Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι φαύλοι και οι περιττοί, / καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι, / για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα έργα βαλτοί». Αφού απήγγειλε τους στίχους, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, με το γνωστό, σκαιό του ύφος, τόνισε ότι «εάν ζούσε σήμερα ο Παλαμάς, θα τον λέγατε φασίστα, θα τον λέγατε χρυσαυγίτη, γιατί είχε το θάρρος να πει τα πράγματα αυτά και να μιλήσει ευθέως».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Οι Λύκοι» και προφανώς διαπνέεται από την απέχθειά του προς τον κομμουνισμό. Ωστόσο, «Οι Λύκοι» είναι μια σύνθεση του 1922, εξ αφορμής της μικρασιατικής τραγωδίας. Με την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ρωσία να βρίσκεται στη νηπιακή της ηλικία (μόλις στην 5η της επέτειο) ο Παλαμάς εκδήλωνε μέσα από την ποίηση το φόβο του για την ανάμιξη της κομμουνιστικής Ρωσίας στα ελληνικά πράγματα. Και πιθανώς διέκρινε, αλλά και στηλίτευε αυτό που αργότερα θα βαφτιζόταν «πέμπτη φάλαγγα», δηλαδή τους πρόθυμους απολογητές του εκάστοτε εθνικού εχθρού. 

Για την ιστορία, η συνέχεια του ποιήματος «Οι Λύκοι» έχει ως εξής: Βοσκοί και σκύλοι, λώβα και ψώρα. Τα’ αρνιά; Μουζίκοι. / Ο λαός; Όνομα. Σκλάβος πλέμπας δούλα κ’ ή οργή, / Δίκη από πάνω θεία των αστόχαστων καταδίκη /και λογαριάζει και ξεπλερώνει όσο αν αργεί. / Τραγουδημένη κλεφτουριά, Γένος, αρματολίκι, / τα ξεγραμμένα και τα τριμμένα ψέματα, αχνοί, / Ιδέα βυζάχτρα των τετρακόσιων χρόνων, η φρίκη / τώρα, το μάθημα των Ελλήνων ως χτες, εσύ / του ραγιά μάνα βιβλικό, πλάσμα ορφικό, Ευρυδίκη, / του πανελλήνιου μεγαλονείρου χρυσοπηγή, / μας τον καθρέφτιζες μέσ’ στης Πόλης τό βασιλίκι / τον ξυπνημένο Μαρμαρωμένο, κυνηγητή / του Ισλάμ. Ή Θράκη προικιό του, ώ δόξα! Και απανωπροίκι / μια Ελλάδα πάλε στην τουρκεμένην Ανατολή, / της Ιωνίας γλυκοξημέρωμα.... Οι λύκοι! Οι λύκοι! /κ’ οι βοσκοί ανάξιοι, λύκοι και οι σκύλοι κι οι αντρείοι δειλοί. / Στης Πολιτείας τη μάντρα οι λύκοι! Παντού είναι λύκοι! /  Ξανά στα Τάρταρα Ίσκιος, του ψάλτη λατρεία κ’ εσύ. / Ψόφια όλη ή στάνη. Φέρτε να πιούμε, κούφιο νταηλίκι, / για το αποκάρωμα που μας πρέπει, κι όποιο κρασί».

Για την ιστορία, επίσης, αλλά αυτή τη φορά την πρόσφατη, υπενθυμίζεται ότι στον Κωστή Παλαμά είχε καταφύγει και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, στην απολογία του ενόσω εκδικαζόταν η υπόθεση της 17 Νοέμβρη. 

Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την φιλολογική ευκαιρία που πρόσφερε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Ο Νίκος Παππάς κατέρριψε την ταύτιση του Παλαμά με τον εθνικισμό, επικαλούμενος όσα έγιναν στη διάρκεια της κηδείας του ποιητή, το 1943. Τότε ο Άγγελος Σικελιανός, είχε απαγγείλει ένα μαχητικό ποίημα που είχε γράψει ειδικά για την περίσταση και εις μνήμην του δασκάλου του: «Ηχήστε οι σάλπιγγες... / Καμπάνες βροντερές, / δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα... / Βογκήστε τύμπανα πολέμου... Οι φοβερές / σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα ! / Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!» Και, όντως, όπως σημείωσε ο Νίκος Παππάς, η κηδεία του Παλαμά και με «αγκιτάτορα» τον Άγγελο Σικελιανό, μετατράπηκε σε μια αυθόρμητη, παλλαϊκή κατακραυγή του ναζισμού. 

Ο φιλόλογος Κατρούγκαλος

Αλλά το ποιητικό πινγκ-πονγκ στη Βουλή δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ο πολυπράγμων και λογοτεχνικά ενήμερος Γιώργος Κατρούγκαλος θέλησε να αφήσει το δικό του στίγμα και σε αυτή την πτυχή της συζήτησης. Ο υπουργός Εργασίας, με την χαρακτηριστική του αυτοπεποίθηση αλλά και με την ευαισθησία του σαν «ταξικού αποστάτη» όπως αυτοαποκαλείται εσχάτως, ανακάλεσε στη μνήμη την απάντηση του Κώστα Βάρναλη στους «Λύκους» του Παλαμά -από τα αριστερά, βεβαίως: «Μέσα σε φλόγες και καπνούς / ανάμαλλ' είδα να ξετρέχει / τους άνομους γιγάντια Δίκη, / ξάφνου του σάλαγου κοπή, γέλια με φτάσανε στριγκά: / σπαράζαν τους μωρούς Ποιητές οι Λύκοι». Με το ποίημα «Λευτεριά» από όπου έχουν παρθεί οι παραπάνω στίχοι, ο Βάρναλης ερχόταν σε ρήξη με τον Παλαμά, κάτι που για τον ίδιον ισοδυναμούσε με πνευματική πατροκτονία. Καθώς όμως ο Βάρναλης είχε ενστερνιστεί τα σοσιαλιστικά ιδεώδη και είχε θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του κομμουνιστικού οράματος για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, δεν δίστασε να στραφεί ενάντια ακόμη και στον Κωστή Παλαμά. Και μάλιστα ρίχνοντάς τον στα δόντια των Λύκων -μεταφορικά μιλώντας. Φυσικά, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλέστηκε την αυθεντική γραφή της «Λευτεριάς», με την τραχύτητα και την οργή του Βάρναλη για τον αντιμπολσεβικισμό του Παλαμά να εκδηλώνεται στο ακέραιο και χωρίς φιλτράρισμα. Διότι, το ίδιο ποίημα υπάρχει και σε μια πιο πολιτικώς ορθή, ή πιο «light» εκδοχή, χωρίς τους λύκους που κατασπαράσσουν μωρούς ποιητές: «Μέσα σε φλόγες και καπνούς / ανάμαλλ’ είδα να ξετρέχει τους άνομους γιγάντια Δίκη. / Και με τρεχάματα τρελά, μ’ αλαλητά του θανατά / στα Τάρταρα γκρεμίζονταν οι Λύκοι».

Η Χρυσή Αυγή διαβάζει ιστορία

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής και παλαιού στελέχους της αριστεράς, Νίκου Βούτση, προκάλεσε η απαξιωτική και αμφίβολης ιστορικής ακρίβειας αναφορά του Νίκου Μιχαλολιάκου στη διάσπαση του ΚΚΕ, το 1968. Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής είπε συγκεκριμένα ότι «όλοι προέρχεστε από ένα κόμμα. Ένα είναι το κόμμα, το οποίο ο Γεώργιος Παπανδρέου, τον οποίον τιμάτε στη Βουλή, είχε αποκαλέσει 'κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας'. [σσ: Εννοεί το ΚΚΕ]. Επίσης, κάποτε το κόμμα δεν ήταν ένα, έγινε δύο. Και κυρίως προέρχονται οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ από το λεγόμενο ΚΚΕ Εσωτερικού, όπου είχε την έδρα του το 1968 σε μια πολύ δημοκρατική χώρα, στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, όπου πεθαίναν παιδιά στις θερμοκοιτίδες, γιατί έκλειναν το ηλεκτρικό ρεύμα! Και φυσικά όλα αυτά μπορείτε να τα παραλείπετε και να παριστάνετε τους υπερδημοκράτες». 

Ακούγοντας αυτές τις κατηγορίες ο Νίκος Βούτσης εξανέστη και επικαλέστηκε τους αγώνες των εξόριστων κομμουνιστών, την παρανομία κ.ο.κ., ενώ διέψευσε ότι η έδρα του κόμματος βρισκόταν στη Ρουμανία του στυγνού δικτάτορα Τσαουσέσκου. Παρόλο που ο πρόεδρος της Βουλής φρόντισε να περιορίσει την εκτροπή της συζήτησης από το ασφαλιστικό/φορολογικό στην ιστορία του ΚΚΕ, ακολούθησε σύντομος αλλά ένθερμος διάλογος με τον Νίκο Μιχαλολιάκο περί ιστορικής αλήθειας. Η φραστική αντιπαράθεση έληξε με τον δεύτερο να ομολογεί -όχι χωρίς μια ισχυρή δόση σαρκασμού- την ήττα του από τον Νίκο Βούτση λέγοντας «αν έχω ελλείψεις στην ιστορία του κομμουνισμού, να με συγχωρέσετε. Θα επιμορφωθώ αναλόγως». 


ΣΧΟΛΙΑ (44)

Γιάννης

Ο Μιχαλολιάκος, που μου είναι αντιπαθής, έχει απόλυτο δίκιο. Η μόνη χώρα του Ανατολικού Μπλοκ που τα πήγαινε καλα με το ΚΚΕ εσ. ήταν η Ρουμανία του Τσαουσέσκου. (Πιθανότατα να τους χρηματοδοτούσε κιόλας) Πάντα στα φεστιβάλ τους υπήρχε και περίπτερο της Λ. Δημ. της Ρουμανίας με τη φωτογραφία του γελοίου Τσαουσέσκου. Το θυμάμαι γιατί τότε ήμουν ακόμα αριστερός και τους ψήφιζα τρομάρα μου, κατι για το οποίο φυσικά ντρέπομαι. Μετά τα αίσχη που κάνανε το Δεκέμβριο του 08 μόνο άσχετοι και κουτοπόνηροι συμφεροντολόγοι (πρών πασοκ) μπορούν να ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα

NF

Απορω για την οργη των ΣΥΡΙΖΑίων. Τι απο οσα ειπε ο Μιχαλολιακος ειναι ψεμματα; Βεβαιως το ΚΚΕ εσωτερικου ειχε τεθει υπο την προστασια του Τσαουσεσκου. Γνωστα πραγματα αυτα, και ιδου τα τεκμηρια: http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/03/blog-post_7021.html

φαγαμε αρκετο κκε στη μαπα, καιρος για αλλα

αν ηξερε ο κοσμος ολα τα εγκληματα του κκε, θα απαγορευοταν ακομα και να το λεει καποιος

Χ.Α ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΑΞΙΜ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ..... Ένα ντοκουμέντο αιτίας της ήττας του Ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία το 1922.Το μνημείο είναι έργο του Ιταλού γλύπτη Pietro Canonica, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1928, ο δε εξωραϊσμός του είναι έργο του Giulio Mongeri, Ιταλού αρχιτέκτονα, και τοποθετήθηκε στην πλατεία Ταξίμ της Πόλης. ..... Στη μια του όμως πλευρά, με θέμα τον πόλεμο της ανεξαρτησίας των Τούρκων από τα ελληνικά στρατεύματα στη Μικρά Ασία το 1922, δείχνει στην πρώτη σειρά από αριστερά προς τα δεξιά τον Ισμέτ Ινονού, στη μέση τον Κεμάλ Ατατούρκ και μετά το στρατηγό και δεξί χέρι του Κεμάλ, Φεβζι Τσακμάκ. ..... Το δράμα το δικό μας σαν Έλληνες, που έχουμε συνήθως άγνοια σε πολλά, είναι ότι στη δεύτερη σειρά από πίσω από την τριάδα είναι οι Μπολσεβίκοι στενοί συνεργάτες του Λένιν, VOROSHILOV KLIMENT EFREMOVITS και o FRUNZE. Αυτοί, αδέλφια μου, ήταν, ως εκτελεστές της εντολής του Λένιν, που έδωσαν όπλαπυρομαχικά-κανόνια-ενδύματα και χρυσό στον Κεμάλ για να νικήσει τους Έλληνες στη Μικρά Ασία το 1922...... Χωρίς αυτούς ποτέ ο Ελληνικός Στρατός δεν θα γνώριζε την Ήττα από τους Τούρκους. Απολαύστε τους.

Σ ευχαριστώ πολύ για τη σημαντική

αυτή πληροφορία. Μελετώ την ιστορία διεξοδικά τα τελευταία χρόνια και πολύ όψιμα ομολογώ ότι ανακάλυψα όχι βέβαια στα σχολικά βιβλία αλλά μέσα από πηγές και ντοκουμέντα, τον προδοτικό ρόλο του ΚΚΕ στη μικρασιατική εμπλοκή που κατέληξε στην πανωλεθρία του ελληνισμού. Στην Τουρκία δεν έτυχε να πάω, έχω μελετήσει όμως το πως παρουσιάζουν οι Τούρκοι τη μικρασιατική καταστροφή.

Πόσα άλλα ψέμματα θα πείτε?

Το χειρότερο μ' εσάς τα κλούβια αβγά είναι ότι παριστάνετε τούς πατριώτες εννοώ αγνοείτε πανηγυρικά την Ιστορία τής Ελλάδας. Μιλάτε με θράσος απίστευτα και για θέματα παλιά όπου η Ιστορία έχει πλέον ξεκαθαρίσει. Δε μπαίνετε καν στον κόπο να διαβάσετε τις διάφορες εκδόσεις τής Δ/νσης Ιστορίας Στρατού. Ψυχρή και αντικειμενική, γραμμένη πριν 60 χρόνια, περιγράφει γλαφυρότατα τις στρατιωτικές περιπέτειες τής χώρας μας. Και βεβαίως έχει γράψει και εκδώσει χίλια-δυο για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Για το... "εκτενές τού Μετώπου"... 700 χιλμ πλάτος και 800 χλμ βάθος !!! Για να κρατηθεί αυτό το μέτωπο στη Μ. Ασία θα χρειαζόταν τουλάχιστον 800.000 στρατός. Κι εμείς είχαμε μόνο 280.000 στο υψηλότερο σημείο επιστράτευσης. Διαβάστε την επίσημη Ιστορία βρε ανόητοι κι όχι τα φασιστικά blogs σας. Και πού τον βρήκαν τον χρυσό οι Μπολσεβίκοι, βρε αθεόφοβοι? Λιμός είχε πέσει σε όλη τη Ρωσία ήδη από το 1920. Χρήμα πολύ όμως είχαν ακόμη οι Γάλλοι και οι Ιταλοί. ΑΥΤΟΙ μάς πρόδωσαν, αυτί εξόπλισαν και δημιούργησαν από το τίποτα τον στρατό τού Κεμάλ. ΜΑΘΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ κι όχι ψέμματα αισχρά.

ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΑΨΑΝ...

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΒΗΜΑΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΚΕεσωτερικου ΕΚΑΝΑΝ.....ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ... ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ .ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΘΕΝ ΚΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΕ ΕΝΑΣ ΑΙΜΟΣΤΑΓΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .

ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΤΟ ΣΚΑΣΑΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΟΒΟ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΑΛΑΜΑΔΕΣ .ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ... ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΤΟΝ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΘΗΚΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ .ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΤΟΝ ΧΟΤΖΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ .

Φασισμός vs Ιστορία

Ο φασισμός έχει τη δική του ιστορία, βεβαίως. Ωστόσο μισεί την Ιστορία και μονίμως την διαστρεβλώνει σε βαθμό αισχρό. Κατά κανόνα πάντως οι φασίστες δε γνωρίζουν ιστορία λόγω αμορφωσιάς. Έτσι, λοιπόν, είναι αναμενόμενο το να αγνοούν ή και να παραποιούν την Ιστορία τής Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν σ' αυτήν πάντως βρίσκονται στην Ελλάδα και στους τότε ανάξιους πολιτικούς. Ο ξένος παράγοντας έπαιξε κι αυτός ρόλο αλλά όχι καταλυτικό. Και πάντως το παραμύθι περί τής βοήθειας που έδωσε στον Κεμάλ η τότε ρώσικη κυβέρνηση τών μπολσεβίκων, αυτό το παραμύθι είναι αποκλειστικά κατασκευή τών φασιστών. Διότι όντως η τότε ρώσικη κυβέρνηση βοήθησε τον Κεμάλ αλλά η βοήθεια της ήταν κυριολεκτικά ασήμαντη. Ο ρώσικος στρατός προερχόταν από τη συντριπτική ήττα του από τη Γερμανία, ο οπλισμός του εκτός από τ' ότι ήταν σε κατάσταση οικτρή, ήταν και πεπαλαιωμένος, από την εποχή τών Τσάρων. Εκτός αυτών τών προβλημάτων... εκείνον τον καιρό η ρώσικη κυβέρνηση είχε ν' αντιμετωπίσει τα στρατεύματα που είχαν στείλει ξένες χώρες --είχε στείλει και η Ελλάδα ένα μικρό σώμα τότε-- τα οποία μαζί με τμήματα τού παλαιού ρώσικου στρατού --οι επονομαζομένοι "Λευκοί"που δεν είχαν υποταχθεί-- πολεμούσαν όλα μαζί τούς Μπολσεβίκους. Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι μπολσεβίκοι ΔΕΝ ήθελαν να στηρίξουν τον φασίστα Κεμάλ αλλά να χτυπήσουν μέσω αυτού τούς Δυτικούς. Την ΠΟΛΥ μεγάλη βοήθεια στον Κεμάλ, σε οπλισμό αλλά και σε χρήμα και σε οργάνωση , την έδιναν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί. Όχι επειδή μισούσαν την Ελλάδα αλλά επειδή η χώρα μας ήταν απόλυτα δεμένη με τούς Άγγλους. Στην πράξη η Ελλάδα ήταν τότε αγγλικό προτεκτοράτο. Βοηθώντας οι Ιταλοί και Γάλλοι τον Κεμάλ, χτυπούσαν έμμεσα την Αγγλία προκειμένου αυτή να μην επεκταθεί στη Μέση Ανατολή. Και τέλος... το ΚΚΕ εκείνη την εποχή ΔΕΝ υπήρχε. Υπήρχαν όμως λίγοι, πολύ λίγοι, κομμουνιστές στην Ελλάδα. Ασήμαντη ποσότητα και στο τίποτα μπορούσε να επηρεάσει τον πόλεμο στη Μ. Ασία. Όμως... όμως... μεγάλη επιρροή ασκούσαν επάνω στον Ελληνικό Στρατό --στο ηθικό του κυρίως-- οι βενιζελικοί αξιωματικοί που είχαν αποχωρήσει από το στράτευμα όταν ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές. Αυτοί όλοι είχαν μαζευτεί στην Κων/πουλη η οποία τότε βρισκόταν υπό την κατοχή τών νικητών τού Α' Π.Π. Από την Πόλη, λοιπόν, αυτοί οι αξιωματικοί έκαναν πόλεμο προπαγάνδας ενάντια στο Λ. Κόμμα που είχε διαδεχθεί τούς Φιλελεύθερους τού Βενιζέλου. Αρχηγός αυτών ήταν ο περιβόητος Κονδύλης. Ο Κονδύλης που στα 1935 θα έφερνε δικτατορικά πίσω τη βασιλεία στην Ελλάδα !!!

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ...

ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΝΕΟΓΝΩΝ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑΣ ΠΡΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ....ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ .ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ .ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ .ΚΑΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ .ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ...ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ.εσωτερικου ΕΚΑΝΑΝ ...ΑΝΤΙΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΦΤΩΧΟΣ ΚΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΟΠΩΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ .ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΡΟΜΠΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ .

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ 2

ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑ...ΑΝΤΙΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ....ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ...ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΡΕΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΣΠΕΚΟΥΛΑΡΟΥΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙ....ΑΜΟΡΦΩΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ .

ΑΝΤΙΝΑΖΙ +ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ::: ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗ ΧΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ...ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ (ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΜΟΣΥΜΦΩΝΟ.

..........

Διακρίνω μια ειρωνεία για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μια "επιβράβευση" για τον κ.Μιχαλολιάκο από τον συντάκτη του άρθρου; Εύγε! Όπως και να έχει ο κ.Μιχαλολιάκος σε λάθος επίπεδο διάλεξε να αντιπαραταθεί με του Συριζαίους, οι οποίοι κατέχουν και από ποίηση και από ιστορία τα μάλα και δεν είναι εύκολο να τους στριμώξεις σε τέτοια θέματα.

Αλέξανδρος Μανιάτης

Ναί, πανεπιστήμονες μην σου πω είναι οι συριζαίοι. Φίλης, Τσίπρας, Μπαλτάς, για να αναφέρω μόνο μερικούς αμόρφωτους του νεοκομμουνιστικού μορφώματος.

Σας διαβεβαιώνω ότι κάνετε λάθος!

Οι συριζαιοι και γενικώς οι αριστεροί γνωρίζουν από λογοτεχνία μόνο τους στρατευμενους κομμουνιστές πεζογραφους και ποιητές και οι γνώσεις τους στην ιστορία περιορίζονται μόνο σε ο, τι έχει να κάνει με τη ρωσική επανάσταση, τον μπολσεβικισμο, την παρισινή κομμούνα κλπ. Για ρωτήστε έναν από δαύτους να σας αναφέρει το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη ή να σας μιλήσει για την αρχαιοελληνική τέχνη της αρχαικης ή κλασσικής περιόδου ,ή ακόμη και για το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία και θα διαπιστώσετε ότι δεν ξέρουν τίποτα. Οι γνώσεις τους εδραζονται μόνο στην πολιτική τους ιδεολογία και συχνά η αλήθεια και η ιστορία παρερμηνευονται από τους ίδιους,προκειμενου να εξυπηρετηθεί το ιδεολογικό τους αφήγημα.

@...............

Χαααααχαχαχαχαχαααααχαχχαχα.... μπράβο ρε φιλαράκι να σαι καλά χαχχαχα μ' έφτιαξες ...ξέρουν από ποίηση... ιδικά όσοι έχουν διαβάσει Κουράκη ....ποίηση του αιδοίου χαχαα..!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης