Ο Κατρούγκαλος και «Η χρησιμότητα του άχρηστου»

Ο Κατρούγκαλος και «Η χρησιμότητα του άχρηστου»

Στον άτυπο «διαγωνισμό» για το ποιο βιβλίο θα κρατά κανείς μέσα στην αίθουσα της βουλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επέλεξε να ανέβει στην πασαρέλα με ένα μάλλον αμφιλεγόμενο τίτλο 

Ο Κατρούγκαλος και «Η χρησιμότητα του άχρηστου»
Καθώς η συζήτηση στην Βουλή για την Δικαιοσύνη φαίνεται να εξελίσσεται σε ένα εν πολλοίς ξαναζεσταμένο έργο, ο φωτογραφικός φακός αναζητά μερικά ενδιαφέροντα ενσταντανέ από αυτά που συμβαίνουν στο περιθώριο της κεντρικής σκηνής. Εικόνες που πολλές φορές είναι πιο χαρακτηριστικές για το πνεύμα που επικρατεί μέσα στην αίθουσα, και πάντως εμφανώς πιο ενδιαφέρουσες σε επίπεδο συμβολισμών από μερικές ήδη προδιαγεγραμμένες κορώνες.

Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της αποψινής βραδιάς είναι και η παρουσία του υπουργού Εργασίας
Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος εμφανίστηκε στην αίθουσα του κοινοβουλίου κρατώντας στο χέρι του ένα βιβλίο με τον τίτλο «Η χρησιμότητα του άχρηστου».

Κλείσιμο
Αν και οι συνειρμοί που μπορούν να γίνουν με βάση και μόνο τον τίτλο και μόνο είναι πολλοί, αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο του Ιταλού πανεπιστημιακού Νούτσιο Όρντινε, σε μετάφραση στα ελληνικά του αείμνηστου Ανταίου Χρυσοστομίδη.

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας καταδεικνύει -μέσα από στοχασμούς μεγάλων φιλοσόφων- την χρησιμότητα του άχρηστου και την αχρηστία του χρήσιμου. Και καταλήγει πως η εμμονή της κατοχής και η λατρεία της χρησιμότητας στραγγίζουν το ανθρώπινο πνεύμα, καθώς και θεμελιώδεις αξίες όπως η αγάπη και η αλήθεια

Η κεντρική ιδέα του βιβλίου προφανώς ταιριάζει στην (εσχάτων και δηλωμένη κομμουνιστική) κοσμοθεωρία του υπουργού Εργασίας ασπαζόμενος προφανώς μία από τις ρήσεις που εμπεριέχονται στο βιβλίο, η οποία αποδιδόμενη στον Μονταίνιο λέει ότι «δεν είναι η κατοχή των πραγμάτων που κάνει ευτυχισμένο έναν άνθρωπο αλλά η απόλαυσή τους».

Μία άποψη που ταιριάζει γάντι στην «φιλοσοφία» πίσω από την εκ νέου συμπίεση των συντάξεων που ετοιμάζει ο υπουργός, για την οποία όντως θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι σημασία δεν έχει το ποσό της σύνταξης αλλά η απόλαυση που μπορείς να έχεις από αυτήν.

Όπως και να έχει ο κύριος Κατρούγκαλος κατάφερε με μία κίνησή του να αποτελέσει θέμα συζήτησης για τα αποψινά τεκταινόμενα στη Βουλή, όντας πιο εκλεκτικός από τον αρχηγό του κόμματός του στην πασαρέλα των «αριστερών» αναγνωσμάτων. Όπως και να έχει η επίδειξη των βιβλίων ως αξεσουάρ τείνει να καθιερωθεί ως trend στην Βουλή όμως όπως έλεγε και ο Θωμάς ο Ακινάτης, και μας θυμίζει ο συγγραφέας του βιβλίου, «Να φοβάστε τον αναγνώστη ενός και μόνο βιβλίου». 









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης