Ξυδάκης: Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει την Ευρώπη

Ξυδάκης: Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει την Ευρώπη

"Bλέπουμε μια Ευρώπη σε φυγόκεντρη τροχιά με πολλούς καινοφανείς η λανθάνοντες εθνικισμούς, οι οποίοι τώρα πάλι ξεφυτρώνουν με νέα ένταση και νέα σφοδρότητα και αλλάζουν και το πολιτικό σκηνικό" τόνισε

Ξυδάκης: Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει την Ευρώπη
Για όλους τους λαούς και τις Δημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη αυτό που προέχει είναι να δούμε το μέλλον μέσα από τις πρωταρχικές αξίες των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε απόψε από το Ηράκλειο ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Ο κ. Ξυδάκης πήρε μέρος ως κεντρικός ομιλητής σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα: "Ποια Ελλάδα. Σε Ποια Ευρώπη;" που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα Ανδρόγεω. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για το προσφυγικό, ανέφερε ότι πρόκειται για μια νέα ιστορική περιπέτεια, η οποία αλλάζει την πνευματική αλλά και την ηθική στάση στην Ευρώπη. Επίσης, μίλησε για αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αδυνατεί να συνθέσει μια αποτελεσματική πολιτική και να επιβάλει τις αποφάσεις της.

"Το αποψινό θέμα είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη;" είπε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: "Πρέπει να απαντήσουμε κατ’ αρχάς στο πρώτο - ποια Ελλάδα θέλουμε μετά από έξη χρόνια βασάνων και ταλαιπωρίας, τα οποία όμως ωστόσο μας έχουν δώσει μια επίγνωση, μια γνώση".

Ακόμη, ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι "αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας και πως τα πού πρέπει να κινηθούμε. Ταυτόχρονα όμως, με τη μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη και την έβαλε σε μια νέα πολιτική τροχιά με τις πολιτικές λιτότητας και τις ανισομέρειες, μια νέα ιστορική περιπέτεια βρίσκεται στο διάβασμά μας, εκπορεύεται από τη Μέση Ανατολή, και αλλάζει πάρα πολύ και την πνευματική στάση και την ηθική στάση και τους συσχετισμούς στην Ευρώπη".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσφυγική κρίση δοκιμάζει την Ευρώπη και "βλέπουμε μια Ευρώπη σε φυγόκεντρη τροχιά με πολλούς καινοφανείς η λανθάνοντες εθνικισμούς, οι οποίοι τώρα πάλι ξεφυτρώνουν με νέα ένταση και νέα σφοδρότητα και αλλάζουν και το πολιτικό σκηνικό. Ήδη σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχομε σκληρά ακροδεξιά, εθνικιστικά καθεστώτα, κυβερνήσεις - και πολλά ακροδεξιά κόμματα σε χώρες της δυτικής Ευρώπης παίρνουν κεφάλι και βγαίνουν μπροστά, και ορίζουν την ατζέντα, ακόμη και αν βρίσκονται στην αντιπολίτευση".
Κλείσιμο

Ακολούθως, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι "πάνω απ όλα βλέπουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αδυνατεί να συνθέσει μια πολιτική αποτελεσματική και αδυνατεί να επιβάλει τις αποφάσεις της, τις αποφάσεις που επιβάλουν όλα τα κράτη, να τις θέσει σε εφαρμογή".

"Νομίζω - συνέχισε - και όλοι το βλέπουν αυτό, ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μετά από 60 χρόνια. Ό,τι κατόρθωσε να πετύχει για τη διασφάλιση της ειρήνης της σταθερότητας και της ευημερίας των ευρωπαϊκών λαών μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται, αν όχι σε μια αμφισβήτηση, σε ένα ιστορικό κλονισμό".

"Νομίζω, ότι για όλους τους λαούς και τις δημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, αυτό που προέχει είναι να δούμε το μέλλον μέσα από τις πρωταρχικές αξίες των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία, δημοκρατία, Αυτά απειλούνται σήμερα, και αυτά θα προασπίσουμε. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν έχει χαριστεί" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τέλος, κατά την ομιλία του ο κ. Ξυδάκης έκανε μια ανάλυση της σημερινής κατάστασης και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία φέρει την ευθύνη της τήρησης της συμφωνίας που έγινε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, επαναλαμβάνοντας πως το ζήτημα αποτελεί πλέον πολιτική και γεωπολιτική πρόκληση που δοκιμάζει την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης