Ορατός ο κίνδυνος εξόδου από τη Σένγκεν με μια «Θεσσαλονίκη μεταναστών» στην Αθήνα

Ορατός ο κίνδυνος εξόδου από τη Σένγκεν με μια «Θεσσαλονίκη μεταναστών» στην Αθήνα

Το σημερινό Κολέγιο Επιτρόπων θα επεξεργαστεί το σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν που συζητήθηκε από τους ευρωπαίους ΥΠΕΣ - Politico: Ο Γιούνκερ στηρίζει το σχέδιο για ελέγχους των συνόρων ΠΓΔΜ-Ελλάδας

Ορατός ο κίνδυνος εξόδου από τη Σένγκεν με μια «Θεσσαλονίκη μεταναστών» στην Αθήνα
Το δρόμο για να μείνει εκτός Σένγκεν η Ελλάδα ανοίγει το σχεδίο διετούς αναστολής της ομώνυμης συνθήκης που αρχικά συζητήθηκε στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ και σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde αναμένεται να τεθεί υπό επεξεργασία στη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Το γαλλικό δημοσίευμα «υπενθυμίζει», όπως έκαναν και οι Times τη Δευτέρα, ότι χώρες όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβενία ζητούν το κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, που συνιστά, ουσιαστικά, εξαίρεση της χώρας μας από το χώρο ελεύθερης διακίνησης των πολιτών.

Κι αν η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι αντίθετος σε αυτά τα σχέδια είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντούτοις η ιστοσελίδα Politico επανέρχεται στην επιστολή που αποκάλυψαν οι Financial Times για την ύπαρξη επιστολής του προέδρου της Κομισιόν προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, με την οποία ενθαρρύνει και δίνει οδηγίες για την ανάπτυξη ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, προχωρώντας ουσιαστικά σε «de facto» απομάκρυνση της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν. 

Κλείσιμο
«Καλοσωρίζω την πρότασή σας» γράφει σύμφωνα με το Politico ο Γιούνκερ διαβεβαιώνοντας για τη στήριξη της Κομισιόν στο σχέδιό του ώστε όλες οι χώρες της ΕΕ «να παρέχουν βοήθεια στις αρχές της ΠΓΔΜ για τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα».

Το ό,τι η Κομισιόν προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο επιβεβαίωσε, εξάλλου, με δηλώσεις την Τρίτη, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτρό, η οποία υπογράμμισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των χωρών της Ζώνης Σένγκεν από τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Ερωτηθείσα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να παραταθούν έως δύο έτη, η ίδια απάντησε: «Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι' αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26, αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του».

«Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, θα μπορούσαν να συντρέχουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια, για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά» εξήγησε.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα, η οποία τη Δευτέρα στην ολλανδική πρωτεύουσα δέχθηκε μεγάλη κριτική για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή hotspot, βρίσκεται αντιμέτωπη και με προτάσεις για μια «Θεσσαλονίκη προσφύγων» στο ελληνικό έδαφος.

Όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Μουζάλας ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών έθεσε θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300-400.000 μεταναστών στην Αθήνα. «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται. Aνησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης