Μήνυμα για βιώσιμη λύση του Κυπριακού και του Μεσανατολικού από Τσίπρα - Αμπάς

Μήνυμα για βιώσιμη λύση του Κυπριακού και του Μεσανατολικού από Τσίπρα - Αμπάς

Προκειμένου, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, να αλλάξει ο χάρτης της περιοχής, προς όφελος των λαών

Μήνυμα για βιώσιμη λύση του Κυπριακού και του Μεσανατολικού από Τσίπρα - Αμπάς
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε, με δηλώσεις του, υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει αρμονικά με το Ισραήλ, αλλά και κατά των εποικισμών. Σαφώς, δε, εξέφρασε την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ μίας βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές καταδίκασαν την τρομοκρατία, ενώ συμφώνησαν ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ακόμη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξέτασαν πώς η
Κλείσιμο
Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Ακόμη, σε μια συμβολική κίνηση, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι, από δω και στο εξής, σε όλα τα έγγραφα του ελληνικού κράτους, θα γίνεται αναφορά σε «Παλαιστίνη» και όχι σε «Παλαιστινιακή Αρχή». Ξεχωριστή αναφορά, δε, έκανε στο ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής για την αναγνώριση παλαιστιανικού κράτους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, αφού ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκλησή του στην «όμορφη» και «ιστορική», όπως είπε, Αθήνα, αναφέρθηκε στην στήριξη του ελληνικού προς τον παλαιστινιακό λαό.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής για την ενίσχυση της συνεργασίας της Παλαιστίνης με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στην επαναπροώθηση των Παλαιστίνιων προσφύγων στην πατρίδα τους.

«Δεν έχουμε καμία διαφωνία με την Ελλάδα» υπογράμμισε, αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν ειρήνευση στην περιοχή και να ζήσουν ειρηνικά με τους Ισραηλινούς, κάνοντας λόγο για «τελευταία ευκαιρία» επίλυσης του Παλαιστιανικού.

Κάλεσε, ακόμη, τη διεθνή κοινότητα να δείξει μέριμνα για την επίλυση του Μεσανατολικού, όπως κάνει με τη Συρία και την Υεμένη, προκειμένου στο τέλος η Παλαιστίνη να έχει το δικό της κράτος.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε δημοσιογραφική ερώτηση, αναφορικά με το γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει επίσημα την Παλαιστίνη. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει κάτι τέτοιο, όταν κρίνει ότι οι συνομιλίες για την επίλυση του Μεσανατολικού είναι εφικτό να οδηγήσουν σε απτό αποτέλεσμα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες που προωθεί η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο και άλλα κράτη (όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ), εξηγώντας ότι η Ελλάδα δεν στρέφεται κατά τρίτων και προχωρά στις ενέργειες αυτές, ως πύλη εισόδου ενεργειακών κοιτασμάτων.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «κλειδί» την επίλυση τόσο του Μεσανατολικού όσο και του Κυπριακού, προκειμένου να αλλάξει ριζικά ο χάρτης της περιοχής, προς όφελος των λαών.

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεών τους, οι κ.κ. Τσίπρας και Αμπάς κατευθύνθηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατέθεσε στεφάνι.

Οι δηλώσεις Τσίπρα - Αμπάς πριν από τις κοινές συνομιλίες
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Για εμάς η επίσκεψή σας μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τον ιστορικό δεσμό που συνδέει τους δύο λαούς μας. Μια σχέση στενή, φιλίας, αδελφική σχέση, που δοκιμάστηκε σε δύσκολες στιγμές, σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες εποχές. Όλοι έχουν να θυμούνται την πολύ ζεστή σχέση του Προέδρου Αραφάτ με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που έχουμε την ευκαιρία σήμερα, να έχουμε εδώ εσάς, ως επικεφαλής της Παλαιστίνης, ως Πρόεδρος και επικεφαλής ενός αγώνα και ενός λαού, που δίνει την μάχη για να κατοχυρώσει το δίκιο του. Ένα δίκιο και έναν αγώνα που έχει συγκινήσει  και έχει παρακινήσει αγώνες και διεκδικήσεις σε όλο τον κόσμο.
Ζούμε, δυστυχώς σε μια περίοδο που την περιοχή μας την περιτριγυρίζουν  αρνητικές εξελίξεις μεγάλης αστάθειας, πόλεμοι, επεμβάσεις και  ταυτόχρονα η άνοδος και η  ανάπτυξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων, γι’ αυτό και είναι, ίσως, πιο κρίσιμο και πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά να αναδείξουμε την ανάγκη της συνεργασίας και της ειρηνικής εξεύρεσης λύσεων πάνω στα προβλήματα. Και η επίλυση του Παλαιστινιακού είναι ένα κλειδί για ειρηνικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα φιλοδοξούμε να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση, ως μια χώρα που αποτελεί πόλο σταθερότητας  στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά και ως μια χώρα, που αποτελεί παραδοσιακή φίλο της Παλαιστίνης και   του Αραβικού κόσμου, και ταυτόχρονα  μια χώρα που βρίσκεται  σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ.  Συνεπώς μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο μιας γέφυρας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος.

Σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό στις σχέσεις μας και στην προσπάθεια να δώσουμε μια νέα ώθηση για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος.

ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που εντός τεσσάρων μηνών σας έχω συναντήσει, ήδη τέσσερεις φορές. Την πρώτη φορά στην Ισμαηλίγια, ύστερα στα Ηνωμένα Έθνη, ύστερα στη Ραμάλα  και  τώρα εδώ.  Γι’ αυτό θεωρώ τον εαυτό μου πλέον τυχερό, γιατί σας συναντώ μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα τέσσερεις φορές. Αυτό, όμως, αντανακλά και το βάθος των μεταξύ μας σχέσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.  Οι σχέσεις μας είναι ιστορικές, είναι στενές, είμαστε γείτονες, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία που μας συνδέουν και θα έλεγα ότι έχετε βάλει το χέρι σας  επί τον τύπον των ήλων, πάνω στο ίδιο τραύμα όταν είπατε για την ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, προκειμένου να επιλυθούν και άλλα προβλήματα.  Αν επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα θα λυθεί και το πρόβλημα της τρομοκρατίας που μας περικυκλώνει όλους τους λαούς. Είμαστε υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης και της πολιτικής επίλυσης όλων των προβλημάτων, που ζούμε στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές.

Έχοντας καλές σχέσεις  μεταξύ μας που μας δένουν, έχοντας και εσείς καλές σχέσεις με το Ισραήλ, μπορείτε και εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πετύχετε και να διαδραματίσετε ένα σημαντικό πολιτικό ρόλο, μεταξύ των δύο πλευρών. Έχετε την ειλικρινή πρόθεση και την αποφασιστικότητα και δυνατότητα να διαδραματίσετε τέτοιον ρόλο.  

Οι σχέσεις μας καλύπτουν όλες τις πτυχές, όλο το φάσμα. Πριν από λίγο είχα συνάντηση με τον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τώρα συναντώ εσάς και εύχομαι οι συναντήσεις μας και οι συνομιλίες μας, να είναι διευρυμένες,  προκειμένου,  να καλύψουν όλους τους τομείς των διμερών σχέσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης