Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ετοιμοι να κυβερνήσουμε σε 111 μέρες»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ετοιμοι να κυβερνήσουμε σε 111 μέρες»

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. στο «ΘΕΜΑ»: Δεν θα αλλάξω το όνομα του κόμματος - Εγγυώμαι την ενότητα, την ανανέωση και την προοπτική - Θα μείνουμε στην αντιπολίτευση μέχρι τις επόμενες εκλογές - Πάνω από 400.000 πολίτες θα έρθουν να μας ψηφίσουν

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ετοιμοι να κυβερνήσουμε σε 111 μέρες»
Τη βεβαιότητα ότι, με τον ίδιο στην ηγεσία, η Νέα Δημοκρατία
θα είναι πολύ σύντομα πανέτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης εκφράζει ο υποψήφιος πρόεδρος
Κλείσιμο
Κυριάκος Μητσοτάκης
.
 
Θέτει ως ορόσημο την 1η Μαΐου και εκτιμά ότι στις 111 μέρες που μεσολαβούν από τον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, η αξιωματική αντιπολίτευση «θα έχει μεταλλαχθεί σε ένα μοντέρνο, ανοιχτό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό κόμμα». Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται κατά της συμμετοχής σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «ο λαός μάς έστειλε στην αντιπολίτευση», προτρέποντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να κοιτάξει αλλού για κοινοβουλευτικά δεκανίκια».

- Θα διακινδυνεύατε μια πρόβλεψη για τον αριθμό των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες την προσεχή Κυριακή; Προφανώς επιθυμώ να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αυτός ο αριθμός. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τις 400.000. Οι πολίτες έχουν καταλάβει τη σημασία της εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από την κοινωνία και είμαι βέβαιος ότι θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.
 
- Είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε τους Νεοδημοκράτες ότι δεν θα υποστούν εκ νέου την ταλαιπωρία να έρθουν να ψηφίσουν και να φύγουν άπραγοι; Απολύτως. Μάθαμε από τα λάθη μας και έχουμε συμβληθεί με μια μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που εγγυάται την τεχνολογική υποστήριξη της διαδικασίας. Η διαδικασία της 20ής Δεκεμβρίου θα είναι μια μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας για όλους τους πολίτες και τα μέλη μας που θα προσέλθουν στις κάλπες. 
- Συμφωνείτε ότι το φιάσκο της αναβολής απογοήτευσε και εξόργισε πολλούς Νεοδημοκράτες και αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στην εκλογική συμπεριφορά; Εχω ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη από τους Νεοδημοκράτες και τους πολίτες που απογοητεύσαμε. Ομως δεν πιστεύω ότι θα έχει επίπτωση στο αποτέλεσμα. Στις 21 Δεκεμβρίου το φιάσκο της αναβολής θα έχει ξεχαστεί. 

- Η σιωπή που τηρούν όλο αυτό το διάστημα οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι παραμένουν βουλευτές, είναι, κατά την εκτίμησή σας, η ενδεδειγμένη στάση; Δεν θα υποδείξω εγώ τι στάση θα κρατήσουν οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί.  Ορθώς πάντως δεν αναμείχθηκαν καθόλου σε αυτή την εκλογή. Θεωρώ ότι αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το κόμμα μας και εφόσον εκλεγώ σκοπεύω να τους συμβουλεύομαι συχνά και συστηματικά.
 
- Η Νέα Δημοκρατία είναι, κατά γενική ομολογία, ένα υπερχρεωμένο κόμμα. Θα πληρώσει, πιστεύετε, ποτέ τα υπέρογκα χρέη της;  Τα χρέη της είναι όντως μεγάλα, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν μπορεί να ζητάμε από τους πολίτες να κάνουν θυσίες και να είναι συνεπείς αν δεν δίνουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα. Υπό τη δική μου ηγεσία η οργάνωση και οι δομές της Νέας Δημοκρατίας θα λειτουργούν λιτά. Το κόμμα κατά βάση θα αυτοχρηματοδοτείται. Γι’ αυτό από την πρώτη ημέρα της θητείας μου θα ξεκινήσει η οικονομική εξόρμηση. Από την κρατική επιχορήγηση θα καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι υποχρεώσεις προς τους απλήρωτους εργαζομένους του κόμματος και τις τράπεζες. 

Το όνομα και τα σύμβολα

- Ως εκλεγμένος πρόεδρος αλλά και ως στέλεχος αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος; Το όνομα της Νέας Δημοκρατίας είναι ιστορικό, βαρύ, με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα. Προσωπικά έχω πλήρη ταύτιση μαζί του και με εμπνέει από τα 15 μου χρόνια που έγινα μέλος της.  Πολιτικά αυτοπροσδιορίζομαι ως Νεοδημοκράτης.  Το όνομα αυτό δεν αλλάζει και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Είμαι υπερήφανος για την ιστορία και την προσφορά της Ν.Δ. στην Ελλάδα.  
- Από τις θέσεις και τις αντιθέσεις των τεσσάρων που διεκδικείτε την ηγεσία προκύπτει ότι η Ν.Δ. δεν είναι ενιαίο κόμμα. Με εσάς πρόεδρο θα είναι επιτρεπτή η λειτουργία τάσεων;  Οι αλλαγές που έχω προτείνει για τη Νέα Δημοκρατία έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Την εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Είναι προφανές ότι στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θέλω να δημιουργήσω θα υπάρχει πολυφωνία, συζήτηση, αντιπαράθεση. Η διαμόρφωση τάσεων μέσα στο αξιακό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεπώς απόλυτα θεμιτή. Στο ανανεωμένο δημοκρατικό κόμμα που έχω στη σκέψη μου, το ζητούμενο στις διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικής θα είναι η σύνθεση. Και αυτή θα επιτυγχάνεται με ενημερωμένη διαβούλευση και σεβασμό στην αρχή της πλειοψηφίας.
 
- Η αυξημένη προσέλευση στις κάλπες ευνοεί τη δική σας εκλογή; Η αυξημένη προσέλευση ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατία μας γενικότερα. Η συμμετοχή των ενεργών πολιτών στα κοινά είναι οξυγόνο για το πολιτικό μας σύστημα. Είναι γιορτή για το πολίτευμά μας η 20ή Δεκεμβρίου, η μέρα που οι ενεργοί πολίτες παίρνουν την αξιωματική αντιπολίτευση στα χέρια τους. 
- Ποιο είναι το ισχυρότερο επιχείρημά σας για να πείσετε κάποιον να πάει στην κάλπη και να διαλέξει το δικό σας ψηφοδέλτιο;  Πλέον οι πολίτες γνωρίζουν ακριβώς τι μπορούν να περιμένουν από μένα. Ξέρουν ότι ψηφίζοντας Κυριάκο δίνουν εντολή για τον σχηματισμό μιας ανανεωμένης κεντροδεξιάς, μιας σύγχρονης, δημοκρατικής, ανοιχτής Νέας Δημοκρατίας. Ξέρουν ότι ψηφίζοντας Κυριάκο στηρίζουν τη δημιουργική ανανέωση, την ενότητα της παράταξης και την προοπτική της. Το ισχυρότερό μου επιχείρημα είναι ότι τους εγγυώμαι ότι αυτά που περιμένουν από εμένα θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Δίχως εκπτώσεις!

- Τι, κατά τη γνώμη σας, θα βαρύνει περισσότερο στην κρίση των πολιτών: η προσωπικότητα ενός εκάστου των υποψηφίων ή οι θέσεις που ανέπτυξε; Και τα δύο. Διότι η αξιοπιστία των θέσεων είναι συνάρτηση των προσώπων που τις εκφράζουν.
 
- Και αν είστε εσείς ο νικητής, τι είναι εκείνο που πριν απ’ όλα θα αλλάξετε την επομένη; Θα ενεργοποιήσω ένα λεπτομερές και πλήρες πρόγραμμα αλλαγών που θα ξεκινήσουν στις 11 Ιανουαρίου και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαΐου. Σημαντικό ορόσημο προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι το συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος. Σε 111 μέρες η Νέα Δημοκρατία θα έχει μεταλλαχθεί σε ένα μοντέρνο, ανοιχτό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό, ευρωπαϊκό κόμμα. Θα είναι πανέτοιμη να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.
  
- Θα είναι μεγάλο δίλημμα για σας αν κληθείτε να επιλέξετε ανάμεσα στη στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα και στις εκλογές; Δεν τίθεται ζήτημα από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας δηλώνει απόλυτα ασφαλής με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Ενα είναι βέβαιο: η Ν.Δ. δεν μπορεί να συμπράξει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας από τη στιγμή που δεν πληρούνται καν οι προϋποθέσεις για μια ελάχιστη συνεννόηση. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάος στα θέματα οικονομικής πολιτικής, στην αντίληψή μας για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, στην προσέγγισή μας στα θέματα παιδείας. Ο λαός μάς έστειλε στην αντιπολίτευση κι εκεί θα παραμείνουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει για κοινοβουλευτικά δεκανίκια, ας κοιτάξει αλλού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης