«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν ξανά στην επιτροπή για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν ξανά στην επιτροπή για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Για προσπάθεια κωλυσιεργίας κατηγορούν την αντιπολίτευση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Αυγενάκης(ΝΔ) προς Φάμελλο(ΣΥΡΙΖΑ): Ηρέμησε... Θα πάρεις κι εσύ υπουργείο - Λίνα Αλεξίου: Η κυβέρνηση δεν ζήτησε από το ΕΣΡ γνωμοδότηση για το σχέδιο νόμου που βλέπει προς τα πίσω - Τι λένε διαφημιστές, περιφερειακά κανάλια και Digea

«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν ξανά στην επιτροπή για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν για δεύτερη ημέρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση επί διαδικαστικών αλλά και ουσιαστικών ζητημάτων για το νομοσχέδιο που επιχειρεί να αναδιατάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Επί σχεδόν μια ώρα στην αίθουσα επικράτησε απόλυτη... χάβρα με τον προεδρεύοντα Αντώνη Συρίγο να αδυνατεί να βάλει τάξη και να ψελλίζει απογοητευμένος: «Βρε παιδιά σας παρακαλώ δεν είναι κατάσταση αυτή…».



Από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση εγκάλεσε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς για το γεγονός ότι αποφεύγει να καταθέσει στη Βουλή την επιστολή που ήδη της έχει αποστείλει η Κομισιόν με παρατηρήσεις για τις προωθούμενες διατάξεις.
Κλείσιμο



Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα και υποστήριξε: «Να αφήσουμε την διαδικασία εντυπώσεων. Το θέμα της Κομισιόν προέκυψε από παράπονο κάποιου ιδιώτη. Δεν θα μπω σε ζητήματα ουσίας. Όμως είναι  το παράπονο ενός ιδιώτη προς τις υπηρεσίες της Κομισιόν για το αν και κατά πόσο μπορεί η ΕΡΤ να παρέχει ψηφιακό σήμα σε τρίτους. Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες της Κομισιόν μας έστειλαν επιστολή και μας ρωτούν σχετικά. Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα καθώς έχει προθεσμία 20 ημερών». Νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης υπονόησε ότι η εμπλοκή της Κομισιόν προέκυψε μετά από επιστολή της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών.



Πάντως, ο Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ) κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για μυστικές συναλλαγές και εκβιασμούς και υποστήριξε ότι υπάρχει και άλλη αλληλογραφία στην οποία τα κοινοτικά όργανα θέτουν θέμα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου.

Ανάλογο ήταν το θέμα που έθεσε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ο οποίος επικαλούμενος την επιστολή του ΕΣΡ προς τον Νίκο Παππά ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κατάλογο των φορέων που θα ακροαστεί το Κοινοβούλιο και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Αυγενάκης (ΝΔ) προς Φάμελλο (ΣΥΡΙΖΑ): Για ηρέμησε... Θα πάρεις κι εσύ υπουργείο


Συνεχόμενες είναι οι εντάσεις κατά την διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης – όπως εξελίσσεται – της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το νομοσχέδιο που επιχειρεί να αναδιατάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Κάθε φορά που επιχειρεί να παρέμβει βουλευτής της αντιπολίτευσης για να λύσει απορίες που προκύπτουν από την τοποθέτηση των εκπροσώπων των φορέων του κλάδου οι συνάδελφοί τους της συμπολίτευσης αντιδρούν έντονα κάνοντας λόγο για απόπειρα «κωλυσιεργίας».

Ως πρωταγωνιστές των διαξιφισμών αναδεικνύονται οι Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Αμυράς από την πλευρά της αντιπολίτευσης και οι Σωκράτης Φάμελλος και Δημήτρης Γάκης από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ενδεικτικό περιστατικό είναι όταν ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από τους εκπροσώπους του ΔΣ της ΕΡΤ να του καταθέσουν μελέτη για την νέα εταιρία που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν για την παροχή ψηφιακού σήματος. Ο βουλευτής της ΝΔ αντιδρώντας στις διαμαρτυρίες που εκτοξεύτηκαν από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα από τον κ. Φάμελλο είπε: «Για ηρέμησε συνάδελφε… μήπως να πας μια βόλτα έξω να ηρεμήσεις… Αρκετά! Τις έδωσες τις εξετάσεις σου στον παριστάμενο υπουργό τον κ. Παππά και κάποια στιγμή θα πάρεις και εσύ υπουργείο».



Κριτική απο εκπροσώπους των τηλεοπτικών φορέων

Το νομοσχέδιο που επιχειρεί να αναδιατάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δέχεται 
ομαδικά πυρά από τους εκπροσώπους των φορέων.

Σχεδόν, το σύνολο των τοποθετήσεων καταλήγει στο κοινό συμπέρασμα ότι το σχέδιο νόμου είναι προχειρογραμμένο, δεν απαντά στα ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου αλλά τα επιδεινώνει, δεν αντιμετωπίζει την διαπλοκή αλλά μάλλον την εκτρέφει, παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού και αντιμετωπίζει οριζόντια τα μεγάλα κανάλια εθνικής εμβέλειας με τους δεκάδες μικρούς τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας.

Ο Κωνσταντίνος Ρόκκος της ένωσης διαφημιστών περιέγραψε το περιβάλλον που επικρατεί τον χώρο του Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσω επισημαίνοντας ότι η διαφημιστική δαπάνη έχει περιοριστεί στο 25% σε σχέση με το 2008 με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει δεκάδες επιχειρήσεις ενώ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «δεν εξασφαλίζει ένα περιβάλλον με καλύτερη ποιότητα, σταθερότητα και αξιοπιστία».

Ο Αντώνης Δημητρίου της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ) εξήγησε ότι τα περί διαπλοκής και διαφθοράς που επικαλείται η κυβέρνηση δεν αφορούν την ελληνική περιφέρεια, ζήτησε να εξαιρεθούν οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί από το συζητούμενο νομοσχέδιο και να έρθει νέο που θα αντιμετωπίζει συνολικά τον τύπο της επαρχίας (τηλεοράσεις, εφημερίδες, ραδιόφωνα).  

Εξήγησε ότι ο τζίρος των περίπου 80 περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών το 2013 ανήλθε στα 10,5 εκατ. ευρώ ενώ επισήμανε πως: «Η ΕΡΤ δίνει στην Digea 2 εκατ ευρώ το χρόνο. Έχετε υπολογίσει πόσα παίρνετε από την περιφέρεια στα 15 χρόνια; Παίρνετε 52+ εκατ. ευρώ. Εμείς δίνουμε 3,5 εκατ. ευρώ το χρόνο και η ΕΡΤ 2,5 εκατ. ευρώ». 

Επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «με το νομοσχέδιο μας βάζετε στον ίδιο κουβά με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας», ενώ σε άλλο σημείο εξήγησε ότι «με την πλειοδοτική διαδικασία που προτείνετε για την αδειοδότηση άδεια θα παίρνει όποιος δίνει τα περισσότερα χρήματα. Όμως σε αυτό το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;», υπονοώντας πως όποιος συμμετέχει στην δημοπρασία και καταβάλλει παράλογα ποσά θα έχει άλλες επιδιώξεις και όχι να δημιουργήσει μια υγιή επιχείρηση. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου να μεταφερθούν οι τηλεοπτικές συχνότητες σε Θράκη και Ήπειρο σε τουρκικά ή αλβανικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο εκπρόσωπος της Digea Στρατής Λιαρέλης προειδοποίησε πως εάν γίνει και η ΕΡΤ πάροχος ψηφιακού σήματος τότε αλλάζουν οι αρχικοί όροι του διαγωνισμού «με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Επίσης παραδέχθηκε ότι η Digea  παρέχει μειωμένα τιμολόγια έως και 55% στην ΕΡΤ. Από την Ένωση των Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας Παναγιώτης Κυριακόπουλος ζήτησε να υιοθετηθούν οι παρατηρήσεις του ΕΣΡ.  Υποστήριξε ότι παραβιάζονται οι όροι ισονομίας και ελεύθερου ανταγωνισμού καθώς το νομοσχέδιο αφορά μόνο όσους χρησιμοποιούν επίγειο σήμα και όχι όσους χρησιμοποιούν ψηφιακό.  

«Αν για παράδειγμα υπάρχει πάροχος γενικού περιεχομένου και δείχνει όλη μέρα τελεμάρκετινγκ και αποφασίσει να εκπέμψει από την Κύπρο τότε απαλλάσσεται από τους όρους του νομοσχεδίου», είπε. Επίσης, σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο ανώνυμες εταιρίες ανάλογα με τον κλάδο. «Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά ανώνυμες εταιρίες με κριτήριο αν είναι τηλεοπτικές επιχειρήσεις ή σουπερ μάρκετ; Υπάρχει ελάχιστος αριθμός προσωπικού σε αεροπορικές εταιρίες;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τσαλαπάτης, επισήμανε ότι επί της αρχής η ΕΣΗΕΑ είναι απέναντι στον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ είτε από επιχειρηματικά συμφέροντα είτε από την πολιτική εξουσία.



Παρέμβαση Κομισιόν για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ - Έντονη αντίδραση από ΕΣΡ

Στο θέμα έχει εμπλακεί και η Κομισιόν καθώς στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, επιστολή με την οποία ζητούσε από τις Ελληνικές Αρχές διευκρινίσεις για καταγγελία ιδιώτη προς την Επιτροπή. Στις Ελληνικές Αρχές και συγκεκριμένα στην ΚΕΜΚΕ (Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων) του Υπουργείου Οικονομικών όπου έφθασε η επιστολή δεν ανακοινώθηκε η ταυτότητα του καταγγέλλοντος ιδιώτη. Σύμφωνα με την καταγγελία το Ελληνικό Κράτος παρέχει παράνομη κρατική ενίσχυση στον τομέα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (DTT). Χθες ο υπ. Επικρατείας δεσμεύτηκε στη Βουλή να κοινοποιήσει την επιστολή της Επιτροπής στις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ουδέποτε κάλεσε επισήμως το ΕΣΡ να γνωμοδοτήσει ή να εκφράσει τις παρατηρήσεις του για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών εξέφρασαν τα μέλη του Συμβουλίου.

«Δεν κληθήκαμε ποτέ επισήμως σε διαβούλευση», ανέφερε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Λίνα Αλεξίου, σημειώνοντας πως το Συμβούλιο είχε στείλει στις 16 Σεπτεμβρίου μια επιστολή στην οποία εξέθεταν δύο βασικές παρατηρήσεις.

«Η μία αφορούσε το ότι δεν είχε γίνει μελέτη για τη σύσταση του νομοσχεδίου σε σχέση με το τηλεοπτικό φάσμα, αλλά και γενικότερα τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών. Η άλλη αφορούσε στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν προέβλεπε την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν είχε δηλαδή λάβει υπόψη τις οδηγίες και της συστάσεις της ΕΕ, η εφαρμογή των οποίων έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για την χώρα μας», τόνισε, προσθέτοντας: «Χθες μάθαμε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα στείλαμε κείμενο με τις πλήρεις παρατηρήσεις μας» τόνισε και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «δεν βλέπει προς τα εμπρός, ιδίως σε τεχνολογικό επίπεδο, αλλά προς τα πίσω».

«Το νομοσχέδιο ρυθμίζει μόνο την αδειοδότηση παρόχων γραμμικών οπτικο-ακουστικών υπηρεσιών, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό διατάξεις που ρύθμιζαν την αναλογική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, πολλές από τις οποίες ανάγονται στο 1995», σημειώνεται στο κείμενο με τις παρατηρήσεις που έστειλε το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. 

«Η έλλειψη οιασδήποτε μελέτης τόσο από την πλευρά του κράτους, όσο και των παρόχων επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα μη επιτρέποντας στον νομοθέτη να έχει εικόνα των αλλαγών που έχουν ήδη επέλθει στην αγορά», τονίζεται.

Όπως σημειώνουν τα μέλη του Συμβουλίου «ο λεπτομερής προσδιορισμός των αδειών ανά είδος προγράμματος δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και περιορίζει την ελευθερία των παρόχων να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς».

Η κυρία Αλεξίου υποστήριξε ακόμη ότι «το νομοσχέδιο δεν περιέχει διατάξεις που να ρυθμίζουν τη λειτουργία των εταιριών ΜΜΕ μετά την αδειοδότηση, καθώς και τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ σε σχέση με αυτή».

«Θεωρούμε μη αναγκαίο τον προσδιορισμό των αδειών που θα χορηγηθούν κατά είδος προγράμματος, πέραν ενδεχομένως των δύο βασικών κατηγοριών (ενημερωτικό-μη ενημερωτικό) δεδομένου ότι ο προσδιορισμός αυτός δημιουργεί αδυναμία προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς. Τέτοια διάκριση δεν φαίνεται να υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ», προστίθεται.



Επίσης τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τα άρθρα του νομοσχεδίου που επιβάλλουν ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων στα κανάλια λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί παρέμβαση και στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς.

Τέλος, η κυρία Αλεξίου τόνισε ότι στο ΕΣΡ δεν υπάρχει ικανοποιητική στελέχωση «για το φάσμα του έργου που έχουμε να επιτελέσουμε» και σημείωσε ότι η σύνθεση του Συμβουλίου πρέπει να συμπληρωθεί.

«Δυσκολευόμαστε πολύ να λειτουργήσουμε με μόνο τέσσερα μέλη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι νομικά μπορεί πιθανόν να αδειοδοτήσει, αλλά θεσμικά αυτό θα σήμαινε ότι φθίνει το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης