LIVE

Κορωνοϊός

Σκιές και αντιφάσεις στην ομολογία Σταθάκη για το 1 εκατ. ευρώ

Σκιές και αντιφάσεις στην ομολογία Σταθάκη για το 1 εκατ. ευρώ

Από τη μια χαρακτηρίζει «πρώιμη και πιθανόν ατελή» τη δήλωση πόθεν έσχες του 2012 και από την άλλη γράφει ότι «και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις» - Κανείς δεν εντόπισε την ξαφνική εμφάνιση 1.000.0000 ευρώ; - Περιλαμβάνεται ή όχι στην λίστα με τα εντοπισμένα 110 προβληματικά πόθεν έσχες του 2013;

Σε εσπευσμένη ομολογία ότι είναι ο υπουργός με το αδήλωτο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ αναγκάστηκε ο κ. Γιώργος Σταθάκης μετά από σχεδόν τρεις ημέρες εκκωφαντικής κυβερνητικής σιωπής κατά τις οποίες κυριάρχησε η φημολογία, οι θυελλώδεις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και ορισμένων βουλευτών της συμπολίτευσης.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομίας μπορεί να αποκάλυψε το πρόσωπο του «φαντομά» εκατομμυριούχου υπουργού, δημιούργησε όμως «σκιές» και αμείλικτα ερωτήματα που απαιτούν καθαρές απαντήσεις.  

Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης  υπό ασφυκτική πίεση έσπευσε να δηλώσει χθες το απόγευμα ότι «Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013. Ως εκ τούτου: α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής".-

Αντιφάσεις και ερωτήματα


Ισχύουν όμως όσα υποστηρίζει ο υπουργός στον πρόλογο της επιστολής του; Διαβάζοντας κανείς διαγώνια την δήλωση των 179 λέξεων του κ. Σταθάκη διαπιστώνει εύκολα μια σκαστή αντίφαση. Το κείμενο ξεκινά με την παραδοχή πως η πρώτη δήλωση πόθεν έσχες που κατέθεσε το 2012 ήταν «πρώιμη και πιθανόν ατελής» και καταλήγει υποστηρίζοντας «και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις»! Εκτός αυτού, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα που απαιτούν άμεσες και καθαρές απαντήσεις.

- Κανείς δεν εντόπισε την ξαφνική εμφάνιση 1.000.0000 ευρώ;

Ο κ. Σταθάκης ισχυρίζεται ότι το προβληματικό πόθεν έσχες κατατέθηκε το 2012 και αφορά την χρήση του 2011. Πρόκειται για την πρώτη δήλωση που κατέθεσε ως βουλευτής και όπως ο ίδιος ισχυρίζεται «ξέχασε» να δηλώσει σε αυτή τραπεζικό λογαριασμό με ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ. Πως όμως είναι δυνατόν να ξεχνάει κάποιος την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου ευρώ και να δηλώνει μόνο τα υπόλοιπα 306.000 ευρώ και 201.000 δολάρια;  

Ωστόσο αναφέρει ότι την επόμενη χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2013, στην νέα δήλωση (χρήση 2012) έσπευσε να δηλώσει το «ξεχασμένο» ποσό. Το ίδιο έκανε και στο τρίτο πόθεν έσχες που κατέθεσε το 2014. Όλα τα πόθεν έσχες ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές και σε πρώτη φάση αντιπαραβάλουν τις δηλώσεις προκειμένου να δουν εάν έχει υπάρξει ξαφνικός πλουτισμός ή αδικαιολόγητη μείωση περιουσίας («μαύρες τρύπες»). Πως λοιπόν δεν εντόπισαν την ξαφνική εμφάνιση ενός εκατομμυρίου ευρώ; Γιατί κανείς δεν κάλεσε τότε τον κ. Σταθάκη για εξηγήσεις; Μήπως οι ορκωτοί λογιστές εντόπισαν την «μαύρη τρύπα» και ενημέρωσαν εγκαίρως; Αν δεν το έκαναν θα συνεχίσει η Βουλή να πληρώνει περι τις 600.000 ευρώ για τους σχετικούς ελέγχους;

Ο κ. Σταθάκης πάντως αποφεύγει να αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως έσπευσε οικειοθελώς να καταθέσει την συμπληρωματική δήλωση. Λέει όμως πως «με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013».

-  Περιλαμβάνεται ή όχι στην λίστα με τα εντοπισμένα 110 προβληματικά πόθεν έσχες του 2013;


Η εντολή ελέγχου για τα πόθεν έσχες που κατατέθηκαν το 2013 δόθηκε από τον τότε πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής Γιώργο Καλαντζή( ΝΔ). Ωστόσο, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να συνεχιστούν και επι πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα σχεδόν τελικά συμπεράσματα να ανακοινωθούν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με δήλωση της τότε προέδρου της αρμόδιας επιτροπής Δέσποινας Χαραλαμπίδου οι έρευνες οδήγησαν στον εντοπισμό 110 προβληματικών πόθεν έσχες. Πως λοιπόν πιάστηκαν στην φάκα 110 πολιτικοί αλλά όχι ο κ. Σταθάκης; Μήπως τελικά μεταξύ των 110 περιπτώσεων βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομίας;

- Γιατί η αντιπολίτευση δεν ζήτησε έκτακτη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής;

Πάντως, πέραν από τα ουσιαστικά ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με το πότε δηλώθηκε το ποσό, από πού προήλθε και αν δικαιολογείται που πιθανότατα θα κληθούν να τα απαντήσουν οι αρμόδιες αρχές, προκύπτει και το ζήτημα του αν είναι ανειλικρινής – έστω και τυπικά -  η δήλωση του υπουργού.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι για το προβληματικό πόθεν έσχες που κατατέθηκε το 2012 (χρήση 2011) έχουν ολοκληρωθεί. Ο ίδιος ο υπουργός έχει παραδεχθεί ότι ξέχασε να δηλώσει σε αυτή 1.000.000 ευρώ. Η συμπληρωματική δήλωση του υπουργού τον Μάρτιο του 2015 νομικά δεν έχει αντίκρισμα. Με βάση το «γράμμα του νόμου» ο κ. Σταθάκης πρέπει να παραπεμφθεί από την Βουλή για ανειλικρινή δήλωση πόθεν έσχες – έστω και για τυπικούς λόγους –και ο επι της ουσίας  έλεγχος να γίνει από τις αρμόδιες φορολογικές και δικαστικές αρχές. Ωστόσο, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν απορία για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσπευσε να μιλήσει για «καθαρές υποθέσεις» και αναρωτιούνται αν οι δηλώσεις του μπορούν να επηρεάσουν την τελική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Επίσης, εκφράζουν απορία για το γεγονός ότι ενώ η επιτροπή «πόθεν έσχες» συγκροτήθηκε και επίσημα την περασμένη Τετάρτη (σ.σ. εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ) κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νίκήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) που μετέχει σε αυτή, δεν ζήτησε έκτακτη συνεδρίασή της.   

Τι ανάγκασε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση τακτικής;

Πάντως, οι εξελίξεις δείχνουν πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε ολική αναδίπλωση της επικοινωνιακής της τακτικής και εγκατάλειψη της «στρατηγικής της σιωπής».

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου, η Βουλή, ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής πόθεν έσχες και ο υπουργός Οικονομίας βρίσκονταν σε καθημερινές επαφές προκειμένου να σχεδιάσουν τον τρόπο αντίδρασης του κ. Σταθάκη. Είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση το βράδυ της Τετάρτης που επέλεξε να πάρει θέση και να πει ότι «θα δείτε ότι όλα είναι καθαρά και πως δεν έχουν σχέση όλα όσα ακούγονται στα τηλεδικεία» και πρόσθεσε ότι αρχές της άλλης εβδομάδας θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή και θα δοθούν όλες οι απαντήσεις. Φαίνεται όμως ότι το Μέγαρο Μαξίμου κατανόησε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στον δημόσιο χειρισμό της υπόθεσης και στην απάντηση των αμείλικτων ερωτημάτων τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο την κυβερνητική κρίση. Γι αυτό και επέβαλλαν στον κ. Σταθάκη – που έως χθες έλεγε ότι θα σεβαστεί το απόρρητο των διαδικασιών και πως ότι  έχει να πει θα το πει στην αρμόδια επιτροπή – να εκδώσει πιο γρήγορα την ανακοίνωση παραδοχής.
 
Άλλωστε, λίγες ώρες πριν την δήλωση του υπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας: «Τι γίνεται με αυτό το πόθεν έσχες; Θα αφήσετε να σέρνεται μία σκιά σε όλους τους υπουργούς; Βγαίνουν οι υπουργοί να πουν "δεν είμαι εγώ", "δεν είμαι εγώ", "δεν είμαι εγώ". Και καλά ο ίδιος γιατί δεν βγαίνει να πει εγώ είμαι; Πως θα προχωρήσει αυτό; Κουίζ είναι; Όποιος είναι να βγει να μας το πει, να τελειώνουμε. Δεν είναι κουίζ». Παράλληλα, είχε προηγηθεί ερώτηση έξι βουλευτών της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό (σ.σ. μετά από πρωτοβουλία της κας Αννας Καραμανλή) με την οποία ζητούσαν γρήγορες απαντήσεις και δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή των κυβερνητικών ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου με την οποία ζητούσε την παραίτηση των δύο εμπλεκόμενων υπουργών.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (58)

πφφφφφφφφφφ

σιχαμενες φατσες κακοποιων που εχουν απυθμενο θρασος.

GEORGIA

ΠΑΡΤΕ ΝΑ ΧΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. ΠΑΡΤΕ ΝΑ ΧΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΥΠΑΡΧΑΝ ΠΑΛΙΑ, ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ.

ante re

οι υπουργοι ζητανε επενδυσεις (τα λεφτα τους ομως στην τραπεζα) η κυβερνηση την παταξη της φοροδιαφυγης (αλλα μεσα στον οικο τους τα κρυβουν μια χαρα) , αν κλεισουν κ ενα χρονο στην κυβερνηση που θα εχουν μαθει τα κολπα τι θα γινει??? κ εμεις σκυβουμε το κεφαλι κ δεν μας κανει καμια εντυπωση , η κρατικη επιδοτηση των κομματων συνεχιζεται , η ατιμωρισια των βουλετων , η ασυλια τους.....

Chania_people

Πολύ προτρέχετε να πετάξετε λάσπη. Αν και δεν είμαι ψηφοφόρος του λόγω διαφορετικών πολιτικών "πιστεύω", ο άνθρωπος αυτός είναι εντιμότατος και αξιοπρεπέστατος, δεν ειχε ποτέ οικονομικό πρόβλημα αφού ο πατέρας του ήταν εφοπλιστής και δεν είχε κανένα λόγο να αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι πάαααααρα πολλά! Άδικα κατηγορείται για ένα ίσως τυπικό παράπτωμα, παράπτωμα ευθιξίας πιο πολύ λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας. Είναι κρίμα αυτό που συμβαίνει διότι είναι ένα από 3-4 πιό αξιόλογα και εργατικά πρόσωπα αυτής της κυβέρνησης, ένας άνθρωπος με απίστευτες γνώσεις και νηφαλιότητα που μπορεί να βοηθήσει την χώρα στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται. Ηρεμήστε λοιπόν (δημοσιογράφοι και σχολιαστές) και αφήστε την δικαιοσύνη να βρει αν υπάρχει ουσιαστικό παράπτωμα.

yiannis

Ασε συντεκνε το λιβανι,παρε και κανενα μαντιλι να σκουπισεις τα σαλια σου

χανιωτικη αληθεια

εγω αλλα ξερω από χανια, για υποπτα λεφτα κ.οκ. Κοψε το παραμυθι!

Χαρης

Εξοργισμένος ο λαος πλεον με τα αρχιλαμογια του συριζα. Διαπλεκόμενοι , φοροφυγάδες , πολιτικοι απαταιωνες.Ποο πολύ υπαρχει οργη για το γονος πως το λαμογια αντι να πει αυτοφορο και φιλακη , καθεται η δικστικη εξουσια κα του κανει πλατες. Αυτό το λαμογιο σημερα συνταξιούχε και μισθωτε , θα σου κοψει την πενιχρη συνταξη πεινας που παιρνεις. Οι εκατομμυριούχοι του συριζα καιθ της αριστερας χτυπανμε λυσσα τααικα στρωματα .Φτανει πια , η δευτερη ευκαιρτεια αποδιχτηκ απατη. Ολοι σημερα στους δρομους , στις 19,00 συνταγμα. Αριστεροι μνημονιακοι λακέδες και φοροφυγάδες κατω τα ξερα σας από τον λαο..

ΚΤ

Είναι αληθινά αριστερός όσο αληθινά είναι πλούσιος????????? Αυτο θα το αποδείξει και θα κλείσει τις κακές εντυπώσεις μόνο εάν αυτός και ο Τσίπρας πάρουν μέτρα που θίγουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και γενικά των πλουσίων! ΑΛΛΙΩΣ...ΜΟΥΦΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ !

Ναι καλα...

Το προβλημα μεγαλε δεν ειναι να εισαι πλουσιος, που και το πλουσιος για αυτους τους ηλιθιους ειναι σχετικο, αλλα να ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ, ΨΕΥΤΗΣ, ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ και ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ. Ολοι αυτοι οι Πασοκοι που ριμαξανε τη χωρα εχουν αλλαξει προβια και τα ΠΡΟΒΑΤΑ σαν και εσενα συνεχιζουν να τους δικαιολογουν. Αν εχεις και εσυ 1 εκατομ. στην τραπεζα, μπραβο, δεν μπορω να πω τιποτα. Αν δεν εισαι μερος ομως της ξεφτιλας και συνεχιζεις να τους δικαιολογεις ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ. Βασικα και εγω τα ιδια και χειροτερα θα σου εκανα.

Υπηρξε 'ξαφνικος' πλουτισμος

το 2011 που δεν μπορουσε να τον δικαιολογησει απο την φορολογικη δηλωση οποτε και δεν τα δηλωσε στον ποθεν εσχες. Τις επομενες χρονιες για καποιο λογο μπορουσε να τα δικαιολογησει στην φορολογικη οποτε και τα δηλωσε στο ποθεν εσχες. Τι δεν καταλαβαινετε??

Χ.Π.

Η κυβερνώσα "αριστερά" του Κολωνακίου τα πάει μιά χαρά έχοντας μάλιστα και το "ηθικό"!!!! πλεονέκτημα.. Δυο πολύ απλά ερωτήματα για τον Κύριο Σταθάκη.. Αν εγώ "ξεχάσωνα δηλώσω στην εφορία όχι 1 εκατομμύριο ,αλλά έστω 10,000 τι θα υποστώ από την πράκτωρα των κατοχικών δυνάμεων Κυρία Σαβαίδου (η οποία βέβαια κάνει τα στραβά ματάκια σε μεγαλοφοροφυγάδες και ΜΜΕ), και δεύτερον πως το μάζεψε το ποσό αυτό...??? Πώς στο κέρατο μαζεύεται το ποσό αυτό, έστω και με το μισθό του βουλευτή??? Στην πραγματικότητα το "πόθεν" ζητάμε να μας πήτε κύριε Σταθάκη ως έχοντα και το "ηθικόν πλεονέκτημα" και τινές άλλες τρίχες κατσαρές!!! Ας τα βλέπουν όλα αυτά οι φουκαράδες και οι άνεργοι που πήγαν και ψήφισαν αυτά τα τεμπελόσκυλα, ψευτοκουλτουριάρηδες , κρατικοδίαιτα κοματόσκυλα του κερατά, για να τους σώσουν...Περαστικά τους!!

kv

ο υπουργος οικονομιας και ο υπουργος επικρατίας ξεχασαν να δηλωσουν απο ενα μυρι. δεν βαριεσαι ο αλεξης ειναι γλυκουλης οποτε ενταξει ειμαστε.

Epwnvmus

Το πραγματικο ερώτημα ΠΘ ειναι: ΠΟΥ βρήκε τοσα πολλα χρήματα σε καταθεσεις;; Δάσκαλος δεν ειναι ο κυριος νομίζω;..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης