Σε συνέδριο το πρώτο δειλό βήμα προσέγγισης για Φώφη - Σταύρο

Σε συνέδριο το πρώτο δειλό βήμα προσέγγισης για Φώφη - Σταύρο

Στο «Δίκτυο» της πρώην Επιτρόπου μίλησαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού - Τόσο η κυρία Γεννηματά, όσο και ο κ. Θεοδωράκης ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους ότι επιθυμούν την ισχυροποίηση των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, με σκοπό να συνεργαστούν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας

Σε συνέδριο το πρώτο δειλό βήμα προσέγγισης για Φώφη - Σταύρο
Περισσότερα ενώνουν την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, παρά τους χωρίζουν.

Αυτό φάνηκε από τις χθεσινές ομιλίες τους στο ίδιο διεθνές συνέδριο του Δικτύου, στο οποίο ήταν  καλεσμένοι οι δύο αρχηγοί, με αντικείμενο τις «προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο», παρουσία του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ' Αλέμα, με διοργανώτρια την Άννα Διαμαντοπούλου. 

Φάνηκε για πρώτη φορά ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι είναι έτοιμα να εισέλθουν σε φάση συζήτησης, καθώς οι χώροι που αντιπροσωπεύουν έχουν πολλά κοινά, ωστόσο  υπάρχει διαφωνία στον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου.

Τόσο η κυρία Γεννηματά, όσο και ο κ. Θεοδωράκης ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους ότι επιθυμούν την ισχυροποίηση των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, με σκοπό να συνεργαστούν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Έκαναν και οι δύο κάλεσμα  συσπείρωσης στον κόσμο που νιώθει απογοητευμένος και σε εκείνον που δεν αντιπροσωπεύεται  από τον  ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι δύο άσκησαν κριτική  στην κυβέρνηση. 
Κλείσιμο

Η Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά τις εκλογές προέβη σε κάλεσμα των ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς, με στόχο τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου με κεντρικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν απαντούσε θετικά στα μηνύματα της Χαριλάου Τρικούπη, διότι, όπως αναφέρουν από τη Σεβαστουπόλεως, το Ποτάμι ή θα κινηθεί αυτόνομα ή θα διαλυθεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για συμπόρευση, αλλά ο κ. Θεοδωράκης κάνει ένα βήμα προς τα μπρος, λέγοντας “ναι” στο διάλογο και στις διαβουλεύσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν τη χώρα. 

Η κ. Γεννηματά, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και αρκετών νυν και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έκανε σαφές άνοιγμα σε συνεργασίες, με σκοπό  τη δημιουργία  μίας ενωμένης, πλειοψηφικής Κεντροαριστεράς,  τονίζοντας ότι “οι πραγματικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές επιστρέφουν. Αυτόν τον λόγο αναζητούν οι Έλληνες πολίτες.Νέα προοδευτική πρόταση από μια ενωμένη, μεγάλη, πλειοψηφική Κεντροαριστερά της προοπτικής και των λύσεων”.

Το μήνυμα από την κ. Γεννηματά σαφές: Ζητώ την συμμετοχή όλων όσων αισθάνονται ότι ανήκουν στον Προοδευτικό, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό πολιτικό χώρο στις διαδικασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Να είναι παρόντες  χωρίς άλλες δεσμεύσεις, στις διαδικασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες. Τόνισε δε ότι “θέλουμε η Δημοκρατική Συμπαράταξη να είναι η κεντροαριστερά των λύσεων και της προοπτικής. Μαζί με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες που μας συνδέουν διαχρονικά κοινή πορεία και αγώνες”. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, παράλληλα, ότι “δεν είναι αριστερή πολιτική η διαχείριση της απελπισίας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ” και πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας της “δεν θα είναι άλλοθι και δεκανίκι, είτε στους νεοφιλελεύθερους και συντηρητικούς της Ν.Δ., είτε στις λαϊκίστικες, θολές, δήθεν αριστερές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ.  Άσκησε κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “δημιούργησε ελπίδες που διαψεύδονται καθημερινά. Ξανά στα Μνημόνια, στην τρόικα, στα «προαπαιτούμενα», στις επιβαρύνσεις των πολιτών, στην ύφεση και την ανεργία”.

Υποστήριξε δε πως “πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εδώ για να ξαναφέρει  την ελπίδα που ενταφίασε ο κ. Τσίπρας, μαζί με το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφύγει η χώρα. Και σε αυτήν την νέα αρχή, η ελληνική κοινωνία, φαίνεται να δείχνει ξανά ενδιαφέρον”.


Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης φαίνεται ότι “άπλωσε” το χέρι του για συνεργασίες , ο οποίος προς το παρόν εμφανίστηκε ανοιχτός να ξεκινήσει ένα διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται στη χώρα. Μιλώντας στην εκδήλωση, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι “το Ποτάμι δεν έχει καμία σχέση με το παλιό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει διάλογος για αυτά που απασχολούν τη χώρα” και συμπλήρωσε όλο νόημα “άλλο η συμπόρευση με τους μηχανισμούς, άλλο ο διάλογος και η συνεργασία”. Προς αυτή την κατεύθυνση το Ποτάμι  δημιούργησε προσωρινή ειδικού σκοπού επιτροπή, αποτελούμενη από τους Λυκούδη, Λυμπεράκη, Δρέττα, Μειμαρόγλου, Βούγιας - στη συνέχεια θα προστεθούν και άλλα πρόσωπα- για να συντονίσει το διάλογο με τους πολίτες που ασφυκτιούν ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
 Ανέφερε ότι πρέπει να ανατρέψουμε το κομματικό κράτος, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι με τα μνημόνια τους ευνόησαν το κομματικό κράτος και στραγγάλισαν την ιδιωτική οικονομία.

Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα από τη Λαμία ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία να συζητήσουμε με κάποιο κόσμο που είναι απογοητευμένος και είναι ανάμεσα στις δύο συμπληγάδες: στον δεξιό συντηρητισμό και στον αριστερό συντηρητισμό». Ο επικεφαλής του Ποταμιού έστειλε μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα συνεργαστούμε όπου είναι δυνατόν με τα προοδευτικά κόμματα για συγκεκριμένες αλλαγές, επί παραδείγματι τον εκλογικό νόμο, αλλά θα κρατήσουμε την αυτοτέλειά μας και θα διεκδικήσουμε στις επόμενες εκλογές τη δύναμη να πρωταγωνιστήσουμε εμείς στην αλλαγή τη μεγάλη που πρέπει να συμβεί στη χώρα μας».

Οι παρουσίες 


Στο διεθνές συνέδριο το «παρών» έδωσαν ο Κώστας Σημίτης και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και πολλά στελέχη, νυν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα σε αυτούς οι κ.κ. Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Μαγκριώτης και Κώστας Τριαντάφυλλος. Παράλληλα, ήταν στη συνέδριο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης