«Είστε μόνοι σας και όσο αντέξετε» το μήνυμα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

«Είστε μόνοι σας και όσο αντέξετε» το μήνυμα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

Τα κόμματα επιδιώκουν τη «μνημονιακή απομόνωση» των βουλευτών της συμπολίτευσης - Την τακτική της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση επιλέγει το Μαξίμου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραγραφής της «λίστας Λαγκάνρτ»

«Είστε μόνοι σας και όσο αντέξετε» το μήνυμα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση
Την «μνημονιακή απομόνωση» των βουλευτών της συμπολίτευσης κατέγραψε η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής για το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι την επόμενη περίοδο η κυβέρνηση στηρίζεται αποκλειστικά στα 155 μέλη των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να περάσει από το κοινοβούλιο τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα που αυξάνουν τα φορολογικά βάρη των πολιτών, επιδεινώνουν την κατάσταση των συνταξιούχων και επιμηκύνουν το  σπιράλ ύφεσης.

Το σύνολο των τοποθετήσεων των εισηγητών της αντιπολίτευσης συγκλίνει στην φράση «είστε μόνοι σας και όσο αντέξετε».  Όμως, και από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν επιχειρείται – για την ώρα – απόπειρα συγκλίσεων και ευρύτερων συναινέσεων. Αντιθέτως, οι πρώτες τοποθετήσεις έδειξαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα ακολουθήσει την τακτική της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση υπενθυμίζοντας συνεχώς τα δημοσιονομικά μέτρα που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατά την πρώτη συνεδρίαση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε επι της αρχής μόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ η σύγκρουση με την αντιπολίτευση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στην συζήτηση επι των άρθρων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα θα πραγματοποιηθούν τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις για την ακρόαση φορέων, την συζήτηση επι των άρθρων και την δεύτερη ανάγνωση των προωθούμενων διατάξεων. Αργά το βράδυ αναμένεται η παράδοση της σχετικής έκθεσης των μελών των επιτροπών που επεξεργάστηκαν το σχέδιο νόμου ώστε την Πέμπτη να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Πέμπτης και θα συνεχίσει την Παρασκευή που θα λήξει τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία.

Αλαλούμ με την φορολόγηση των ενοικίων

Από την χθεσινή διαδικασία ξεχωρίζει η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη που επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για το τι θα ισχύσει τελικά με την φορολόγηση των ενοικίων.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι έπειτα από συνεννόηση με τα κλιμάκια των θεσμών θα αποσυρθούν οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 2 που προβλέπουν αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα έσοδα από ενοίκια.  Εάν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή στην πορεία της συζήτησης στην Βουλή τότε θα ισχύσουν οι παλιοί συντελεστές φορολόγησης δηλαδή 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ (η διάταξη προέβλεπε αύξηση σε 15%) και 33% άνω του ποσού αυτού (η ρύθμιση προέβλεπε αύξηση σε 35%). «Αλλαγές θα κάνουμε στο νομοσχέδιο και θα ακούσουμε τους βουλευτές. Δεν είναι "take it or leave it"», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης για να προσθέσει: «Θα κάνουμε αλλαγές και είμαστε σε διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια αυτή την ώρα στο υπουργείο. Για παράδειγμα οι παράγραφοι 5 και 6 του άρ. 2 θα αποσυρθούν».
Κλείσιμο
Δημιουργική ασάφεια για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Επιπροσθέτως, για τα ανείσπρακτα ενοίκια είπε ότι «δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε την διαδικασία».  «Το ότι σταματά η εκχώρηση των ενοικίων στο δημόσιο δεν σημαίνει ότι θα φορολογηθούν. Είμαστε σε διαβούλευση για να δούμε με τι θα τα αντικαταστήσουμε», εξήγησε. Ωστόσο, ο κ. Αλεξιάδης σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει εάν τα ανείσπρακτα ενοίκια θα φορολογηθούν ή όχι.
 
«Εάν η διάταξη παραμείνει ως έχει, τότε φορολογούνται ή όχι τα ανείσπρακτα ενοίκια;», ήταν η ερώτηση των δημοσιογράφων με τον υπουργό να απαντά: «δεν ξέρουμε ακόμα. Το ψάχνουμε και είμαστε σε διαβούλευση».

«Θα προλάβετε να το αντιμετωπίσετε έως την Παρασκευή σε περίπτωση που προκληθεί τελικά επιβάρυνση στους συγκεκριμένους φορολογουμένους;» επανήλθαν οι δημοσιογράφοι με τον κ. Αλεξιάδη να σημειώνει «τι να σας πω; Το προσπαθούμε». Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η παραδοχή του υπουργού ότι η αύξηση των συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών δεν ήταν απαίτηση των δανειστών. Στην ερώτηση όμως για το ποιος την εισηγήθηκε, ο κ. Αλεξιάδης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας: «καλή ερώτηση… πάμε στην επόμενη»! Τέλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να βάλει συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια και επισήμανε ότι «δεν ισχύουν τα περί φορολόγησης των διατηρητέων κτισμάτων».
 
Ανοικτό ενδεχόμενο παραγραφής της «λίστας Λαγκάνρτ»

Αναφορικά με τους ελέγχους στην «λίστα Λαγκάρντ» ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τέλος του έτους τα πιθανά φορολογικά αδικήματα παραγράφονται και το δημόσιο κινδυνεύει να μην εισπράξει ευρώ από πιθανή εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει παράταση των ελέγχων με νομοθετική ρύθμιση που θα αποτρέπει την παραγραφή των αδικημάτων αλλά το αίτημα δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση των τεχνικών κλιμακίων. Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι από τα 2062 ονόματα (φυσικά και νομικά πρόσωπα) της λίστας τα 1.500 παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον καθώς έχουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Πάντως, συνεργάτες του υπουργού υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο της λίστας «δεν έχει μόνο οικονομικό ενδιαφέρον, κυρίως έχει συμβολικό και πολιτικό ενδιαφέρον»
 
Γ. Χουλιαράκης: εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου έως το τέλος του 2016
 
Εκ μέρους της κυβέρνησης τοποθετήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστηρίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου εως το τέλος του 2016.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, εως το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταβληθούν 3,1 δις ευρώ για την πληρωμή των οφειλών ενώ εως το τέλος του 2016 άλλα 3,9 δις ευρώ.
Εκτός αυτών, ο κ. Χουλαράκης ανοίγοντας την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα, υποστήριξε όμως «πως η συμφωνία και κατά συνέπεια η ψήφιση του νομοσχεδίου επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας βραχυχρόνια και απομακρύνει – εξαλείφει το ρίσκο εξόδου από το κοινό νόμισμα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της οικονομίας και διαμορφώνει προϋποθέσεις σταθερότητας και εξόδου από την ύφεση».
 
Ηπιότερη από την προβλεπόμενη η ύφεση για το 2015

Επίσης, ο κ. Χουλιαράκης κατά την δευτερολογία του εκτίμησε ότι η ύφεση για το 2015 θα είναι ηπιότερη από την προβλεπόμενη κάτι που θα καταγράφει στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα.

Κλείνοντας την σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός επισήμανε ότι τα οικονομικά στοιχεία Αυγούστου – Οκτωβρίου δείχνουν ότι η ύφεση θα είναι χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις αλλά και από τις εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στην νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Επιπροσθέτως, ο κ. Χουλιαράκης επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προκάλεσε νέες δανειακές ανάγκες 61 δις ευρώ.

«Το ποσό των 25 δις ευρώ που καταγράφονταν ως δανειακές ανάγκες τον Ιανουάριο του 2015 βασιζόταν στην υπόθεση των αυξημένων πλεονασμάτων και στο ότι ένα μεγάλο μέρος του εθνικού πλούτου – ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ – θα ιδιωτικοποιούταν» είπε ο υπουργός για να προσθέσει ότι η νέα συμφωνία στηρίζεται στην λογική των χαμηλών πλεονασμάτων.
Εκτός αυτών είπε ότι με την νέα συμφωνία «πρακτικά προκαλείται αναδιάρθρωση του χρέους» μέσω της αναχρηματοδότησής του με χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση πληρωμών.
  
Η μάχη των κομμάτων
 
Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος ανέλαβε τον «άχαρο» ρόλο του εισηγητή για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Ανέλαβα την άχαρη αποστολή να εισηγηθώ την ψήφιση αυτού του νόμου. Γνωρίζω ότι τα μέτρα είναι αφάνταστα δύσκολα για ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερα για μας την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλαμε τις μνημονιακές συμβάσεις. Παρά τη σκληρότητα των υφεσιακών και αναποτελεσματικών μέτρων που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου, να ψηφιστεί μετά και τις βελτιώσεις που θα προταθούν και οι υπουργοί θα αποδεχτούν» ενώ κορύφωσε την «κρίση ειλικρίνειας» λέγοντας πως στο πολυνομοσχέδιο «Υπάρχουν μέτρα που δεν ήταν στο mail Χαρδούβελη».

«Δυσκολεύεστε τώρα, έ; Ξέρετε, ούτε κι εμείς τόσα χρόνια τα είχαμε εύκολα» απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος. Χαρακτήρισε το συζητούμενο σχέδιο νόμου, «μνημείο ατελούς, προβληματικής νομοθετικής λειτουργίας» και «το τέλος της εξαπάτησης». Πρόσθεσε πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις «είναι υφεσιακές, με νέα φορολογικά βάρη σε ήδη υπερφορολογημένους πολίτες». Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής: «Λέμε όχι σε κάθε φορολογική επιβάρυνση στον ήδη υπερφορολογημένο πολίτη» πρόσθεσε όμως: «Είμαστε θετικοί σε διατάξεις που αντιμετωπίζουν φοροδιαφυγή, αλλά αν αυτό γίνει με τρόπο αποτελεσματικό. Είμαστε θετικοί και σε διατάξεις που ρυθμίζουν πλαίσια αποκρατικοποιήσεων, και ζητήματα διαρθρωτικά».
 
«Υποχρεωθήκατε να γλύφετε εκεί που φτύνατε» είπε σε έντονο ύφος απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, για να συμπληρώσει: «Ζούμε την διάψευση της προεκλογικής ρητορείας περί σκληρής διαπραγμάτευσης. Ούτε σκληρή, ούτε διαπραγμάτευση ήταν. Ηταν μια παράδοση άνευ όρων. Τώρα τα ψέματα τελείωσαν, και ο λογαριασμός ήρθε. Εχουμε ρυθμίσεις που οδηγούν σε παραπέρα επιβάρυνση ιδιοκτητών ακινήτων. Και τις εισηγούνται αυτοί που μας κατήγγειλαν όταν ψηφίζαμε τον ΕΝΦΙΑ». Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι επίσης επί της αρχής καταψηφίζει το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι θα ψηφίσει διατάξεις που αφορούν πολιτικές ανάλογες εκείνες τις οποίες από κυβερνητικές θέσεις προωθούσε το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ)  σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπηρέτης των πιο βάρβαρων στοιχείων του καπιταλισμού» και πρόσθεσε : «Με το πολυνομοσχέδιο, φέρνετε έναν οδοστρωτήρα στην πλάτη του ελληνικού λαού. Είστε οι ικανότεροι για να επιβάλλετε τα χειρότερα στο λαό. Στο όνομα της αριστεράς επιβάλλετε τα πιο σκληρά μέτρα».

«Δεν θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο» σημείωσε ασκώντας έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ο Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι). «Που είναι η αλλαγή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση;» αναρωτήθηκε στην συνέχεια για να εξηγήσει « Ο κ. Φίλης είπε πως με 4 υποθέσεις φοροδιαφυγής θα φέρει το ισοδύναμο. Εγώ λοιπόν δεν ψηφίζω τίποτα μέχρι να φέρετε 4 υποθέσεις φοροδιαφυγής και μετά θα σκεφτώ αν θα ψηφίσω αυτά που φέρνετε. Να κάνετε 4 υποθέσεις φοροδιαφυγής, να πείσετε την τρόικα ότι αυτό είναι το ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, να φέρετε τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση εδώ και τότε ξανασυζητάμε το αν θα ψηφίσουμε τα νομοσχέδια. Μέχρι τότε όχι.   Μέχρι τότε δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ανάλγητα και υφεσιακά μέτρα, μέτρα αποτέλεσμα της ανικανότητάς σας και πριν τη διαπραγμάτευση αλλά και τώρα». Αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια αλλά και τις αυστηρές ποινές στους οφειλέτες ζήτησε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος. Την αντίθεση της Ενωσης Κεντρώων με το πολυνομοσχέδιο εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάριος Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης