Τσίπρας: Εχουμε καθαρή εντολή τετραετίας

Τσίπρας: Εχουμε καθαρή εντολή τετραετίας

«Έχουμε ισχυρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος» - «Όπου υπάρχει ζήτημα όταν κάνουμε λάθος, οφείλουμε να το διορθώνουμε» σημείωσε

Τσίπρας: Εχουμε καθαρή εντολή τετραετίας
Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, δύο ημέρες πριν την έναρξη της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις. 

Ο κ. Τσιπρας περιέγραψε του στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και επέστησε την προσοχή κυρίως προς τους υπουργούς για λάθη και παραλείψεις που θα πρέπει να διορθώνονται άμεσα. Σε αυτό το σημείο έφερε ως παράδειγμα το θέμα της επιστροφής στο δημόσιο των επίορκων υπαλλήλων που ανέδειξε την προηγούμενη Κυριακή το Πρώτο Θέμα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τέτοια λάθη θα πρέπει να διορθώνονται άμεσα, πριν να τα υποδεικνύουν τα ΜΜΕ. 

Επίσης ο Αλέξης Τσιπρας ανέδειξε ως βασικό στόχο της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του χρόνου το άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα προχώρησε και σε μια μακρά αποτίμηση του ταξιδιού του στην Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά κατάφερε να διεθνοποιήσει, τόσο το θέμα του χρέους, όσο και το θέμα των μεταναστευτικών ροών.

Συγκεκριμένα στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσιπρας ανέφερε πως ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές δικαίωσε τη δύσκολη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση καθώς και  «τη δύσκολη επιλογή που κάναμε να προχωρήσουμε σε συμβιβασμό και συμφωνία με τους εταίρους μας». Είπε πως με την επιλογή τους οι έλληνες έβαλαν τέλος στα σχέδια του παλιού πολιτικού συστήματος για μια αριστερή παρένθεση. Τόνισε πως πλέον η κυβέρνηση έχει καθαρή προοπτική τετραετίας.

Σημείωσε πως ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι οι σχεδιασμοί της ολιγαρχίας και του πολιτικού κατεστημένου θα είναι απέναντι στην προσπάθεια, όμως, πρόσθεσε γνωρίζουν και εκείνοι όταν είναι δεδομένοι η λαϊκή ετυμηγορία του ελληνικού λαού να «ξεμπερδέψουμε με το παλιό».
Κλείσιμο

Επίσης προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο απονομής δικαιοσύνης, σημείωσε πως πρέπει να «απαλλαγούμε από τα πελατειακά δίκτυα» και έκανε λόγο για κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ που όχι μόνο δεν βοήθησε τον τόπο στην κρίση, αλλά έσπευσε να προστατεύσει τα προνόμιά της, έχοντας προνομιακή σχέση με τα μίντια. 

Εκτίμησε πως η πραγματική αντιπολίτευση θα είναι το κατεστημένο και πως η ΝΔ θα αναπαράγει τη δική τους γραμμή. Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να αφήσουμε το ανεξίτηλο στίγμα στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε την Ελλάδα». 

Μίλησε για τους δύο στόχους που λόγω της συγκυρίας είχε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη. Ο πρώτος στόχος ήταν η διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους, λέγοντας πως υπάρχει μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση μπροστά για την ανάγκη απομείωση δημόσιου χρέους, που σύμφωνα με τη συμφωνία θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση.

«Είναι αναγκαίο να διαμορφώσουμε τις διεθνείς μας συμμαχίες», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως το πρόβλημα του χρέους είναι πρόβλημα διεθνές και η επίλυσή του μπορεί να αποτελέσει διέξοδο των λαών προς την ευημερία και την ανάπτυξη. «Είναι καθήκον μας να διαμορφώσουμε συμμαχίες», επανέλαβε καλώντας να συσπειρωθουν γύρω από τις απόψεις όσους κατανοούν την ανάγκη εξόδου από το φαυλο κύκλο. 

«Η προσπάθειά μας ήταν εκ του αποτελέσματος αποδοτική», είπε σχετικά.

Συμπλήρωσε πως είναι προφανές ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν και αυτοί ήταν όσοι ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να υπογράφει ότι της δίνουν, να ισχυρίζεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Κατέστησε σαφές πως αυτή η κυβέρνηση δεν είναι τέτοιου είδους, «θα προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με ανοιχτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες», είπε.

Αναφερόμενος στην Νέα Δημοκρατία είπε πως θα της πρότεινε αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης, να παραδεχτεί την αλήθεια που δείχνουν οι αριθμοί. Εξήγησε πως επί των ημερών της δεν έγινε τίποτα για τη προσέγγιση επενδύσεων, επειδή δεν έγινε τίποτα για επίλυση του θέματος του χρέους.

«Θα ήθελα να τους καλέσω, αντί να μεμψιμοιρούν να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει», τόνισε και πρόσθεσε πως η καλύτερη βοήθεια που έχουν να δώσουν να παραμένουν σιωπηλοί, αντί να λένε περί βιωσιμότητας του χρέους.

Δεύτερος στόχος της κυβέρνησης να ανοίξει το παγκόσμιο ζήτημα των προσφύγων. Δήλωσε πως όλη η Ευρώπη θα πρέπει να δει το θέμα με το ανθρωπιστικό της πρόσωπο και να κλείσει την πόρτα στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ο κ. Τσιπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δύσκολη υπόθεση της υλοποίησης της συμφωνίας. Είπε ότι παράλληλα με αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τα ανοιχτά σημεία, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η τακτοποίηση των κόκκινων δανείων, η διασφάλιση της πρώτης κατοικίας. η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ με την υιοθέτηση σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. 

Επισήμανε επίσης πως πρέπει να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η πρώτη αξιολόγηση. 

Στις παράλληλες πρωτοβουλίες ανέφερε πως σχετικοί στόχοι είναι η συνέχιση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, η ακαταπολέμιση της αδήλωτης εργασιας, η διακοπή του καθεστώτος «γαλέρας» στον ιδιωτικό τομέα, η αδειοδότηση των ρ/σ, η στήριξη του ΕΣΥ και οι τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Σε ότι αφορά τη διαχείρηση της κυβερνητικής πολιτικής ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως εκτίμησε πως η παραπληροφόρηση θα οργιάσει, «δεν πρέπει να χαριζόμαστε σε κανέναν από αυτούς που λεηλάτησαν τον τόπο», ανέφερε. 

«Δεν λογοδοτούμε στα δελτία των ειδήσεων, αλλά μόνο στον ελληνικό λαό», σημείωσε. 

Εξήγησε πως «όπου υπάρχει ζήτημα όταν κάνουμε λάθος, οφείλουμε να το διορθώνουμε».

Μιλώντας για τον νόμο Κατρούγκαλου είπε πως ο νόμος του κ. Μητσοτάκη ήταν ένας κατάπτυστος νόμος, για τους δημοσίους υπαλλήλους και τόνισε πως καλώς καταργήθηκε, αφού το τεκμήριο της αθωότητας είναι μια κατάκτηση. Πρόσθεσε πως όταν διαπιστώθηκε πως με την αλλαγή αυτή του νόμου ανοίγει παραθυράκι περιστροφής, έπρεπε να υπάρξει αντίδραση. «Και λάθη θα κάνουμε, το ζητούμενο είναι να τα λύνουμε, πριν μα τα υποδείξουν οι αντίπαλοί μας», ανέφερε.

Είπε πως η νεά κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα να ανοίξει τα μεγάλα ζητήματα δημοκρατίας, συνταγματικής αναθεώρησης, εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά επισήμανε πως πρέπει να ανοίξουν συντεταγμένα, όχι με δηλώσεις στο πόδι, αλλά με πολιτική συνεννόηση. 

«Oφείλουμε όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί και να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάποιοι καραδοκούν, όλοι είμαστε στο στόχαστρο από την πραγματική αντιπολίτευση», είπε με νόημα.

Μιλώντας για τον ρόλο της κοινοβουλευτικής ομάδας σημείωσε πως θα πρέπει να είναι το αυτί και το μάτι του κόμματος και της κυβέρνησης, όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία.

Ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα και κάθε βουλευτής να αποτελούν και οργανικό κομμάτι των κινημάτων της κοινωνίας.

Μιλώντας για τις διαφωνίες μέσα στο κόμμα είπε πως θα πρέπει στο τέλος να λειτουργούν οι βουλευτές συλλογικά. Ανέφερε πως «τις αντιπαραθέσεις και τις διαφορετικές απόψεις δεν πρέπει να τις φοβόμαστε, αλλά στο τέλος να σεβόμαστε όλοι την συλλογική βούληση». 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης