Τσίπρας: Βρήκαμε πιο ευήκοα ώτα στις ΗΠΑ, απ’ ό,τι στις Βρυξέλλες

Τσίπρας: Βρήκαμε πιο ευήκοα ώτα στις ΗΠΑ, απ’ ό,τι στις Βρυξέλλες

Για τη στενότερη συνεργασία για τις προσφυγικές ροές συζήτησαν Τσίπρας – Νταβούτογλου  - Μεταναστευτικό, Kυπριακό και Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησης  με Μπαν Κι Μουν -Τσίπρας στη Wall Street Journal: Αναδιάρθρωση του χρέους για να επιστρέψουμε στις αγορές

Τσίπρας: Βρήκαμε πιο ευήκοα ώτα στις ΗΠΑ, απ’ ό,τι στις Βρυξέλλες
Σειρά επαφών τόσο με ξένους ηγέτες, όσο και με παράγοντες οργανισμών της Ομογένειας και φορείς, πραγματοποίησε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη. 

Αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο και τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 



Κλείσιμο

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στον κ. Νταβούτογλου την ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της ροής προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά. 



Στη συνέχεια ο έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων για το μεταναστευτικό, το Κυπριακό και για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Σκοπίων. 



Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, ο γγ και ο πρωθυπουργός συζήτησαν την αυξημένη κίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη και τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση μ' αυτό.

«Συζήτησαν επίσης τις συνομιλίες του κυπριακού και ο γγ καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη διαδικασία από τους ηγέτες της Ε/Κ και της Τ/Κ κοινότητας. Υπογράμμισε τη σημασία στο πλαίσιο αυτό, της συνεχούς υποστήριξης της Ελλάδας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα.

Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης του θέματος με την ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM.



Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε επίσης τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, με τον οποίο είχε μια θερμή συζήτηση.





Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ομογενείς. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους ομογενείς «καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού στις ΗΠΑ», μια χώρα η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο παγκοσμίως και σ' όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν και το μέλλον του τόπου μας».
   


Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους του ελληνικού λαού τους ομογενείς για τις ακατάπαυστες προσπάθειές τους για πολλά χρόνια, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και το γεγονός ότι αποτελούν τον σημαντικότερο πρεσβευτή των συμφερόντων αυτών.


   
«Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι οι Ελληνες της διασποράς και οι ομογενείς μας στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη έγνοια για την πατρίδα και τα τεκταινόμενα, απ' ότι κι εμείς που μένουμε στην Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας, που δεσμεύθηκε απέναντί τους για αξιοποίηση της δράσης και της παρουσίας τους, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για την υπεράσπιση της δυνατότητας της παρουσίας των ομογενών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Αμερικής, προς όφελος της εθνικής προσπάθειας.


   
Μιλώντας για την οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός υπήρξε το θύμα επιλογών που οδήγησαν σε σταδιακή άρση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και οδήγησαν στην ανάγκη ενός δανεισμού που είχε ως συνέπεια την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποδυνάμωσαν την παραγωγική βάση και την οικονομία της πατρίδας μας» για να προσθέσει: «Θα έχετε κι εσείς συγγενείς στην Ελλάδα και θα πονάτε όπως πονά όλος ο Ελληνισμός για τις μεγάλες δυσκολίες που περνά τα τελευταία χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».



Δίνοντας στοιχεία της κρίσης, μίλησε για τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, με το ΑΕΠ να χάνει το 25% μόλις σε πέντε χρόνια. «Όλα αυτά συμβάλλουν στο να υπάρξει μία σημαντική αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος της πατρίδας μας. Εν τούτοις και παρόλη την αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η γεωπολιτική ισχύς της πατρίδας μας παραμένει αναλλοίωτη. Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Μια χώρα σ' ένα κρίσιμο γεωγραφικό σημείο όπου συναντιούνται τρεις ήπειροι, οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα.



Μια χώρα που παρότι βρίσκεται περιτριγυρισμένη από πεδία αστάθειας και αποσταθεροποίησης και παρά την κρίση, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο σταθερότητας» τόνισε.
   
Περιέγραψε τις κρίσεις που περιτριγυρίζουν την Ελλάδα, την Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, προσθέτοντας τις σχέσεις με την Τουρκία και τα κύματα των προσφύγων. «Ως χώρα πρώτης υποδοχής είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι, ακόμη και ηθικά. Εμείς οι Ελληνες έχουμε ζήσει στο πετσί μας τη σκληρή προσφυγιά. Πρέπει να τους υποδεχθούμε και να τους φιλοξενήσουμε, παρά τις λιγοστές μας δυνατότητες» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ομογενείς πρέπει να είναι υπερήφανοι ως Ελληνες, διότι παρά την κρίση και παρά το γεγονός ότι άρχει ακόμη μία κρίση (του προσφυγικού) εντός της κρίσης, δεν χάνουμε την ανθρωπιά μας και τις ηθικές μας αξίες.

«Τις τελευταίες μέρες δείξαμε το καλό και ανθρώπινο, το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης, φτωχών ανθρώπων που έδιναν από το υστέρημά τους στους πρόσφυγες» είπε περιγράφοντας διάφορα παράδειγμα ανθρωπιάς. 

Κάλεσε, επίσης, τους ομογενείς να είναι υπερήφανοι για την αξιοπρέπεια με την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε τους τελευταίους 6-7 μήνες μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, στην οποία, όπως είπε, «είχαμε την τιμή να ηγηθούμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία από μέρους μας. Μιας διαπραγμάτευσης που βάλαμε μπροστά τις αξίες μας, την επιθυμία του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, αλλά να πορευθεί σε δύσκολους δρόμους, αλλά με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά».
   
Πρόσθεσε ότι στη μάχη αυτή υπήρχε μια ανοιχτή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ' ότι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια.
 

  
«Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι «η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα μία τέτοιας διευθέτησης, αλλά αυτή η μάχη πρέπει να τη δώσουμε και να τη δώσουμε ενωμένοι όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού μέσα κι έξω από τη χώρα».
   
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως αξιοποιεί την παρουσία του στη ΓΣ του ΟΗΕ προκειμένου να διακηρύξει τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δυνατότητα μιας δίκαιης διευθέτησης του κρίσιμου ζητήματος του χρέους και να αναζητήσει συμμαχίες και διεθνή στηρίγματα.
   
«Ο δικός σας ρόλος ως Ομογένεια είναι εξαιρετικά σημαντικός. Υπάρχει γόνιμο έδαφος και θα θέλαμε τη βοήθειά σας ώστε αυτό το έδαφος να το καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο, ώστε να μπορέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να πάρουμε το καλύτερο θετικό αποτέλεσμα προς όφελος του ελληνικού λαού και της χώρας» επισήμανε.
   
Μίλησε ταυτόχρονα και για την ανάγκη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για την επίλυση των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά, κατονομάζοντας το κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα και μια ανοιχτή πληγή που παραμένει ανοιχτή για 41 χρόνια.
   
«Πρέπει όμως να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Και δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση, πέρα από αυτή που προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
   
Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να επιλυθούν και τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, τονίζοντας ότι βγαίνοντας από την κρίση η Ελλάδα θα ξανακερδίσει την δυναμική της και θα ξαναγίνει μία χώρα ισχυρή και ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. 
   
Πέραν του πρωθυπουργού, στη δεξίωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και υπηρεσιακοί παράγοντες. Τον κ. Τσίπρα καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος.
   
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τους παρισταμένους, ενώ είχε συνάντηση με μέλη των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. 

Τσίπρας στη Wall Street Journal: Αναδιάρθρωση του χρέους για να επιστρέψουμε στις αγορές

Για το μελλοντικό στόχο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές μίλησε ο έλληνας  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Wall Street Journal». 

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε, ειδικότερα, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων σύντομα, αν καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους με τους πιστωτές μέσα στους επόμενους μήνες.

«Αν υπάρχει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για για την αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο έτος, αν η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης της χώρας, ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι η νέα εκλογική νίκη του δίνει εντολή να εφαρμόσει τα νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας. «Μέτρα τα οποία ο 41χρονος πρωθυπουργός τόσο καιρό πολεμούσε», γράφει η WSJ.

Στο άρθρο που ανήρτησε η εφημερίδα, μετά το πέρας της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στα γραφεία της, σημειώνεται ότι ο κύριος Τσίπρας δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί μια καταστροφική έξοδος από την Ευρωζώνη. 


«Η συμφωνία για πρώτη φορά έχει ρεαλιστική προσέγγιση. Η προσαρμογή πια είναι πιο ήπια», είπε ο ίδιος, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη του δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη οικονομία και ιδιαίτερα τη σημαντική τουριστική βιομηχανία. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη του δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά επισήμανε ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη οικονομία και ιδιαίτερα τη σημαντική τουριστική βιομηχανία.

Αναφερόμενος στους στόχους του ελλείμματος που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, όπως σημειώνει η WSJ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα χαλάσει η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος». 

Ο έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης. 

«Η ΕΕ κέρδισε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», είπε ο κ. Τσίπρας. Αλλά «αν τώρα χτίζουμε τείχη στην Ευρώπη, αυτή δεν θα είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος'», συνεχίζει η WSJ και προσθέτει: « Αναφερόμενος στις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνώριζε πως οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες. Αλλά τόνισε ότι εξεπλάγην από αυτό που εκείνος αποκάλεσε ως μια προσπάθεια ακραίων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Σόιμπλε ήθελε τη διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Ανγκελα Μέρκελ. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης