Βαρουφάκης: Θλιβερές οι εκλογές, ξόανο ο Γιούνκερ, οραματιστής ο Σόιμπλε

Βαρουφάκης: Θλιβερές οι εκλογές, ξόανο ο Γιούνκερ, οραματιστής ο Σόιμπλε

Επίσης παρομοίασε τον Τσίπρα με τον Ράμσεϊ Μακντόναλντ, τον Βρετανό πρωθυπουργό της Μεγάλης Ύφεσης

Βαρουφάκης: Θλιβερές οι εκλογές, ξόανο ο Γιούνκερ, οραματιστής ο Σόιμπλε
Λάβρος κατά πάντων, όπως το συνηθίζει, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, o οποίος, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα "Politico", αποκαλεί "ξόανο" τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνοντας πως στην Κομισιόν είναι σαν μην υπάρχει...

Όσο για τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον σφάζει με το... γάντι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ένας νέος Ράμσεϊ Μακντόναλντ, ο αντιλαϊκός Βρετανός πρωθυπουργός στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

"Δεν θέλω να μειώσω τη σημασία του θριάμβου του Αλέξη, αλλά σε σύγκριση με το δημοψήφισμα, είχαμε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους που απείχαν. Από τον Ιανουάριο το κόμμα έχασε 363.000 ψήφους. Το έλλειμμα δημοκρατίας αυξήθηκε σημαντικά. Ήταν πολύ θλιβερές εκλογές. Ακόμη κι εκείνοι που ψήφισαν τον Τσίπρα, το έκαναν νιώθοντας στην καρδιά τους θλίψη και φόβο", επισημαίνει ο πρώην υπουργός.

"Οι μεγάλοι νικητές αυτών των εκλογών, εκτός από τον Αλέξη, ήταν η τρόικα", προσθέτει προβλέποντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει ένας νέος Ράμσεϊ Μακντόναλντ, ο αντιλαϊκός Βρετανός πρωθυπουργός στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Για τον Βαρουφάκη, "οι μεγάλοι νικητές των εκλογών, εκτός από τον Αλέξη , ήταν η τρόικα -το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ.
Κλείσιμο

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει επίσης πως "η ελάφρυνση του χρέους είναι μια χαμένη υπόθεση. Θα υπάρξει σημαντικό κούρεμα, γιατί ένα χρέος που είναι ανεξόφλητο δεν πρόκειται να πληρωθεί. Συμφώνησαν για ηλίθια πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% - θα πρέπει κανείς να έχει κάνει λοβοτομή εάν πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι εφικτό για την Ελλάδα", τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης και προσθέτει: "Κατά τους πέντε μήνες που ήμουν υπουργός, οι ολιγάρχες πολεμούσαν τις προσπάθειές μου να αντιμετωπίσω την τρόικα. Οι ολιγάρχες της Ελλάδας ήταν η Τρόικα εσωτερικού. Το Μνημόνιο κατάργησε όλα τα όπλα που είχε το κράτος να τους πολεμήσει».

Για τον πρόεδρο της Κομισιόν μίλησε με απαξιωτικά λόγια: "Δεν υπάρχει ο κύριος Γιούνκερ, είναι απλά ένα ξόανο της Επιτροπής, η οποία έχει βαθύτατα χάσει την αξία της. Δεν πιστεύω καν ότι είναι ενημερωμένος για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων". Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει επίσης ότι αποφάσισε να είναι παρών στην πολιτική, ακόμη και αν δεν είναι στη Βουλή και ότι θα ζήσει στην Ελλάδα, ανάμεσα σε ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν.
Τέλος, ο Βαρουφάκης δεν ξέχασε να κρίνει και να επικρίνει τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε: "Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εδώ και δεκαετίες ένα όραμα για την Ευρώπη. Είναι ένα λάθος όραμα αλλά είναι συνεπές κι έχει ενδιαφέρον. Το απορρίπτω, αλλά προσωπικά το θεωρώ από επιστημονικής άποψης ενδιαφέρον. Η Μέρκελ από την πλευρά της δεν έχει όραμα. Απλά θέλει να κρατηθεί στην εξουσία. H σύγκρουση μεταξύ των δύο είναι αξιοσημείωτη. Ο ένας έχει όραμα, ο άλλος δεν έχει και αυτό δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ τους το οποίο είναι εμφανές". Ο Βαρουφάκης θεωρεί πάντως ότι, ο Σόιμπλε έχει δίκιο από μια άποψη: "Η σημερινή ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη. Η Μέρκελ, όμως μάλλον θα τα καταφέρει να την κρατήσει σε σωστή πορεία όσο η ίδια είναι καγκελάριος για μερικά χρόνια, γιατί η Ευρώπη είναι πλούσια".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης