Στήνεται η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝΕΛ

Στήνεται η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝΕΛ

Άρχισε η ονοματολογία για το νέο υπουργικό: οι παλιοί, οι νέοι και οι εκπλήξεις - Φήμες για Χουλιαράκη στο ΥΠΟΙΚ, μπορεί όμως και Δραγασάκης - Τσακαλώτος στο Ανάπτυξης - Στην Προεδρία της Βουλής κατευθύνεται ο Βούτσης - Στις θέσεις τους Κουρουμπλής, Παρασκευόπουλος

Στήνεται η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝΕΛ
Με δεδομένο ότι μέχρι αύριο το βράδυ θα πρέπει να έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, αλλά και έχοντας πλέον την εμπειρία και τα δείγματα γραφής ενός εκάστου των προηγουμένων υπουργών, στην Κουμουνδούρου άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν ονόματα για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι συγκλονιστικές σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα, ωστόσο θα έχει σημαντικές μετακινήσεις, αξιοποίηση νέων στελεχών και εκπλήξεις.

Για αρχή για παράδειγμα λέγεται ότι συζητείται η δημιουργία χαρτοφυλακίου, για την παρακολούθηση υλοποίησης του μνημονίου, ώστε να παρακολουθείται κεντρικά η όλη πρόοδος από την οποία εξαρτώνται περίπου τα πάντα για τη χώρα και την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Κλείσιμο
Οι φήμες φέρουν τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος υπήρξε και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές και χαίρει της εμπιστοσύνης τους, να αναλαμβάνει το κρίσιμο πόστο.

Ο κ. Χουλιαράκης συζητείται και να παραμείνει υπουργός Οικονομικών, καθώς έχει εικόνα και εμπειρία όλης της κατάστασης με την οικονομία και του προγράμματος που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι ίσως στην απαιτητική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών καθίσει ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διαμηνύσει προεκλογικά ότι δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει στη θέση αυτή και είναι πιθανό να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, με το Ανάπτυξης να είναι από τις βασικές επιλογές, αφού όμως λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης του Γιώργου Σταθάκη – ίσως στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης από το οποίο είναι πιθανό να φύγει ο Πάνος Σκουρλέτης με προορισμό το υπουργείο Εσωτερικών εάν ο Νίκος Βούτσης κατευθυνθεί τελικά στην προεδρία της Βουλής, όπως ήταν το σχέδιο και στις εκλογές του Γενάρη, αλλά «σκάλωσε» στο ρόλο της Ζωής Κωνσταντοπούλου τότε.

Κυκλοφορεί και η σκέψη να αναλάβει την προεδρία της Βουλής ο Γιάννης Δραγασάκης πάντως.

Από τις εκπλήξεις του νέου σχήματος ίσως να είναι η παραμονή του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού για τη μεταναστευτική πολιτική Γιάννη Μουζάλα και η μη αξιοποίηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

 Είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν στις θέσεις που είχαν πριν τις εκλογές ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μαζί με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος ήταν και στην υπηρεσιακή.

Επίσης ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει ως φαίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τις θέσεις τους θα αναλάβουν και πάλι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας για θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, ενώ και ο Πάνος Κουρουμπλής δείχνει αμετακίνητος στο Υγείας.

Ερωτηματικό υπάρχει για τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο υπουργείο Εργασίας, καθώς οι πιθανότητες μοιράζονται ανάμεσα στην παραμονή του και στην μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο. 

Από τα μεγάλα ερωτηματικά είναι και το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την παραμονή του Αριστείδη Μπαλτά, αν και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αυξημένες πιθανότητες. Σε περίπτωση που αντικατασταθεί για τη θέση παίζει ο Κώστας Γαβρόγλου.

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μάλλον θα παραμείνει ο Χριστόφος Βερναρδάκης, παρότι δεν εξελέγη βουλευτής.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις η Όλγα Γεροβασίλη, που θεωρείται ότι πήγε καλά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα που είχε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Εντός κυβερνητικού σχήματος θα είναι σίγουρα και ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ στα ονόματα που παίζουν για αξιοποίηση είναι μεταξύ άλλων και αυτά του Νίκου Φίλη, του Γιώργου Βαρεμένου, του Γιάννη Μπαλάφα, εάν φύγει από την αντιπροεδρία της Βουλής και άλλων. 

Ο Πάνος Καμμένος είναι φαβορί και πάλι για το υπουργείο Άμυνας, ενώ σίγουρες για την κυβέρνηση θεωρούνται η 'Ελενα Κουντουρά και η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης