Στο 35,47% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 28,09% η ΝΔ: Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος

Στο 35,47% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 28,09% η ΝΔ: Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος

Για πρώτη φορά από το 2010 κυβέρνηση που υπέγραψε Μνημόνιο πήρε εντολή να το υλοποιήσει - Πού πήγαν οι 325.000 ψηφοφόροι που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ - Διαρροές σε όλα τα κόμματα πλην Λεβέντη

Στο 35,47% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 28,09% η ΝΔ: Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος



O Αλέξης Τσίπρας, που είναι αναμφίβολα ο μεγάλος νικητής των εκλογών, διατήρησε το ποσοστό του κόμματός του κοντά στο επίπεδο του Ιανουαρίου, όχι όμως και τους ψηφοφόρους του. 

Ενώ στις χθεσινές εκλογές απέσπασε περίπου το 35,5%, λιγότερο από 1% κάτω από το 36,34% του Ιανουαρίου, έχασε περισσότερους από 325.000 ψηφοφόρους  από τους 2.246.000 του Ιανουαρίου. Δείχνει αυτό ότι ένας σημαντικός αριθμός των πολιτών που τον είχε εμπιστευθεί τον Ιανουάριο, του γύρισε την πλάτη χωρίς να πάει ούτε στην Λαϊκή Ενότητα, που με 2,86% πήρε 150.000 ψήφους. Προφανώς οι αριστεροί ψηφοφόροι δεν συγχώρησαν στα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, την αποχώρηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την διάσπαση του κόμματος που οδήγησε στις εκλογές ενώ στοίχισε και η έλλειψη πειστικού εναλλακτικού σχεδίου για την μετάβαση στην δραχμή. Αρκετοί από αυτούς δεν πήγαν στην κάλπη, ενώ κάποιοι μπορεί και να προτίμησαν τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αύξησε και το ποσοστό και τις ψήφους του. Εάν είχαν κάνει την συνεργασία για θα έμπαιναν στην Βουλή, τώρα έμειναν και τα δύο εκτός. 


Κλείσιμο
Ίδια κυβέρνηση
 
Επειδή όμως τα ποσοστά έχουν σημασία, με την διαφορά των 7,5 μονάδων που πέτυχε έναντι της ΝΔ ο κ. Τσίπρας πήρε καθαρή εντολή και έχει το πεδίο ελεύθερο για να σχηματίσει κυβέρνηση ξανά με τους ΑΝΕΛ όπως άλλωστε έδειξαν από χθες στην κοινή τους εμφανίση. Ο κ. Τσίπρας με το αφήγημα της σκληρής διαπραγμάτευσης, έπεισε τους ψηφοφόρους του, να του δώσουν την δεύτερη ευκαιρία. Πέτυχε ότι δεν είχαν καταφέρει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010 και μετά: να πάρει την εντολή από την κοινωνία για να υλοποιήσει το μνημόνιο. Μέσα σε δύο μήνες ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε το “όχι” στο δημοψήφισμα, σε “ναι” στην υλοποιήση του τρίτου μνημονίου, έστω και με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να “παλεύει μέσα και έξω από την Ευρώπη”, για να αμβλύνει τις πιο σκληρές πτυχές του. Συμπληρωματικά λειτούργησε και το δεύτερο βασικό του σύνθημα “να τελειώνουμε με το παλιό, την διαφθορά και την διαπλοκή που εκπροσωπεί”. Τα δύο συνθήματα μαζί συνιστούν την υπόσχεση για κοινωνική δικαιοσύνη, στην κατανομή του κόστους του μνημονίου και στην τιμωρία, πολιτική και ποινική, των ενόχων της κρίσης έστω και ετεροχρονισμένη. 


Σε αναζήτηση η ΝΔ
 
Η ΝΔ αν και βελτίωσε οριακά το ποσοστό της 28,07% από 27,81%, έχασε κι εκείνη περισσότερους από 200.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. 

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης εξάντλησε την προεκλογική του τακτική στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και στην προσπάθεια αποδόμησής του. Ενδεχομένως απαξιώνοντάς τον, να ενίσχυσε την διαρροή ψήφων του αντιπάλου, ωστόσο έχοντας κληρονομήσει την διακυβέρνηση Σαμαρά και τον αποδεκατισμένο κομματικό μηχανισμό, δεν κατάφερε να κρατήσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ, του Ιανουαρίου. Το επιχείρημα της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξει ευρεία κυβέρνηση συνεργασίας δεν επικράτησε έναντι της καθαρής εντολής που ζητούσε ο  κ. Τσίπρας. Στην πραγματικότητα η προσπάθεια του κ. Μεϊμαράκη ήταν υπονομευμένη εξ αρχής. Το επιχείρημα ότι “το μνημόνιο είναι του κ. Τσίπρα” δεν πέρασε αφού ήταν ακόμη νωπές οι εντυπώσεις, όταν η ΝΔ ζητούσε από τον πρώην πρωθυπουργό να υπογράψει όποια συμφωνία του έδιναν οι δανειστές και από τον αγώνα που έκανε για το “ναι” στο δημοψήφισμα. Ο κ. Μεϊμαράκης πέρα από την “αλήθεια” και την δέσμευση ότι θα υλοποιήσει το μνημόνιο, δεν είχε κάποιο θετικό αφήγημα προς την κοινωνία. Το ότι η κυβέρνηση Σαμαρά τα είχε πάει καλά και αν είχε μείνει τώρα θα βγαίναμε από τα μνημόνια δεν έπεισε. Η θετική υπόσχεση για μία ακόμη φορά κέρδισε την “αλήθεια”. 

Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν και οι επικριτές -οι κ.κ. Μάκης Βορίδης και Άδωνης Γεωργιάδης που εκφράζουν την Σαμαρική ομάδα και ο κ. Μεϊμαράκης τους αποκαλεί συνιστώσα-, οι οποίοι θεωρούν ότι η ΝΔ θα έπρεπε να έχει κρατήσει σκληρή στάση και να μην υπερψηφίσει τα προαπαιτούμενα και την συμφωνία έστω και επιλέγοντας την αποχή. Αποδίδουν στην στροφή στο μεσαίο χώρο και στην συναίνεση, την δεύτερη κατά σειρά αποτυχία της ΝΔ. Συμπληρωματικά μπορεί να λειτουργήσει ότι η ΝΔ έχασε από ένα διασπασμένο κόμμα που βγήκε από μία ήττα. Πιο ψύχραιμες φωνές όμως εντός και εκτός κόμματος, υποστηρίζουν ότι ο κύκλος του κ. Τσίπρα δεν είχε κλείσει και ότι με τα όπλα που είχε στην διάθεσή του ο κ. Μεϊμαράκης πέτυχε ότι καλύτερο μπορούσε. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι η στάση του στο εξής δεν είναι δεδομένη και ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ψηφίζει τα νομοσχέδια που θα φέρνει ο κ. Τσίπρας, έτσι ώστε να τον βγάζει από την δύσκολη θέση όταν θα προκύψουν οι νέες εσωκομματικές διαφωνίες. 


Όλοι πλην Λεβέντη
 
Αντίστοιχες διαρροές ψήφων είχαν όλα τα κόμματα πλην του κ. Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος μπήκε στην Βουλή ξεπερνώντας το κατώφλι του 3% και αυξάνοντας καθαρά τον αριθμό των ψήφων του κατά 70.000. Ο μεγάλος χαμένος, μετά την Λαική Ενότητα που δεν μπήκε στην Βουλή, είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης που με περίπου 2% κάτω από τον Ιανουάριο του 2015, έχασε περισσότερες από150.000 ψηφοφόρους. Παρότι αρχηγικό το κόμμα μπαίνει σε εσωτερική περιδίνηση. Οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου έχασαν περί το 1% και γύρω στους 100.000 ψηφοφόρους, ενώ όμως όλες οι δημοσκοπήσεις τους αφήναν εκτός βουλής. Με δεδομένο ότι διασώθηκαν και θα είναι και στην επόμενη κυβέρνηση κανείς δεν θα τολμήσει να βάλλει θέμα για τον κ. Καμμένο. 

Το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη πέτυχε να βγει τέταρτο κόμμα, αφού δεν κατέβηκε το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου που τον Ιανουάριο είχε πάρει 2,47% και ενσωμάτωσε και ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο το άθροισμα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ και ενός μέρους της ΔΗΜΑΡ είναι επίσης μεγαλύτερο σε ποσοτό και ψήφους από το ποσοστό που πήρε τώρα το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το ΚΚΕ που κράτησε το ποσοστό του, αν και αυτό έχασε  περί τους 40.000 ψήφους, διατηρεί την αιώνια εσωτερική του γαλήνη.

Φυσικά η μεγάλη νικήτρια είναι η αποχή που ανέβηκε από το 36,13% του Ιανουαρίου στο 43,3% στις χθεσινές κάλπες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης