Τσίπρας: Δεν του βγαίνει η αυτοδυναμία - Παράθυρο για συνεργασίες με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ

Τσίπρας: Δεν του βγαίνει η αυτοδυναμία - Παράθυρο για συνεργασίες με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ

Δηλώσεις στελεχών δείχνουν την αλλαγή στρατηγικής, αν και επιμένουν στο «όχι» σε συνασπισμό με ΝΔ - «Καθαρή λύση» το νέο σύνθημα - Σε Χανιά και Ρέθυμνο σήμερα ο Τσίπρας

Τσίπρας: Δεν του βγαίνει η αυτοδυναμία - Παράθυρο για συνεργασίες με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ
Υποχωρεί μέρα με την ημέρα η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί αυτοδυναμίας και κορυφαία στελέχη του αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, έστω και έμμεσα, σε μετεκλογική συνεργασία με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με το πώς θα αποτυπωθεί η λαϊκή εντολή το βράδυ της 20ης Σεπτέμβρη.

Το πρώτο δημοσκοπικό κύμα μπορεί να επιβεβαίωσε το σαφές, έστω και ελαφρύ σε ορισμένες μετρήσεις, προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, αλλά δεν κατέδειξε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι απίθανος, καθώς τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ μακριά από τον πήχη του εκλογικού νόμου για την κατάκτηση 151 εδρών.

Κρίθηκε έτσι από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είναι ενδεδειγμένη η τακτική αποκλεισμού οποιουδήποτε σεναρίου συνεργασίας την επομένη των εκλογών, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει ανάποδα: Εάν, δηλαδή, δεν είναι δυνατή η αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει με κανέναν, τότε ο ψηφοφόρος μπορεί να προτιμήσει τη ΝΔ, η οποία δείχνει σταθερή διάθεση και έχει δυνατότητες συνεργασιών, άρα προτείνει πιο ρεαλιστική και σίγουρη κυβερνητική λύση.

Κλείσιμο
Για το λόγο λοιπόν αυτό κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης ή η Όλγα Γεροβασίλη (η τελευταία με δηλώσεις της στο Μέγκα το βράδυ της Δευτέρας), αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ εάν οι αριθμοί των εδρών το απαιτούν.

Την… μερική στροφή από το στόχο της αυτοδυναμίας την επιβεβαίωσε και ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς ο οποίος, μιλώντας στην τηλεόραση του ThePressProject, το βράδυ της Δευτέρας υπογράμμισε ότι χωρίς καθαρή λύση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μετά τις εκλογές.

Εκτίμησε δε ότι θα έχουμε κυβέρνηση με φρέσκια λαϊκή εντολή, ενώ άλλοι θέλουν σενάρια Παπαδήμου – τα οποία σημειωτέον προβλέπουν συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.

Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης δήλωνε ότι βασική παράμετρος και κριτήριο για τις αποφάσεις περί συνεργασιών θα είναι η ψήφος των πολιτών. Τόνιζε ότι «θα είναι πολύ καλύτερο να είναι μια κυβέρνηση που θα μπορεί από μόνη της, με την πλειοψηφία της, να προχωρήσει το πρόγραμμά της», αλλά πρόσθετε ότι «από εκεί και πέρα, ο λαός θα δώσει όλο το παζλ και το νέο σκηνικό. Αλίμονο εάν πηγαίναμε σε μια εικοτολογία που θα περιμέναμε να ψηφίσει ο άλλος ή ο παράλλος, για να συνδράμει την προσπάθειά μας. Σ' αυτό το οποίο είμαστε απολύτως κατηγορηματικοί είναι για το παλιό πολιτικό σκηνικό (σ.σ.: ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία) και ιδίως με τη Ν.Δ. Περιθώριο για μεγάλο συνασπισμό στην Ελλάδα δεν υπάρχει».

Πρώτη περιοδεία Τσίπρα στην Κρήτη

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά σήμερα τις προεκλογικές του περιοδείες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Το πρόγραμμα:

ΧΑΝΙΑ

09:30 Συνάντηση με τους Δημάρχους του Νομού (Δημαρχείο Χανίων).

11:30 Ομιλία σε συγκέντρωση με μέλη και φορείς του αγροτικού κόσμου στο Καστέλι  Κισσάμου (Τσατσαρωνάκειο).

ΡΕΘΥΜΝΟ – ΑΝΩΓΕΙΑ

19:30 Επίσκεψη στο Δημαρχείο Ανωγείων και  συνάντηση με τον Δήμαρχο.

20:00 Ομιλία στην κεντρική Πλατεία (Αρμί) και συζήτηση με κατοίκους για την ανάπτυξη της περιοχής και την κτηνοτροφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης