Πώς το bail-in εισήλθε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων

Πώς το bail-in εισήλθε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων

Ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο του «κουρέματος» καταθέσεων

Πώς το bail-in εισήλθε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων
Η πρόταση που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Eurogroup και αφορά την κοινοτική οδηγία για την Αναδιάρθρωση και Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών (BRRD), αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο του «κουρέματος» καταθέσεων και στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει – κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μέσω ψήφισης αντίστοιχου νόμου στη Βουλή – την εν λόγω κοινοτική οδηγία, το αργότερο μέσα σε μία εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη οδηγία, η οποία δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην πιθανότητα κατά τη διάρκεια διάσωσης μίας προβληματικής τράπεζας να χρειαστεί η χρήση «ιδίων μέσων» μεταξύ των οποίων και οι μη εγγυημένες καταθέσεις.

Κλείσιμο
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην οδηγία «δεν κρίνεται σκόπιμη η εφαρμογή του εργαλείου διάσωσης με ίδια μέσα σε απαιτήσεις στο μέτρο που είναι εξασφαλισμένες ή με άλλο τρόπο εγγυημένες. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το εργαλείο διάσωσης με ίδια μέσα είναι αποτελεσματικό και επιτυγχάνει τους στόχους του, είναι επιθυμητό να μπορεί να εφαρμόζεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα των μη εξασφαλισμένων υποχρεώσεων ενός προβληματικού ιδρύματος».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην ίδια οδηγία υπογραμμίζεται ότι ακόμη και σε περίπτωση «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ (μέχρι του ποσού αυτού οι καταθέσεις είναι εγγυημένες), τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης οι καταθέσεις φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, πρώτα θα «κουρευτούν» οι καταθέσεις - πάντοτε άνω των 100.000 ευρώ - μεγάλων επιχειρήσεων και μετά, εάν χρειαστεί, εκείνες των μικρομεσαίων και των φυσικών προσώπων.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης