Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση Βαρουφάκη

Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση Βαρουφάκη

Η επίθεση στους Ευρωπαίους, η... αναγγελία για IoU και η σωρευμένη δυσαρέσκεια για τον υπουργό Οικονομικών - Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπονομευτούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους - Μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών η ανακοίνωση του αντικαταστάτη

Καλύτερη «πάσα» από τα όσα έκανε και είπε χθες βράδυ ο παραιτηθείς πλέον υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν θα μπορούσε να δώσει.

Εδώ και καιρό ο κ. Βαρουφάκης έχει μπει στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου για τις λανθασμένες κινήσεις του στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους. Ο πρωθυπουργός τον είχε περιορίσει αρχικά, θέτοντάς τον σε δεύτερο πλάνο στις επαφές με τους δανειστές, αλλά ήταν δεδομένο ότι το γυαλί είχε ραγίσει τόσο, που μόνο η απομάκρυνση του αντισυμβατικού πολιτικού και οικονομολόγου θεωρούνταν η οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ο κ. Βαρουφάκης υπέπεσε σε αλλεπάλληλα σφάλματα το βράδυ της Κυριακής, που αφενός έσπειραν τον… τρόμο στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αφετέρου όμως έδωσαν και την αφορμή για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο.

Ο κ. Τσίπρας τον κάλεσε αργά τη νύχτα στο γραφείο του και του ζήτησε, μάλλον με το γνωστό ήπιο και ευγενικό τρόπο του, να παραιτηθεί. Τι είχε προηγηθεί; Τρία πράγματα:

Πρώτον, κατά παράβαση της πολιτικής πρακτικής, αλλά και των βασικών κανόνων ευγένειας, ο κ. Βαρουφάκης έκανε μία δήλωση – διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, μετά το δημοψήφισμα και πριν καν βγει να μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είθισται να περιμένουν όλοι τον αρχηγό του κόμματος, πριν κάνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεώρησαν ότι ο κ. Βαρουφάκης επιχειρεί να προκαταλάβει τον πρωθυπουργό και να θέσει το πλαίσιο των επόμενων βημάτων στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Δεύτερον, τα όσα είπε επί της ουσίας στη δήλωσή του ο κ. Βαρουφάκης. Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των εταίρων, θεωρήθηκε ότι ναρκοθετεί την προσπάθεια της επόμενης ημέρας και δεν βοηθάει στην αναζήτηση ταχείας και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, με δεδομένη την οριακή κατάσταση στην οικονομία.

Τρίτον, η δήλωση για έκδοση παράλληλου νομίσματος, τα περίφημα IoU, που έπεσε σαν βόμβα παντού. Ο κ. Τσίπρας φοβήθηκε ότι όλοι στο εξωτερικό θα εκλάβουν τη δήλωση αυτή, αλλά και τα προηγούμενα του κ. Βαρουφάκη ως ένδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης για σχεδιασμό εξόδου από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Το τελευταίο που ήθελε σε αυτή την κρίσιμη φάση ο πρωθυπουργός ήταν να τον αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι, στους κόλπους των οποίων αναζητά κρίσιμες συμμαχίες, ότι έχει σχέδιο δραχμής.

Ακόμη περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου φοβήθηκαν ότι θα ερμηνευτεί το 60% του δημοψηφίσματος, ως ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα στη χώρα, κάτι που μπορεί αμέσως να άλλαζε επί τα χείρω τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης. Υπήρξαν δε φόβοι ότι οι «ακρότητες» του κ. Βαρουφάκη θα τροφοδοτούσαν και ακραίες φωνές σε όλη την Ευρώπη...

Γι’ αυτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο δικό του διάγγελμα δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο: η δήλωσή του ήταν απόλυτα προσηλωμένη στο ευρώ και στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και όχι στη λογική της ρήξης.

Συνεργάτες του έλεγαν σήμερα ότι ο κ. Βαρουφάκης έτσι κι αλλιώς είχε τεράστιες ευθύνες για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ότι «έπρεπε να είχε φύγει εδώ και τρεις μήνες» και ότι ήταν αδύνατο να συνεχιστεί οποιαδήποτε συζήτηση στο Eurogroup με την παρουσία του. Η στιγμή δε που έγινε η κίνηση του πρωθυπουργού ήταν η πλέον κατάλληλη, αφού η απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη δεν γίνεται με όρους αμυντικούς, αλλά αναδεικνύουν την ισχύ του κ. Τσίπρα και τη βούλησή του να τελειώνει το γρηγορότερο με μία συμφωνία.

Το γεγονός ότι κάποιοι και ίσως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με τους οποίους θα βρεθεί σήμερα στο προεδρικό μέγαρο ο πρωθυπουργός θα έθεταν το θέμα Βαρουφάκη, υποβοήθησε, αλλά δεν καθόρισε την απόφαση του κ. Τσίπρα. Έτσι κι αλλιώς όμως ήταν κοινό μυστικό ότι ο επικεφαλής του υπουργείου ήταν από καιρό πρόβλημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτη επιλογή του κ. Τσίπρα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εναλλακτικές θεωρούνται επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να μην επιθυμεί και τόσο πολύ το ρόλο, αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης, η επιλογή του οποίου θα προκαλούσε καραμπόλες και πιθανόν ένα μίνι ανασχηματισμό, καθώς θα μετακινούνταν από το νευραλγικό πόστο του υπουργού Ανάπτυξης.

Το όνομα του αντικαταστάτη θα ανακοινωθεί με το πέρας του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο.

ΣΧΟΛΙΑ (95)

Panayotis

Αλέξη φέρε τι είναι να φέρεις και γρήγορα, δεν παλεύεται άλλο αυτή η κατάσταση

Ηρθε η ωρα της ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΟΛΩΤΟΥΜΠΑΣ

Έδιωξε τον Βαρουφακη ο Τσιπρας γιατι θα φέρει το ΥπερΜνημονιο σε δυο μερες. Φορέστε τις ζώνες σας, το ατυχημα δεν το ζήσαμε ακομη. Με το διωγμό του Βαρουφακη, το ΣΥΡΙΖΑ προχωράει στη ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗ. Επόμενος στόχος Τςίπρα, η Ζωη και ο Λαφαζανης

σαν χρησιμοποιημένη σερβιέτα

πέταξαν τον γιάνη στα σκουπίδια. ντροπή.

Χρήστος Λαζαρίδης

Τραγικό λάθος τις κυβερνήσεις να πετάξει τον Βαρουφακι από το υπουργείο. Το όχι του λαού δεν είναι όχι στον Βαρουφακι. Να το σκεφτεί καλά ο Τσιπρας και ξανά αναλάβει το υπουργείο ο Γιανης μας. Ο Γιανης που ταρακούνησε όλο τον πλανήτη. Αυτόν θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις συνέπειες της διαπραγματευσης οποίο κι αν είναι το κόστος. Δεν φοβόμαστε την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή της δραχμής. Φοβόμαστε την μη επιστροφή του Γιανη Βαρουφακι. Αυτά τα λίγα λόγια για τον μεγάλο οικονομολογο Γιανη Βαρουφακι. Με μεγάλο σεβασμό απέναντι στον Γιανη σε ευχαριστούμε για τους αγώνες σου και εμείς που ψηφίσαμε για το Όχι τώρα λέμε Ναι στον Γιανη και θα αγωνιστούμε για την επιστροφή σου για εκεί που είναι η θέση σου.

στην ζωή μου δεν

έχω ξαναδεί τέτοιον λαό ο οποίος νομίζει πως μπορεί απλά να χρησιμοποιεί τον άλλο και μετά να τον φτύνει χωρίς να πει ούτε ένα "ευχαριστώ", εστω και καλά για τα μάτια του κόσμου. απίστευτο μισός και κακία βγάζει ο έλληνας με αποκορύφωση τα κανάλια και τους μεγαλοδημοσιογράφους.

@

η επίκληση στο φόβο δεν αποτελεί δικαιολογία για πανικό , αν βέβαια κάποιος έχει συνειδητοποιήσει ότι εξ' απ' ανέκαθεν η ευρώπη σε θέλει σε ρόλο χωματερής (σχέδια ΣΜΑ, μεταλλεία χαλκιδικής, ανεμογεννήτριες κτλ), ραγιά, σκλάβο που τραβάει κουπί για αδιέξοδα που οφείλονται στην απάνθρωπη διάσταση του καπιταλισμού. το να υποκύπτει κάποιος σε αλυσιδωτές αντιδράσεις οι οποίες εφορμούνται από την καλλιέργεια τρόμου, που τόσο περίτεχνα σκηνοθετούν φασίστες όπως η Μέρκελ και οι όμοιοι της, θέτει όσο ποτέ την επιτακτική αναγκαιότητα αξιών όπως η ψυχραιμία και η εμπιστοσύνη στο ρόλο του καθενός...... προδικασμένα συμπεράσματα και σύγχυση μόνο τον αντίπαλο ευνοούν, άλλοστε πάντα επιχειρεί να τα κατασκευάσει πλασάροντας τα σαν αλήθεια

σοκαρισμένη

Ας με διαφωτίσει κάποιος επιτέλους! Σε τη χώρα ζούμε; Ειναι δυνατόν να παραιτείται ολόκληρος υπουργός μετα τα υποτίθεται "χαρμόσυνα" για το κόμμα του αποτελέσματα? Τι σημαίνουν όλα αυτα; Ήταν σχεδιασμένο ή όντως ο συγκεκριμένος ήταν προβληματικός; Τι να πιστέψω ειλικρινά;

μαριλενα

Να μας πουν ποτε θα πληρωσουν ολοι αυτοι που μας εφεραν εδω.ο τσιπρας να πληρωσει οταν θα εχει απιτυχειπεριμενετε λιγο γιατι βιαζεστε να τον κρκρεμασετε; κρεμαστε πρωτα αυτους που πηραν τα δις γισ νσ μσς φερουν εδω

@

Σιγά μην κρεμάσουμε τους υπεραριθμους ΔΥ και τους πρόωρα συνταξιοδοτημενους Έλληνες! Μην ξεχνάμε ότι το 80% του πρωτογενούς προυπολογισμου πάει για πληρωμές σε πολίτες (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κλπ)

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟ,ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙΣ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΛΑΞΑΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΙΑΣΟ ΣΟΥ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κρητικός

Σοβαρά τώρα μετά από το 62% ο κ. Τσίπρας υλοποίησε τις διαταγές του Σοϊμπλέ; Το 62% ψήφησε εθνική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια με ρήξη και κάνουμε πιρουέτες; Κρίμα, ελπίζω να μη μας φορέσεις νέο μνημόνιο γιατί το 62% γίνεται 22% σε ένα μήνα και μετά θα πάς εκεί που είναι το ΠΑΣΟΚ.

file naso

alithia pistevis oti o gianis itan to dynato mas xarti? o typos exei kleisei doulies me vivlia kai dialekseis mexri to 2030, pistevis na ton eniakse pote gia tin kataliksi tis diapragmateusis? adynamia toy tsipra otan den ekleise ti doylia ton aprilio opos eprepe

Ρένα

- Τον στείλατε στα τσακίδια;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kod_main01

Η νέα κυβέρνηση τους παγώνει έως τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά τους αλλάζει - Φρένο στην αποφυλάκιση τρομοκρατών, εγκληματιών και απατεώνων - Όπως βγήκε ο Φλώρος, θα έβγαζαν τη 17Ν, τον Ριζάι, τον Κορκονέα και... όλους τους ποινικούς - Κακούργημα και πάλι η δωροδοκία-δωροληψία για το Δημόσιο αλλά και η κατοχή μολότοφ

mitso_main01

Τα μεσάνυχτα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Αποφασισμένος να τηρήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός - Πού θα βρεθούν τα λεφτά για την άμεση εφαρμογή της ανακούφισης των πολιτών από τον ΕΝΦΙΑ - Ποια είναι τα δέκα νομοσχέδια που θα δρομολογεί

4859218

"Με πυξίδα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και την εμπιστοσύνη της Βουλής των Ελλήνων, προχωράμε ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο, δημόσιο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας"