Κανονικά διεξάγεται το δημοψήφισμα - Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις

Alert! Διεξάγεται κανονικά το δημοψήφισμα - Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις δύο πολιτών

Οι 21 σύμβουλοι Επικρατείας δεν έκαναν δεκτές τις αιτιάσεις δύο πολιτών που ζητούσαν να ακυρωθεί το δημοψήφισμα - Γιατί απέρριψαν οι δικαστές την προσφυγή των δύο πολιτών

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμό 2787/2015 απόφασή της έκρινε ότι η προκήρυξη του δημοψηφίσματος που έγινε με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου και με προεδρικό διάταγμα «συνιστούν κυβερνητικές πράξεις αναγόμενες στη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας» σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 18/1989.

Κατά συνέπεια, «οι πράξεις αυτές δεν υπόκεινται στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ και συνεπώς η αίτηση των δύο πολιτών πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη». Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν οι σύμβουλοι επικρατείας, «ο έλεγχος του κύρους και των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος υπάγεται σύμφωνα με το άρθρο 100 του συντάγματος στην αρμοδιότητα του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου (εκλογοδικείου)»

Τι προηγήθηκε από το πρωί


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 η ακροαματική διαδικασία στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και αμέσως μετά τα 21 μέλη ξεκίνησαν την διάσκεψή τους κεκλεισμένων των θυρών για να λάβουν την απόφασή τους.

Προηγουμένως οι δικηγόροι οι οποίοι έχουν παρέμβει υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος επεσήμαναν ότι το ερώτημα που έχει τεθεί είναι σαφές, ο λαός είναι πλήρως ενημερωμένος και αρμόδιο για να αποφανθεί επί της νομιμότητας του δημοψηφίσματος είναι το εκλογοδικείο και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η πράξη υπουργικού συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι απόφαση του στενού κυβερνητικού έργου και δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως χαρακτηριστικά είπαν ότι σήμερα δικάζεται η δημοκρατία και όποια απόφαση εκδοθεί αφορά την ιστορία της Ευρώπης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι είναι απαράδεκτη η αίτηση ακυρώτητας που έχει κατατεθεί καθώς η πράξη υπουργικού συμβουλίου και το διάταγμα είναι κυβερνητική πράξη υψηλότατου, μάλιστα, επιπέδου, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ. Με τα δύο νομοθετήματα αυτά η κυβέρνηση εκφράζει καθαρά τη βούλησή της η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί δικαστικά. Το μόνο αρμόδιο για να ελέγξει το ζήτημα του δημοψηφίσματος είναι το εκλογοδικείο. Ακόμη οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι ο προβλεπόμενος και απαιτούμενος χρόνος απαιτήθηκε από την ημέρα δημοσιεύσεως του διατάγματος. Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ανακοινώσει την απόφασή της μετά τη διάσκεψη των δικαστών επί της έδρας.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 12:15 με την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Οι 21 σύμβουλοι επικρατείας που εκλήθησαν από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου καλούνται να αποφασίσουν επί της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος, πρώην σύμβουλος Επικρατείας.

Σύμφωνα με τους δύο πολίτες οι νομοθετικές πράξεις διεξαγωγής του δημοψηφίσματος  προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Ο δικηγόρος Σπύρος Νικολάου ως συνήγορος του Δημήτρη Μαναού αλλά και ο ίδιος ως προσφεύγων τάχθηκε κατά την αγόρευσή του υπέρ της αντισυνταγματικότητας και μη νομιμότητας της πράξης του υπουργικού συμβουλίου και του Π.Δ. που αποφάσισαν και καθορίζουν τις προϋποθέσεις της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή.

Όπως τόνισε ο κ. Νικολάου αρμόδιος να επιληφθεί της προσφυγής που έχει καταθέσει μαζί με τον κ. Μαναό είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι το εκλογοδικείο όπως υποστηρίζεται καθώς το εκλογοδικείο θα επιληφθεί και θα αποφασίσει κατόπιν εορτής. «Εθελοτυφλούμε αν πούμε ότι αρμόδιο για να κρίνει τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του δημοψηφίσματος είναι το εκλογοδικείο», τόνισε ο κ. Νικολάου και επισήμανε ότι δεν έχουμε νομοθετική πράξη στην ουσία για το δημοψήφισμα καθώς το Π.Δ. κινείται εκτός συνταγματικών πλαισίων και νομιμότητας, ενώ χαρακτήρισε ανυπόστατο το διάταγμα. Ακόμα επισήμανε ο κ. Νικολάου ότι έχουν αλλάξει τα νομοθετικά δεδομένα και δρώμενα στο νομικό καθεστώς και στην έννοια του δημοψηφίσματος. Δεν ισχύει το πνεύμα του παρελθόντος όταν διεξήχθησαν ανάλογα δημοψηφίσματα, είπε ο κ. Νικολάου.


Διαβάστε εδώ την απόφαση του Συμβουλίου της ΕπικρατείαςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Luke

Νομίζω οτι το θέμα πρέπει να συνεχιστεί στο εκλογοδικείο, αν εχει το κουράγιο ο κύριος Νικολάου, έστω και εκ των υστέρων. Διοτι εφόσον το σύνταγμα θέτει κάποιους κανόνες οι οποίοι δεν τηρούνται (πχ. δημοσιονομικό και δυσνόητο ερώτημα) πρέπει κάπως να αποδοθεί δικαιοσύνη. Δε μπορεί να μας βάζουν να απαντάμε σε ένα ερώτημα που δεν ισχύει, οπότε εκ των πραγμάτων ο καθένας ψηφίζει απαντώντας σε ο,τι ερώτημα νομίζει (π.χ. θέλω να μείνω στο Ευρώ, Δεν θέλω να πέσει ο Τσίπρας, Αντιτίθεμαι στους αποτυχημένους της παλιάς πολιτικής φρουράς που θέλουν το ναι , κλπ) ενώ η απάντηση θα ερμηνευτεί επίσης με διαφορετικό τρόπο απο τους κυβερνώντες, τους Ευρωπαίους, κλπ. Και να μπαίνουμε σε όλη αυτή την εθνική περιπέτεια με τεράστιο κόστος για όλους, χωρίς να μπορεί ενα οργανο της δικαιοσύνης να την αποδώσει. Δεν είμαι νομικός. Αν δεν είναι το ΣτΕ, ασ είναι το εκλογοδικείο και εκ των υστέρων, αλλα αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει. Προσωπικά αισθάνομαι εξοργισμένος απο τον τρόπο με τον οποίον έγινε το δημοψήφισμα, και θεωρώ πολύ απίθανο να μην υπάρχουν παρατυπίες.

Andy

Γερμανοτσολιάδες εμείς του ΝΑΙ...Το προξενείο της Τουρκίας ψηφίζει ΟΧΙ όμως...μαζι κι εσείς πατριώτες μου...

Έτσι...

...βεντούζα, βεντούζα. Γερμανοτσολιάδες, ερχόμαστε. Πατριώτες, όλοι ΟΧΙ.

Όνειρα

θερινής νυκτός.

δεν

γνωρίζω πιο διεφθαρμένη φάρα από τους δικαστές . Τα κορίτσια που δουλεύουν στα δωμάτια με κόκκινα φωτάκια είναι χιλιόμετρα πιο τίμια από αυτούς . Καληνύχτα Ελλάδα .

βασιλης

δεν σου αρεσε η αποφαση νενεκο ε??? τη κυριακη το βραδυ να δεις ...που σε εχουν φλομωσει στα ψεματα τα διαπλεκομενα οτι ειστε και μπροστα 1%!!!χαχαααχαχαααα ρε θα σου ερθει το αποτελεσμα κατακεφαλα, γερμανοτσολια!!

ΤΙΜΗ & ΔΟΞΑ!

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ κ. ΣΠΥΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ 1975! Να ψάξετε και να διαβάσετε ΠΟΙΟΣ είναι ο Σπύρος Νικολάου, γιατί η ΑΓΝΟΙΑ μας έφτασε εδώ που μας έφτασε... ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ...... ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ & ΔΟΞΑ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΣΠΥΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης