LIVE

Κορωνοϊός

Δημοσκόπηση GPO: Επτά στους 10 θέλουν παραμονή πάση θυσία στο ευρώ

Δημοσκόπηση GPO: Επτά στους 10 θέλουν παραμονή πάση θυσία στο ευρώ

Συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας βλέπει το 67,8% - Προβάδισμα 12 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου - Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει χρεοκοπία και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα αν επιμείνουν οι δανειστές σε μια κακή συμφωνία -Να πει «ναι» η ΝΔ και να αλλάξει αρχηγό, θέλει η πλειοψηφία

Ισχυρή παραμένει η υποστήριξη της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών στο ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega Channel, στην οποία καταγράφηκε ο απόλυτος διχασμός που επικρατεί μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Κατά τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, το 69,7% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την άποψη για πάση θυσία παραμονή στο ευρώ, έναντι του 28,9% που τάσσεται υπέρ της αλλαγής νομίσματος. Οι υποστηρικτές ωστόσο της εξόδου από το ευρώ έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους, αφού το σχετικό ποσοστό είναι ανεβασμένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας.

 Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος υπέρ της παραμονής στο ευρώ θα ψήφιζε το 68,5% των πολιτών έναντι του 27,6% που θα επέλεγε με την ψήφο του την επαναφορά του εθνικού νομίσματος.

Η υποστήριξη στο ευρώ παραμένει πλειοψηφική και στην περίπτωση μιας επώδυνης συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές της χώρας: το 56,2% των ερωτηθέντων προτιμά παραμονή στο κοινό νόμισμα ακόμη και αν αυτό συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας που θα φέρει μια κακή συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή βεβαίως αυξάνεται στο 35,4% το ποσοστό όσων επιλέγουν την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Ευρωσκεπτικιστές οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Η εικόνα αλλάξει όταν στο ίδιο ερώτημα απαντούν οι ψηφοφόροι στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων υπερτερούν εκείνοι που σε περίπτωση μιας κακής συμφωνίας επιλέγουν σε ποσοστό 45,6% την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, όταν όσοι προτιμούν την παραμονή στο ευρώ ακόμη και με μέτρα λιτότητας φθάνουν στο 43,3%.

Αντιστοίχως, μειωμένο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος που δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ, καθώς φθάνει στο 55,9%, ποσοστό στο οποίο επίσης ανέρχονται οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ που σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα ψήφιζαν υπέρ του ενιαίου νομίσματος.

Σε ποσοστό, εξάλλου, 57,5% οι πολίτες απαντούν ότι, παρότι η ΕΕ δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών, πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή, γιατί διαφορετικά θα απομονωθούμε. Στο 18,8% φθάνουν όσοι έχουν την άποψη ότι η ΕΕ αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας σε αυτή, ενώ σε ποσοστό 21,3% περιορίζονται όσοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ εκφράζει συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα και πρέπει να φύγουμε από αυτήν.

Να συνεχίσει η κυβέρνηση
Η κοινή γνώμη φαίνεται ότι εξακολουθεί να εμπιστεύεται την κυβέρνηση, καθώς στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές απαντά ότι πρέπει να συνεχίσει η ίδια κυβέρνηση με ποσοστό 47,3%, ενώ 29,9% επιθυμεί τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή και μόλις το 19,3% ενστερνίζεται το αίτημα για νέες βουλευτικές εκλογές.

Άλλωστε, το 54,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί με τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, έναντι του 43,8% που διαφωνεί. Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ένας στους δύο Έλληνες (48,5%) πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη τους τελευταίους μήνες, έναντι μόλις του 18,7% που απαντά ότι είναι καλύτερη. Επίσης το 38,9% απαντά ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη από ό,τι ήταν πριν τις εκλογές, ενώ το 57,2% θεωρεί ότι παρέμεινε ίδια.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος προκαλούν «ελπίδα» στο 35,1% και «ικανοποίηση» στο 4,3%, ενώ ακόμη υψηλότερα είναι τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς «αβεβαιότητα» απαντά το 25,9% και «απογοήτευση» το 32,5%.

Ολα αυτά ίσως δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάσταση στους εταίρους και δανειστές της χώρας, ενώ προβλέπει ότι η διαπραγμάτευση με θα οδηγήσει σε συμβιβασμό, μέσα από υποχωρήσεις που θα γίνουν κυρίως από την πλευρά της Ελλάδας.
 Ειδικότερα, στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται που έχουν περάσει 4,5 μήνες από τις εκλογές, χωρίς να κλείσει η συμφωνία, το 37,4% απαντούν η ελληνική κυβέρνηση, το 56,3% οι εταίροι - δανειστές μας και το 6,3% δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Για την κατάληξη που θα έχει η διαπραγμάτευση, οι πολίτες απαντούν με: ρήξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, σε ποσοστό 8,3%, συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας, σε ποσοστό 67,8%, συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως των δανειστών, σε ποσοστό 19,4%, ενώ δεν απαντά το 4,5%.

Το προβάδισμα και η δημοφιλία Πανούση και Βαρουφάκη

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα 12,1 μονάδων, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 35,1%, έναντι 23% της Νέας Δημοκρατίας. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται το Ποτάμι με 6% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΚΚΕ με 5,4% ΟΙ ΑΝ.ΕΛ. Με 3,7%, το ΠΑΣΟΚ με 3,2%, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με 2,7%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1% και η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου με 1%.

Εντυπωσιακά υψηλή είναι η δημοτικότητα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για τον οποίο δηλώνει ότι έχει θετική γνώμη το 59,4% όσων συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα. Σχετικά υψηλή είναι και η δημοφιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που φθάνει στο 48,3%, ενώ χαμηλότερα κινείται η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την οποία θετική άποψη έχει το 36,6% των πολιτών και πιο κάτω, στο 28% είναι η δημοφιλία του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

Να ψηφίσει και να αλλάξει ηγεσία η ΝΔ

Μάλλον αποκαρδιωτικά είναι τα ευρήματα για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το 50,6% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα θα ήταν χειρότερη αν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και μόνον το 22,6% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα. Επίσης το 66,2% του συνόλου των πολιτών τάσσεται υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ποσοστό, πάντως, που μειώνεται στο 39,6% όταν ερωτώνται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι, σε ποσοστό 57,3% δεν υποστηρίζουν το αίτημα για διαδοχή στη ηγεσία του κόμματός του.

Ενδιαφέρον, παρουσιάζει εξάλλου και το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 77,3% θέλει η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει τη συμφωνία που θα συνάψει η κυβέρνηση με τους πιστωτές, έναντι του 15,7% που την καλεί να την καταψηφίσει. Οι πολίτες, ωστόσο, διχάζονται όταν τους ζητείται να προβλέψουν τι θα κάνει: το 47% απαντά θετικά και σχεδόν αντίστοιχο είναι το ποσοστό όταν απαντούν αρνητικά.

Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

- Για το γεγονός ότι έχουν περάσει 4,5 μήνες από τις εκλογές, χωρίς να κλείσει η συμφωνία, πιστεύετε ότι ευθύνεται κυρίως η ελληνική κυβέρνηση ή οι εταίροι - δανειστές μας;

    Η ελληνική κυβέρνηση: 37,4%
    Οι εταίροι - δανειστές μας: 56,3%
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 6,3%

- Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας;

    Συμφωνώ & Μάλλον συμφωνώ: 54,3%
    Διαφωνώ & Μάλλον διαφωνώ: 43,8%
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 1,9%

- Πιστεύετε ότι η διαπραγμάτευση θα λήξει με:

    Ρήξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της: 8,3%
    Συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας: 67,8%
    Συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως των δανειστών: 19,4%
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 4,5%

- Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας πιστεύετε ότι:

    Πρέπει να συνεχίσει η ίδια κυβέρνηση: 47,3%
    Να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή: 29,9%
    Να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές: 19,3%
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 3,5%

- Εάν η επιλογή για την Ελλάδα είναι α) μια κακή συμφωνία με μέτρα λιτότητας και παραμονή στο ευρώ ή β) χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ, εσείς τι θα επιλέγατε;


    Μια κακή συμφωνία με μέτρα λιτότητας και παραμονή στο ευρώ: 56,2%
    Χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ: 35,4%
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 8,4%

Στην ίδια ερώτηση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν:

    Μια κακή συμφωνία με μέτρα λιτότητας και παραμονή στο ευρώ: 43,3%
    Χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ: 45,6%
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 11,1%

- Πιστεύετε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ενδεχομένως διαφωνήσουν με την συμφωνία που θα κλείσει η κυβέρνηση, θα την ψηφίσουν ή όχι στη Βουλή;

    Ναι & μάλλον ναι: 67,9%
    Όχι & μάλλον όχι: 27,7%
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 4,4%

- Πιστεύετε ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στη ζώνη του ευρώ;

    Ναι & μάλλον ναι: 69,7% (από 80,3% στις 19/1/2015)
    Όχι & μάλλον όχι: 28,9% (από 17,2%)
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 1,5% (από 2,5%)

Στην ίδια ερώτηση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν:

    Ναι & μάλλον ναι: 55,9%
    Όχι & μάλλον όχι: 41,8%
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 2,3%

- Πιστεύετε ότι ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, έχει περάσει οριστικά;

    Ναι & μάλλον ναι: 28,4% (από 40,7% στις 19/1/2015)
    Όχι & μάλλον όχι: 68,1% (από 55%)
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 1,5% (από 4,3%)

- Εάν γινόταν δημοψήφισμα με το ερώτημα "ευρώ ή εθνικό νόμισμα", εσείς τι θα ψηφίζατε;

    Σίγουρα & μάλλον ευρώ: 68,5%
    Σίγουρα & μάλλον εθνικό νόμισμα: 27,6%
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 3,9%

Στην ίδια ερώτηση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν:

    Σίγουρα & μάλλον ευρώ: 53,8%
    Σίγουρα & μάλλον εθνικό νόμισμα: 39,5%
    Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 6,7%

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης