Γιος ηγετικού στελέχους των ανταρτών της Κολομβίας το «δεξί» χέρι του Βαρουφάκη

Γιος ηγετικού στελέχους των ανταρτών της Κολομβίας το «δεξί» χέρι του Βαρουφάκη

O 30χρονος πρώην σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας του και ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισημερινού έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης παρέχοντας συμβουλευτικό έργο στον κ. Βαρουφάκη

Γιος ηγετικού στελέχους των ανταρτών της Κολομβίας το «δεξί» χέρι του Βαρουφάκη
Σε «δεξί» χέρι του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Βαρουφάκη, εξελίσσεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας ο Κολομβιανός οικονομολόγος, Daniel Munevar.

O 30χρονος πρώην σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας του και ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισημερινού έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης παρέχοντας συμβουλευτικό έργο στον κ. Βαρουφάκη. Ο προνομιακός συνομιλητής του υπουργού Οικονομικών εκτός του ότι θεωρείται ανερχόμενο όνομα στο διεθνές κίνημα για τη διαγραφή χρέους των κρατών του Τρίτου Κόσμου φέρει και «βαρύ» όνομα στην ιστορική διαδρομή των ένοπλων κινημάτων της Λατινικής Αμερικής. Ο πατέρας του υπήρξε ηγετικό στέλεχος των ανταρτών της Κολομβίας με τη δράση του αλλά και τις άγνωστες συνθήκες της δολοφονίας του να αποτελούν το κεντρικό σημείο αναφοράς στην ζωή του νεαρού οικονομολόγου.

Οι έως σήμερα συζητήσεις του Daniel Munevar με τον κ. Βαρουφάκη επί ελληνικού εδάφους, αναφορικά με «θέματα που αφορούν τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις», όπως αναφέρεται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», έχουν διαρκέσει 30 ολόκληρες μέρες. Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό εξόδων του υπουργείου Οικονομικών εγγράφηκε, εκτός των αεροπορικών εισιτηρίων μετακίνησης του προς και από την Αθήνα, ημερήσια αποζημίωση 11 ημερών για την περίοδο 23 Μαρτίου έως 2 Απριλίου και 19 ημερών το διάστημα 12-30 Απριλίου, όπως επίσης και δαπάνες διανυκτερεύσεων.

Κλείσιμο
Ο Κολομβιανός ειδικός διατηρεί δεσμούς με την Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις της και επιχειρηματολογώντας υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, μια θέση που έχει αναπτύξει στην από κοινού, με τον βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστα Λαπαβίτσα, μελέτη με τον τίτλο: «Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιά διαγραφή του χρέους της». 
Τα οικονομικά πάντα ήταν πρόκληση για τον σύμβουλο του κ. Βαρουφάκη και ένα διαβατήριο φυγής του από τις ταραγμένες γειτονιές της Μπογκοτά. Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση για τον Daniel Munevar ήταν ο ίδιος του ο πατέρας, η δράση του και το τραγικό τέλος του. Ένα επτασφράγιστο μυστικό, που σημάδεψε ανεξίτηλα την ζωή του. Ο Carlos Munevar, διετέλεσε ηγετικό στέλεχος των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός, γνωστών και ως FARC. Της μεγαλύτερης και παλαιότερης αντάρτικης οργάνωσης στην αμερικανική ήπειρο, η οποία επιχείρησε με τα όπλα να αντιπροσωπεύσει την φτωχή αγροτική τάξη ενάντια στην ελίτ της χώρας και κόντρα στην αμερικανική επιρροή. Το FARC ιδρύθηκε ως στρατιωτικό σκέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας το 1964 ύστερα από επιθέσεις κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον κομμουνιστικών αγροτικών θυλάκων.

Πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης και των αιματηρών συγκρούσεων της με τον κυβερνητικό στρατό, έχοντας ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, ήταν κυρίως τα λύτρα από απαγωγές πολιτών, η οποίες πήραν μαζικό χαρακτήρα στη διάρκεια των χρόνων, και το καρτέλ των ναρκωτικών. Μια «επαναστατική φορολογία» επί της παραγωγής κόκας σε περιοχές της ενδοχώρας, που ελέγχονταν από τους αντάρτες. 

Το 1992 ο Carol Munevar σκοτώνεται. Ηταν 39 ετών και ο γιος του μόλις 8 ετών. Αν και σπούδασε στο καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας του προτίμησε να ενταχθεί στο Λαϊκό Στρατό στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ανεβαίνοντας ένα ένα τα σκαλιά της ιεραρχίας της οργάνωσης. Η απώλειά του συγκλονίζει την οικογένεια του όμως δεν μιλούν ανοιχτά στο σπίτι για αυτή για 18 χρόνια. Όπως θα γράψει ο σύμβουλος του Ελληνα υπουργού Οικονομικών σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κείμενο με τίτλο, «Αποκαλύπτοντας το παρελθόν μου», 
στο προσωπικό του ιστολόγιο, «ήταν σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ ο πατέρας μου. Ηταν μια σκοτεινή εικόνα, η οποία ήταν καλύτερα να μείνει κρυμμένη». Μιλώντας για το τέλος του πατέρα του θα πει: «Ο πατέρας μου αφού συμμετείχε στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση το 1991εξαφανίστηκε και μέχρι σήμερα δεν ξέρω ποιος το έκανε. Μεγαλώνοντας είχα θυμό απέναντί του. Παρακολουθώντας τον αγώνα της μητέρας μου να μεγαλώσει την αδερφή μου και εμένα δεν μπορούσα να αντιληφθώ γιατί μας άφησε μόνους». 

Στην Κούβα, όπου σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Pinar del Rio, ο Daniel Munevar θα προσπαθήσει να ανασυνθέσει μέσα του την πατρική εικόνα. Γνωρίζει ανθρώπους, που ήξεραν τον πατέρα του και χαρτογραφεί τον χαρακτήρα του με ένα βάρος να φεύγει από τους ώμους του, όταν τελικά θα κατορθώσει να ψελλίσει, «πατέρα σε συγχωρώ». Ξαναθυμήθηκε την τελευταία εβδομάδα της ζωής του, όταν τους επισκέφτηκε για να παίξει μαζί του πριν ξαναβγεί στην παρανομία. Γνώριζε ότι το τέλος του πλησιάζει. «Τώρα ξέρω ότι οι στιγμές αυτές είναι πραγματικός θησαυρός γιατί ποτέ δεν υπήρχε χρόνος μαζί του. έμαθα ότι όταν ήταν στην εξορία προστάτευε το παιδί ενός στενού φίλου του. όταν μεγαλώναμε μόνοι μας, ο πατέρας μας ταΐζε, πήγαινε στο σχολείο αυτό το παιδί για 3 χρόνια. Ηταν περισσότερο πατέρας αυτού του παιδιού, που είναι 4 χρόνια μεγαλύτερό μου, παρά δικός μου.Η σύνθεση του παζλ μιας απούσας πατρικής φιγούρας στην Κούβα πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον ανακάλυψης της οικονομικής επιστήμης αναπολώντας σήμερα τις στιγμές στους μικρούς φοιτητικούς κοιτώνες του πανεπιστημίου στην Κούβα, με τα ατελείωτα ξενύχτια διαβάσματος και τους φίλους του. «Όταν πεινούσαμε το μοναδικό πράγμα που μπορούσες να μοιραστείς ήταν ένα κομμάτι ψωμί, ή αν είμαστε τυχεροί λίγο ρύζι. Αλλά ήταν υπέροχο το πνεύμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Μου λείπει η απλότητα της ζωής στην Κούβα. Καθόλου έγνοιες για τα χρήματα, το μέλλον, για τίποτα!».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης