Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Υποταγή τώρα θα είναι η ταφόπετρα της Αριστεράς»

Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Υποταγή τώρα θα είναι η ταφόπετρα της Αριστεράς»

Η Αριστερά έχει πολύ μεγάλη αγωνιστική ιστορία για να διαπράξει τόσο βαριά ατιμία κατά της πατρίδας και του λαού - Οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν αξεθώριαστες - Δεν έχουμε εγκαταλείψει το αίτημα για διαγραφή του χρέους

«Για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», προειδοποιεί ο κ. Λαφαζάνης λίγο πριν την κρίσιμη στροφή στις διαπραγματεύσεις.

Διαμηνύει δε ότι «μια “άτακτη υποχώρηση”, ή μια “ταπεινωτική υποταγή” θα σήμαινε ταφόπετρα δεκαετιών για την Αριστερά και “τελική λύση” καταστροφής για τον τόπο», ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Υπενθυμίζει μάλιστα την ιστορική φράση «η Αριστερά έχει πολύ μεγάλη αγωνιστική ιστορία για να διαπράξει τόσο βαριά ατιμία κατά της πατρίδας μας και του λαού μας» προκειμένου να πείσει για την ανυποχώρητη στάση που πρέπει να έχει η κυβέρνηση.


Εκτιμά ότι «οι λεγόμενοι εταίροι επιδιώκουν μια συμφωνία σκληρής νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης» και τονίζει ότι «μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να εξωραϊστεί απλώς με την προσωρινή αποφυγή κάποιων από τα πιο ακραία και άγρια αντικοινωνικά μέτρα που θέλουν να της επιβάλλουν». Επιμένοντας στη σκληρή γραμμή σημειώνει ότι «η συμφωνία με κάθε θυσία και κάθε τίμημα είναι μια λογική νεοραγιαδισμού» και θεωρεί ότι οι συνθήκες για ρήξη είναι ώριμες, παρότι «ορισμένοι ταυτίζουν τις φοβίες των ευκατάστατων ελίτ της χώρας και τις υποτελείς διαθέσεις τους με τα αισθήματα των λαϊκών τάξεων». Αποφεύγει να θέσει ευθέως θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη, αλλά επισημαίνει με νόημα ότι «η Ελλάδα οφείλει να τονίσει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι διαθέτει πολλαπλές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να της επιφέρουν προσωρινές δυσκολίες αλλά θα ανοίξουν σύντομα καινούριους αναζωογονητικούς ορίζοντες». Οσο για δημοψήφισμα ή εκλογές, υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν χρειάζονται κάλπες, ενώ χαρακτηρίζει «όνειρα θερινής νυκτός» τα σενάρια περί διάσπασης του κόμματος και συνεργασίας με το Ποτάμι.

- Είμαστε κοντά ή μακριά από μια συμφωνία με τους δανειστές; Τι εικόνα έχετε;
Το «κοντά» ή «μακριά» έχει σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας.  Αν ήμασταν έτοιμοι να προσυπογράψουμε μια συμφωνία υποταγής, τότε η συμφωνία θα είχε τελειώσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση.

- Απ' όσα ξέρετε ή έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης αντέχουν ή κινδυνεύουμε με άτακτη υποχώρηση; Μήπως είμαστε κοντά σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό και στον κίνδυνο ταπεινωτικής υποταγής; Μια «άτακτη υποχώρηση» ή μια «ταπεινωτική υποταγή» θα σήμαινε ταφόπετρα δεκαετιών για την Αριστερά και «τελική λύση» καταστροφής για τον τόπο. Παραφράζοντας μια γνωστή ρήση θα έλεγα ότι η «Αριστερά έχει πολύ μεγάλη αγωνιστική ιστορία για να διαπράξει τόσο βαριά ατιμία κατά της πατρίδας μας και του λαού μας». Οι έννοιες της «άτακτης υποχώρησης» και της «ταπεινωτικής υποταγής» είναι ξένες και απεχθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να κάνει ποτέ μια συμφωνία υποταγής.  Οι «κόκκινες γραμμές» μας παραμένουν αξεθώριαστες, αν και πρέπει να πω ότι η τακτική των «κόκκινων γραμμών» είναι μια αμυντική τακτική και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι γραμμή αντεπίθεσης στη βάση μεγάλων θετικών προτεραιοτήτων και ενός συνεκτικού προοδευτικού προγράμματος, ικανού να δώσει διέξοδο στη χώρα.

- Μετά από 3 μήνες διαπραγμάτευσης είναι δυνατή η επίτευξη μιας win-win συμφωνίας, ενός έντιμου συμβιβασμού, ή πρόκειται περί ψευδαίσθησης, περί αυταπάτης;
Η έννοια του «έντιμου συμβιβασμού» και του «win-win» είναι έννοιες ρευστές και αρκετά αόριστες, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως λάστιχο για να καλύψουν τα πάντα.  Η ουσία είναι μία: οι λεγόμενοι εταίροι επιδιώκουν μια συμφωνία σκληρής νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης στον αντίποδα των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης.  Μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να εξωραϊστεί απλώς με την προσωρινή αποφυγή κάποιων από τα πιο ακραία και άγρια αντικοινωνικά μέτρα που θέλουν να της επιβάλλουν.  Δυστυχώς, η Ευρωζώνη εξελίσσεται σε έναν χώρο που δεν αφήνει δυνατότητες για πολλαπλές πολιτικές επιλογές.  Αντίθετα, επιβάλλει έναν νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, που γίνεται πολύ πιο επαχθής για τις πιο μικρές και αδύνατες οικονομικά χώρες.  Αυτή την ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια μεγάλη μάχη προοδευτικής ανατροπής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.  Χωρίς αυτή την προοδευτική ανατροπή, η χώρα μας αλλά και η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. δεν έχουν κανένα μέλλον.

- Τι προϋποθέσεις, λοιπόν, χρειάζεται να έχει μια συμφωνία για να περάσει από τη Βουλή; Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι συμβιβασμοί; Θα το επαναλάβω. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία με τους «θεσμούς» συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης.  Ξέρω τις μεγάλες δυσκολίες.  Δεν έχω αυταπάτες, αλλά αυτή είναι η επιδίωξη.  Η συμφωνία με τους εταίρους ή θα έχει αυτή τη συμβατότητα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ή δεν θα υπάρξει.

- Σας ρωτώ ευθέως: Είναι δυνατόν να καταψηφίσει ένα μέρος της  Κοινοβου-λευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η αριστερή πτέρυγα, μια συμφωνία που θα προταθεί από την κυβέρνηση; Υπάρχει περίπτωση να φέρει η ηγεσία μια συμφωνία στη Βουλή που να είναι αντίθετη με τις διαθέσεις ενός μέρους του κόμματος και της Κ.Ο.;  Δεν νομίζω ότι μπορεί η κυβέρνηση να συνομολογήσει μια συμφωνία που θα είναι σε αντίθεση με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και σε διάσταση με ένα μεγάλο μέρος του κόμματος και του κόσμου της Αριστεράς.  Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» δεν μπορεί να διχάζει και να προκαλεί τριγμούς και κλυδωνισμούς. Αντίθετα, για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να τυγχάνει ευρείας συναίνεσης μέσα στο κόμμα και αποδοχής και στήριξης από τον κόσμο της Αριστεράς.  Μια τέτοια συμφωνία επιδιώκουμε ως κυβέρνηση και όχι συμφωνία μνημονιακής συνέχειας.


Για τις δημοσκοπήσεις
- Λένε πολλοί, επικαλούμενοι δημοσκοπήσεις, ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θέλει οπωσδήποτε συμφωνία. Μήπως τελικά οι συνθήκες για ρήξη με τους πιστωτές δεν είναι ώριμες;
Δυστυχώς πολλές δημοσκοπήσεις επιχειρούν να εμφανίσουν τον ελληνικό λαό ως έναν λαό παραλυμένο και έμφοβο, έτοιμο να αποδεχτεί σχεδόν τα πάντα προκειμένου να αποφύγει να δυσαρεστήσει τους πιστωτές και τους νεοκηδεμόνες του.  Η συμφωνία με κάθε θυσία και κάθε τίμημα είναι μια λογική νεοραγιαδισμού, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις διαθέσεις των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.  Ορισμένοι σε αυτόν τον τόπο ταυτίζουν τις φοβίες των ευκατάστατων ελίτ της χώρας και τις υποτελείς διαθέσεις τους με τα αισθήματα των λαϊκών τάξεων, οι οποίες διαθέτουν τεράστια αποθέματα περηφάνιας, αξιοπρέπειας, αντοχής και επιμονής.

- Εκτιμάτε ότι έγιναν λάθη και ποια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης; Μήπως η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε υπερβολικά τους εταίρους; Ακόμη και ο πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι δεν τήρησαν τον λόγο τους! Δεν είναι η ώρα να κάνουμε δημόσια αποτίμηση της μέχρι σήμερα διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης.  Το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας για να βγει από την κρίση χρειάζεται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ισχυρή ρευστότητα προς την οικονομία, ένα σχέδιο αναπτυξιακού προσανατολισμού και παραγωγικής ανασυγκρότησης και ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο των τραπεζών που θα υποστηρίζει αυτές τις κατευθύνσεις.  Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγματευτική μας προσπάθεια πρέπει, από δω και μπρος, να κατατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο σε μια συμφωνία που τουλάχιστον δεν θα αγνοεί αυτές τις προτεραιότητες.


Στο ψυγείο οι εναλλακτικές λύσεις
- Η κυβέρνηση έπρεπε ή πρέπει να χρησιμοποιήσει ως απάντηση στις πιέσεις των δανειστών την επιλογή εξόδου από την Ευρωζώνη; Είναι ρεαλιστική προοπτική και γιατί να το κάνει;
Δεν θέλω να ανοίξω, ευκαιριακά, τη θεματολογία του ευρώ.  Εκείνο που θέλω, γενικά, να υπογραμμίσω είναι ότι η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε αυτή την απόλυτα κρίσιμη φάση, οφείλει να τονίσει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι διαθέτει πολλαπλές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, που μπορεί να της επιφέρουν προσωρινές δυσκολίες, αλλά θα ανοίξουν σύντομα καινούριους αναζωογονητικούς ορίζοντες.  Δυστυχώς, η συζήτηση γι’ αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, αντί να είναι στο επίκεντρο, έχει μπει στο «ψυγείο» και οι κυρίαρχοι κύκλοι έχουν επιβάλει μια ιδιόμορφη «ομερτά».  Και όμως, πολλοί εναλλακτικοί και μη συμβατικοί δρόμοι για τη χώρα είναι πολύ πιο ρεαλιστικοί από τις επιλογές της νεοαποικιοποίησης, εφόσον σε αυτές επιμένουν ως μονόδρομο οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το ΔΝΤ.

- Εάν δεν υπάρξει γρήγορα μια απτή λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας, η Ελλάδα μήπως πρέπει να σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις προς το ΔΝΤ και τους άλλους πιστωτές; Μήπως θα έπρεπε ήδη να το έχει κάνει καθώς εδώ και δέκα μήνες δεν αναχρηματοδοτούν το χρέος οι δανειστές;
Κοιτάξτε, το αίτημα για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είναι ένα αίτημα καίριο και συνδέεται αξεδιάλυτα με την προσπάθεια για να σταθεί η χώρα μας όρθια. Αυτό το αίτημα δεν το έχει εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ καθόλου, ενώ μπορεί και πρέπει να το ξαναφέρει, με πολλούς τρόπους, στο προσκήνιο.

- Η συμφωνία, όποια κι αν είναι αυτή, πρέπει να τεθεί στην κρίση του λαού; Ανεξάρτητα δηλαδή από το ποια άποψη έχει κανείς για τη συμφωνία, μήπως τον τελικό λόγο είναι καλύτερα να τον έχουν οι πολίτες με ένα δημοψήφισμα; Η συμφωνία, επαναλαμβάνω, πρέπει να είναι και θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας.  Αυτή την εντολή μάς έδωσε ο ελληνικός λαός και αυτή θα τηρήσουμε. Η τήρησή της δεν χρειάζεται καμιά νέα προσφυγή στις κάλπες, με οποιαδήποτε μορφή.

- Τελευταία κυκλοφόρησαν σενάρια που θέλουν ευρωπαϊκά και εγχώρια κέντρα να αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι της αριστερής πτέρυγας και να δημιουργείται μια νέα κυβερνητική συμμαχία με τη συμμετοχή, για παράδειγμα, του Ποταμιού. Πώς τα σχολιάζετε; Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είναι μια ευκαιριακή παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οργανικό και αξεχώριστο συστατικό της πορείας και της ανοδικής δυναμικής του. Ετσι ήταν και έτσι θα είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να θέσει υπό διαπραγμάτευση και πολύ περισσότερο να εγκαταλείψει τη ριζοσπαστική πορεία του. Να τονίσω, επίσης, ότι τον ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι τούς χωρίζει βαθιά πολιτική τάφρος.  Ας μη κάνουν ορισμένοι όνειρα θερινής νυκτός, γιατί θα ξυπνήσουν με εφιάλτες.

- Εάν σας πουν αύριο ότι υπάρχει θέμα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα μείνετε στο υπουργείο ή θα προτιμήσετε να αποχωρήσετε; Η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται, δεν εκχωρείται, δεν υποβαθμίζεται και δεν πωλείται.  Τελεία και παύλα.  Η μόνη επιλογή για τη ΔΕΗ είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και η ανασυγκρότησή της ως δημόσιας επιχείρησης.

Ο αγωγός της Ρωσίας
- Πώς εξελίσσεται η συζήτηση με τους Ρώσους για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου; Υπάρχουν εμπόδια και πότε μπορεί να φέρει αυτή η συμφωνία χρήματα στην Ελλάδα; Τι γίνεται με την προκαταβολή; Η κυβέρνησή μας στηρίζει ανεπιφύλακτα τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο. Και οι δύο πλευρές έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν θετικά βήματα με στόχο την υλοποίηση αυτού του έργου.  Βεβαίως οι ΗΠΑ δεν θέλουν αυτό τον αγωγό, πράγμα που, ειλικρινώς και ευθέως, μου εξήγησε ο Αμερικανός υπεύθυνος, κ. Εϊμος Χοκστάιν, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε ότι ένα τέτοιο project θα είναι εθνικά, οικονομικά και ενεργειακά ωφέλιμο, ενώ θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της χώρας μας σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο. Οσον αφορά στα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τον τόπο μας, πιστεύουμε ότι δεν θα προκύψουν μόνο από τη λειτουργία του αγωγού μετά το 2019 και τις εργασίες κατασκευής του, αλλά ότι θα είναι και άμεσα.

- Σας κατηγορούν ότι αγνοείτε τους κοινοτικούς κανόνες και τις οδηγίες στα Ενεργειακά. Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος σάς κάλεσε περίπου να ζητήσετε συγγνώμη για τις επαφές με τους Ρώσους. Τι ακριβώς συμβαίνει; Δεν αγνοώ κανέναν κανόνα. Ορισμένοι κύκλοι, όμως, σε αυτή τη χώρα, μου προσάπτουν ως ασυγχώρητο σφάλμα ότι δεν αγνοώ το εθνικό συμφέρον και τη λαϊκή κυριαρχία και ότι θεωρώ ότι η χώρα μας μπορεί να είναι μικρή, αλλά δεν είναι προτεκτοράτο. Η Ελλάδα μπορεί να έχει μέλλον μόνο με μια ανεξάρτητη, πολυεπίπεδη πολιτική και όχι με τις λογικές της «πέμπτης φάλαγγας».

- Με τη ΡΑΕ θα επιμείνετε να επαναπροσδιορίσετε τις αρμοδιότητές της, καθώς παρεμβαίνει στις πολιτικές του υπουργείου;
Ασφαλώς.  Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μπορεί να είναι ανεξάρτητη αρχή, αλλά δεν είναι πάνω από την κυβέρνηση και δεν είναι δυνατόν να της εκχωρούνται υπερεξουσίες.

ΣΧΟΛΙΑ (146)

Νομοτέλεια

Κοίτα να δεις σύντροφε Λαφαζάνωφ... Η ταφόπετρα θα μπει ούτως ή άλλως, είναι νομοτελειακό. Είτε κερδίσετε, είτε χάσετε. Για τον απλό λόγο πως αν κερδίσετε θα καταστραφεί η Ελλάδα, και αν χάσετε θα καταστραφείτε εσείς, οπότε την ταφόπλακα δεν την γλιτώνετε! Απλά, είναι θέμα χρόνου. Βασανιστικού για εσάς, ηδονικού για όλους τους άλλους που θα σας βλέπουν να εξαφανίζεστε!

Σωστά

Η υποταγή είναι η ταφόπετρα. Χωρίς μέτρα και προσλήψεις πάλι ταφόπετρα. Μήπως τελικά η ταφόπετρα ήταν η μακαρονάδα και τα ψέματα για να πάρετε την καρέκλα. Τώρα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Διαλέξτε.....

Λαφαζανιές του πισινού...

Η αριστερά δεν είναι ο Σύριζα που είναι καθαρή Σοσιαλδημοκρατία στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ που μας αφήνει χρόνους. Αριστερά ήταν, είναι και θα παραμείνει το ΚΚΕ, σε πείσμα όλων των ψευτών φασιστών και δεξιών και κεντρώων και ψευτοαριστερών υπηρετών της ολιγαρχίας. Και αυτό δεν θα πεθάνει ποτέ, αλλά όταν ο λαός αφυπνιστεί επειδή οι συνθήκες οι αντικειμενικές του καπιταλισμού που σάπισε, θα του το επιβάλλουν, θα κυβερνήσει με τον λαό για τον λαό, εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν. Θα είναι η εποχή του περάσματος στην Αληθινή Ιστορία της Ελλάδας. Όπως πρώτη έφερε στον κόσμο την κουτσουρεμένη δημοκρατία του 5ου αιώνα πριν την χρονολογία μας, έτσι θα φέρει και στον κόσμο την πρώτη Κομμουνιστική κοινωνία στην προϊστορία του, που συνάμα θα είναι και το πρώτο πέρασμα στην προαναφερθείσα Αληθινή Ιστορία της ανθρωπότητας. Της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την εγγυημένη εξασφάλιση της ευημερίας προς όλους τους ανθρώπους της χώρας ανεξαιρέτως, ακολουθώντας τα βήματα που πρώτη εφάρμοσε η ΕΣΣΔ του Τιτάνα Σοβιετικού Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι "Στάλιν". Ξύδι και λύσσα κακιά για τους υπόλοιπους. "Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράκτηκε" σας αρέσει δεν σας αρέσει. ΚΚΕ και γλυκό ψωμί για όλο τον λαό.-

Ακατανόμαστος

Ρε Λαφαζανη θες να μας πεις ότι για να μην μπει ταφόπλακα στην αριστερά να μπει ταφόπλακα στην Ελλάδα? Να τον χαίρεστε όσοι τον ψηφίσατε.

Νίκος

Του αναγνωρίζω πάντως ότι είναι ειλικρινής. Δε λέει κάτι διαφορετικό από ότι πριν. Στην ουσία μιλάει για επιστροφή στη δραχμή μέσω παράλληλου νομίσματος, απλά τώρα έχει τη δύναμη να το πραγματοποιήσει είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσα από τη χρεοκοπία και την κατάρρευση της κυβέρνησης Σύριζα. Το θέμα είναι ότι ο Τσίπρας που θεωρώ ότι πραγματικά προσπαθεί για λύση, έχει εγκλωβιστεί μέσα στις συμπληγάδες των Συνιστωσών με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και κατά τη γνώμη μου εκεί είναι και το πρόβλημα, αλλιώς ήδη θα είχαν τακτοποιηθεί όλα. Πρέπει να βρει τρόπο να περάσει από εκεί μέσα μέτρα τα οποία ναι μεν περνάνε από τη βουλή καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τα ψηφίσουν ΝΔ ΠΑΣΟΚ Ποτάμι αλλά όχι πολλοί από την αριστερή πτέρυγα του ίδιου του κόμματός του....δηλ πάρε το αυγό και κούρευτο.....Για αυτό πλέον μιλάνε ξανά για δημοψήφισμα ή για εκλογές αφού πρώτα κατά κάποιο τρόπο απομονώσουν τους δραχμολάγνους...... Τοχουμε ξαναδεί...ο Παπανδρέου στις κάννες ερχόταν για δημοψήφισμα ώστε να περάσει τα μέτρα με την ψήφο των πολιτών που σίγουρα δε θέλουν χρεοκοπία και την έφαγε από τους γνωστούς του πρώην κόμματός του που του τη φύλαγαν. Ελπίζω πραγματικά να μην έχει την ίδια τύχη ο Τσίπρας από τους υποτίθεται "συμμάχους" του στο κόμμα του....

luis

Έχεις καμιά προτίμηση τι να γράψουμε στην πλάκα.

ΣΥΝΤΡΟΦΕ

Παιξατε και χασατε. Ουτε podemos ουτε συνασπισμος του νοτου και ειστε μονοι χωρις συμμαχους. Ειναι αργα πια. Το κακο ειναι οτι την πληρωνουμε ολοι.

ΧΒ

Αυτός ο κύριος ενδιαφέρεται για τη χώρα ή για την αριστερά. Ο άνθρωπος δεν είναι αριστερός αλλά περιφέρει αυτή την ιδιότητα για να είναι μονίμος βολεμένος. Η αριστερά δεν έχει σχέση με το φασίζοντα εθνολαικισμό που αυτός εκπροσωπει

drimis

Αν δεν ειναι τησ αριστερας...........θα ειναι ταφοπλακα της ελλαδος.ντροπη σας προδοτες,κουμουνια.

κωστας

Να παει στον αγυριστο η Ελλαδα, φτανει να επιβιωσει η αριστερα. Τι αλλη μαρτυρια θελουμε για να βεβαιωθουμε οτι η αριστερα βαζει πανω απολα την αριστερα. Λαφαζανε, αυτος εισαι πραγματικα, ο συγχρονος εφιαλτης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tdr

Ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για παράβαση του Ποινικού Κώδικα και καλεί τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να επέμβουν αυτεπαγγέλτως - Μιλά επίσης για ανήκουστη προσπάθεια του Πολάκη να επηρεάσει την Τράπεζα της Ελλάδος στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της - Πολάκης: Αληθής η συνομιλία αλλά... δεν τον κατέγραφα

103