Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο αγωγός που συμφώνησαν Πούτιν-Τσίπρας

Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο αγωγός που συμφώνησαν Πούτιν-Τσίπρας

Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να καταστήσει την Ελλάδα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου

Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο αγωγός που συμφώνησαν Πούτιν-Τσίπρας
Το βάρος στον τομέα της ενέργειας ρίχνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μετά τη συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι θα αποδώσει «μεγάλη σημασία στον τομέα των επενδύσεων και στον τομέα της ενέργειας». Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν και την κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, επέκταση του Turkish Stream από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του protothema.gr από το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για την πρώτη ενεργειακή συμφωνία των δύο χωρών, έπειτα από επτά χρόνια, όταν προσπάθησε να προωθήσει ο Κώστας Καραμανλής να «περάσει» τον αγωγό South Stream. 

Να σημειωθεί ότι αν όντως υλοποιηθεί το έργο, τα οφέλη θα είναι σημαντικά, τόσο εξαιτίας των κερδών από φορολογικά έσοδα για τη χώρα, όσο και κατά την κατασκευή του επί ελληνικού εδάφους, αφού θα δώσει «ζωή» σε ελληνικές επιχειρήσεις. Το ζήτημα, βέβαια, είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει το έργο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει συζήτηση για τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη ΔΕΠΑ να εμφανίζεται βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας μαζί με ρωσικά funds ή άλλες εταιρείες. Να σημειωθεί ότι θα είναι ο δεύτερος αγωγός που θα περνά από τη χώρα μας μετά τον ΤAP, καθώς η κοινοπράξία έχει αναλάβει το κόστος κατασκευής του. Οι εταιρείες του αγωγού είναι BP με 20%, Socar με 20%, Statoil με 20%, Fluxys με 19%, Enagas με 16%, Axpo με 5%. Ο TAP αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Θα συμβάλλει στη δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας, ενώ η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα απαιτήσει την προμήθεια πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες.


Τι δηλώσαν Τσίπρας - Πούτιν 
«Αναφερθήκαμε στο σχέδιο της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου», δήλωσε ο κ. Πούτιν, ενώ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «συζητήσαμε τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου». Κατά τη συνέντευξη, ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν πολλά για το έργο αυτό ή τη χρηματοδότησή του, ωστόσο ήταν εμφανής η πρόθεση και των δύο πλευρών να ξεκινήσουν συζητήσεις για την υλοποίησή του. «Το συζητήσαμε αυτό το θέμα, αλλά τώρα είναι δύσκολο να σας πω και κάτι συγκεκριμένο γιατί χρειάζεται προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα (υπουργείων, εταιρειών κλπ)», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα εξαρτηθεί από την Ελλάδα αν θα θέλει οικονομικά να συμμετέχει στο έργο αυτό». «Θα είναι μεγάλο το όφελος της Ελλάδας, θα σημειωθούν πολλά εκατομμύρια κέρδη ετησίως για την Ελλάδα, που θα είναι φορολογικά έσοδα». Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «στο ελληνικό έδαφος θα υπάρξει ελληνικός αγωγός. Εμείς εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας. Είμαστε ανοιχτοί να διερευνήσουμε της δυνατότητες της χρηματοδότησης, σεβόμενοι πάντα το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και της ΕΕ».

Κλείσιμο

Ο αγωγός 
Έτσι φαίνεται να προχωρά το πρότζεκτ της Ρωσίας και της Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού Turk Stream ή όπως θα ονομάζεται. Ο υπουργός Παναγιωτης Λαφαζάνης έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή του ονόματος, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει Τurkish Stream σε ελληνικό έδαφος, να το ξεκαθαρίσουμε». 

O αγωγός θα παρακάμπτει από το 2019 την Ουκρανία και στοχεύει στη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Τουρκίας έως τα σύνορα με την Ελλάδα. Ο εν λόγω αγωγός, λοιπόν, υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας ως χώρας διαμετακόμισης ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί ενεργειακά. 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε αναφέρει όταν γύρισε από την Ρωσία ότι «πιστεύουμε ότι η επέκταση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος στη βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον και βοηθάει στη συνεργασία στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επέκταση θα συνοδευτεί με εξαιρετικά, έως πολύ εξαιρετικά ωφελήματα για τη χώρα μας», και πρόσθεσε ότι ο Turkish Stream αντικαθιστά τον «South Stream», για τον οποίο «η Κομισιόν έκανε ό,τι μπορούσε για να τον σταματήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ύπαρξη μόνο του «Βόρειου Διαδρόμου» μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη οδηγεί «στη γερμανοποίηση της ΕΕ». Ο South Stream περνά από τις χώρες της Βαλτικής και καταλήγει στη Γερμανία.

Κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2014 ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του South Stream -ένας μεγάλος αγωγός που θα μεταφέρει στην Ευρώπη ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας - σταματά. Ένας σημαντικός λόγος για την ακύρωση του South Stream είχε αποδοθεί στην αποχώρηση της Βουλγαρίας από το πρότζεκτ, μία από τις βασικές χώρες μέσω των οποίων ο αγωγός αυτός θα περάσει. Αντ 'αυτού, η Ρωσία και η Τουρκία, συζητούν για τον Turkish Stream ή Turk Stream. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα, ο Αλεξέι Μίλερ διευθύνων σύμβουλος της Gazprom της Ρωσίας, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ. Οι δύο άντρες συζήτησαν περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες αποκαλύφθηκαν: Ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, 15,75 bcm από τα οποία θα διατεθούν στην αγορά της Τουρκίας και το άλλο θα διατίθενται στο εμπόριο στην Ευρώπη από την Ελλάδα. Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί να προχωρήσει σε μια διακυβερνητική συμφωνία κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η πρεμιέρα μεταφοράς του φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τον Μίλερ, αυτό είναι ένα αρκετά ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 1/3 της Ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης