Εν μέσω ευρωπαϊκής καχυποψίας πάει ο Τσίπρας στη Μόσχα

Εν μέσω ευρωπαϊκής καχυποψίας πάει ο Τσίπρας στη Μόσχα

Αναμένεται θεαματική βελτίωση στις διμερείς σχέσεις με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Β. Πούτιν. Δεν έχει τεθεί θέμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά είναι βέβαιη η ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας

Εν μέσω ευρωπαϊκής καχυποψίας πάει ο Τσίπρας στη Μόσχα
 Με πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους να μην κρύβουν τη δυσφορία τους για τα ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία και την επιμονή της Αθήνας να αναζητά αναθέρμανση των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διήμερη επίσκεψή του αύριο και μεθαύριο στη Μόσχα, κορυφαία στιγμή της οποίας θα είναι η συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Ενδεικτικός της ενόχλησης που έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η επίσκεψη αυτή είναι ο ορυμαγδός δημοσιευμάτων από κορυφαία έντυπα της δύσης, που αποκαλύπτουν με τον ένα ή τον άλλο την εκτίμηση ή το φόβο της ευρωπαϊκής πλευράς ότι η Αθήνα θα χαράξει δική της στρατηγική και θα αναζητήσει στη Μόσχα προνομιακές συνεργασίες και σχέσεις, έστω κι αν αυτές δεν επεκταθούν στην παρούσα φάση σε απευθείας και καθοριστική στήριξη της ρωσικής κυβέρνησης στο ελληνικό πρόβλημα χρέους.
Κλείσιμο
 
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός αναμένει ενδιαφέρουσες εξελίξεις και, όπως έχει ήδη δηλώσει, μία νέα «άνοιξη» στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένει ορισμένες κινήσεις καλής θέλησης από τη Μόσχα και πάντως ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών.
 
Ο πρωθυπουργός αναμένει για παράδειγμα την άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Θα συζητήσει επίσης και αναμένεται θετική ανταπόκριση από τη ρωσική πλευρά για τη διαγραφή του «πέναλτι» που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης φυσικού αερίου – έχει προβλεφτεί στη συμφωνία όριο ελάχιστης κατανάλωσης, που όμως λόγω της κρίσης δεν επιτεύχθηκε κατά 40%! Αναμένεται επίσης να συμφωνηθεί ευρείας κλίμακας συνεργασία, με κοινοπραξίες και συνεργασία σε επίπεδο τεχνογνωσίας για την επεξεργασία  αγροτικών προϊόντων, ειδικά για όσα μπορούν να αναπτυχθούν στο μικροκλίμα της νότιας Ρωσίας.

Λέγεται πάντως ότι και ο κ. Πούτιν θα ζητήσει από την ελληνική πλευρά την παρουσία του κ. Τσίπρα στις 9 Μαΐου, για τις εκδηλώσεις για τη νίκη της Ρωσίας επί της Γερμανία.
 
Θέμα ωστόσο οικονομικής βοήθειας, με αγορά ομολόγων ή παροχή δανείου για την αντιμετώπιση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, δεν έχει τεθεί, τουλάχιστον όχι ευθέως. Η ελληνική πλευρά αποφεύγει να το θίξει καν, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και συμφωνίες, ενώ ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι είναι νωρίς για μία τέτοια συζήτηση, αν και ορισμένοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον.
 
Υποκριτικές οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις
 
Για την ανάπτυξη της ελληνορωσικής οικονομικής συνεργασίας η κυβέρνηση δεν έχει διόλου… τύψεις, παρά τις αντιδράσεις των ευρωπαίων: θεωρεί ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι υποκριτικές, αφού μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες – από τη Γερμανία έως τη Φιλανδία για παράδειγμα – έχουν προνομιακές και προχωρημένες σχέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία, ανεξαρτήτων των λοιπών αντιπαραθέσεων μαζί της. Άρα θεωρούν ότι δεν μπορεί να τίθεται προς την Αθήνα κανένα δίλημμα ή να ασκείται οποιαδήποτε πίεση για το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
 
Η κυβέρνηση τονίζει ότι οι συνομιλίες του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν, αλλά και τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα περιλαμβάνουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού και μορφωτικής - πολιτιστικής συνεργασίας, εν όψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας-Ρωσίας. Κατά την κυβέρνηση οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
 
Πολλοί εντάσσουν το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη γενικότερη προσπάθειά του να παίξει το «γεωπολιτικό» χαρτί της χώρας. Συχνά κυβερνητικά στελέχη μιλούν για την πρόθεση της Αθήνας να αναπτύξει μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σε έναν «πολυπολικό» κόσμο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι – μεταξύ αυτών και η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ - που επισημαίνουν την ανάγκη να αναπτύξει η Ελλάδα σχέσεις στενής συνεργασίας με τις λεγόμενες χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που αποτελούν τις κορυφαίες αναδυόμενες αγορές και ανερχόμενες οικονομίες.
 
  
Συσκέψεις
 
Για την προετοιμασία του ταξιδιού στη Μόσχα ο κ. Τσίπρας έχει συνεχείς συσκέψεις με αρμόδιους υπουργούς και συνεργάτες του. Τη Δευτέρα το απόγευμα πέρασαν από το Μέγαρο Μαξίμου για σύσκεψη εργασίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης