Δίκη Παπακωνσταντίνου: Τι κατέθεσε η γυναίκα που παρέλαβε το cd με τη λίστα Λαγκάρντ
Δίκη Παπακωνσταντίνου: Τι κατέθεσε η γυναίκα που παρέλαβε το cd με τη λίστα Λαγκάρντ
«Με αυτά που λέτε αυτοδιαψεύδεστε» είπε εις εκ των δικαστών προς την Χρυσή Χατζή, στενή συνεργάτιδα του πρώην υπουργού Οικονομικών - Νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, τα δύο κακουργήματα που αντιμετωπίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Η «καρδιά» του γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Χρυσή Χατζή, ήταν η τρίτη μάρτυς που κατέθεσε σήμερα στο ειδικό δικαστήριο.
Η κυρία Χατζή ήταν ειδικός σύμβουλος του Συνηγόρου του Πολίτη και είχε αποσπαστεί από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011 στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου.
Στο γραφείο του υπουργού βρισκόταν από το πρωί στις 9 έως τις 12 το βράδυ ακόμα και τα Σάββατα. Όπως κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου της τηλεφώνησε για να της πει ότι περιμένει έναν εμπιστευτικό φάκελο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία και ήθελε να παραδοθεί στα χέρια της.
Πράγματι, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ήρθε ένας υπάλληλος από την πρεσβεία και μου παρέδωσε ένα φάκελο αλληλογραφίας, όχι όμως μεγάλου μεγέθους, περίπου να χωράει ένα χαρτί τύπου Α4. Είχε την ένδειξη “εμπιστευτικό”, είπε η μάρτυρας.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νίκος Πάσσος, ερωτά τη μάρτυρα: Ο φάκελος πέρασε πρωτόκολλο;
Χατζή: Όχι δεν πρωτοκολλήθηκε. Είχα εντολή να το παραδώσω στα χέρια του υπουργού.
Η κυρία Χατζή ήταν ειδικός σύμβουλος του Συνηγόρου του Πολίτη και είχε αποσπαστεί από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011 στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου.
Στο γραφείο του υπουργού βρισκόταν από το πρωί στις 9 έως τις 12 το βράδυ ακόμα και τα Σάββατα. Όπως κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου της τηλεφώνησε για να της πει ότι περιμένει έναν εμπιστευτικό φάκελο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία και ήθελε να παραδοθεί στα χέρια της.
Πράγματι, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ήρθε ένας υπάλληλος από την πρεσβεία και μου παρέδωσε ένα φάκελο αλληλογραφίας, όχι όμως μεγάλου μεγέθους, περίπου να χωράει ένα χαρτί τύπου Α4. Είχε την ένδειξη “εμπιστευτικό”, είπε η μάρτυρας.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νίκος Πάσσος, ερωτά τη μάρτυρα: Ο φάκελος πέρασε πρωτόκολλο;
Χατζή: Όχι δεν πρωτοκολλήθηκε. Είχα εντολή να το παραδώσω στα χέρια του υπουργού.
Πρόεδρος: Σας είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου τι περιέχει ο φάκελος;
Χατζή: Ναι μου είπε ότι είναι στοιχεία που περιμένει από το εξωτερικό.
Πρόεδρος: Υπάρχει ο ισχυρισμός του κ. Παπακωνσταντίνου ότι κάπου το έδωσε και χάθηκε. Ποιος ήταν το κοντινότερο πρόσωπο που μπορούσε να το παραδώσει; Εσείς είστε κοντινό του πρόσωπο. Υπήρχαν άλλα κοντινά πρόσωπα; Ήταν σύνηθες να παραλαμβάνει στοιχεία συνωμοτικά;
Χατζή: Ο υπουργός το παρέλαβε στο γραφείο του. Το παρέδωσα και έφυγα από το γραφείο του. Ο υπάλληλος της πρεσβείας που παρέδωσε τον φάκελο μου ζήτησε και υπέγραψα σε ένα λευκό χαρτί ότι το παρέλαβα.
Πρόεδρος: Τις επόμενες ημέρες έδωσε το περιεχόμενο του φακέλου σε κάποιο συνεργάτη του;
Χατζή: Όχι δεν ξέρω. Τους εμπιστευτικούς φακέλους τους άνοιγε ο ίδιος και στη συνέχεια περνούσαν από το πρωτόκολλο.
Πρόεδρος: Ξέρετε πολλά περισσότερα από αυτά που λέτε. Υποστηρίζετε όμως ότι δεν θυμάστε πότε παραλάβατε τον φάκελο. Υποστηρίζετε ότι ήταν αρχές Οκτωβρίου ενώ προκύπτει ότι ήταν σε άλλη ημερομηνία.
Ακόμα η κυρία Χατζή ανέφερε ότι στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη μετά την παραλαβή του CD, στην οποία συμμετείχε ο τέως υπουργός, η ίδια, όπως και οι Πλασκοβίτης, Καπελέρης, και Μπάνος. Η ίδια είπε ότι στη σύσκεψη ο κ. Παπακωνσταντινου ανέφερε ότι παρέλαβε εμπιστευτικά στοιχεία από τράπεζα της Ελβετίας 2 δισ. περίπου.
Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν να συνεχιστεί ο έλεγχος των ονομάτων που ήταν στη λίστα και αν χρειαζόταν θα γινόταν η σύσταση ειδικού κλιμακίου του ΣΔΟΕ για την πραγματοποίηση των ελέγχων.
Η εισαγγελέας της Έδρας κυρία Δημητρίου έθεσε τον προβληματισμό-ερώτημα στη μάρτυρα, αν συνάδει η παρουσία της στις συσκέψεις, αφού γινόταν αναφορά σε προσωπικά δεδομένα. Και έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Το Κράτος διοικείται από διευθυντές υπουργού; Πόσους υπαλλήλους είχε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών; Εγώ από τον πίνακα που έχω στα χέρια μου βλέπω 48-50».
Συνεχίζει η εισαγγελέας: Από όλους τους συνεργάτες που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου ποιοι ήταν της εμπιστοσύνης του; Εσάς πήρε για να παραλάβετε το CD. Πώς δεν έδωσε σε εσάς το CD για να το φυλάξετε;
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της μάρτυρος ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός της είπε ότι έδωσε τα στοιχεία στον Καπελέρη και τα πλήρη στοιχεία στον Διώτη. Το μέλος του δικαστηρίου Αρεοπαγίτης Κων/νος Τσόλας, ρώτησε τη μάρτυρα τι ώρα έφυγε από το υπουργείο ο κ. Παπακωνσταντίνου εκείνο το βράδυ που παρέλαβε τον φάκελο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία αν ήταν μόνος του στο γραφείο του, όπως και αν υπήρχε υπολογιστής.
Η μάρτυρας απάντησε ότι υπήρχε υπολογιστής.
Ακόμη ο κ. Τσόλας ρώτησε αν στο γραφείο του τέως υπουργού υπήρχε χρηματοκιβώτιο και αν το γραφείο του είχε συρτάρια που κλείδωναν. Θετική ήταν και πάλι η απάντηση της μάρτυρος.
Η επόμενη ερώτηση του κ. Τσόλα ήταν αν ο κ. Παπακωνσταντίνου «και εσείς κυρία Χατζή ξέρετε από υπολογιστή. Δηλαδή ξέρετε να κάνετε μια αντιγραφή;» Και πάλι η απάντηση της μάρτυρος ήταν θετική.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου, ρώτησε αν ο υπολογιστής του κ. Παπακωνσταντίνου είχε κωδικό πρόσβασης, αν τον γνώριζε και αν τον είχε εμπιστευτεί σε κάποιο πρόσωπο από το γραφείο του. Η απάντηση ήταν αρνητική.
Ο Δημήτρης Κράνης, μέλος του δικαστηρίου επεσήμανε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου το επίμαχο βράδυ που παρέλαβε τον φάκελο ήρθε εσπευσμένα στο γραφείο του για να παραλάβει το CD χωρίς άγχος. «Δεν σας έδωσε την εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι το εξαιρετικό;» ρώτησε και η μάρτυς απάντησε «όχι».
Το αναπληρωματικό μέλος του δικαστηρίου, Αθανάσιος Ράντος, ρώτησε την κυρία Χατζή πόσες φορές και πόσα έγγραφα το διάστημα που ήταν υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου ήρθαν από την πρεσβεία ως εμπιστευτικά με «ταχυδρόμο». Η μάρτυς απάντησε ότι ήταν η μοναδική φορά.
Ο κ. Ράντος ρώτησε πόση ώρα έμεινε στο γραφείο του ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού παρέλαβε τον φάκελο. Η μάρτυρας απάντησε ότι εκείνη έφυγε στις 12 το βράδυ χωρίς να γνωρίζει την ώρα αποχώρησης του υπουργού. Ο κ. Ράντος έθεσε το ερώτημα στην κυρία Χατζή πώς είναι δυνατόν όπως η ίδια έχει πει να θεωρεί ότι το CD περιέχει πολύ ευαίσθητες πληροφορίες και να το δίνει σε μια γραμματέα του να το αντιγράφει;
Στο τέλος των απαντήσεων ο κ. Ράντος είπε στη μάρτυρα ότι «με αυτά που λέτε αυτοδιαψεύδεστε».
Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας της Έδρας, Γεώργιος Μπομπόλης απευθυνόμενος στη μάρτυρα είπε «δεν ρωτήσατε τον κατηγορούμενο τί αρχείο είναι αυτό; Εσάς για τί σας είχε; Για μόστρα; Ήταν κλεμμένο αρχείο; Ήταν CD ή στικάκι; Εσείς τι καταλάβατε;»
Και η μάρτυρας απάντησε : «Δεν κατάλαβα»
Επανέρχεται ο κ. Μπομπόλης και ρωτά: Μπορεί κάποιος να κλέψει από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου κάτι; Και η μάρτυς απαντά: 'Οχι υπάρχει ασφάλεια.
Και συνεχίζει ο κ. Μπομπόλης: Στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν σε CD και μετατράπηκε σε στικάκι. Στον κ. Διώτη τελικά τι έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου; CD ή στικάκι;
Η κυρία Χατζή απαντά «Δεν ξέρω».
Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση μαρτύρων αύριο το μεσημέρι στις 3.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως να εξεταστούν νέοι μάρτυρες. Έτσι στις 3 Μαρτίου θα καταθέσουν οι Καπελέρης, Πλασκοβίτης και Μπάνου. Και την επόμενη ημέρα ο Διώτης και ο Στασινόπουλος. Αντίθετα το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Παπακωνσταντίνου να εξεταστούν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίων Γεωργακόπουλος και ο παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για την πάταξη της φοροδιαφυγής Παναγιώτης Νικολούδης.
«Είμαι αθώος. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες». Αυτό δήλωσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών όταν του ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο να τοποθετηθεί επί της υποθέσεως.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950, περί καταχραστών του Δημοσίου, που προβλέπει προσαύξηση των ποινών.
Επίσης, βαρύνεται με το κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εισήλθε στο δικαστικό μέγαρο -κατόπιν ειδικής άδειας- από το γκαράζ του κτηρίου, προκειμένου να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ. Μάλιστα ζήτησε από το δικαστήριο να μην φωτογραφηθεί. Όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου του απάντησε ότι είναι δημόσιο πρόσωπο και πρόσωπο της επικαιρότητας.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του Δημήτρη Μασίνα, διευθυντή του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου. Στην κατάθεσή του έκανε αναφορά στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού και συγκεκριμένα στον Ανδρέα Ρωσσώνη, Συμεών Σικιαρίση, Μαρίνα Παπακωνσταντίνου και Ελένη Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Μασίνας ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί στους συγγενείς του υπουργού ο φορολογικός έλεγχος που έχει διενεργηθεί και μέσα στις επόμενες μέρες, ίσως και αύριο, θα κοινοποιηθεί.
Η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο συνεχίστηκε με την κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Μαντούβαλου, ο οποίος ήταν στέλεχος του ΣΔΟΕ, αρμόδιος για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ.
Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, μετά την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, περιήλθε στικάκι το οποίο περιείχε 2.059 αρχεία.
Στη συνεχεία εντάχτηκε στη δικογραφία ένα νέο cd που στάλθηκε από τη Γαλλία που περιείχε όμοια στοιχεία με το στικάκι usb, με τη μόνη διαφορά ότι το cd περιείχε τρία επιπλέον αρχεία στα οποία περιλαμβάνονταν τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπ. Οικονομικών.
Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου
Σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 3/2014 παραπεμπτικού βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου «με πρόθεση νόθευσε έγγραφο που ήταν προσιτό σ’ αυτόν λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη».
Συγκεκριμένα, από τη λίστα Λαγκάρντ (σε μορφή CD) που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας και περιείχε 2.062 καρτέλες με κινήσεις λογαριασμών στην Τράπεζα USB της Ελβετίας ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε, τρία ηλεκτρονικά αρχεία που έφεραν τις ονομασίες (file names).
Πρόκειται για τα αρχεία α) «B9010138503.xls», β) «B9010140694.xls» και γ) «B9010140695.xls» που αφορούσαν στους συγγενείς του α) Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου πρώτης εξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) Ελένη Παπακωνσταντίνου σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη και πάλι εξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.
Να σημειωθεί ότι οι ξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι κόρες του αείμνηστου υπουργού Δικαιοσύνης και δικηγόρου Μιχάλη Παπακωνσταντίνιου.
Μετά την αφαίρεση αυτή στο στικάκι (USb) που στάλθηκε στον Ιωάννη Διώτη για τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου, ήταν, πλέον 2.059 ηλεκτρονικά αρχεία.
O κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε (νόθευσε τη λίστα) τα ονόματα των τριών συγγενών του από λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με το βούλευμα, με σκοπό αφ’ ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγγενών του περιέχονταν στον CD της λίστα Λαγκάρντ (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών και αφ’ ετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους τρεις συγγενείς του, αφού θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο.
Κατά το επίμαχο βούλευμα και πάλι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ είχε αποφασίσει να διαπράξει το κακούργημα δεν ολοκλήρωσε την πράξη του από εξωτερικά αίτια και ανεξάρτητα από τη θέλησή του.
Δηλαδή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ενώ «μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα» για επωφεληθούν τα συγγενικά του πρόσωπα και να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο με ποσό που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, αποκαλύφθηκε η νόθευση και έγινε γνωστό το περιεχόμενο των τριών αρχείων των συγγενικών του προσώπων που διαγράφησαν.
Με το ίδιο βούλευμα κρίθηκε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο ως συμμέτοχοι τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.
Αντίθετα, το επίμαχο βούλευμα έκρινε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι περιορισμοί όροι που του έχουν επιβληθεί και είναι χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ και υποχρεωτική εμφάνιση του, μια φορά στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει.
Το «δια ταύτα» του παραπεμπτικού βουλεύματος
Συγκεκριμένα, το «δια ταύτα» του παραπεμπτικού βουλεύματος (3/2014) για τον κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει:
«ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
του άρθρου 86 παρ.4 του Συντάγματος
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους δικαστές: 1) Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, πρόεδρο του Συμβουλίου, ως ανώτερο στο βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, τρίτο εκ του ΑΠ τακτικό μέλος του Συμβουλίου, 2) Νικόλαο Ρόζο, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, μοναδικό εκ του ΣτΕ αναπληρωματικό μέλος, λόγω κωλύματος της Μαρίνας-Ελένης Κωνσταντινίδου, συμβούλου επικρατείας, δευτέρου εκ του ΣτΕ τακτικού μέλους του Συμβουλίου, 3) Χρήστο Ράμμο, σύμβουλο επικρατείας, πρώτο εκ του ΣτΕ τακτικό μέλος του Συμβουλίου, 4) Χριστόφορο Κοσμίδη, αρεοπαγίτη, εισηγητή, πρώτο εκ του ΑΠ αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου, κωλυομένου, κατ΄ άρθρο 10 παρ.2 του ν. 3126/2003, του ορισθέντος με τη 2/2013 απόφαση του Συμβουλίου ως ανακριτού, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, αρεοπαγίτη, δευτέρου εκ του ΑΠ τακτικού μέλους του Συμβουλίου και 5) Αγγελική Αλειφεροπούλου, αρεοπαγίτη, πρώτο εκ του ΑΠ τακτικό μέλος του Συμβουλίου.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Βασιλείου Πλιώτα, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αναπληρωματικού εισαγγελέως του Συμβουλίου, λόγω συνταξιοδοτήσεως του Αναστασίου Κανελλόπουλου, τακτικού εισαγγελέως.
ΚΛΗΡΩΘΕΝΤΩΝ απάντων σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομελείας της Βουλής, κατά τις 17η και 19η Ιουλίου 2013, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή των Ελλήνων κατά του πρώην υπουργού Γεωργίου Παπακωνσταντίνου.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ και της γραμματέως Αικατερίνης Τσιώλη, δικαστικής υπαλλήλου του Αρείου Πάγου, η οποία ορίστηκε ως γραμματέας του Συμβουλίου με την 103/18.7.2013 πράξη του ασκούντος καθήκοντα προέδρου του Αρείου Πάγου.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 86 παρ.4 του Συντάγματος και του άρθρου 12 του εκτελεστικού νόμου 3126/2003 τον κατηγορούμενο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου του Στεργίου και της Ελένης-Αθηνάς, οικονομολόγο, πρώην υπουργό Οικονομικών, κάτοικο Κηφισιάς Αττικής, για να δικασθεί ως υπαίτιος του ότι στην Αθήνα, σε μη επακριβώς προσδιορισμένη ημερομηνία εντός του χρονικού διαστήματος από 30-9-2010 έως 16-6-2011, έχοντας την ιδιότητα του υπαλλήλου και συγκεκριμένα του Υπουργού των Οικονομικών της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ενεργώντας κατά την άσκηση των καθηκόντων αυτού ως Υπουργού Οικονομικών, με μία πράξη τέλεσε περισσότερα εγκλήματα, που προβλέπονται στο νόμο και τιμωρούνται με στερητικές της ελευθερίας ποινές. Ειδικότερα:
1) Με πρόθεση νόθευσε έγγραφο που ήταν προσιτό σ’ αυτόν λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Περισσότερο συγκεκριμένα: Κατά τις τελευταίες νυκτερινές ώρες της 29-9-2010, με την ως άνω ιδιότητα, έλαβε στην κατοχή του, από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, στα πλαίσια νόμιμης διοικητικής συνδρομής, έναν ψηφιακό δίσκο αποθήκευσης δεδομένων CD, που περιείχε σε ηλεκτρονική μορφή, μέσα σε ηλεκτρονικό φάκελο (folder) με την ονομασία «GREECE», δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) καρτέλες κίνησης λογαριασμών, τα οποία αντιστοιχούσαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, που συνδέονταν φορολογικώς με την Ελλάδα και φέρονταν να έχουν καταθέσεις στην τράπεζα «ΗSBC», στη Γενεύη της Ελβετίας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2005 μέχρι το Φεβρουάριο 2007.
Στη συνέχεια, αντέγραψε, με ηλεκτρονικό υπολογιστή, το περιεχόμενο του εν λόγω ψηφιακού δίσκου CD σε φορητή μονάδα αποθήκευσης USB, την οποία, την 5-7-2011, απέστειλε στον Ιωάννη Διώτη, τότε Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και την οποία εμφάνισε ως πιστό αντίγραφο του ως άνω CD και δυναμένη, ως εκ τούτου, να παράσχει πίστη στις ελεγκτικές φορολογικές αρχές ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.
Πριν την κατά τα ανωτέρω αποστολή της, όμως, από το περιεχόμενο της εν λόγω φορητής μονάδας αποθήκευσης USB διέγραψε, με ηλεκτρονικό υπολογιστή, τρία (3) ηλεκτρονικά αρχεία που έφεραν τις ονομασίες (file names): «B9010138503.xls», β) «B9010140694.xls» και γ) «B9010140695.xls» και αφορούσαν, αντίστοιχα, στους συγγενείς του α) Ανδρέα Ρωσσώνη του Ιωάννη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, πρώτης εξαδέλφης του κατηγορουμένου, β) Συμεών Σικιαρίδη του Ιωάννη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, πρώτης εξαδέλφης του κατηγορουμένου και γ) Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη εξαδέλφη του κατηγορουμένου.
Μετά την ενέργεια αυτή, στη φορητή μονάδα αποθήκευσης USB, που στάλθηκε στον Ιωάννη Διώτη για τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου, ήταν, πλέον, καταγεγραμμένα μόνο δύο χιλιάδες πενήντα εννέα (2.059) ηλεκτρονικά αρχεία και όχι το σύνολο του περιεχομένου του ψηφιακού δίσκου CD, τον οποίο ο κατηγορούμενος είχε παραλάβει από τη Γαλλία και, τελικώς, απέκρυψε.
Από τη νόθευση αυτή μπορούσαν να παραπλανηθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών ως προς τον αριθμό των προσώπων, των οποίων τα εισοδήματα έπρεπε να ελεγχθούν και ως προς τον υπολογισμό του αναλογούντος φόρου και να παραλειφθεί ο έλεγχος των ως άνω συγγενών του κατηγορουμένου.
Με τη νόθευση, ο κατηγορούμενος σκόπευε αφ’ ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγκεκριμένων συγγενών του περιέχονταν στον προαναφερθέντα ψηφιακό δίσκο CD (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως Υπουργού Οικονομικών και αφ’ ετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους εν λόγω συγγενείς του, αφού, με την ίδια ενέργεια, αυτοί θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο. Τελικώς, όμως, ο έλεγχος, πραγματοποιήθηκε μετά την αποκάλυψη της πράξης του κατηγορουμένου και κατέδειξε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-1997 έως 31-12-2011, οι συγγενείς του είχαν αποκρύψει φορολογητέα εισοδήματα, που ανέρχονταν συνολικά, για τα 15 οικονομικά έτη του ως άνω χρονικού διαστήματος, ως προς α) τον Ανδρέα Ρωσσώνη του Ιωάννη, στο ποσό των 1.457.210,48 ευρώ, β) το Συμεών Σικιαρίδη του Ιωάννη, στο ποσό των 1.666.318,05 ευρώ και γ) την Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, συζ. Συμ. Σικιαρίδη, στο ποσό των 2.987.660,08 ευρώ. Το όφελος, που θα απεκόμιζαν οι ως άνω από την αποφυγή του φορολογικού ελέγχου και η αντίστοιχη ζημία, που απειλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου και συνίστατο στο ποσό των αναλογούντων στο αποκρυβέν εισόδημα φόρων, υπερέβαινε για τον καθένα το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και, πάντως, δεν ήταν κατώτερο των τετρακοσίων τριάντα χιλιάδων (430.000) ευρώ για τον Ανδρέα Ρωσσώνη, των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ για τον Συμεών Σικιαρίδη και του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για την Ελένη Παπακωνσταντίνου και, συνολικά, ως προς όλους τους συγγενείς του κατηγορουμένου, τουλάχιστον του ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων τριάντα χιλιάδων (1.930.000) ευρώ. Ως εκ τούτου, η ζημία που απειλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου, λόγω του ύψους αυτής και της αντικειμενικής αξίας του συνολικού ποσού της στις συναλλαγές, είναι ιδιαίτερα μεγάλη. -Και
2) Έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει κακούργημα, επιχείρησε πράξη που περιείχε, τουλάχιστον, αρχή εκτελέσεως, πλην, όμως, το κακούργημα δεν ολοκληρώθηκε από αίτια εξωτερικά και ανεξάρτητα από τη θέλησή του. Ειδικότερα, κατά τον προσδιορισμό, την είσπραξη ή τη διαχείριση φόρων, αφού μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, επιχείρησε να ελαττώσει εν γνώσει του, για να ωφεληθούν άλλοι, τη δημόσια περιουσία, της οποίας η διαχείριση του ήταν εμπιστευμένη, η δε αντίστοιχη ζημία, που απειλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου υπερέβαινε το ποσό των 150.000 ευρώ και ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη. Περισσότερο συγκεκριμένα: Με την ιδιότητα του Υπουργού Οικονομικών, την οποία είχε, ήταν ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, σύμφωνα με το άρθρο 2 του τότε ισχύοντος ν. 2362/1995 «Κώδικας Δημοσίου Λογιστικού», για να εποπτεύει και να κατευθύνει τις δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό, την είσπραξη και τη διαχείριση των φόρων και των δημοσίων εσόδων γενικά. Ενώ, λοιπόν, κατά τα αναφερόμενα στην προηγούμενη πράξη, έλαβε στην κατοχή του, από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, τον πρωτότυπο ψηφιακό δίσκο CD των γαλλικών αρχών, που περιείχε σε ηλεκτρονική μορφή, μέσα σε ηλεκτρονικό φάκελο (folder) με την ονομασία «GREECE», δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) καρτέλες κίνησης λογαριασμών, που αντιστοιχούσαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία συνδέονταν φορολογικώς με την Ελλάδα και φέρονταν να έχουν καταθέσεις στην τράπεζα «ΗSBC», στη Γενεύη της Ελβετίας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2005 μέχρι το Φεβρουάριο 2007, με την ίδια, παράνομη ενέργεια, που ήδη αναφέρθηκε, δηλαδή της νόθευσης του περιεχομένου της φορητής μονάδας αποθήκευσης USB, στην οποία δεν εμφανίζονταν πλέον τα συγκεκριμένα τρία (3) ηλεκτρονικά αρχεία που αφορούσαν στους ως άνω συγγενείς του, προσπάθησε να ελαττώσει, με τη θέλησή του και τελώντας σε γνώση της ελάττωσης που επρόκειτο να επέλθει, την περιουσία του Δημοσίου, της οποίας είχε τη διαχείριση. Αυτό θα γινόταν, διότι μετά τη νόθευση, που επέφερε, δεν θα προσδιοριζόταν σε βάρος των συγγενών του ο φόρος, που αντιστοιχούσε στα εισοδήματά τους για την περίοδο από 1-1-1997 έως 31-12-2011, ανερχόμενα στο ύψος που αναφέρεται στην προηγούμενη πράξη. Κατά την πράξη του, ενήργησε με σκοπό αφ’ ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συγγενείς του αναφέρονταν στη «λίστα Falciani» και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει τη βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως Υπουργού Οικονομικών και αφ’ ετέρου να ωφεληθούν οι ως άνω συγγενείς του, στο όνομα των οποίων υπήρχαν καρτέλες κίνησης λογαριασμών στον ψηφιακό δίσκο CD, κατά τα ποσά που θα καλούνταν να καταβάλουν στο Δημόσιο ως φόρο για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν, στην περίπτωση που αυτό ήθελε διαπιστωθεί από το σχετικό φορολογικό έλεγχο. Το όφελος που θα αποκόμιζαν οι συγγενείς του και η αντίστοιχη ζημία, που απειλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου και συνίστατο στην απώλεια του ποσού των αναλογούντων στα ως άνω εισοδήματα φόρων, υπερέβαιναν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και, πάντως, το ποσό αυτό δεν ήταν κατώτερο, των τετρακοσίων τριάντα χιλιάδων (430.000) ευρώ για τον Ανδρέα Ρωσσώνη, των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ για τον Συμεών Σικιαρίδη και του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για την Ελένη Παπακωνσταντίνου και, συνολικά, για όλους μαζί, του ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων τριάντα χιλιάδων (1.930.000) ευρώ. Η ζημία, που απειλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου, λόγω του ύψους αυτής και της αντικειμενικής αξίας του συνολικού ποσού στις συναλλαγές, είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Για τη συγκάλυψη της πράξης της απιστίας στην υπηρεσία μεταχειρίστηκε τα ιδιαίτερα τεχνάσματα της απόκρυψης του ψηφιακού δίσκου, που είχε παραλάβει από τις γαλλικές αρχές και της αλλοίωσης του αντιγράφου του δίσκου αυτού, που είχε δημιουργήσει ο ίδιος στη φορητή μονάδα αποθήκευσης USB. Πλην, όμως, δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει την πράξη του και, τελικώς, η ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου δεν επήλθε, διότι αποκαλύφθηκε η νόθευση, διαπιστώθηκε το περιεχόμενο των διαγραφέντων τριών ηλεκτρονικών αρχείων και, μετά το φορολογικό έλεγχο που ακολούθησε, καταλογίσθηκαν οι αναλογούντες φόροι στους ως άνω συγγενείς του.
ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων 1) Ανδρέα Ρωσσώνη του Ιωάννη, κατοίκου Φιλοθέης Αττικής, οδός Μακεδονίας 31, 2) Συμεών Σικιαρίδη του Ιωάννη και 3) Ελένης Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, συζ. Συμεών Σικιαρίδη, κατοίκων Αθηνών, οδός Ρηγίλλης 15, για ηθική αυτουργία στις πράξεις της νόθευσης εγγράφου από υπάλληλο και της απιστίας στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες, κατά τα προεκτεθέντα, αποδίδονται στον κατηγορούμενο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, ως φυσικό αυτουργό.
ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος του κατηγορουμένου Γεωργίου Παπακωνσταντίνου για την πράξη της παράβασης καθήκοντος και συγκεκριμένα για το ότι, από 30-9-2010 μέχρι 16-6-2011, έχοντας την ιδιότητα του υπαλλήλου, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του, με σκοπό να προσπορίσει σε άλλους παράνομο όφελος. Ειδικότερα, ενώ τα καθήκοντά του ως Υπουργού Οικονομικών επέβαλαν, σύμφωνα με το άρθρο 2 του τότε ισχύοντος ν. 2362/1995 «Κώδικας Δημοσίου Λογιστικού», να εποπτεύει, ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος και να κατευθύνει τις δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό, την είσπραξη και τη διαχείριση των φόρων και των δημοσίων εσόδων γενικά, αφού, κατά τα εκτεθέντα στις προηγούμενες πράξεις, έλαβε στην κατοχή του από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, στα πλαίσια διοικητικής συνδρομής, που προβλέπεται από σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών και από ευρωπαϊκή οδηγία, τον ψηφιακό δίσκο CD που περιείχε τα δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) ηλεκτρονικά αρχεία με τα ονόματα ελλήνων φορολογουμένων, που είχαν καταθέσεις στο υποκατάστημα της τράπεζας «HSBC» στη Γενεύη της Ελβετίας, να μεριμνήσει ώστε να εγγραφούν και καταχωρηθούν, κατά τα κεκανονισμένα και προβλεπόμενα, στο οικείο πρωτόκολλο του Υπουργείου Οικονομικών, ο εν λόγω ψηφιακός δίσκος και το έγγραφο που τον συνόδευε και στη συνέχεια να δώσει εντολή στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), την πρωτίστως αρμόδια υπηρεσία, για άμεση έναρξη φορολογικών ελέγχων όλων των φυσικών και νομικών προσώπων που αναφέρονταν στα 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία του ως άνω ψηφιακού δίσκου, παρέλειψε την άσκηση των κατά νόμο οφειλομένων αυτών καθηκόντων του και δεν έδωσε τη σχετική εντολή στο ΣΔΟΕ, σκοπώντας, εκτός της αποφυγής διαπίστωσης των αποκρυβέντων εισοδημάτων και της καταβολής των αναλογούντων σ’ αυτά φόρων, προσαυξήσεων κλπ των συγγενικών του προσώπων, να ωφεληθούν, παρανόμως, από τη δυσχέρανση και τη μη άμεση έναρξη του επιβαλλόμενου φορολογικού ελέγχου, όσα από τα λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα από τα δύο χιλιάδες πενήντα εννέα (2.059), πλέον, της λίστας, είχαν αποκρύψει φορολογητέα εισοδήματα.
ΔΙΑΤΗΡΕΙ την ισχύ της με αριθμό 1/2014 διάταξης του αρεοπαγίτη ανακριτή, με την οποία επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου οι περιοριστικοί όροι 1) της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού τριάντα χιλιάδων(30.000) ευρώ και 2) της εμφάνισης, μια φορά στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΕ και ΕΓΙΝΕ στην Αθήνα, κατά τις ημερομηνίες 6η και 15η Οκτωβρίου, 3η και 19η Νοεμβρίου και 2α και 9η Δεκεμβρίου του έτους 2014 και ΕΚΔΟΘΗΚΕ στον ίδιο τόπο, την 11η Δεκεμβρίου του έτους 2014».
Μάρτυρες
Οι πρώτοι μάρτυρες που κατέθεσαν είναι οι:
Νικηφόρος Διαμαντούρος Ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman –Στρασβούργο), Νικόλαος Αλιβιζάτος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών,
Δημήτριος Μασίνας διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ),
Απόστολος Δελτσίδης πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Παναγιώτης Μαντούβαλος στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ,
Χρυσή Χατζή πρόσωπο του στενού πυρήνα του κ. Παπακωνσταντίνου και διευθύντρια του γραφείου του, Γεώργιος Αγγελόπουλος εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής, Σοφία Ρίτσου ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και Λουκάς Τσούκαλης πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου
Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου.
Τακτικά μέλη του Υπουργοδικείου από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι οι: Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος και Ταξιαρχία Κόμβου.
Αναπληρωματικά μέλη από το ΣτΕ είναι ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΣΤ΄ Τμήματος ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος και Εμμανουήλ Κουσιούρης.
Από τον Άρειο Πάγο εκτός του κ. Πάσσου και της κυρίας Δημητρίου-Βασιλοπούλου, συμμετέχουν στο Ειδικό Δικαστήριο οι εξής αρεοπαγίτες ως τακτικά μέλη Κωνσταντίνος Τσόλας, Δημήτριος Κράνης, Δημήτριος Κόμης, Αντώνης Ζευγώλης, Αργύριος Σταυράκης και Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου.
Αναπληρωματικά μέλη από τον Άρειο Πάγο είναι οι αρεοπαγίτες, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Φράγκος και Ερωτόκριτος Καλούδης, ενώ αναπληρωματικός εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μπομπόλης.
Η δίκη διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί που το 1991 δικάστηκαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Γιώργος Κοσκωτάς. Οι συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου –εκτός της σημερινής πρώτης συνεδρίασης- θα ξεκινούν στις 15:00 το μεσημέρι και θα συνεχίζουν έως το βράδυ.
Η δίκη σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστών θα διαρκέσει ένα με ενάμισι μήνα, εάν δεν ακολουθήσουν οι δικηγόροι του κ. Παπακωνσταντίνου την τακτική των ενστάσεων επί της διαδικασίας.
Χατζή: Ναι μου είπε ότι είναι στοιχεία που περιμένει από το εξωτερικό.
Πρόεδρος: Υπάρχει ο ισχυρισμός του κ. Παπακωνσταντίνου ότι κάπου το έδωσε και χάθηκε. Ποιος ήταν το κοντινότερο πρόσωπο που μπορούσε να το παραδώσει; Εσείς είστε κοντινό του πρόσωπο. Υπήρχαν άλλα κοντινά πρόσωπα; Ήταν σύνηθες να παραλαμβάνει στοιχεία συνωμοτικά;
Χατζή: Ο υπουργός το παρέλαβε στο γραφείο του. Το παρέδωσα και έφυγα από το γραφείο του. Ο υπάλληλος της πρεσβείας που παρέδωσε τον φάκελο μου ζήτησε και υπέγραψα σε ένα λευκό χαρτί ότι το παρέλαβα.
Πρόεδρος: Τις επόμενες ημέρες έδωσε το περιεχόμενο του φακέλου σε κάποιο συνεργάτη του;
Χατζή: Όχι δεν ξέρω. Τους εμπιστευτικούς φακέλους τους άνοιγε ο ίδιος και στη συνέχεια περνούσαν από το πρωτόκολλο.
Πρόεδρος: Ξέρετε πολλά περισσότερα από αυτά που λέτε. Υποστηρίζετε όμως ότι δεν θυμάστε πότε παραλάβατε τον φάκελο. Υποστηρίζετε ότι ήταν αρχές Οκτωβρίου ενώ προκύπτει ότι ήταν σε άλλη ημερομηνία.
Ακόμα η κυρία Χατζή ανέφερε ότι στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη μετά την παραλαβή του CD, στην οποία συμμετείχε ο τέως υπουργός, η ίδια, όπως και οι Πλασκοβίτης, Καπελέρης, και Μπάνος. Η ίδια είπε ότι στη σύσκεψη ο κ. Παπακωνσταντινου ανέφερε ότι παρέλαβε εμπιστευτικά στοιχεία από τράπεζα της Ελβετίας 2 δισ. περίπου.
Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν να συνεχιστεί ο έλεγχος των ονομάτων που ήταν στη λίστα και αν χρειαζόταν θα γινόταν η σύσταση ειδικού κλιμακίου του ΣΔΟΕ για την πραγματοποίηση των ελέγχων.
Η εισαγγελέας της Έδρας κυρία Δημητρίου έθεσε τον προβληματισμό-ερώτημα στη μάρτυρα, αν συνάδει η παρουσία της στις συσκέψεις, αφού γινόταν αναφορά σε προσωπικά δεδομένα. Και έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Το Κράτος διοικείται από διευθυντές υπουργού; Πόσους υπαλλήλους είχε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών; Εγώ από τον πίνακα που έχω στα χέρια μου βλέπω 48-50».
Συνεχίζει η εισαγγελέας: Από όλους τους συνεργάτες που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου ποιοι ήταν της εμπιστοσύνης του; Εσάς πήρε για να παραλάβετε το CD. Πώς δεν έδωσε σε εσάς το CD για να το φυλάξετε;
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της μάρτυρος ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός της είπε ότι έδωσε τα στοιχεία στον Καπελέρη και τα πλήρη στοιχεία στον Διώτη. Το μέλος του δικαστηρίου Αρεοπαγίτης Κων/νος Τσόλας, ρώτησε τη μάρτυρα τι ώρα έφυγε από το υπουργείο ο κ. Παπακωνσταντίνου εκείνο το βράδυ που παρέλαβε τον φάκελο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία αν ήταν μόνος του στο γραφείο του, όπως και αν υπήρχε υπολογιστής.
Η μάρτυρας απάντησε ότι υπήρχε υπολογιστής.
Ακόμη ο κ. Τσόλας ρώτησε αν στο γραφείο του τέως υπουργού υπήρχε χρηματοκιβώτιο και αν το γραφείο του είχε συρτάρια που κλείδωναν. Θετική ήταν και πάλι η απάντηση της μάρτυρος.
Η επόμενη ερώτηση του κ. Τσόλα ήταν αν ο κ. Παπακωνσταντίνου «και εσείς κυρία Χατζή ξέρετε από υπολογιστή. Δηλαδή ξέρετε να κάνετε μια αντιγραφή;» Και πάλι η απάντηση της μάρτυρος ήταν θετική.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου, ρώτησε αν ο υπολογιστής του κ. Παπακωνσταντίνου είχε κωδικό πρόσβασης, αν τον γνώριζε και αν τον είχε εμπιστευτεί σε κάποιο πρόσωπο από το γραφείο του. Η απάντηση ήταν αρνητική.
Ο Δημήτρης Κράνης, μέλος του δικαστηρίου επεσήμανε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου το επίμαχο βράδυ που παρέλαβε τον φάκελο ήρθε εσπευσμένα στο γραφείο του για να παραλάβει το CD χωρίς άγχος. «Δεν σας έδωσε την εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι το εξαιρετικό;» ρώτησε και η μάρτυς απάντησε «όχι».
Το αναπληρωματικό μέλος του δικαστηρίου, Αθανάσιος Ράντος, ρώτησε την κυρία Χατζή πόσες φορές και πόσα έγγραφα το διάστημα που ήταν υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου ήρθαν από την πρεσβεία ως εμπιστευτικά με «ταχυδρόμο». Η μάρτυς απάντησε ότι ήταν η μοναδική φορά.
Ο κ. Ράντος ρώτησε πόση ώρα έμεινε στο γραφείο του ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού παρέλαβε τον φάκελο. Η μάρτυρας απάντησε ότι εκείνη έφυγε στις 12 το βράδυ χωρίς να γνωρίζει την ώρα αποχώρησης του υπουργού. Ο κ. Ράντος έθεσε το ερώτημα στην κυρία Χατζή πώς είναι δυνατόν όπως η ίδια έχει πει να θεωρεί ότι το CD περιέχει πολύ ευαίσθητες πληροφορίες και να το δίνει σε μια γραμματέα του να το αντιγράφει;
Στο τέλος των απαντήσεων ο κ. Ράντος είπε στη μάρτυρα ότι «με αυτά που λέτε αυτοδιαψεύδεστε».
Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας της Έδρας, Γεώργιος Μπομπόλης απευθυνόμενος στη μάρτυρα είπε «δεν ρωτήσατε τον κατηγορούμενο τί αρχείο είναι αυτό; Εσάς για τί σας είχε; Για μόστρα; Ήταν κλεμμένο αρχείο; Ήταν CD ή στικάκι; Εσείς τι καταλάβατε;»
Και η μάρτυρας απάντησε : «Δεν κατάλαβα»
Επανέρχεται ο κ. Μπομπόλης και ρωτά: Μπορεί κάποιος να κλέψει από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου κάτι; Και η μάρτυς απαντά: 'Οχι υπάρχει ασφάλεια.
Και συνεχίζει ο κ. Μπομπόλης: Στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν σε CD και μετατράπηκε σε στικάκι. Στον κ. Διώτη τελικά τι έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου; CD ή στικάκι;
Η κυρία Χατζή απαντά «Δεν ξέρω».
Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση μαρτύρων αύριο το μεσημέρι στις 3.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως να εξεταστούν νέοι μάρτυρες. Έτσι στις 3 Μαρτίου θα καταθέσουν οι Καπελέρης, Πλασκοβίτης και Μπάνου. Και την επόμενη ημέρα ο Διώτης και ο Στασινόπουλος. Αντίθετα το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Παπακωνσταντίνου να εξεταστούν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίων Γεωργακόπουλος και ο παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για την πάταξη της φοροδιαφυγής Παναγιώτης Νικολούδης.
Αθώος δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για το «πειραγμένο» usb στην έναρξη της δίκης για τη λίστα Λαγκάρντ
«Είμαι αθώος. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες». Αυτό δήλωσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών όταν του ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο να τοποθετηθεί επί της υποθέσεως.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950, περί καταχραστών του Δημοσίου, που προβλέπει προσαύξηση των ποινών.
Επίσης, βαρύνεται με το κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εισήλθε στο δικαστικό μέγαρο -κατόπιν ειδικής άδειας- από το γκαράζ του κτηρίου, προκειμένου να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ. Μάλιστα ζήτησε από το δικαστήριο να μην φωτογραφηθεί. Όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου του απάντησε ότι είναι δημόσιο πρόσωπο και πρόσωπο της επικαιρότητας.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του Δημήτρη Μασίνα, διευθυντή του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου. Στην κατάθεσή του έκανε αναφορά στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού και συγκεκριμένα στον Ανδρέα Ρωσσώνη, Συμεών Σικιαρίση, Μαρίνα Παπακωνσταντίνου και Ελένη Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Μασίνας ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί στους συγγενείς του υπουργού ο φορολογικός έλεγχος που έχει διενεργηθεί και μέσα στις επόμενες μέρες, ίσως και αύριο, θα κοινοποιηθεί.
Η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο συνεχίστηκε με την κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Μαντούβαλου, ο οποίος ήταν στέλεχος του ΣΔΟΕ, αρμόδιος για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ.
Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, μετά την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, περιήλθε στικάκι το οποίο περιείχε 2.059 αρχεία.
Στη συνεχεία εντάχτηκε στη δικογραφία ένα νέο cd που στάλθηκε από τη Γαλλία που περιείχε όμοια στοιχεία με το στικάκι usb, με τη μόνη διαφορά ότι το cd περιείχε τρία επιπλέον αρχεία στα οποία περιλαμβάνονταν τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπ. Οικονομικών.
Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου
Σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 3/2014 παραπεμπτικού βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου «με πρόθεση νόθευσε έγγραφο που ήταν προσιτό σ’ αυτόν λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη».
Συγκεκριμένα, από τη λίστα Λαγκάρντ (σε μορφή CD) που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας και περιείχε 2.062 καρτέλες με κινήσεις λογαριασμών στην Τράπεζα USB της Ελβετίας ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε, τρία ηλεκτρονικά αρχεία που έφεραν τις ονομασίες (file names).
Πρόκειται για τα αρχεία α) «B9010138503.xls», β) «B9010140694.xls» και γ) «B9010140695.xls» που αφορούσαν στους συγγενείς του α) Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου πρώτης εξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) Ελένη Παπακωνσταντίνου σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη και πάλι εξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.
Να σημειωθεί ότι οι ξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι κόρες του αείμνηστου υπουργού Δικαιοσύνης και δικηγόρου Μιχάλη Παπακωνσταντίνιου.
Μετά την αφαίρεση αυτή στο στικάκι (USb) που στάλθηκε στον Ιωάννη Διώτη για τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου, ήταν, πλέον 2.059 ηλεκτρονικά αρχεία.
O κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε (νόθευσε τη λίστα) τα ονόματα των τριών συγγενών του από λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με το βούλευμα, με σκοπό αφ’ ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγγενών του περιέχονταν στον CD της λίστα Λαγκάρντ (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών και αφ’ ετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους τρεις συγγενείς του, αφού θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο.
Κατά το επίμαχο βούλευμα και πάλι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ είχε αποφασίσει να διαπράξει το κακούργημα δεν ολοκλήρωσε την πράξη του από εξωτερικά αίτια και ανεξάρτητα από τη θέλησή του.
Δηλαδή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ενώ «μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα» για επωφεληθούν τα συγγενικά του πρόσωπα και να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο με ποσό που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, αποκαλύφθηκε η νόθευση και έγινε γνωστό το περιεχόμενο των τριών αρχείων των συγγενικών του προσώπων που διαγράφησαν.
Με το ίδιο βούλευμα κρίθηκε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο ως συμμέτοχοι τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.
Αντίθετα, το επίμαχο βούλευμα έκρινε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι περιορισμοί όροι που του έχουν επιβληθεί και είναι χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ και υποχρεωτική εμφάνιση του, μια φορά στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει.
Το «δια ταύτα» του παραπεμπτικού βουλεύματος
Συγκεκριμένα, το «δια ταύτα» του παραπεμπτικού βουλεύματος (3/2014) για τον κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει:
«ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
του άρθρου 86 παρ.4 του Συντάγματος
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους δικαστές: 1) Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, πρόεδρο του Συμβουλίου, ως ανώτερο στο βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, τρίτο εκ του ΑΠ τακτικό μέλος του Συμβουλίου, 2) Νικόλαο Ρόζο, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, μοναδικό εκ του ΣτΕ αναπληρωματικό μέλος, λόγω κωλύματος της Μαρίνας-Ελένης Κωνσταντινίδου, συμβούλου επικρατείας, δευτέρου εκ του ΣτΕ τακτικού μέλους του Συμβουλίου, 3) Χρήστο Ράμμο, σύμβουλο επικρατείας, πρώτο εκ του ΣτΕ τακτικό μέλος του Συμβουλίου, 4) Χριστόφορο Κοσμίδη, αρεοπαγίτη, εισηγητή, πρώτο εκ του ΑΠ αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου, κωλυομένου, κατ΄ άρθρο 10 παρ.2 του ν. 3126/2003, του ορισθέντος με τη 2/2013 απόφαση του Συμβουλίου ως ανακριτού, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, αρεοπαγίτη, δευτέρου εκ του ΑΠ τακτικού μέλους του Συμβουλίου και 5) Αγγελική Αλειφεροπούλου, αρεοπαγίτη, πρώτο εκ του ΑΠ τακτικό μέλος του Συμβουλίου.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Βασιλείου Πλιώτα, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αναπληρωματικού εισαγγελέως του Συμβουλίου, λόγω συνταξιοδοτήσεως του Αναστασίου Κανελλόπουλου, τακτικού εισαγγελέως.
ΚΛΗΡΩΘΕΝΤΩΝ απάντων σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομελείας της Βουλής, κατά τις 17η και 19η Ιουλίου 2013, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή των Ελλήνων κατά του πρώην υπουργού Γεωργίου Παπακωνσταντίνου.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ και της γραμματέως Αικατερίνης Τσιώλη, δικαστικής υπαλλήλου του Αρείου Πάγου, η οποία ορίστηκε ως γραμματέας του Συμβουλίου με την 103/18.7.2013 πράξη του ασκούντος καθήκοντα προέδρου του Αρείου Πάγου.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 86 παρ.4 του Συντάγματος και του άρθρου 12 του εκτελεστικού νόμου 3126/2003 τον κατηγορούμενο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου του Στεργίου και της Ελένης-Αθηνάς, οικονομολόγο, πρώην υπουργό Οικονομικών, κάτοικο Κηφισιάς Αττικής, για να δικασθεί ως υπαίτιος του ότι στην Αθήνα, σε μη επακριβώς προσδιορισμένη ημερομηνία εντός του χρονικού διαστήματος από 30-9-2010 έως 16-6-2011, έχοντας την ιδιότητα του υπαλλήλου και συγκεκριμένα του Υπουργού των Οικονομικών της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ενεργώντας κατά την άσκηση των καθηκόντων αυτού ως Υπουργού Οικονομικών, με μία πράξη τέλεσε περισσότερα εγκλήματα, που προβλέπονται στο νόμο και τιμωρούνται με στερητικές της ελευθερίας ποινές. Ειδικότερα:
1) Με πρόθεση νόθευσε έγγραφο που ήταν προσιτό σ’ αυτόν λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Περισσότερο συγκεκριμένα: Κατά τις τελευταίες νυκτερινές ώρες της 29-9-2010, με την ως άνω ιδιότητα, έλαβε στην κατοχή του, από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, στα πλαίσια νόμιμης διοικητικής συνδρομής, έναν ψηφιακό δίσκο αποθήκευσης δεδομένων CD, που περιείχε σε ηλεκτρονική μορφή, μέσα σε ηλεκτρονικό φάκελο (folder) με την ονομασία «GREECE», δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) καρτέλες κίνησης λογαριασμών, τα οποία αντιστοιχούσαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, που συνδέονταν φορολογικώς με την Ελλάδα και φέρονταν να έχουν καταθέσεις στην τράπεζα «ΗSBC», στη Γενεύη της Ελβετίας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2005 μέχρι το Φεβρουάριο 2007.
Στη συνέχεια, αντέγραψε, με ηλεκτρονικό υπολογιστή, το περιεχόμενο του εν λόγω ψηφιακού δίσκου CD σε φορητή μονάδα αποθήκευσης USB, την οποία, την 5-7-2011, απέστειλε στον Ιωάννη Διώτη, τότε Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και την οποία εμφάνισε ως πιστό αντίγραφο του ως άνω CD και δυναμένη, ως εκ τούτου, να παράσχει πίστη στις ελεγκτικές φορολογικές αρχές ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.
Πριν την κατά τα ανωτέρω αποστολή της, όμως, από το περιεχόμενο της εν λόγω φορητής μονάδας αποθήκευσης USB διέγραψε, με ηλεκτρονικό υπολογιστή, τρία (3) ηλεκτρονικά αρχεία που έφεραν τις ονομασίες (file names): «B9010138503.xls», β) «B9010140694.xls» και γ) «B9010140695.xls» και αφορούσαν, αντίστοιχα, στους συγγενείς του α) Ανδρέα Ρωσσώνη του Ιωάννη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, πρώτης εξαδέλφης του κατηγορουμένου, β) Συμεών Σικιαρίδη του Ιωάννη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, πρώτης εξαδέλφης του κατηγορουμένου και γ) Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη εξαδέλφη του κατηγορουμένου.
Μετά την ενέργεια αυτή, στη φορητή μονάδα αποθήκευσης USB, που στάλθηκε στον Ιωάννη Διώτη για τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου, ήταν, πλέον, καταγεγραμμένα μόνο δύο χιλιάδες πενήντα εννέα (2.059) ηλεκτρονικά αρχεία και όχι το σύνολο του περιεχομένου του ψηφιακού δίσκου CD, τον οποίο ο κατηγορούμενος είχε παραλάβει από τη Γαλλία και, τελικώς, απέκρυψε.
Από τη νόθευση αυτή μπορούσαν να παραπλανηθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών ως προς τον αριθμό των προσώπων, των οποίων τα εισοδήματα έπρεπε να ελεγχθούν και ως προς τον υπολογισμό του αναλογούντος φόρου και να παραλειφθεί ο έλεγχος των ως άνω συγγενών του κατηγορουμένου.
Με τη νόθευση, ο κατηγορούμενος σκόπευε αφ’ ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγκεκριμένων συγγενών του περιέχονταν στον προαναφερθέντα ψηφιακό δίσκο CD (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως Υπουργού Οικονομικών και αφ’ ετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους εν λόγω συγγενείς του, αφού, με την ίδια ενέργεια, αυτοί θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο. Τελικώς, όμως, ο έλεγχος, πραγματοποιήθηκε μετά την αποκάλυψη της πράξης του κατηγορουμένου και κατέδειξε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-1997 έως 31-12-2011, οι συγγενείς του είχαν αποκρύψει φορολογητέα εισοδήματα, που ανέρχονταν συνολικά, για τα 15 οικονομικά έτη του ως άνω χρονικού διαστήματος, ως προς α) τον Ανδρέα Ρωσσώνη του Ιωάννη, στο ποσό των 1.457.210,48 ευρώ, β) το Συμεών Σικιαρίδη του Ιωάννη, στο ποσό των 1.666.318,05 ευρώ και γ) την Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, συζ. Συμ. Σικιαρίδη, στο ποσό των 2.987.660,08 ευρώ. Το όφελος, που θα απεκόμιζαν οι ως άνω από την αποφυγή του φορολογικού ελέγχου και η αντίστοιχη ζημία, που απειλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου και συνίστατο στο ποσό των αναλογούντων στο αποκρυβέν εισόδημα φόρων, υπερέβαινε για τον καθένα το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και, πάντως, δεν ήταν κατώτερο των τετρακοσίων τριάντα χιλιάδων (430.000) ευρώ για τον Ανδρέα Ρωσσώνη, των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ για τον Συμεών Σικιαρίδη και του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για την Ελένη Παπακωνσταντίνου και, συνολικά, ως προς όλους τους συγγενείς του κατηγορουμένου, τουλάχιστον του ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων τριάντα χιλιάδων (1.930.000) ευρώ. Ως εκ τούτου, η ζημία που απειλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου, λόγω του ύψους αυτής και της αντικειμενικής αξίας του συνολικού ποσού της στις συναλλαγές, είναι ιδιαίτερα μεγάλη. -Και
2) Έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει κακούργημα, επιχείρησε πράξη που περιείχε, τουλάχιστον, αρχή εκτελέσεως, πλην, όμως, το κακούργημα δεν ολοκληρώθηκε από αίτια εξωτερικά και ανεξάρτητα από τη θέλησή του. Ειδικότερα, κατά τον προσδιορισμό, την είσπραξη ή τη διαχείριση φόρων, αφού μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, επιχείρησε να ελαττώσει εν γνώσει του, για να ωφεληθούν άλλοι, τη δημόσια περιουσία, της οποίας η διαχείριση του ήταν εμπιστευμένη, η δε αντίστοιχη ζημία, που απειλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου υπερέβαινε το ποσό των 150.000 ευρώ και ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη. Περισσότερο συγκεκριμένα: Με την ιδιότητα του Υπουργού Οικονομικών, την οποία είχε, ήταν ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, σύμφωνα με το άρθρο 2 του τότε ισχύοντος ν. 2362/1995 «Κώδικας Δημοσίου Λογιστικού», για να εποπτεύει και να κατευθύνει τις δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό, την είσπραξη και τη διαχείριση των φόρων και των δημοσίων εσόδων γενικά. Ενώ, λοιπόν, κατά τα αναφερόμενα στην προηγούμενη πράξη, έλαβε στην κατοχή του, από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, τον πρωτότυπο ψηφιακό δίσκο CD των γαλλικών αρχών, που περιείχε σε ηλεκτρονική μορφή, μέσα σε ηλεκτρονικό φάκελο (folder) με την ονομασία «GREECE», δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) καρτέλες κίνησης λογαριασμών, που αντιστοιχούσαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία συνδέονταν φορολογικώς με την Ελλάδα και φέρονταν να έχουν καταθέσεις στην τράπεζα «ΗSBC», στη Γενεύη της Ελβετίας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2005 μέχρι το Φεβρουάριο 2007, με την ίδια, παράνομη ενέργεια, που ήδη αναφέρθηκε, δηλαδή της νόθευσης του περιεχομένου της φορητής μονάδας αποθήκευσης USB, στην οποία δεν εμφανίζονταν πλέον τα συγκεκριμένα τρία (3) ηλεκτρονικά αρχεία που αφορούσαν στους ως άνω συγγενείς του, προσπάθησε να ελαττώσει, με τη θέλησή του και τελώντας σε γνώση της ελάττωσης που επρόκειτο να επέλθει, την περιουσία του Δημοσίου, της οποίας είχε τη διαχείριση. Αυτό θα γινόταν, διότι μετά τη νόθευση, που επέφερε, δεν θα προσδιοριζόταν σε βάρος των συγγενών του ο φόρος, που αντιστοιχούσε στα εισοδήματά τους για την περίοδο από 1-1-1997 έως 31-12-2011, ανερχόμενα στο ύψος που αναφέρεται στην προηγούμενη πράξη. Κατά την πράξη του, ενήργησε με σκοπό αφ’ ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συγγενείς του αναφέρονταν στη «λίστα Falciani» και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει τη βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως Υπουργού Οικονομικών και αφ’ ετέρου να ωφεληθούν οι ως άνω συγγενείς του, στο όνομα των οποίων υπήρχαν καρτέλες κίνησης λογαριασμών στον ψηφιακό δίσκο CD, κατά τα ποσά που θα καλούνταν να καταβάλουν στο Δημόσιο ως φόρο για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν, στην περίπτωση που αυτό ήθελε διαπιστωθεί από το σχετικό φορολογικό έλεγχο. Το όφελος που θα αποκόμιζαν οι συγγενείς του και η αντίστοιχη ζημία, που απειλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου και συνίστατο στην απώλεια του ποσού των αναλογούντων στα ως άνω εισοδήματα φόρων, υπερέβαιναν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και, πάντως, το ποσό αυτό δεν ήταν κατώτερο, των τετρακοσίων τριάντα χιλιάδων (430.000) ευρώ για τον Ανδρέα Ρωσσώνη, των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ για τον Συμεών Σικιαρίδη και του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για την Ελένη Παπακωνσταντίνου και, συνολικά, για όλους μαζί, του ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων τριάντα χιλιάδων (1.930.000) ευρώ. Η ζημία, που απειλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου, λόγω του ύψους αυτής και της αντικειμενικής αξίας του συνολικού ποσού στις συναλλαγές, είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Για τη συγκάλυψη της πράξης της απιστίας στην υπηρεσία μεταχειρίστηκε τα ιδιαίτερα τεχνάσματα της απόκρυψης του ψηφιακού δίσκου, που είχε παραλάβει από τις γαλλικές αρχές και της αλλοίωσης του αντιγράφου του δίσκου αυτού, που είχε δημιουργήσει ο ίδιος στη φορητή μονάδα αποθήκευσης USB. Πλην, όμως, δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει την πράξη του και, τελικώς, η ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου δεν επήλθε, διότι αποκαλύφθηκε η νόθευση, διαπιστώθηκε το περιεχόμενο των διαγραφέντων τριών ηλεκτρονικών αρχείων και, μετά το φορολογικό έλεγχο που ακολούθησε, καταλογίσθηκαν οι αναλογούντες φόροι στους ως άνω συγγενείς του.
ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων 1) Ανδρέα Ρωσσώνη του Ιωάννη, κατοίκου Φιλοθέης Αττικής, οδός Μακεδονίας 31, 2) Συμεών Σικιαρίδη του Ιωάννη και 3) Ελένης Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, συζ. Συμεών Σικιαρίδη, κατοίκων Αθηνών, οδός Ρηγίλλης 15, για ηθική αυτουργία στις πράξεις της νόθευσης εγγράφου από υπάλληλο και της απιστίας στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες, κατά τα προεκτεθέντα, αποδίδονται στον κατηγορούμενο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, ως φυσικό αυτουργό.
ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος του κατηγορουμένου Γεωργίου Παπακωνσταντίνου για την πράξη της παράβασης καθήκοντος και συγκεκριμένα για το ότι, από 30-9-2010 μέχρι 16-6-2011, έχοντας την ιδιότητα του υπαλλήλου, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του, με σκοπό να προσπορίσει σε άλλους παράνομο όφελος. Ειδικότερα, ενώ τα καθήκοντά του ως Υπουργού Οικονομικών επέβαλαν, σύμφωνα με το άρθρο 2 του τότε ισχύοντος ν. 2362/1995 «Κώδικας Δημοσίου Λογιστικού», να εποπτεύει, ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος και να κατευθύνει τις δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό, την είσπραξη και τη διαχείριση των φόρων και των δημοσίων εσόδων γενικά, αφού, κατά τα εκτεθέντα στις προηγούμενες πράξεις, έλαβε στην κατοχή του από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, στα πλαίσια διοικητικής συνδρομής, που προβλέπεται από σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών και από ευρωπαϊκή οδηγία, τον ψηφιακό δίσκο CD που περιείχε τα δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) ηλεκτρονικά αρχεία με τα ονόματα ελλήνων φορολογουμένων, που είχαν καταθέσεις στο υποκατάστημα της τράπεζας «HSBC» στη Γενεύη της Ελβετίας, να μεριμνήσει ώστε να εγγραφούν και καταχωρηθούν, κατά τα κεκανονισμένα και προβλεπόμενα, στο οικείο πρωτόκολλο του Υπουργείου Οικονομικών, ο εν λόγω ψηφιακός δίσκος και το έγγραφο που τον συνόδευε και στη συνέχεια να δώσει εντολή στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), την πρωτίστως αρμόδια υπηρεσία, για άμεση έναρξη φορολογικών ελέγχων όλων των φυσικών και νομικών προσώπων που αναφέρονταν στα 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία του ως άνω ψηφιακού δίσκου, παρέλειψε την άσκηση των κατά νόμο οφειλομένων αυτών καθηκόντων του και δεν έδωσε τη σχετική εντολή στο ΣΔΟΕ, σκοπώντας, εκτός της αποφυγής διαπίστωσης των αποκρυβέντων εισοδημάτων και της καταβολής των αναλογούντων σ’ αυτά φόρων, προσαυξήσεων κλπ των συγγενικών του προσώπων, να ωφεληθούν, παρανόμως, από τη δυσχέρανση και τη μη άμεση έναρξη του επιβαλλόμενου φορολογικού ελέγχου, όσα από τα λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα από τα δύο χιλιάδες πενήντα εννέα (2.059), πλέον, της λίστας, είχαν αποκρύψει φορολογητέα εισοδήματα.
ΔΙΑΤΗΡΕΙ την ισχύ της με αριθμό 1/2014 διάταξης του αρεοπαγίτη ανακριτή, με την οποία επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου οι περιοριστικοί όροι 1) της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού τριάντα χιλιάδων(30.000) ευρώ και 2) της εμφάνισης, μια φορά στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΕ και ΕΓΙΝΕ στην Αθήνα, κατά τις ημερομηνίες 6η και 15η Οκτωβρίου, 3η και 19η Νοεμβρίου και 2α και 9η Δεκεμβρίου του έτους 2014 και ΕΚΔΟΘΗΚΕ στον ίδιο τόπο, την 11η Δεκεμβρίου του έτους 2014».
Μάρτυρες
Οι πρώτοι μάρτυρες που κατέθεσαν είναι οι:Νικηφόρος Διαμαντούρος Ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman –Στρασβούργο), Νικόλαος Αλιβιζάτος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών,
Δημήτριος Μασίνας διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ),
Απόστολος Δελτσίδης πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Παναγιώτης Μαντούβαλος στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ,
Χρυσή Χατζή πρόσωπο του στενού πυρήνα του κ. Παπακωνσταντίνου και διευθύντρια του γραφείου του, Γεώργιος Αγγελόπουλος εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής, Σοφία Ρίτσου ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και Λουκάς Τσούκαλης πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου
Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου.Τακτικά μέλη του Υπουργοδικείου από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι οι: Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος και Ταξιαρχία Κόμβου.
Αναπληρωματικά μέλη από το ΣτΕ είναι ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΣΤ΄ Τμήματος ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος και Εμμανουήλ Κουσιούρης.
Από τον Άρειο Πάγο εκτός του κ. Πάσσου και της κυρίας Δημητρίου-Βασιλοπούλου, συμμετέχουν στο Ειδικό Δικαστήριο οι εξής αρεοπαγίτες ως τακτικά μέλη Κωνσταντίνος Τσόλας, Δημήτριος Κράνης, Δημήτριος Κόμης, Αντώνης Ζευγώλης, Αργύριος Σταυράκης και Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου.
Αναπληρωματικά μέλη από τον Άρειο Πάγο είναι οι αρεοπαγίτες, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Φράγκος και Ερωτόκριτος Καλούδης, ενώ αναπληρωματικός εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μπομπόλης.
Η δίκη διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί που το 1991 δικάστηκαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Γιώργος Κοσκωτάς. Οι συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου –εκτός της σημερινής πρώτης συνεδρίασης- θα ξεκινούν στις 15:00 το μεσημέρι και θα συνεχίζουν έως το βράδυ.
Η δίκη σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστών θα διαρκέσει ένα με ενάμισι μήνα, εάν δεν ακολουθήσουν οι δικηγόροι του κ. Παπακωνσταντίνου την τακτική των ενστάσεων επί της διαδικασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα