Βενιζέλος: Γιατί το Μνημόνιο έχει άρρηκτη σχέση με τη δανειακή σύμβαση

Βενιζέλος: Γιατί το Μνημόνιο έχει άρρηκτη σχέση με τη δανειακή σύμβαση

Ταυτόσημη η δανειακή σύμβαση με το Μνημόνιο, λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παιζει παιχνίδια πάνω στα ευγενικά αισθήματα πατριωτισμού και αξιοπρέπειας του λαού - Κατά τον κ. Βενιζέλο «η κυβέρνηση πηγαίνει πλησίστια σε Μνημόνιο 3 φωνάζοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση»

Βενιζέλος: Γιατί το Μνημόνιο έχει άρρηκτη σχέση με τη δανειακή σύμβαση
Τα σημειώματα του ΠΑΣΟΚ για το πού βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους δανειστές και για το τι σήμαινε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να υπογράψει το αποκαλούμενο «προσχέδιο Μοσκοβισί», τα οποία ενεχείρισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και προσθέτει: «Να μιλάμε στο λαό με απλότητα και ειλικρίνεια. Να μην παίζουμε παιχνίδια πάνω στα ευγενικά του αισθήματα πατριωτισμού και αξιοπρέπειας. Η αλήθεια έχει κόστος και όταν κυβερνάς πρέπει να αναλαμβάνεις το κόστος της αλήθειας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μνημονίου – δανειακής σύμβασης και υποστηρίζει πως όταν η κυβέρνηση Τσίπρα «λέει "θέλω παράταση της δανειακής σύμβασης ", θέλει παράταση του νομικού πλαισίου επί τη βάσει του οποίου κινείται η σχέση μας με τους εταίρους», άρα συνέχιση του μνημονίου.

Κάνοντας σύνοψη του σημείου που βρίσκεται η χώρα, ο κ. Βενιζέλος εξηγεί ότι αυτό που έχει παραταθεί τεχνικά μέχρι τις 28.2 είναι η δανειακή σύμβαση που έληγε στις 31.12. 2014 και προσθέτει: «Η παράταση είναι νόμος ψηφισμένος από την ελληνική Βουλή. Το μνημόνιο είναι οι όροι της δανειακής  σύμβασης. Το πρόγραμμα είναι η δανειακή σύμβαση με τους όρους που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Οι όροι ήταν και είναι υπό διαρκή αξιολόγηση, διαπραγμάτευση και επαναπροσδιορισμό. Αυτό συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια».

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τα έγγραφα που παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποδομεί γραμμή-γραμμή την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι το «προσχέδιο Μοσκοβισί» που παρουσιάστηκε προχθές στις Βρυξέλλες είναι διαφορετικό από το λεγόμενο «προσχέδιο Ντάισελμπλουμ» το οποίο απορρίφθηκε από την Αθήνα ως απαράδεκτο.  
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, «εφόσον λοιπόν ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στη συνέντευξή του μετά το χθεσινό eurogroup  ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει το προσχέδιο Μοσκοβισί, η ελληνική κυβέρνηση  δηλώνει έτοιμη να αποδεχθεί:

1.    Παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι απολύτως συνδεδεμένη με το μνημόνιο 
2.    Το ισχύον από το 2012 πλαίσιο για το χρέος και τις παραμετρικές αλλαγές  χωρίς καμία μονομερή ενέργεια.
3.    Τις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια).
4.    Τις δεσμεύσεις ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, ιδίως σε σχέση με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.
5.    Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με βάση το πρόγραμμα, τα οποία δεν μπορούν να ανατραπούν μονομερώς από νέα μέτρα της κυβέρνησης ( άρα πλήρης αντίθεση με το λεγόμενο πρόγραμμα  της Θεσσαλονίκης).
6.    Την συμφωνία με τους εταίρους σε σχέση με τυχόν νέα δικά της μέτρα που πρέπει να είναι δημοσιονομικώς  πλήρως θεμελιωμένα».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αυτές οι παραδοχές της σημερινής κυβέρνησης συνιστούν τεράστια υποχώρηση της χώρας σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρισκόταν οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στις 29 Δεκεμβρίου 2014, όταν διαλύθηκε η Βουλή λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ και προκηρύχθηκαν οι εκλογές και αποδεικνύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση πηγαίνει πλησίστια σε Μνημόνιο 3 φωνάζοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση. 

Διαβάστε το κείμενο με τον τίτλο «Άτυπη ενημέρωση σχετικά με τη δήλωση της κυβέρνησης ότι ήταν έτοιμη να δεχθεί το «προσχέδιο Μοσκοβισί» που ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε στον κ. Τσίπρα. 

«Τι σημαίνει η δήλωση της κυβέρνησης ότι ήταν έτοιμη να δεχθεί το «προσχέδιο Μοσκοβισί»;
Η κυβέρνηση αναγόρευσε σε κομβικό θέμα χθες το λεγόμενο «προσχέδιο Μοσκοβισί» που ήταν έτοιμη – έτσι δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης – να αποδεχθεί.
Βέβαια, τα προσχέδια συμπερασμάτων του eurogroup δεν τα ετοιμάζει ο επίτροπος, αλλά το euro working group. Αξίζει όμως να δούμε το περιεχόμενο του «προσχεδίου Μοσκοβισί» που είδε δημοσιογραφικά το φως της δημοσιότητας.
Το κείμενο λοιπόν που φέρεται δημοσιογραφικά ως «προσχέδιο Μοσκοβισί» ( και μάλιστα το δεύτερο που θεωρήθηκε καλύτερο και αναφέρεται και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης), προβλέπει :

–    Δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οποιοδήποτε νέο μετρό δεν θα αντιβαίνει στις υπάρχουσες δεσμεύσεις και θα είναι πλήρως θεμελιωμένο.
Δέσμευση ότι θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα ενεργεί σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους και διεθνείς ( δηλαδή ΔΝΤ ) εταίρους.
Δέσμευση ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά πετυχαίνοντας και μετά διατηρώντας ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα. Η δυνατότητα να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 θα εξετασθεί υπό το φως των υπό εξέλιξη οικονομικών συνθηκών (που δυστυχώς επιδεινώνονται μετά τις εκλογές  και κρατούν τη χώρα στο μνημόνιο, με άλλα όμως λόγια)
–       Ότι ως προς το χρέος ισχύει το πλαίσιο που αποφάσισε το eurogroup  το Νοέμβριο του 2012 ( και όχι προεκλογικές διακηρύξεις περί μονομερών ενεργειών και διεθνών διασκέψεων).
–       Ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τις οικονομικές δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της ( πληρωμή τοκοχρεολυσίων ).

Τα παραπάνω συγκροτούν τη βάση για την παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης υπό τη μορφή ενός τετράμηνου  ενδιάμεσου προγράμματος που θα οδηγήσει σε μια νέα  «σύμβαση  ανάπτυξης» ( ευφημισμός του νέου Μνημονίου 3)  για την Ελλάδα η οποία θα προετοιμασθεί και θα συναφθεί την περίοδο αυτή.
Όποτε κρίνεται αναγκαίο, η Επιτροπή θα παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση τεχνική βοήθεια για  την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ( υπάρχει ούτως ή άλλως η task force  του κ. Ράιχενμπαχ ).
Το eurogroup  καλεί τους «τρεις θεσμούς» ( Επιτροπή ,ΕΚΤ ,ΔΝΤ – ο όρος τρόικα αντικαταστάθηκε !) να συνεχίσουν την τεχνική προετοιμασία με τις ελληνικές αρχές και ιδίως να προσδιορίσουν τις ενδιάμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, το πώς αυτές θα καλυφθούν, τους αντίστοιχους όρους ( αιρεσιμότητα ) και να υποβάλουν σχετική έκθεση στο eurogroup της 21.2.2015.

Στο δεύτερο αυτό σχέδιο που αποδίδεται στον επίτροπο Μοσκοβισί δεν περιλαμβάνεται αναφορά στα 11 δις του ΤΧΣ που σύμφωνα με το «πρώτο σχέδιο  Μοσκοβισί»  προβλεπόταν ότι μπορούν να διατεθούν μόνο για τις ανάγκες του τραπεζικού τομέα.
Εφόσον λοιπόν ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στη συνέντευξή του μετά το χθεσινό eurogroup  ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει το προσχέδιο Μοσκοβισί, η ελληνική κυβέρνηση  δηλώνει έτοιμη να αποδεχθεί:
 

1.    Παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι απολύτως συνδεδεμένη με το μνημόνιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι όροι της. Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο συνιστούν το πρόγραμμα. Νομικά αυτό που έχει παραταθεί μέχρι 28.2 ,με νομό που ψήφισε η ελληνική Βουλή, είναι η δανειακή σύμβαση.
2.    Το ισχύον από το 2012 πλαίσιο για το χρέος και τις παραμετρικές αλλαγές  χωρίς καμία μονομερή ενέργεια.
3.    Τις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια).
4.    Τις δεσμεύσεις ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, ιδίως σε σχέση με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.
5.    Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με βάση το πρόγραμμα, τα οποία δεν μπορούν να ανατραπούν μονομερώς από νέα μέτρα της κυβέρνησης ( άρα πλήρης αντίθεση με το λεγόμενο πρόγραμμα  της Θεσσαλονίκης).
6.    Την συμφωνία με τους εταίρους σε σχέση με τυχόν νέα δικά της μέτρα που πρέπει να είναι δημοσιονομικώς  πλήρως θεμελιωμένα.

Αυτές όμως οι παραδοχές της σημερινής κυβέρνησης συνιστούν τεράστια υποχώρηση της χώρας σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρισκόταν οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στις 29 Δεκεμβρίου 2014, όταν διαλύθηκε η Βουλή λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ και προκηρύχθηκαν οι εκλογές.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παρατείνει τεχνικά για δύο μήνες – μέχρι τις 28.2 – τη δανειακή σύμβαση για να πάει μετά όχι σε ενδιάμεσο πρόγραμμα και μετά σε νέο πρόγραμμα ( δηλαδή Μνημόνιο 3 ),  αλλά για να περάσει στη νέα, πολύ πιο άνετη για την χώρα, φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής!
Επίσης η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει το ζήτημα της μετατροπής του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό, ενώ τώρα υπάρχει πλήρης σιωπή, δηλαδή αποδοχή του προγράμματος του ΔΝΤ ως έχει !  Αυτό είπε και η κα Λαγκάρντ στη χθεσινή συνέντευξη μετά το eurogroup.
Συμπέρασμα : η σημερινή κυβέρνηση πηγαίνει πλησίστια  σε Μνημόνιο 3 φωνάζοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ η προηγούμενη «ενδοτική» κυβέρνηση πήγαινε τη χώρα εκτός μνημονίου σε καθεστώς προληπτικής πιστωτικής γραμμής!».


Διαβάστε το έγγραφο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε επίσης στον πρωθυπουργό με τίτλο «άτυπη σύνοψη του σημείου στο οποίο βρίσκεται η χώρα, προκειμένου να διευκολυνθεί ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος και η Ελλάδα να πάει προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο»
 
1.Αυτό  που έχει παραταθεί τεχνικά μέχρι τις 28.2 είναι η δανειακή σύμβαση που έληγε στις 31.12. 2014.
Η παράταση είναι νόμος ψηφισμένος από την ελληνική Βουλή.
Το μνημόνιο είναι οι όροι της δανειακής  σύμβασης.
Το πρόγραμμα είναι η δανειακή σύμβαση με τους όρους που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Οι όροι ήταν και είναι υπό διαρκή αξιολόγηση, διαπραγμάτευση και επαναπροσδιορισμό. Αυτό συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα πλέον η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κατάσταση πολύ καλύτερη, άρα τα εκκρεμή ζητήματα είναι πολύ λίγα. Τώρα το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στηρίζει και δεν υπονομεύει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
 
2.Το νέο επικοινωνιακό πρόσχημα της σημερινής κυβέρνησης είναι η δυνατότητα παράτασης της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι του προγράμματος / μνημονίου ! Όμως αυτά είναι ταυτόσημα με νομική βάση τη δανειακή σύμβαση!

 
3. Πρόσχημα αντίστοιχο με την κατάργηση της τρόικα που μετονομάστηκε σε  «εκπροσώπους των τριών θεσμών». Το δε επιχείρημα ότι οι υπουργοί δεν συζητούν με τα στελέχη της τρόικα διαψεύδεται από την μυστική συνάντηση Βαρουφάκη / Τόμσεν!
 
4. Ούτως ή άλλως η νέα κυβέρνηση έχει πλήρως υπαναχωρήσει σε σχέση με τις προεκλογικές της θέσεις στο ζήτημα του χρέους
 
5. Η δίμηνη τεχνική παράταση μέχρι τις 28.2  έγινε για δύο λόγους:
Πρώτον, για να είναι ομαλή η σχέση της ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες.
Δεύτερον, για να συμφωνηθεί μέσα στο δίμηνο το πλαίσιο της επόμενης φάσης, της φάσης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

 
6. Η προηγούμενη κυβέρνηση – με επιμονή του ΠΑΣΟΚ – δεν συμφώνησε σε κανένα μέτρο δημοσιονομικής λιτότητας ή σε μέτρο αντίθετο προς το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ως προϋπόθεση για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Αυτό έγινε χωρίς δημαγωγίες, χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια με τα αισθήματα του ελληνικού λαού, χωρίς αρνητική διεθνή δημοσιότητα που προξενεί μεγάλη βλάβη στην ελληνική οικονομία.
 
7. Βασικός στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης – και σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ – ήταν η μείωση του ύψους του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματοςώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές. Το ζήτημα αυτό ήταν βασική προεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ και το 2012 και στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
 
8. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, θα προτιμούσε η παράταση της δανειακής σύμβασης να είναι πολύ μεγαλύτερη από το δίμηνο που λήγει στις 28.2, ώστε να μη χρειαστεί να μπει στη δύσκολη θέση να χειριστεί το θέμα!

 
9. Η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει την εντύπωση ότι συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, διεκδικεί την παραμονή σε ένα έκτακτο καθεστώς που μπορεί να μη λέγεται δανειακή σύμβαση ( με όρους που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ), αλλά πχ «πρόγραμμα γέφυρα».
Αυτό όμως δεν είναι το νέο πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που είναι το βήμα επανόδου στην ομαλότητα μιας ισότιμης χώρας μέλους της ευρωζώνης.
Επιπλέον διεκδικεί ένα  «πρόγραμμα γέφυρα» χωρίς τις ευνοϊκές υπολειπόμενες  δόσεις της δανειακής σύμβασης, αλλά με υπερεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ προκειμένου να καλύπτονται οι ταμειακές ανάγκες του δημοσίου.
 
10. Στο μεταξύ η σημερινή κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να αναφέρεται στο υφιστάμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ που ισχύει έως τον Μάρτιο του 2016. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ως στόχο την μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό, ώστε να παραλληλισθεί με την προληπτική πιστωτική γραμμή από την ευρωζώνη. Η σημερινή κυβέρνηση δεν αναφέρεται στο ζήτημα των εκκρεμών δόσεων του προγράμματος του ΔΝΤ.

 
11. Αντί για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προς τα εμπρός, η κυβέρνηση ψάχνει γλωσσικά προσχήματα για να πάει προς τα πίσω!
 
12. Ας διατυπωθεί επιτέλους επίσημα, καθαρά, ολοκληρωμένα, χωρίς συνεχή γλωσσικά τεχνάσματα, η θέση της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε από τη θέση μας στην αντιπολίτευση.




Διαβάστε την αρχική δανειακή σύμβαση που κυρώθηκε με το ν. 40/60 2012


Διαβάστε την τροποποίηση/ παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι 28.2.2015 που κυρώθηκε με το ν. 4316/2014



Τα δύο αντίγραφα νόμων, με τα οποία διαφαίνεται η άρρηκτη σχέση δανειακής σύμβασης και μνημονίου έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης