Φαλσιανί: Η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε λογαριασμό 500 εκατ. ευρώ στην HSBC

Φαλσιανί: Η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε λογαριασμό 500 εκατ. ευρώ στην HSBC

«Ψεύδη, συκοφαντία και αλητεία» απαντούν συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου

Φαλσιανί: Η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε λογαριασμό 500 εκατ. ευρώ στην HSBC
«Η αλήθεια του ανθρώπου που αποκάλυψε τα μυστικά των φορολογικών παραδείσων», αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων», για τον Γαλλοϊταλό Ερβέ Φαλσιανί που διέρρευσε την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».

Στο βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ιταλία από τις εκδόσεις «Chiarelettere» στις 18 Φεβρουαρίου, και που συνυπογράφεται από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Il Sole 24 Ore, Αντζελο Μινκούτζι, ο Φαλσιανί τονίζει ότι η τράπεζα HSBC της Γενεύης διατηρούσε μία συγκεκριμένη δομή ώστε να βοηθά τους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν.

Ανάμεσα στους περίπου 60 ισχυρούς πελάτες της, τους οποίους ο Γαλλοϊταλός πρώην εργαζόμενος της τράπεζας και αρμόδιος για θέματα πληροφορικής, χαρακτηρίζει «χρυσούς καταθέτες», λέγεται πως συμπεριλαμβάνεται και το όνομα της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το βιβλίο του, η Μαργαρίτα Παπανδρέου φέρεται πως είχε 500 εκατ. ευρώ στην HSBC, κάτι που ωστόσο διαψεύδουν με ανακοίνωσή τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για ψεύδη, συκοφαντία και αλητεία.

Στις 224 σελίδες του βιβλίου, ο Φαλσιανί εξηγεί πως η HSBC της Γενεύης, «παρότι είχε χιλιάδες καταθέσεις, εισέπραττε τα κέρδη της στην πραγματικότητα χάρη σε περίπου 60 πελάτες -εταιρίες, επιχειρηματίες, επενδύσεις- που είχαν μία τεράστια εξουσία: Με αντάλλαγμα τα χρήματα που κατέθεταν μπορούσαν να αποκτήσουν ό,τι ήθελαν».
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα, αναφέρει πως η δύναμη της τράπεζας «συνδέεται με τους πιο σημαντικούς πελάτες της και στον έλεγχο που μπορεί να ασκήσει χάρη στις τεράστιες καταθέσεις και το συμφέρον πελατών, μάνατζερ και πολιτικών. Ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ισπανίας, ο Εμίλιο Μποτίν, της τράπεζας Santander (της οποίας ήταν πρόεδρος μέχρι το θάνατό του, 10/09/2014), ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC της Γενεύης».

Στο σημείο αυτό, λοιπόν, εξηγεί πως «η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, διατηρούσε λογαριασμό 500 εκατ. ευρώ» και συνδέει τις εικασίες αυτές με την επιβολή μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα ως μοχλό πίεσης που ασκήθηκε από τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε στα χέρια του την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», στον Γιώργο Παπανδρέου.



Γράφει χαρακτηριστικά: «Το 2011 επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για τη σωτηρία της Ελλάδας ήταν ο Σαρκοζί που είχε αυτή τη λίστα και γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου. Ακόμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε επιτρέψει στον Γάλλο πρόεδρο να πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις. Αμφότερες οι χώρες ήθελαν να διατηρήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των αγορών και να αποφύγουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να αποσταθεροποιήσει την αγορά του χρέους. Όπως είχε συμβεί στις ΗΠΑ, η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε σαν όπλο εκβιασμού και διαπραγματεύσεων. Στην Ελλάδα, η λίστα εξαφανίστηκε».

Στη συνέχεια, εξηγεί πως στην Ελλάδα δεν διενεργήθηκε καμία επίσημη έρευνα, περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα την περίοδο των αποκαλύψεων ως δραματικές.
«Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης μετά τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ. Η Ελλάδα πεινάει, η παιδική θνησιμότητα αυξάνεται μαζί με τον αριθμό των οικογενειών που τις καταπίνει η φτώχεια, τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν γάζες και φάρμακα», γράφει ο Φαλσιανί.

Την ίδια ώρα, τονίζει πως παρότι το ζήτημα της HSBC ήταν «επισήμως θαμμένο», εκείνος εξακολούθησε να εργάζεται παρασκηνιακά και αποφάσισε να διανείμει το υλικό σε άλλες χώρες.

«Περίπου 50 χώρες έλαβαν το υλικό χάρη σε συνθήκες διεθνούς συνεργασίας, αλλά η καθεμία το χρησιμοποίησε διαφορετικά. Στην Ελλάδα οι λίστες των πελατών της HSBC εξαφανίστηκαν και επανεμφανίστηκαν λίγα χρόνια αργότερα», αναφέρει ο 44χρονος Γαλλοιταλός που καταζητείται από τις ελβετικές αρχές.

Μάλιστα, επισημαίνει πως η επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης δεν αφορά μόνο στη Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αργεντινή, που δε θέλησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, να ερευνήσουν σε βάθος τις λίστες των φοροφυγάδων της HSBC, ενώ, όπως αναφέρει, η γαλλική κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να αποφύγει τη διακίνηση των πληροφοριών.

«Ο Σαρκοζί δήλωσε πως οι φορολογικοί παράδεισοι είχαν τελειώσει, αλλά ήταν μόνο λόγια. Το μήνυμα ήταν διαφορετικό: Είναι ο πόλεμος στους φορολογικούς παραδείσους που πρέπει να τελειώσει. Τα πράγματα θα συνέχιζαν όπως πριν: Όποιος φοροδιέφευγε θα συνέχιζε να το κάνει χωρίς να ενοχλείται», τονίζει ο Φαλσιανί, ο οποίος χαρακτηρίζει «μπούμερανγκ για τους Ελβετούς εισαγγελείς», την αποκάλυψη ότι η ελβετική τράπεζα λειτουργούσε σαν φορολογικός παράδεισος.

Κίνημα: Η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν υπάρχει στη λίστα Λαγκάρντ

Για ψεύδη, συκοφαντία και αλητεία κάνουν λόγο συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου κληθέντες να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς Φαλσιανί.

«Κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι ακόμη και ενώπιον της αλήθειας. Χτίζουν καριέρες και περιουσίες, στις πλάτες άλλων. Οικοδομούν συνεργασίες με πολιτικά κόμματα, δήθεν προοδευτικά και αριστερά, περιφέροντας τις... εκτιμήσεις τους, που αναγορεύονται σε θέσφατα.
Η αλητεία στο απόγειό της» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του «Κινήματος» Δημοκρατών-Σοσιαλιστών.

«Όλα στην υπηρεσία σκοπιμοτήτων και βρώμικων πολιτικών παιχνιδιών.Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, όσον αφορά την Μαργαρίτα Παπανδρέου, ερευνήθηκε και υπάρχει το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με αυτό, η Μαργαρίτα Παπανδρέου, δεν υπάρχει στη Λίστα Λαγκάρντ, ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη λίστα καταθετών. Όσοι παρά ταύτα, διακινούν τις... εκτιμήσεις τους που τυχαίνει να είναι κόντρα στην αλήθεια και την πραγματικότητα, θα πληρώσουν το τίμημα της αθλιότητάς τους. Πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό, κατατίθεται άμεσα μήνυση και αγωγή. Φτάνει πια» επισημαίνεται από το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

ΥΓ. Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες όσων διακινούνται, γιατί δεν αξίζει τον κόπο να ερωτηθεί ο διακινών τις εκτιμήσεις του, πως και δεν γνωρίζει ότι, στο μνημόνιο η Ελλάδα δεν μπήκε το 2011, αλλά το 2010. Η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται και από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί.


ΥΓ2. Παρατίθεται και το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης