LIVE

Κορωνοϊός

Πάγκαλος: Δεν υπάρχει κόμμα να καλύψει ιδεολογικά τα μεσαία στρώματα

Πάγκαλος: Δεν υπάρχει κόμμα να καλύψει ιδεολογικά τα μεσαία στρώματα

«Τι θα ψηφίσουμε;», αναρωτιέται ο πρώην υπουργός αναλύοντας γιατί αυτή τη στιγμη ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που αποτελούν τη μεσαία τάξη δεν ξέρει με ποιο κόμμα να συμπορευτεί

Την αύξηση των μεσαίων στρωμάτων στην Ελλάδα υπογραμμίζει σε άρθρο του ο Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν από ένα κόμμα όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλέον έχει φθαρεί.

Κάνει μάλιστα και μια ιστορική αναδρομή στα κόμματα που εξέφραζαν πολιτικά τη μεσαία τάξη από την ΕΔΑ μέχρι το Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Αναλυτικά τι αναφέρει στο άρθρο του:

«Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το αν και πόσο θα αναστατωθεί η οικονομία της χώρας επειδή δυνάμεις του παρανοϊκού εθνικοσοσιαλιστικού μετώπου, που τορπίλισε την εκλογή Προέδρου, θα έρθουν ενισχυμένες σε μια προσεχή Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, στηρίζει εδώ και χρόνια την προπαγάνδα του στην ατεκμηρίωτη υπόθεση ότι σ’ αυτό το σώμα θα διαθέτει μια πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει. 

Ακόμα και αν οι πιο κολασμένες φαντασιώσεις του αντιευρωπαϊκού μετώπου πραγματωθούν, μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται απίθανη. Φανταστείτε μια κυβερνητική πλειοψηφία, που θα περιλαμβάνει οπαδούς της μετά-κομμουνιστικής διανόησης, τους φυγάδες από το χώρο της λογικής νέο-κομμουνιστές, από άλλες αντιευρωπαϊκές εθνικιστικές τάσεις και στο πλευρό τους βουλευτές από τα μεγάλα κόμματα που θα είναι έτοιμοι να πουλήσουν την ψυχή τους στο διάβολο για μια θέση στο Κοινοβούλιο ή ακόμα καλύτερα για ένα σκαμνί στο υπουργικό συμβούλιο.

Ενώ όμως αυτή η χωρίς νόημα συζήτηση δίνει και παίρνει είχε περάσει τελείως απαρατήρητη μια άλλη εξέλιξη, το γεγονός δηλαδή ότι 40 χρόνια μετά το 1974 η Ελλάδα ξαναβρέθηκε, όπως το 1958, χωρίς αξιόλογη πολιτική εκπροσώπηση των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας.

Τότε μια δυναμική και ανοιχτόμυαλη ηγεσία της ΕΔΑ είχε καταφέρει να συσπειρώσει πολιτικούς του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου. Ο Νέστωρ της πολιτικής ζωής Γιάννης Πασαλίδης και προσωπικότητες που επέβαλαν σεβασμό στους αντιπάλους όπως ο Ηλίας Ηλιού, ο Αντώνης Μπριλάκης, ο Λεωνίδας Κύρκος, η Μαρία Καραγιώργη και άλλοι δημιουργούσαν κάθε μέρα με το λόγο και την πολιτική τους πρακτική τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου ρεύματος συνεργασίας, που είχε ονομαστεί από τη δεξιά «συνοδοιπορία». Εκπρόσωποι αυτού του ρεύματος, που δικαιολογημένα μισήθηκε από τη δεξιά ήταν ο Ηλίας Τσιριμώκος και ο Γεώργιος Καρτάλης. Εναντίον τους ανέπτυσσαν φοβικά επιχειρήματα ανοίγοντας το δρόμο στις ψυχροπολεμικές κραυγές των δεξιών, οι δύο άνθρωποι που διεκδικούσαν με ανεξέλεγκτη φιλαυτία την ηγεσία του κεντρώου χώρου. Η μεγάλη ειρωνεία της τύχης είναι ότι και τότε τα ονόματα ήταν Παπανδρέου και Βενιζέλος. Η αλληλοϋποβλεπόμενη και αναξιόπιστη αυτή ηγεσία δεν μπορούσε να υπηρετήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα των μεσαίων στρωμάτων που αποτελούσαν και αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Σε βάθος χρονικού ορίζοντα δε δημιουργούσε καν στοιχειώδη εμπιστοσύνη: ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε χρηματίσει βουλευτής του στρατάρχη Παπάγου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος μοίραζε με δυσκολία το χρόνο του ανάμεσα στη χαρτοπαιξία, τις εφοπλιστικές επιχειρήσεις και την πολιτική.

Στις εκλογές του 1958 η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή παίρνει 41% και 171 έδρες, η ΕΔΑ, που περιλαμβάνει και τους κομμουνιστές, έρχεται δεύτερη με 24% και 79 έδρες και το Κόμμα Φιλελευθέρων των Γ. Παπανδρέου – Σ. Βενιζέλου, 21% και 36 έδρες.

Μετά τις εκλογές της βίας και της νοθείας του 1961 και τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου σαρώνει κυριολεκτικά τη δεξιά στις εκλογές του 1963 – 1964. Ακολουθούν η αποστασία, τα Ιουλιανά του 1965 και η επτάχρονη ανωμαλία.

Μετά τη μεταπολίτευση ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια ομαλή δημοκρατική πολιτική ζωή ευρωπαϊκού τύπου. Βασικό επίτευγμά του ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ, που κάλυψε το χώρο του κέντρου και απορρόφησε τμήματα της δεξιάς και της αριστεράς. Η ύπαρξη ενός τέτοιου κόμματος, άσχετα από το αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή όχι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή εναλλαγή στην εξουσία, για την χωρίς περιπέτειες διακυβέρνηση της χώρας.

Δυστυχώς σήμερα δεξιά και «επαναστατική» αριστερά αντιμετωπίζονται ξανά σε μια κατά μέτωπο σύγκρουση. Δεν υπάρχει ούτε εκδηλώνεται κόμμα που θα μπορούσε να καλύψει την ανάγκη πολιτικής έκφρασης των πλειοψηφικών στη χώρα μας μεσαίων στρωμάτων. Έχει επέλθει άραγε κοινωνική αλλαγή; Όπως μας θυμίζουν επανειλημμένα αποτελέσματα αρχαιρεσιών σε κοινωνικούς χώρους (εργατικά κέντρα, επιστημονικούς συλλόγους, τοπική αυτοδιοίκηση και επιμελητήρια) κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Τα μεσαία στρώματα ζουν και βασιλεύουν, αυξάνονται και πληθύνονται στην πατρίδα μας. Απλώς δεν επιθυμούν πλέον να εκφραστούν με την παραδοσιακή φθαρμένη μορφή που αποτελεί πλέον το ΠΑΣΟΚ.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι αυτού του χώρου αντί να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επερχόμενες εκλογές και να προγραμματίσουν ενωτικές και αδιάβλητες διαδικασίες για να βρεθεί νέο πολιτικό περιεχόμενο, νέα έκφραση, νέες πρωτότυπες μορφές οργάνωσης και ανανεωμένη ηγεσία, ερίζουν για τα αξιώματα και τις καρέκλες. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αισθάνονται αηδία και απογοήτευση. 

Προβληματίζονται σοβαρά αν η μόνη διέξοδος δεν είναι η αποχή ή το λευκό και άκυρο ψηφοδέλτιο. Το πρόβλημα είναι ότι και η αποχή και τα άσφαιρα ψηφοδέλτια μοιράζονται μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην εκλογική σύγκρουση. Με τον τρόπο αυτό δηλαδή ο αγανακτισμένος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ψηφίζει σε ποσοστό ανάλογο με την εκλογική δύναμη του καθενός όλους όσους για θεμιτούς ή αθέμιτους λόγους περιφρονεί και αντιπαθεί. Από την άλλη μεριά, ο εκβιασμός που ασκούσαν στο όνομα της ενότητας και σε συνθήκες πόλωσης οι κομματικές ηγεσίες έχει αγγίξει και ξεπεράσει τα όρια ανοχής.
Τι θα ψηφίσουμε λοιπόν; Εδώ είμαστε και βλέπουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ντανος

φυσικα και υπαρχει και ειναι η χρυση αυγη τωρα αν ο παγκαλος εννοει καποιο κομμα που να κοροιδευει την μεσαια ταξη οπως την κοροιδευε τοσα χρονια το πασοκ και η νεα δημοκρατια τοτε ας ψηφισει ποταμι

ζητείται κώμα

Ευκαιρία είναι να κάνεις και συ ένα κόμμα , να τον καλύψεις . Κάνε το ''ΠΑ-ΓΚ-ΣΟΚ''

Χωριάτης

Αγαπητέ κ Πάγκαλε, επειδή σαν σχολιαστής τα πας πολύ καλύτερα από διαχειριστής της εξουσίας, καλό είναι να μιλάς συχνά για να ακούμε και καμιά σοβαρή άποψη

Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχει κόμμα να καλύπτει τα μεσαία στρώματα επειδή δεν υπάρχουν πια ψηφοφόροι στα μεσαία στρώματα. Οι υπερφορολογημένοι μικρο-επιχειρηματίες και τα "καλοπληρωμένα" στελέχη επιχειρήσεων πλέον δουλεύουν όλη μέρα για 6-7 μέρες την εβδομάδα για να τους μένει μετά από τους φόρους ένα μεροκάματο και τους φθονούν και από πάνω όλοι οι υπόλοιποι που δεν έχουν να περάσουν σαν άνθρωποι. Δεν υπάρχει λοιπόν κόμμα για τη μεσαία τάξη γιατί απλώς δεν υπάρχει μεσαία τάξη και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Υπάρχουν οι πλούσιοι (1) που είναι λίγοι αλλά ισχυροί και έχουν δικά τους κόμματα και πολιτικούς σε όλα τα κόμματα, αυτοί που απλώς επιβιώνουν επειδή δουλεύουν συνέχεια (2) που επίσης είναι λίγοι και ανίσχυροι και κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτούς και αυτοί που παλεύουν να επιβιώσουν (3) οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και σκοτώνονται οι λαϊκιστές ποιος θα τους πάρει μαζί του για να τους εκμεταλλευτεί περαιτέρω. Χωρίς όμως τη μεσαία τάξη οι κοινωνίες δεν επιβιώνουν γιατί δεν υπάρχει ούτε συνοχή, ούτε ελπίδα. Λυπάμαι για την απαισιοδοξία μου αλλά αυτό υπαγορεύει η λογική μου και εύχομαι να κάνω λάθος.

εσυ

δεν μας ειπες, ιδεια τον εαυτο σουολογικα ποιον καλυπτεις : ετσι για να ξερουμε τι γνωμη εχεις για τον εαυτο σου !

Κίμων

Εσυ ο Γιωργάκης και ο Βενιζέλος φέρατε το ΠΑΣΟΚ στο 3%

Γιωργος

Έχει δίκιο σε αυτό ο κ. Πάγκαλος. Η μεσαία τάξη δεν εκπροσωπείτε ουσιαστικά από κανένα κόμμα αφού η στάση της είναι κατά κάποιο τρόπο δεδομένη (δεν μπορεί να φηφίσει Αριστερά ούτε άκρα δεξιά) και η μάχη γίνεται για το ποιός θα πάρει του τεμπέλιδες δημοσίους υπαλλήλους με το μέρος του

george

ΣΩΣΤΑ. όλο για αυτό γίνεται για τα τεμπελόσκυλα. φτάσαμε εδώ που φτάσαμε για αυτό το λόγο.ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης