Επιχείρηση «121»: Κλείνει συμφωνίες για τα ψηφοδέλτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση «121»: Κλείνει συμφωνίες για τα ψηφοδέλτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κεντρική μάχη του κόμματος το επόμενο διάστημα είναι η πρόκληση εθνικών εκλογών μέσω της μη προεδρικής εκλογής, άρα η επιχείρηση αποτροπής των «180» και της συγκρότησης του μετώπου των «121» βουλευτών αποκτά νέα δυναμική

Επιχείρηση «121»: Κλείνει συμφωνίες για τα ψηφοδέλτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ
Με στόχο να διευρύνει τις συνεργασίες του και να οριστικοποιήσει συμμαχίες με βουλευτές, ώστε να αποτρέψει την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει πλέον να κλείνει και επίσημα συμφωνίες με ανεξάρτητους βουλευτές για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτιά του στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κεντρική μάχη του κόμματος το επόμενο διάστημα είναι η πρόκληση εθνικών εκλογών μέσω της μη προεδρικής εκλογής, άρα η επιχείρηση αποτροπής των «180» και της συγκρότησης του μετώπου των «121» βουλευτών αποκτά νέα δυναμική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνει τις πρωτοβουλίες του, εξαιτίας και δύο επιπρόσθετων λόγων, που προκύπτουν από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων: πρώτον, λόγω των αναδιπλώσεων που παρατηρούνται στους κόλπους των ανεξάρτητων βουλευτών (όπως ο Πάρις Μουτσινάς) ή και τις διαφοροποιήσεις εντός κομμάτων που γενικά είναι εναντίον της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση της εκλογής προέδρου (η Νίκη Φούντα στη ΔΗΜΑΡ και ο Παναγιώτης Μελάς στους ΑΝΕΛ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα).

Κλείσιμο
Και δεύτερον, η κινητικότητα του Γιώργου Παπανδρέου και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Η κινητικότητα αυτή ενδιαφέρει αφενός γιατί μπορεί να οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε εκλογές σύντομα και αφετέρου γιατί αρκετοί εκ των ανεξάρτητων βουλευτών είναι επιρροής του κ. Παπανδρέου και είναι ενδεχόμενο, εάν καθυστερήσουν κι άλλο οι συζητήσεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, να το ξανασκεφτούν αναμένοντας τις ενέργειες του πρώην πρωθυπουργού.

Η Θοεδώρα Τζάκρη μάλιστα είναι μία από την ομάδα αυτή των βουλευτών, καθώς υπήρξε υφυπουργός του κ. Παπανδρέου και αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ συγκρουόμενη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η βουλευτής Πέλλας ήταν σε συντονισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό, όμως μόλις χθες ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε το τείχος των ενστάσεων, που είχαν ορθώσει για αυτήν πολλές εσωκομματικές πλευρές και οριστικοποίησε τη συνεργασία μαζί της.

Άλλες περιπτώσεις που είναι στα σκαριά και αποτελούν προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου είναι ο Θόδωρος Παραστατίδης, που επίσης έχει από καιρό  δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Μάρκος Μπόλαρης, που είναι κάπως πιο δύσκολη περίπτωση – αμφότεροι πάντως είναι παραδοσιακοί παπανδρεϊκοί.

Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με την ανεξάρτητη βουλευτή Χρυσούλα Γιαταγάνα, που προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όμως δεν έκλεισε ακόμη οριστική συμφωνία. Η περίπτωσή της είναι πιο δύσκολη, έστω κι αν η ίδια έχει εκφράσει ανοιχτά την πρόθεση να καταψηφίσει πρόεδρο Δημοκρατίας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας πρόκειται να έχει το επόμενο διάστημα συναντήσεις με αρκετούς ενδιαφερόμενους για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ – και στελέχη δηλαδή που είναι σήμερα εκτός Βουλής – ώστε να δημιουργήσει ένα «ρεύμα νίκης» και «πλειοψηφίας». Τα ανοίγματα θα είναι μεν κυρίως προς τα κεντροαριστερά, αλλά το επιτελείο του μελετά κινήσεις και προς τα αριστερά, αλλά και με πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ώστε να υπάρχει η αίσθηση της αμφίπλευρης ή πολύπλευρης διεύρυνσης, παρότι είναι σαφές ότι ο στόχος, αλλά και το εκλογικό «ψαχνό» βρίσκονται στο χώρο όπου άλλοτε δέσποζε το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι διεργασίες που προετοιμάζουν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη. Παράλληλα, εξετάζονται τα σενάρια χειρισμού μιας μελλοντικής, μετεκλογικής,  συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μετά το σχετικό άνοιγμα που έκανε ο Πάνος Καμμένος. Το θέμα συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή δεν είναι της παρούσης, επιχειρείται να υποβαθμιστεί από την ηγεσία του κόμματος.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης