LIVE

Κορωνοϊός

Αυτοί θα φύγουν μαζί με τον Γιώργο

Αυτοί θα φύγουν μαζί με τον Γιώργο

Ρυθμιστής, αν θέλει, ο πρώην πρωθυπουργός με τους 7-8 βουλευτές που ελέγχει - Ολα τα ονόματα - Το ΠΑΣΟΚ τον καταγγέλλει ότι ετοιμάζει νέο κόμμα

Σε χωριστούς κόσμους, χωρίς κανένα σημείο επαφής κινούνται μέρα με τη μέρα οι δύο βασικοί πυλώνες, που καθορίζουν την τύχη του ΠΑΣΟΚ: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πλέον φανερό ότι ετοιμάζει ολοκληρωτική επιστροφή, δρομολογώντας ουσιαστικά την ίδρυση νέου κόμματος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που αποφεύγει να εμπλακεί προσωπικά στη σύγκρουση, τον κατηγορεί ως υπονομευτή της κυβερνητικής προσπάθειας και τον προειδοποιεί ότι δεν θα του επιτρέψει να προκαλέσει προβλήματα στην παράταξη και τη χώρα – διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να τον διαγράψει.

Από τη μια πλευρά συγκεντρώνονται διαρκώς δυνάμεις γύρω από τον κ. Παπανδρέου: Νυν βουλευτές που δηλώνουν την υποστήριξή τους (Θάνος Μωραΐτης και Φίλιππος Σαχινίδης εκδηλώθηκαν ήδη), πρώην βουλευτές και στελέχη κάνουν το ίδιο (κορυφαίο παράδειγμα ο Γιάννης Ραγκούσης που μιλά ευθέως για νέο κόμμα), οργανώσεις που δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης (Αχαΐα, Κέρκυρα).

Από την άλλη η οργισμένη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία επιφύλασσε φαρμακερά σχόλια και καταγγελτική στάση στην όλη κινητικότητα. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μιλούν για «επιστροφή της παρέας που μας έβαλε στο μνημόνιο το 2010» και των «κηπουρών του Γιώργου». Κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό για υπονόμευση της παράταξης και της κυβερνητικής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και ότι επιχειρεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε παράγοντα αστάθειας.

Ρυθμιστής – αν θέλει – ο Γιώργος με τους 7-8 βουλευτές που ελέγχει

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει με επιμέλεια τις επόμενες κινήσεις του.

Συνομιλεί διαρκώς με στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ εντός του Δεκεμβρίου σχεδιάζει να παραχωρήσει μια μεγάλη συνέντευξη τύπου, με προσκεκλημένους δημοσιογράφους και από το εξωτερικό! Σε αυτή τη συνέντευξη προτίθεται να μιλήσει για όλα: Για τη χρεοκοπημένη χώρα που ανέλαβε από τον Κώστα Καραμανλή, την σκληρή αντιπολίτευση, χωρίς ίχνος συναίνεσης, που δέχθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, για το πώς «υπονομεύτηκε» και τελικά έπεσε η κυβέρνησή του, από εσωτερικά και διεθνή κέντρα, ενώ θα αναφερθεί, λένε συνομιλητές του, για πρώτη φορά τόσο αποκαλυπτικά στη «μαύρη νύχτα» των Καννών και το ρόλο των Μέρκελ και Σαρκοζί.

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση – οι συνεργάτες του παραδέχονται ότι οι αντίπαλοί του θα τον κατηγορήσουν για αποσταθεροποίηση της χώρας, ακόμα και για προδοσία εάν το κάνει.

Επίσης δηλώνει φυσικά ότι προτίθεται να ψηφίσει πρόεδρο Δημοκρατίας στην παρούσα Βουλή, ώστε να μην προκληθούν τότε εκλογές – με μόνη εξαίρεση τον Κώστα Καραμανλή, για την υποψηφιότητα του οποίου προειδοποιεί ότι θα είναι αρνητικός.

Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων με την επιρροή και τις δυνάμεις που διαθέτει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – και ίσως όχι μόνο σε αυτή, αλλά και στους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ο κ. Παπανδρέου ελέγχει περίπου 6 με 8 βουλευτές, ενώ συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι εάν είχε στρατηγική ολικής ρήξης με την κυβέρνηση αυτή την ώρα, τότε οι επιρροές του θα ήταν αρκετές περισσότερες και πάντως άνετα θα μετριούνταν σε διψήφιο αριθμό.

Εκτός της δικής του ψήφου, ο πρώην πρωθυπουργός υπολογίζει στους Θάνο Μωραίτη και Φίλιππο Σαχινίδη, οι οποίοι έχουν έλθει σε ευθεία σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο εδώ και καιρό και μάλιστα απέφυγαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2013 κιόλας.

Στη σφαίρα επιρροής του ανήκουν επίσης ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Συμεών Κεδίκογλου, από την ώρα που εγκατέλειψε τον Ανδρέα Λοβέρδο προ τριετίας και ειδικά από τη στιγμή που βρέθηκε εκτός κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι. Στους στενούς παπανδρεϊκούς που θα ακολουθούσαν τον πρώην πρωθυπουργό είναι και ο Νίκος Σηφουνάκης. Πολλοί θεωρούν ότι το δρόμο του κ. Παπανδρέου θα ακολουθήσει και ο Απόστολος Κακλαμάνης, που έχει διαφοροποιηθεί σε καίρια κυβερνητικά θέματα όλο αυτό το διάστημα, περίπου στο πνεύμα που κινείται ο κ. Παπανδρέου. Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού προεξοφλούν επίσης τη στήριξη της Άντζελας Γκερέκου, παρότι η τελευταία εισήλθε – για όσους δεν θυμούνται – στην κυβέρνηση κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό και παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού για την ακρίβεια – και πάλι για όσους δεν θυμούνται!

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ανεξάρτητους βουλευτές εξαιρετικά πιθανό να ακολουθήσει τον κ. Παπανδρέου είναι ο Χρήστος Αηδόνης, εκ των παραδοσιακών παπανδρεϊκών του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, λόγω της μετωπικής του σύγκρουσης με τον κ. Βενιζέλο, «πειραματίστηκε» ματαίως επί ένα διάστημα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, μακριά από το Κίνημα, αλλά αρνήθηκε να επιστρέψει με τον νυν υπουργό Παιδείας στο Κίνημα προ μηνών. 

 
Βαριές καταγγελίες κατά Γιώργου
 
Προς το παρόν πάντως πρέπει να αντιμετωπίσει την επιχειρηματολογία της Χαριλάου Τρικούπη. Στο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η ηγεσία του Κινήματος, υπάρχει καταιγισμός βολών και κατηγοριών για τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου:  

«Κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας, ιδίως τώρα που είναι ανοικτά τα δύο μεγάλα θέματα: η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» σημειώνεται με έμφαση… Δεν θα αφήσουμε λοιπόν κανέναν να διαταράξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Παράταξη και κυρίως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα. Και δεν θα παρακολουθήσουμε κανέναν στους προσωπικούς του σχεδιασμούς και στην έλλειψη αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης. Θα συνεχίσουμε κανονικά αυτά που έχουμε σχεδιάσει».

Μάλιστα χαρακτηρίζεται πλαστό το δίλλημα ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη: «Στόχος μας είναι το ΠΑΣΟΚ να μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή στρατηγική συμμαχιών μέσα στο νέο τοπίο, το οποίο είναι πολύπλοκο, με νέους παράγοντες. Η  απομόνωση του ΠΑΣΟΚ, η εσωστρέφεια σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στο να αναπτύξει τη σχέση του με την κοινωνία και να βελτιώσει την εκλογική του επίδοση. Αυτό είναι βλαπτικό και για την παράταξη και για τη χώρα. Στα όργανα του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με ευρεία πλειοψηφία, υπέρ ενός ανοικτού προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, με κορμό πάντα το ΠΑΣΟΚ και τις οργανώσεις του, αλλά με ανοίγματα στην κοινωνία των πολιτών, σε άλλα κόμματα, σε άλλες κινήσεις, σε άλλα πρόσωπα, ώστε να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση».

Όπως διευκρινίζουν κορυφαία στελέχη κοντά στον κ. Βενιζέλο «στις επόμενες εκλογές θα κατέλθουμε ως ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, άρα δεν χάνεται, ούτε αντικαθίσταται το Κίνημα και προφανώς η ένταση που εγείρεται είναι προσχηματική».   

Στο σημείωμα χαρακτηρίζονται «αθλιότητες» όσα έγιναν στην εκδήλωση του Γιώργου Παπανδρέου την 1ηΣεπτεμβρίου στο Ζάππειο, σε αντίθεση με τις ενωτικές κινήσεις του κ. Βενιζέλου. Κατηγορούνται δε οι παπανδρεϊκοί ότι υπονόμευσαν τη μάχη των ευρωεκλογών: «Ήταν προφανές ότι κάποιοι στήριξαν άλλα κόμματα ή αδρανοποιήθηκαν και περίμεναν την εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης, αλλά αυτή δεν ήλθε. Και αυτό ανέβαλε ορισμένες κινήσεις για κάποιους μήνες, αλλά δυστυχώς δεν αφομοιώθηκαν τα διδάγματα αυτά πλήρως» αναφέρεται με νόημα.

Για την κρίσιμη καμπή που διέρχεται η χώρα και η κυβέρνηση αναφέρεται: «Δεν θα ανεχθούμε επίσης την εκμηδένιση των ηρωικών προσπαθειών των βουλευτών μας και των στελεχών μας. Όλη αυτή την καθημερινή συμβολή στην κυβέρνηση και στη Βουλή που γίνεται προκειμένου να αποτραπούν λάθη, να γίνουν οι σωστές επιλογές, να προχωρήσουμε σε ζητήματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και κοινωνικής προστασίας και αποκατάστασης των αδικιών, όλη αυτή η τεράστια δουλειά η οποία είναι καταγεγραμμένη, δεν μπορεί να αμφισβητείται. Δεν μπορεί να εκμηδενίζεται και να ευτελίζεται και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, αντί να εμφανίζεται τώρα ως το κόμμα και η ομάδα ανθρώπων που έχουν στην πραγματικότητα το βάρος της παρακολούθησης των ισορροπιών της διαπραγμάτευσης και του στρατηγικού προσανατολισμού της διαπραγμάτευσης, να εμφανίζεται και πάλι ως μια μίζερη, εσωστρεφής ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα και με το παρελθόν. Αυτό είναι βαρειά προσβολή όλου του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και υποτίμηση της δουλειάς που κάνουν κυρίως οι βουλευτές μας».
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης